طرز تهیه ماست خانگی کار آسانی است و در این مقاله قصد داریم فرایند تهیهی ماست خانگی را مرحله به مرحله برایتان توضیح دهیم. روشی که میخواهیم در این مقاله برای درست کردن ماست خانگی به شما نشان دهیم، روشی آسان و تضمینی است – مطمئن باشید!
اگر قبلا فکر میکردید درست کردن ماست خانگی بسیار دشوار است و به همین خاطر، هیچ وقت این کار را امتحان نکردهاید، روشی را نشانتان میدهیم که با استفاده از آن، قادر خواهید بود این کار را در خانه انجام دهید. تهیهی ماست خانگی اصلا سخت نیست. در واقع، بعد از اینکه یک بار ماست خانگی درست کنید، حتما سرتان را میخارانید و با تعجب به خودتان میگویید چرا زودتر این کار را انجام ندادهاید!
روشهای زیادی برای درست کردن ماست خانگی وجود دارند، و اگر ۱۰ مقالهی متفاوت را دربارهی نحوهی تهیهی ماست خانگی مطالعه کنید، احتمالا به ۱۰ روش متفاوت برای این کار دست پیدا میکنید. و از این طریق میتوانید بهترین روش را برای این کار پیدا کنید. در حقیقت، نمیتوان گفت کدام یک از این روشها درست و کدام یک نادرست هستند. ولی خوشبختانه، درست کردن ماست خانگی کار دلپذیری است.
طرز تهیه ماست خانگی خوشمزه
دو راه اصلی برای درست کردن ماست خانگی وجود دارد – بر روی اجاق گاز (و سپس قرار دادن در فر یا در یک دستگاه خنک کننده) یا با استفاده از دستگاه ماستساز.
برخی از آدمها به جای تهیهی ماست خانگی با استفاده از یک دیگ بزرگ، و پخت آن روی اجاق گاز، و سپس گرم نگه داشتن آن در فر ترجیح میدهند از دستگاه ماست ساز استفاده کنند. چرا؟ زیرا، مهمتر از همه، ترجیح میدهند فر آشپزخانهشان را به مدت هشت ساعت مداوم اشغال نکنند. البته، مطمئنا میتوانید این کار را در طول شب انجام دهید تا در طول روز از انجام کارهای دیگرتان عقب نمانید. ولی گاهی اوقات، ممکن است قبل از خواب فراموش کنید همه چیز را به طور کامل انجام دهید، و مجبور باشید برخی کارها را صبح روز فردا انجام دهید.
ولی با استفاده از دستگاه ماستساز میتوانید به طور خودکار ماست را در اندازههای مناسب مصرف هر فرد تهیه کنید. درب ظرفهای مخصوص این دستگاه، دارای قابلیت ثبت تاریخ تولید هستند، و همیشه میتوانید زمان تهیهی ماست خانگیتان را به خاطر بیاورید. همچنین، اندازهی هر یک از این ظرفها به شما امکان میدهد از مصرف بیش از اندازهی این ماست لذیذ پر چرب و خامهای پیشگیری کنید و کمکتان میکنند بتوانید بعد از درست شدن ماستها، فورا آنها را به سفره انتقال دهید – به همین خاطر، میتوانید به همراه غذایتان ماست تازه نوش جان کنید.
به علاوه، دستگاههای ماستساز دستگاههای فوقالعادهای هستند، زیرا حتی بعد از تهیهی بیش از ۱۰۰ ظرف ماست در خانه، حتی یکی از آنها خراب نمیشوند. یعنی هیچ چیز از ماست هدر نمیرود! ولی اگر بخواهید برای اولین بار برای درست کردن ماست خانگی از اجاق گاز استفاده کنید، هنگام جوشاندن شیر ممکن است کل آشپزخانهتان به هم بریزد و بدتر آنکه، شیر در ته ظرف میسوزد و تمیز کردن آن اصلا کار جالبی نخواهد بود. این کار همیشه باعث شلوغی آشپزخانه میشود؛ بنابراین، این روش آنچنان روش خوبی نیست.
شاید مجبور باشید برای خرید یک دستگاه ماستساز خانگی اندکی هزینه کنید، ولی مطمئن باشید بعد از چندین و چند بار استفاده از آن و تهیهی ماست خانگی، متوجه خواهید شد خرید آن برایتان مقرون به صرفه است.
۶ مرحلهی اصلی تهیه ماست خانگی
در این بخش، به ۶ مرحلهی اصلی برای درست کردن ماست خانگی اشاره میکنیم:
۱. شیر را تا دمای حدود ۸۰ درجهی سانتیگراد حرارت دهید
این کار تمام میکروبهای مضری را که ممکن است در شیر جا خوش کردهاند، از بین میبرد و مطمئنا باعث میشود هیچ رد پایی از باکتریها، عوامل بیماریزا، کپک، یا هاگ در آن وجود نداشته باشد. اگر قرار باشد محیطی برای تکثیر باکتریها وجود داشته باشد، این شرایط باید فقط برای تکثیر باکتریهای مفید (که شما به شیر اضافه میکنید) مهیا شود. همچنین، حرارت دادن به شیر با تغییر ساختار پروتئینی آن باعث میشود ماست غلیظتری تهیه کنید.
۲. شیر را تا ۴۴ الی ۴۶ درجهی سانتیگراد خنک کنید
بعد از آنکه با حرارت داد، شرایط شیر را برای زندگی عوامل مضر نامناسب کردید، باید شرایط آن را برای زندگی باکتریهای خوب مساعد کنید – با افزودن مایهی ماست. با همان دماسنجی که برای حرارت دادن شیر از آن استفاده کردهاید، کاهش دمای شیر را تا ۴۴ الی ۴۶ درجهی سانتیگراد بررسی کنید.
۳. مایهی ماست – باکتریهای خوب – را به شیر اضافه کنید
یک فنجان از شیر گرم را با مایهی ماست یا ۳ قاشق غذاخوری ماست آماده مخلوط کنید. مایهی ماست خوب از باکتریهایی تشکیل شده است که باعث ایجاد اسید لاکتیک میشوند. این مایه حداقل باید دارای لاکتوباسیلوس بولگاریکوس و استرپتوکوکوس ترموفیلوس باشد. از جمله دیگر باکتریهای خوب میتوان به لاکتوباسیلوس اسیدفیلوس و بیفیدوباکتریوم لاکتیس اشاره کرد.
۴. مایهی ماست را به خوبی با کل شیر مخلوط کنید
این کار باکتریهای خوب را در کل شیر پخش میکند.
۵. شیر را در شیشه بریزید و ۷ الی ۹ ساعت صبر کنید
دمای ثابت و نیمه گرم بهترین محیط برای تمام باکتریهای خوب و رشد آنها به شمار میرود. هر چه زمان بیشتری صبر کنید، ماست غلیظتر و خوشمزهتر خواهد شد. بعد از گذشت ۸ ساعت، ماستی خوشمزه، سالم، غلیظ، و صاف خواهید داشت.
۶. شیشه را یخچال بگذارید تا آماده شود
به مدت ۲ ساعت ماست را داخل یخچال قرار دهید تا خنک شود. به این ترتیب، ماست غلیظتر نیز خواهد شد.
لازم به ذکر است که استفاده از مواد اولیهی با کیفیت باعث میشود محصول نهایی دارای بهترین کیفیت باشد. یعنی اینکه همیشه باید از شیر ارگانیک و طبیعی، و همچنین از مایهی ماست یا چند قاشق غذاخوری ماست آمادهی با کیفیت استفاده کنید.
قطعا میتوانید از ماستهای بستهبندی شدهی موجود در فروشگاهها به عنوان مایهی ماست استفاده کنید، ولی حتما مواد تشکیلدهندهی آن را از روی برچسب محصول مطالعه کنید و به دنبال ماستی بگردید که باکتریهای موجود در آن به صورت فعال و زنده کشت شده باشند. بنابراین، هرگز نباید از ماستهایی استفاده کنید که دارای مواد مضر، نگهدارنده و طعمدهنده باشند و تمام محصول نهاییتان را تحت تاثیر قرار میدهند.
چند نکتهی دربارهی تهیهی ماست خانگی
الف. برای تهیهی ماست میتوانید از شیر کامل، ۲ درصد، یا شیر بدون چربی استفاده کنید. همچنین میتوانید از شیر بز نیز استفاده کنید. هر چه چربی شیر بیشتر باشد، محصول نهایی غلیظتر است. البته معمولا بهتر است از شیر ۲ درصد استفاده شود که غلظت متوسطی به ماست میدهد. ولی مثلا برای تهیهی سالاد میوهای قرمز با ماست عسلی بهتر است از شیر کامل استفاده کنید تا کمی غلیظتر شود.
ب. شاید نخستین باری که ماست خانگی تهیه کنید، فارغ از اینکه چه مدت آن را در محیط گرم قرار دادهاید، احساس خواهید کرد طعم ماستتان کمی ترش است. دلیل این مسئله این است که ذائقهتان به طعم ماست شیرین فروشگاهها عادت کرده است. بعد از نوش جان کردن ماست خالص و خانگی (به سرعت) ذائقهتان با طعم آن سازگار میشود. ولی اگر میخواهید ماست شیرین شود، میتوانید در مرحلهی چهارم، ۱ الی ۲ قاشق غذاخوری شیرهی درخت افرا به ماست اضافه کنید. همچنین، میتوانید مقداری عصارهی وانیل یا دانهی وانیل ساییده شده نیز به ماست اضافه کنید. در واقع، طعم وانیل به تنهایی میتواند به طور خودکار طعم ماست را شیرین کند.
پ. اگر میخواهید به ماستتان میوه اضافه کنید، این کار را باید قبل از قرار دادن ماست داخل یخچال انجام دهید. این کار را نباید قبل از بستن ماست انجام دهید، زیرا ممکن است در روند کار باکتریها اختلال ایجاد کند و در نهایت ماست به صورت خامهای در نیاید.
ت. ماست تازه را میتوان به مدت ۱۰ روز در یخچال نگهداری کرد. با اینکه اگر دوستان و خانوادهتان بفهمند ماست خانگی درست کردهاید، بعید از بیشتر از این مدت در یخچالتان باقی بماند!
ث. اگر میخواهید ماست غیر لبنی (مثلا ماست شیر نارگیل) درست کنید، میتوانید همین مراحل بالا را برای آن طی کنید – البته تفاوتهای اندکی در فرایند تهیهی آنها وجود دارند.
دستور تهیهی سریع ماست خانگی
زمان آمادهسازی: ۱۵ دقیقه
زمان پخت: ۱۵ دقیقه
مجموع زمان مورد نیاز: ۳۰ دقیقه
برای هفت نفر
درست کردن ماست خانگی سالم بسیار آسان است! در ادامه به دستور سریع تهیهی ماست خانگی اشاره میکنیم:
مواد مورد نیازالف. شیر ارگانیک (شیر کامل، ۲ درصد چربی، بدون چربی)، ۱.۳ لیتر
ب. مایهی ماست، یک بسته
الف. شیر را در یک ظرف شیشهای بزرگ بریزید و داخل مایکروویو قرار دهید.
ب. به مدت ۱۰ دقیقه شیر را داخل مایکروویو حرارت دهید. با استفاده از یک دماسنج مخصوص، دمای شیر را مرتبا بررسی کنید. ۱ الی ۲ دقیقه دیگر شیر را حرارت دهید تا در نهایت، دمای آن به ۸۰ درجه سانتیگراد برسد.
پ. شیر را از داخل مایکروویو خارج کنید و اجازه دهید تا دمای ۴۴ الی ۴۶ درجهی سانتیگراد خنک شود. این فرایند را میتوانید با استفاده از ظرف حاوی آب یخ سرعت ببخشید.
ت. یک فنجان شیر را داخل یک لیوان شیشهای بریزید. مایهی ماست را داخل لیوان بریزید و خوب به هم بزنید.
ث. شیر حاوی مایهی ماست را به مابقی شیر اضافه کنید و خوب به هم بزنید.
ج. ظرفهای دستگاه ماستساز را با شیر حاوی مایهی ماست پر کنید. تایمر دستگاه را روی ۷ الی ۹ ساعت تنظیم کنید. هر چه مدت بیشتری ماست در این حالت بماند، سفتتر و غلیظتر میشود. به علاوه، هر چه ماست بیشتر در دستگاه باشد، باکتریهای مفید آن نیز بیشتر میشوند.
چ. وقتی زمان تنظیم شده به پایان رسید، ظرفهای شیشهای حاوی ماست را به یخچال منتقل کنید.
ح. پیش از مصرف، میتوانید کمی چاشنی از قبیل میوه و گرانولا به ماست اضافه کنید.
ترجمه: تحریریه سایت کسب و کار بازده – امیر رضا مصطفایی
منبع: downshiftology