پنیر از انواع مواد لبنی است که اغلب به عنوان صبحانه میل می شود و شما می توانید پنیر را در انواع طعم های مختلف تهیه کنید. برای طرز تهیه پنیر از انواع روش های مختلفی استفاده می شود که انتخاب هر یک از این روش به ذائقه شما بستگی دارد.
طرز تهیه پنیر در منزل با سه روش مختلف
پنیر را می توانید با کمک روش های مختلفی نظیر دستور تهیه پنیر با قرص و ماست و شیر و مایه مخصوص پنیر و … تهیه کنید. در مطالب قبلی دستور تهیه پنیر لیقوان و دستور تهیه پنیر چدار و دستور تهیه پنیر تبریزی را مشاهده کردید در ادامه این مطلب با طرز تهیه پنیر خانگی آشنا خواهید شد.
روش اول: پنیر با قرص
مواد لازم
شیر : دو لیتر ۱/۴ قرص پنیر نمک : یک قاشق چایخوری آب : ۴ قاشق غذاخوریدستور تهیه
برای درست کردن پنیر با قرص ابتدا شیر را درون قابلمه ای مناسب بریزید سپس قابلمه را روی حرارت ملایم شعله گاز قرار دهید تا شیر گرم شود ولی به دمای جوش نرسد سپس آب و قرص و نمک را درون ظرفی مناسب بریزید تا قرص درون آب به خوبی حل شود.
حرارت شیر را با کمک انگشتان خود تست نمایید توجه داشته باشید که دمای شیر باید مقداری از دمای بدن بیشتر باشد و در دست ها کمی احساس گرما شود بعد از اینکه شیر به دمای مناسبی رسید آن را هم بزنید تا دمای شیر در همه نقاط یکسان شود سپس حرارت شعله گاز را خاموش نمایید.
مایه را به شیر بیفزایید و هم بزنید سپس درب قابلمه را روی آن قرار دهید و روی آن را نیز با کمک پارچه ای بپوشانید و قابلمه را در مکانی مناسب قرار دهید تا پنیر ببندد و بعد از یک ساعت روی سطح پنیر برش هایی را ایجاد نمایید و دوباره روی پنیر را به خوبی بپوشانید و اجازه دهید تا برش های پنیر جمع شوند و آب زرد رنگی بین برش ها ایجاد شود.
پارچه نازکی را در آبکش قرار دهید و دلمه ها را به کمک ملاقه درون پارچه بریزید.
در این مرحله از طرز تهیه پنیر سپس لبه های پارچه را به سمت بالا برگردانده و آن را گره بزنید تا دلمه ها به خوبی جمع شوند.زبرای اینکه مطمئن شوید پنیر به خوبی بسته شده است می توانید آب درون آبکش را بررسی نمایید اگر آب زرد باشد نشانه این است که پنیر بسته شده است و اگر آب سفید باشد نشانه این است که پنیر هنوز به صورت کامل بسته نشده که در این صورت می توانید مایه پنیر را درون قابلمه برگردانید و اجازه دهید تا پنیر به خوبی بسته شود.
در مرحله بعدی تهیه پنیر خانگی با قرص، جسم سنگینی را به مدت ۴ تا ۵ ساعت روی پنیر بگذارید تا آب آن به صورت کامل بسته شود سپس پنیر را برش بزنید و درون آب نمک ۱۳ درصد قرار دهید.
روش دوم: پنیر با شیر پر چرب
مواد لازم
شیر پر چرب گاو : یک لیتر مایه پنیر قارچ : یک گرمدستور تهیه
برای طرز تهیه پنیر با شیر ابتدا شیر را درون قابلمه ای مناسب بریزید سپس قابلمه را روی حرارت گاز قرار دهید تا شیر به دمای ۷۵ درجه سانتی گراد برسد سپس حرارت شعله گاز را کم نمایید و اجازه دهید تا شیر به مدت ۱۵ دقیقه در این دما بماند و بعد از مدت زمان ذکر شده شیر را از روی حرارت گاز بردارید و اجازه دهید تا دمای شیر کم شود و به دمای ۳۵ درجه سانتی گراد برسد سپس مایه پنیر را درون لیوان آب حل نمایید و مایه را به شیر بیفزایید و هم بزنید توجه داشته باشید که شیر بعد از گذشت ۳۰ تا ۶۰ دقیقه دلمه می بندد و در این مدت زمان نباید شیر را تکان دهید زیرا محلول از بین می رود.
پارچه نازکی را در آبکش قرار دهید و دلمه ها را درون آن بریزید سپس لبه های پارچه را به سمت بالا برگردانده و آن ها را گره بزنید تا دلمه ها جمع شوند.
در این مرحله پنیر را روی سطحی صاف قرار دهید و روی آن وزنه ای قرار دهید تا آب اضافی از پنیر خارج شود سپس بعد از مدت زمان ۵ تا ۶ ساعت پارچه را باز نمایید و پنیر را در اندازه دلخواه خود برش بزنید و برش های پنیر را درون آب نمک ۱۵ درصد به مدت یک ماه نگهداری نمایید. توجه داشته باشید که پنیر روی سطح آب نمک قرار می گیرد بنابراین بهتر است آن را درون ظرف درب دار نگهداری نمایید تا فاسد نشود.
روش سوم: پنیر با ماست
مواد لازم
ماست : ۴ قاشق غذاخوری شیر : یک کیلوگرمدستور تهیه
برای تهیه پنیر با ماست ابتدا شیر را درون قابلمه بریزید و آن را روی حرارت گاز قرار دهید تا به دمای جوش برسد سپس حرارت گاز را کم کنید و ماست را به شیر بیفزایید و شیر را به مدت ۷ دقیقه هم بزنید تا بریده شود.
در این مرحله از طرز تهیه پنیر خانکی پارچه نازکی را درون آبکش قرار دهید و شیر بریده شده را درون پارچه بریزید سپس لبه های پارچه را به سمت بالا برگردانده و گره بزنید تا دلمه ها نیز جمع شوند و جسم سنگینی را روی پنیر به مدت ۴ تا ۵ ساعت قرار دهید تا آب اضافی آن خارج شود سپس پنیر را برش بزنید و درون آب نمک ۱۳ درصد نگهداری نمایید.
نکات طلایی برای درست کردن پنیر در خانه
اگر شیر در زمان جوشیدن ته گرفت می توانید به ازای هر لیتر شیر یک هشتم قاشق چایخوری نمک به آن بیفزایید. در دستور تهیه پنیر با قرار دادن برش های پنیر درون آب نمک آبگیری از دلمه پنیر بهتر صورت بگیرد و طعم پنیر نیز بهتر می شود. اگر پنیر سفت است می توانید آن را درون آب جوشیده گرم و بدون نمک قرار دهید تا به اندازه کافی نرم شود. اگر تمایل دارید سطح پنیر سوراخ شود می توانید آن را به مدت ۶ ساعت درون دستمالی که به سرکه انگور آغشته کرده اید قرار دهید. در طرز تهیه پنیر خانگی اگر تمایل دارید پنیر طعم دار شود می توانید آن را به مدت ۶ ساعت درون دستمالی که به اسانس دلخواه خود آغشته کرده اید قرار دهید. برای اینکه پنیر را به مدت طولانی تری نگه دارید می توانید آن را درون آب ماست قرار دهید. برای اینکه از خشک شدن پنیر جلوگیری شود می توانید آن را درون ظرف در بسته قرار دهید و دور درب ظرف را چرب نمایید تا هوا به درون آن نفوذ نکند.در این مطلب با طریقه درست کردن پنیر خانگی آشنا شدید که امیدواریم از تهیه این لبنیات خوش طعم و سالم در منزل نهایت لذت را ببرید و لحظات خوب و خوشی را در کنار اعضای خانواده خود سپری کنید.
منبع : آرگا