یادِ آن مشهدپژوهِ دانشور


یادِ آن مشهدپژوهِ دانشور

١٧سال پیش در ٢٣ اردیبهشت ١٣٨١ شخصیت برجسته علمی و فرهنگی خراسان، نویسنده، پژوهشگر، استاد نمونه کشور و چهره ماندگار، شادروان کاظم مدیرشانه چی، چشم از جهان فروبست.


شهرآرا آنلاین - مدیرشانه چی در سال ١٣٠۶ در خانواده ای بازرگان در مشهد زاده شد. در سال ١٣١٩ در عصری که مدارس علمیه و تحصیل در حوزه ها مهجور بود، تحصیلات حوزوی را آغاز کرد. ادبیات عرب را نزد ادیب نیشابوری و محقق نوغانی، فقه و اصول را در محضر عالمانی چون مرحومان مدرس یزدی، محقق نوغانی، شیخ هاشم و شیخ مجتبی قزوینی، سید یونس اردبیلی، میرزا مهدی آشتیانی، کفایی و میلانی و فلسفه را نزد شیخ مجتبی قزوینی، شیخ سیف ا... ایسی و حکیم مهدی الهی قمشه ای آموخت. در سال ١٣٣٧ هم زمان با تأسیس دانشکده الهیات و معارف اسلامی به دعوت دانشگاه مشهد به تدریس در آن دانشکده پرداخت و در سال های ١٣۴٢ و ١٣۴٧ به مراتب دانشیاری و استادی نائل شد. نخستین اثر او با نام «تاریخچه ادوار منطق» در سال ١٣٣۶ منتشر شد. مجموعه آثار استاد شانه چی شامل ٢۵ کتاب و بیش از ۶٠ مقاله تحقیقی است. «علم الحدیث» که تاکنون نزدیک به٣٠ نوبت تجدیدچاپ شده است، «درایه الحدیث»، «تاریخ حدیث»، «تاریخ فقه مذاهب اسلامی»، «آیات الاحکام»، «کتاب و کتابخانه در اسلام» و «پژوهشی درباره حدیث و فقه» و ترجمه و تصحیح چندین اثر ارزشمند ازجمله آثاری است که از او انتشار یافته است.

استاد مدیرشانه چی به مشهد و خراسان علاقه ای وافر داشت. بخشی از آثارش تحقیق و تتبع در این باب است. «حدود خراسان در طول تاریخ»، «سهم خراسان در تدوین علوم اسلامی»، «نفائس مخطوطات کتابخانه مدرسه نواب»، «نفایس مخطوطات شیخ طوسی»، «آثار شیخ‌بهائی» و «گوهرشاد ملکه هرات» برخی از مقالاتی است که از این پژوهشگر فرهنگی در باب این خطه و بزرگان آن منتشر شده است. همچنین ۶ مقاله دیگر از استاد در باب زندگی و مزار شیخ بهائی، شیخ حر عاملی، شیخ طبرسی، امام‌زاده یحیی، خواجه ربیع و اباصلت هروی به صورت کتابی مستقل با نام «مزارات خراسان» انتشار یافت.

کتابخانه شخصی استاد مدیرشانه چی به صورت مجموعه ای وزین بالغ بر ٧هزار جلد کتاب و ده ها پایان نامه و رساله کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری و نیز نشریات فارسی و عربی پس از اهدا به دانشگاه فردوسی مشهد، به صورت کتابخانه ای تخصصی به نام او در این دانشگاه مورد استفاده دانش پژوهان است. این استاد فقید همچنین صدها جلد مخطوطات و کتاب های خطی نفیس خود را که برخی از آن میان به خط نویسندگان و شاعران سده های گذشته است، به کتابخانه آستان قدس رضوی اهدا کرد.

کاظم مدیرشانه چی پس از ٧۵ سال عمر پرثمر و تربیت شاگردان پرشمار که بسیاری از آنان اکنون خود در زمره علما و استادان برجسته کشور محسوب می شوند، در سالروز شهادت امام رضا(ع) در مشهد درگذشت و در جوار آن حضرت در صحن آزادی به خاک سپرده شد.



بیشترین بازدید یک ساعت گذشته

زیباترین و شادترین عکس نوشته های شب یلدا