در این مراسم، جعفر مروارید، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی، با تأکید بر اینکه ما نیازمند تکریم زبان فارسی و فردوسی هستیم، بایستگی این ارجمندشمردن را نیاز ما به فرهنگ و حماسه دانست. او گفت: شاهنامه گنجینهای است که این هردو نیازمندی ما را برآورده میکند زیرا چکیده تجربههای اخلاقی و عملی ایرانیان است و هویت ایرانی اسلامی سرزمین ما را در خود دارد.
مروارید ابراز امیدواری کرد کرسی شاهنامهپژوهی یک کرسی بینالمللی در سطح عالی شود.
محمدجعفر یاحقی، استاد زبان و ادبیات فارسی و رئیس این همایش، نیز گفت: این فردوسی نیست که به بلندنامی نیاز دارد بلکه ما هستیم که تلاش میکنیم نام خودمان را با نام فردوسی بلند کنیم.
او ادامه داد: در این همایش تلاش کردیم به وجههای مغفولمانده شاهنامه توجه کنیم. معتقدیم شاهنامه مصداق صلح و دوستی و جهانبینی است و توجه به آن میتواند پیوستگی میان ملتها را رقم بزند. ما در این همایش جادهابریشم را بستر شاهنامه بیان کردیم و اعلام کردیم که شاهنامه متعلق به همه کشورهای این جغرافیای بزرگ است. میخواستیم بگوییم تعالیم شاهنامه به همه بشریت تعلق دارد.
حسن جعفری، معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار خراسان رضوی، دیگر سخنران برنامه بود که اظهار کرد: شاهنامه بزرگترین هدیهای است که در اختیار ایران و ایرانیان و همه بشریت قرار دارد. شاهنامه پدر زبان فارسی است. با این سند افتخار، میتوان به تاریخ و پشتوانه ایران عشق ورزید. شاهنامه میتواند در حوزه دفاع از وطن و ارزشهای ملی-مذهبی سرمشق باشد.
همچنین حسین انتظامی، معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، با بیان اینکه پاسداشت زبان و خط فارسی هویتبخش و امنیتآفرین است افزود: از همین رو، وظیفه همه دستگاههای فرهنگی و اجتماعی و آموزشی در نهادینه کردن آثار مفاخر ایران زمین دوچندان است. اگر در این راه و در حفظ و انتشار میراث ماندگاری همچون شاهنامه فردوسی بیتفاوت باشیم، در تندباد حوادث جنبههای هویتی و امنیتی ما دچار خدشه خواهد شد.
انتظامی خاطرنشان کرد: نگاه به جنبه حماسی شاهنامه فردوسی روحیه غیرت و سلحشوری را در ایرانیان زنده میکند. ما به تقویت این روحیه در خلال تهدیدهایی که این روزها میشویم نیازمندیم.
او یادآور شد که توجه و اتکا به متون کهنی چون شاهنامه تولیدات هنری را فاخر
میکند.
در این همایش، نشان فردوسی نیز به چند شخصیت فرهنگی اعطا شد. دکتر فتحا... مجتبایی، عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی، دکتر سجاد آیدنلو، شاهنامهپژوه جوان و برجسته کشور، سرگئی فئوفانوف، پیکرهساز و نقاش روس، و سید مصطفی سعیدی، استاد پیشکسوت نقالی،۴شخصیتی بودند که به سبب خدماتشان در زمینه ترویج فرهنگ شاهنامه و شناساندن آن، این نشان را دریافت کردند.