نخست وزیر انگلیس«خانم ترازمی»باچشم گریان- استعفاداد
ترزا می اظهار داشت دو هفته دیگر، از مقام رهبری حزب محافظهکار کنار میکشد.
نخستوزیر بریتانیا با اعلام استعفای خود گفت که موفق به همراه کردن نمایندگان مجلس برای اتخاذ تصمیمی در رابطه با طرح جدایی از اروپا، موسوم به برگزیت نشده است و این مهم را به نخستوزیر آتی حواله میکند.
ترزا می جمعه سوم خردادماه در برابر مقر دولت این کشور گفت هفتم ماه ژوئن، دو هفته دیگر، از مقام رهبری حزب محافظهکار کنار میکشد. رهبر جدید حزب بعد کسب رای مجلس نمایندگان جایگزین وی خواهد شد و تا آن زمان، خانم می در سمت نخستوزیری باقی خواهد ماند.
رویترز مینویسد احتمالا در ماه ژوئیه، دو ماه دیگر حزب محافظهکار جانشین خانم می را معرفی کند.
تاکنون بوریس جانسون وزیر خارجه سابق خانم می و جانشین کنونی او جرمی هانت برای رهبری حزب اعلام آمادگی کردهاند، اگرچه برای تصدی این کرسی انتظار میرود با رقابت سختی در درون حزب با دیگر نامزدها مواجه شوند.
خانم مه و حزب وی، سه سال پیش با شعار جدایی از اروپا بر سر قدرت آمد، اما طرح برگزیت با چالشهای جدی مواجه شد و او طی یکسال اخیر مدام با همحزبیها و اعضای حزب مخالف و سران اتحادیه اروپا کلنجار رفت تا بلکه بتواند برگزیت را به سرانجام برساند.
در این میان اکثریت نمایندگان مجلس با شرایطی که اتحادیه اروپا در مقابل بریتانیا قرار داده، موافق نیستند.
رویترز مینویسد جانشین خانم می میتواند مواضع بسیار سختگیرانهتری نسبت به وی در مذاکرات با اروپا داشته باشد، اگرچه اتحادیه اروپا گفته است انعطافی در مواضع و شرطهای خود برای خروج بریتانیا نشان نخواهد داد.
دولت بریتانیا روز پنجشنبه، دوم خرداد، در پی اعتراض شدید طرفداران تندروی برگزیت، رایگیری پارلمان در مورد آن را که قرار بود هفته اول ماه ژوئن انجام شود به تعویق انداخت.
اروپا تا پایان اکتبر سال جاری به بریتانیا فرصت داده است که تصمیم خود را بگیرد. آقای بوریس جانسون بر این اعتقاد است که بریتانیا بایستی بدون هیچ معاملهای از اتحادیه اروپا خارج شود تا آنها مجبور شوند «معامله بهتری» پیشنهاد کنند.
خانم می طی سخنانی که با بغض همراه بود، گفت من بهعنوان دومین نخست وزیر زن بریتانیا، بهزودی از این سمت که بزرگترین افتخار زندگیام بود کنار میکشم، اما مطمئنا آخرین نخستوزیر زن بریتانیا نخواهم بود.
خانم مارگارت تاچر، اولین نخستوزیر بریتانیا بود که از سال ۱۹۷۹ تا ۱۹۹۰ رهبری کشور را بر عهده گرفت.
خانم می گفت برای همه عمر تاسف خواهد خورد که برگزیت را به سرانجام نرسانده است.
نوامبر پارسال اتحادیه اروپا با دولت بریتانیا بر سر شرایط خروج این کشور از اتحادیه به توافقی رسید که تاکنون در میان نمایندگان و دولت بریتانیا اجماعی بر روی این شرایط حاصل نشده است، موضوعی که به استعفای خانم می منجر شد.
رویترز مینویسد در میان نامزدهای کنونی پست نخستوزیری، بوریس جانسون بالاترین بخت را دارد، کسی که در کمپین انتخاباتی سال ۲۰۱۶ یکی از چهرههای شناخته شده طرفدار طرح جدایی از اتحادیه اروپا بود، اما موضعی به مراتب تندروتر از خانم می دارد، عاملی که باعث استعفای وی از دولت کنونی بریتانیا در ژوئیه پارسال شد.
ساعاتی قبل از جانسون، دیوید دیویس، وزیر برگزیت نیز استعفا کرده بود.
خام می همان زمان اذعان کرده بود که وی با وزرای مستعفی پیرامون شرایط برگزیت اختلاف نظر داشتند.
تاکنون پارلمان بریتانیا سه بار طرح پیشنهادی خانم می درباره برگزیت را رد کرده است.
حزب «برگزیت» و گروه کثیری از چهرههای مهم حزب محافظهکار طرفدار خروج بدون توافق بریتانیا از اتحادیه اروپا هستند. ولی جامعه اقتصادی بریتانیا هشدار می دهد که چنین حالتی آشفتگیهای شدیدی به بار خواهد آورد./منابع: رویترز، خبرگزاری فرانسه، گاردین. ف.ق/جمعه ۳ خرداد ۱۳۹۸
برگزیت «قربانی» گرفت
ترزا می نخست وزیر بریتانیا استعفایش را از ریاست دولت و رهبری حزب محافظهکار اعلام کرد.
خانم می در مقابل دفتر نخست وزیری بیانیهای را خواند و گفت: “اکنون برای من روشن شده که منافع بریتانیا با یک نخست وزیر تازه بهتر تامین می شود.”
“من امروز اعلام میکنم که جمعه هفتم ژوئن از رهبری حزب محافظه کار استعفا میدهم.”
“من با ریاست حزب به توافق رسیدهام که روند انتخاب رهبر جدید از هفته آینده آغاز شود.”
خانم می تا زمانی که رهبر جدید حزب محافظهکار انتخاب شود در سمت نخست وزیر باقی خواهد ماند.
با آنکه نمیتوان گفت رقابت درون حزبی برای انتخاب رهبر جدید دقیقا چقدر طول میکشد اما کارشناسان میگویند احتمالا در پایان ژوئیه، حدود دو ماه دیگر رهبر جدید حزب محافظهکار مشخص خواهد شد.
تعداد قابل توجهی از اعضای حزب محافظهکار برای این رقابت اعلام آمادگی کردهاند.
بعد از مارگارت تاچر، جان میجر و دیوید کامرون، ترزا می چهارمین نخستوزیر محافظهکار بریتانیاست که بابت رابطه کشورش با اتحادیه اروپا از صدر به ذیل کشیده میشود.
تلاش خانم می برای بدهبستان با احزاب دیگر برای خروج از بنبست برگزیت، میخ آخر را به تابوت زمامداری او کوبید.
ولی واقعیت این است که حزب محافظهکار در مجلس بریتانیا در اقلیت است و اکثر نمایندگان مجلس، با برگزیت ایدهآل اکثر نمایندگان حزب محافظهکار مخالفند.
نخستوزیر بعدی بریتانیا – حتی اگر یک هوادار دوآتشه برگزیت باشد – خیلی زود میفهمد که آرای لازم برای تصویب برگزیت دلخواهش را در مجلس ندارد.
برگزاری انتخابات زودرس پارلمانی هم ممکن است قدرت را به حزب کارگر بدهد.
با این اوصاف بعید نیست که نخستوزیر بعدی بریتانیا هم مانند ترزا می قربانی مسئله اروپا و برگزیت شود.
در روزهای گذشته خانم می قصد داشت لایحه قرارداد خروج را پس از “اصلاحاتی” برای بار چهارم به رای پارلمان بگذارد، اما در ۷۲ ساعت اخیر تقریبا روشن شده بود که خانم می از داخل حزب محافظه کار زیر فشار زیادی برای استعفا است و عمر نخست وزیری او به پایان نزدیک شده است.
مهمترین وظیفه دولت خانم می، مذاکره با اتحادیه اروپا برای خروج بریتانیا بود. خانم می در این باره گفت:
“من درباره شرایط خروج مذاکره کردم و هر چه میشد انجام دادم تا نمایندگان پارلمان به آن رای دهند. متاسفانه قادر به این کار نشدم.”
نخست وزیر بریتانیا گفت جانشینش هر که باشد “باید بتواند برگزیت را محقق و توافقی در پارلمان ایجاد کند.”
“چنین اجماعی وقتی وقتی حاصل میشود که تمام طرفهای بحث آماده کنار آمدن باشند.”
خانم می در پایان سخنرانیاش با صدایی بغضآلود گفت: “من بزودی از این سمت که بزرگترین افتخار زندگیم بوده و خواهد بود کنار می روم، به عنوان دومین نخست وزیر زن بریتانیا اما مطمئنا نه به عنوان آخرین نخست وزیر زن.”
استعفای خانم می فردای رایگیری پارلمان اروپا صورت گرفته است در حالیکه نتایج این رای گیری تا یکشنبه اعلام نخواهد شد.