یازدهمین جلسه رسیدگی به اتهامات متهمان پرونده شرکت پدیده در آخرین روز از هفته گذشته در قالب دادگاه ویژه رسیدگی به جرائم اخلالگران در نظام اقتصادی کشور به ریاست قاضی سیدهادی منصوری در مشهد برگزار شد.
در این جلسه به اتهامات تعداد دیگری از متهمان پرونده از جمله احسان بنائی فرزند علیرضا، محمد وحیدی شعرباف فرزند علی، محمد رفائی نجاران طبسی فرزند محسن و سیدحسن میربمانی یزدی فرزند هادی رسیدگی شد.
ادامه رسیدگی به این پرونده به ۲۰ خرداد ماه موکول شد تا در این فرصت وکلای مدافع و متهمان اسناد و مدارک مورد ادعا و همچنین لوایح دفاعیه را تقدیم دادگاه کرده و از این فرصت با نظارت دادستانی عمومی و انقلاب مرکز خراسان رضوی برای معرفی و بازگرداندن اموال شرکت استفاده کنند.
تصمیم دادگاه بعد از ١١جلسه چه بود؟
در پایان یازدهمین جلسه رسیدگی به اتهامات متهمان پرونده شرکت پدیده شاندیز، رئیس این دادگاه تصمیم دادگاه را اینگونه اعلام کرد: دادستان عمومی و انقلاب مرکز خراسان رضوی در هفتمین جلسه دادگاه، تقاضای اعطای فرصت به متهمان برای استرداد بخشی از وجوه سهامداران را داشت.
قاضی منصوری ادامه داد: رد مال سهامداران یکی از دغدغههای اصلی دادگاه نیز هست و در صورت احراز اقدام مؤثر متهمان در راستای انجام این کار، در میزان مجازات آنها لحاظ خواهد شد.
وی افزود: همچنین محسن پهلوان مقدم، متهم ردیف اول پرونده، ضمن عذرخواهی بابت عملکرد خود تقاضای فرصت محدود برای بازگرداندن اموال در راستای حقوق سهامداران را مطرح کرد و علاوه بر آن سایر متهمان نیز این درخواست را داشتند. از این رو دادگاه با مشورت مستشاران با شرایط مشخص با اعطای فرصت به تمام متهمان موافقت میکند.
رئیس دادگاه درباره شرایط این موافقت نیز گفت: نخست اینکه با توجه به محدودیتهای قانونی و به لحاظ جلوگیری از اطاله رسیدگی به پرونده، اعطای فرصت فقط بابت استرداد اموال است و به منزله همکاری متهمان برای اتمام پروژهها و روند فعلی شرکت نیست. فرصت اعطا شده معین است و تا جلسه بعدی دادگاه در ٢٠ خرداد ماه خواهد بود.
قاضی منصوری ادامه داد: بدیهی است چنانچه متهمان در این فرصت نتوانند به تعهدات خود مبنی بر بازگرداندن اموال به مردم عمل کنند مهلت مذکور قابل تمدید نیست. لازم به ذکر است که تمام اقدامات متهمان در راستای بازگرداندن اموال به مردم با نظارت و مدیریت دادستان عمومی و انقلاب مرکز خراسان رضوی، نماینده ایشان و کارشناس معتمد آنان خواهد بود.
وی خاطرنشان کرد: بدیهی است در پایان مهلت یاد شده دادستان باید گزارشی از عملکرد متهمان در این مهلت ارائه کند اما اقدام مؤثر متهمان در مهلت تعیین شده به منزله تبرئه شدن آنها از عنوان اتهامی نیست و رسیدگی در چارچوب قانون ادامه خواهد داشت و حکم مقتضی صادر خواهد شد. بدیهی است کسب رضایت مردم در برهه زمانی میتواند صرفا از موجبات تخفیف مجازات باشد.
جذب سرمایهگذار یا فروش اموال پدیده؟
پژوهشگر جرائم اقتصادی و عضو کانون وکلای خراسان رضوی درباره آینده احتمالی این پرونده نیز به شهرآرا گفت: معمولا در پروندههای جرائم اقتصادی که مردم یک طرف ماجرا هستند دادگاه تأمین و حفظ منافع مردم را در اولویت قرار میدهد. در این دست پروندهها وقتی شرکت ناتوان از پاسخ به تعهدات خود است، دادگاه به سراغ راهحلهایی میرود که مطالبات مردم پاسخ داده شود.
علی ادبی افزود: در چنین شرایطی جذب سرمایهگذار یکی از راههاست. به این معنا که سرمایهگذار شرکت را با تمام امتیازات و تعهدات آن خریداری کند. اتفاقی که در ماجرای پرونده مؤسسه مالی و اعتباری میزان نیز شاهد آن بودیم. بانک صادرات مؤسسه میزان را با تمام تعهدات و امتیازاتش به عنوان زیر مجموعه خود جذب کرد.
این وکیل پایه یک دادگستری ادامه داد: راهحل دیگر این است که تمام متهمان اموالی را که در اختیار دارند نزد مقام قضایی بیاورند تا بتوانند مطالبات مردم را بازگردانند. در پرونده پدیده شاندیز، طبق کارشناسی انجام شده میزان اموال شرکت و میزان مطالبات سهامداران معلوم است. البته مطالبات سهامداران تنها قسمتی از تعهدات شرکت است که طبق ارزیابیهای صورت گرفته از سوی کارشناس دادگستری در سال ١٣٩۴ داراییهای شرکت از سهام فروخته شده بیشتر است. با توجه به این مسائل اینکه مقام قضایی چه راهحلی را میپذیرد و متهمان به کدام راهحل تن میدهند منوط به گذر زمان است اما در مجموع تمرکز اولیه در این پروندهها پاسخ به مطالبات مردمی است.
ادبی بیان کرد: اگر مشکل شرکت حل شود احتمال آن وجود دارد که تمامی سهامداران نخواهند سهام خود را بفروشند. از این رو باید در راهکار نهایی به این نکته نیز توجه شود. آنچنانکه اگر همین الان اعلام شود خرید و فروش سهام پدیده آزاد است، بعید نیست که سهام شرکت پدیده بیش از قیمت تابلوی فعلی خرید و فروش شود. به تعبیر دیگر تنها پیش فرض این نیست که این شرکت از سوی یک سرمایهگذار جذب شود و بعد به مردم پول نقد بدهد. راهکارهای دیگری هم وجود دارد.