گرانی برخی از میوههای تابستانه با وجود فراوانی تولید
تهران (پانا) - بهار پایان یافته است و روزهای نخستین تابستان نیز سپری شده است اما نرخ برخی از میوههای بهاره و تابستانه در بازار همچنان بالاست.
تهران (پانا) - بهار پایان یافته است و روزهای نخستین تابستان نیز سپری شده است اما نرخ برخی از میوههای بهاره و تابستانه در بازار همچنان بالاست.
آنگونه که دستاندرکاران بازار میوه میگویند امسال فراوانی تولید در بسیاری از میوههای سردرختی وجود دارد اما قیمت میوه نیز متاثر از افزایش قیمت تمامشده تولید در تناسب قیمتی با سایر کالا قرار دارد. با این حال، قیمتهای کنونی برای بسیاری از خانوادههایی که با درآمد پایین یا متوسط زندگی میکنند بالا است و این نوع از میوهها همچنان جزو میوههای ممنوعه برای این خانوارها محسوب میشود.
نرخ نجومی میوههای تابستانه در بازار تجریش
گشتی در بازار بزرگ تجریش نشان میدهد نرخ برخی از میوهها از جمله گیلاس، آلبالو، زردآلو، توت، انبه و بسیاری از میوهها همچنان نجومی است. به طور مثال قیمت یک کیلوگرم زردآلو در این بازار 30 هزار تومان، گیلاس 25 هزارتومان، آلبالو 20 هزارتومان و انبه 40 هزار تومان است.
تفاوت قیمت قابل توجه قیمت میوه در میادین تربار
البته نرخها در میادین میوه و تربار شهرداری با سطح بازار متفاوت است و تفاوتی 40 تا 50 درصدی را نشان میدهد. به طور مثال، هر کیلوگرم آلو 6900 تومان، آلبالو 12 هزار تومان، زردآلو 12500 تومان، انگور یاقوتی 6900 تومان، شلیل و شبرنگ 8400 تومان، گیلاس قرمز و سیاه 13500 تومان، گیلاس صورتی و عسلی 8900 تومان و سیب گلاب 11 هزار تومان در میادین میوه و تربار عرضه میشود. اما بخشی از ساکنان شهرها برای خرید روزانه امکان مراجعه به این میادین را ندارند و تهیه میوه و ترهبار از میوهفروشیها نیز با هزینه بالا همراه است. البته اتحادیههای میوهو تربار فعالیت میادین میوه و تربار را غیرقانونی میدانند و میگویند کار شهرداری نباید بارفروشی باشد.
اسدالله کارگرگلشنآبادی، رئیس اتحادیه میوه وتربار تهران در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی پانا درباره وضع قیمتی میوه در سطح شهر اظهار کرد: «میوهفروشان سطح شهر در نرخگذاری قیمت میوه آزاد نیستند و فاکتور خرید ملاک قیمتگذاری است. »
به گفته او، بازار تجریش در محدوده نظارت اتحادیه میوهو ترهبار شمیرانات است و در این بازار هم قیمت به طور معمول براساس فاکتور خرید فروشنده و کیفیت میوه عرضهشده قابل نظارت است.
کارگرگلشنآبادی گفت: «قیمت میوه و تربار نسبت به شروع تابستان سال گذشته بالا نیست و البته دلایلی دارد که از جمله آنها وفور تولید است و خوشبختانه امسال کمبودی در عرضه میوه وجود ندارد. سردرختیهای امسال پربار بوده است و فراوانی در بسیاری از میوهها وجود دارد.»
قیمت برخی از میوههای تابستانی از سال گذشته کمتر است
وی افزود: «نرخ برخی از میوهها در مقایسه با تابستان سال گذشته پایینتر هم هست و برخی از میوهها کاهشی 50 درصدی نسبت به سال گذشته دارند. البته شاید نتوان گفت که قیمت میوه برای همه مردم متعادل است اما نسبت به کمبود و گرانی میوه در تابستان سال گذشته نرخهای مناسبتری است.»
رئیس اتحادیه میوه و ترهبار تهران گفت: «به طور مرسوم کشف قیمت هفتگی از سوی اتحادیه میوه و تربار انجام میشود اما اصل قیمتگذاری با فاکتور است. به طور مثال زردآلو در کشف قیمت هفتگی از 8 تا 12 هزار تومان است اما ممکن است برخی از میوهفروشان این امکان را داشته باشند که باری را با قیمت مناسبتر خریداری کنند بنابراین قیمت عرضه آن هم باید در تناسب با فاکتور خرید آنها باشد.»
دستهبندی کیفیتی قیمتگذاری میوه را متنوع کرده است
وی ادامه داد: «در آخرین کشف قیمتی که اتحادیه انجام داده و مربوط به 4 تیر است، قیمت انگور یاقوتی از 10 تا 18 هزارتومان، آلبالو از 8 تا 12 هزارتومان، آلوشابلون 9 هزار تومان است و این تفاوت قیمت به طورمثال از 10 تا 18 هزارتومان به دلیل کیفیت میوه است. به طور معمول چند دستهبندی برای کیفیت میوه وجود دارد.»
کارگرگلشنآبادی اظهار کرد: «البته درخواست فاکتور برای مشتریان نیز امکانپذیر نیست اما براساس قیمتهایی که روی کالا درج میشود، این امکان وجود دارد که قیمتها مورد ارزیابی قرار گیرند. بازرسان اتحادیه گشتهایی در سطح شهر دارند و طبیعی است که تخلفها با جریمه نقدی همراه است ضمن آنکه نظارت از طرف اتاقهای اصناف، اتحادیه میوهفروشان و تعزیزات حکومتی بر فعالیت این واحدها انجام میشود.»
رئیس اتحادیه میوهو تربار تهران درباره تفاوت قیمت میادین میوه و تربار و سطح شهر گفت: «شهرداری مجاز به خرید و فروش میوه نیست اما سالها است که این فعالیت غیرقانونی انجام میشود و اساسا توزیع بار میوه باید به دست اتحادیه میوه و تربار انجام شود اما شهرداری نسبت به دایر کردن این غرفهها اقدام کرده است؛ غرفههایی که فضای آنها کاذب و غیربهداشتی است و فاقد استانداردهای لازم برای پلاکهای بهداشتی است.»
کارگرگلشنآبادی گفت: «همچنین کیفیت عرضه میوه در این غرفهها پایین است و بار این غرفهها برای پذیرایی مناسب نیست.»
میوههای استوایی به صورت قاچاق وارد میشود
وی با بیان اینکه کمیسیون ماده 10 هفتهای دو بار به منظور کشف قیمت تشکیل جلسه میدهد، گفت: «میوههای وارداتی مانند انبه، موز و اناناس در این کمیسیون قیمتگذاری میشود اما میوههای استوایی که اسامی متنوعی هم دارند، مجوزی برای واردات ندارند و به طور معمول به صورت قاچاق به کشور وارد میشوند. البته میوههای تابستانه استوایی تطابق زیادی با ذائقه ایرانی ندارند اما برخی متقاضی آن هستند.»
شهرداری برای توقف فعالیت وانتهای میوهفروشی همکاری نمیکند
رئیس اتحادیه میوهو ترهبار تهران به فعالیت غیرقانونی وانتهای فروش میوه در سطح شهر اشاره کرده و افزود: «به دلیل آنکه فعالیت این وانتها غیرقانونی است و نظارتی هم برفعالیت آنها وجود ندارد ما بارها از تمامی مناطق شهرداری خواستهایم که از فعالیت آنها جلوگیری کنند اما این روال همچنان ادامه دارد و حتی در ساعتهای سرظهر با سر و صدای زیاد مشتریان را به خرید دعوت میکنند. از شورای شهر نیز خواستهایم که تمهیداتی برای جلوگیری از فعالیت این وانتها صورت گیرد اما نمیدانیم اشکال کار در کجاست که تاکنون اقدامی در این زمینه صورت نگرفته است.»
وی با اشاره به قیمت مناسب برخی از میوهها از جمله طالبی و هندوانه گفت: وفور تولید و فراوانی عرضه موجب شده است که قیمت برخی از میوهها برای مصرفکنندگان مناسب باشد. البته قیمت میوه نمیتواند خارج از شرایط تورمی باشد و طبیعی است که باغداران نیز با افزایش قیمت تمامشده تولید مواجه هستند.