مهندسی انتخابات چیست؟
هاشمی برای پیشبرد کارهایش« دورزدنقانون» را بلدبود
وجه منفیاش این بود که اگر آقای هاشمی در مسیر این هدف، معتقد بود کاری باید انجام شود، دیگر هیچ مانعی را بر سر راه نمیپذیرفت؛ چه این مانع قانون باشد، چه اشخاص و حقوق دیگران. هر حقی را در قبال این حقی که معتقد بود باید زنده کرد، نادیده میگرفت. من بشخصه یکی از مواردی که بارها با ایشان صحبت میکردم، بحث قانون بود. ایشان معتقد بود «کار باید راه بیفتد»، برای راه افتادن کار میشود قانون را دور زد.
مهندسی انتخابات
آقای هاشمی در سال۱۳۷۶ گفت : من با آقای خامنهای(دربرگزاری انتخابات) اختلاف نظر دارم.
آقای خامنهای نظرش این است که باید انتخابات خیلی پرشور باشد و مردم همه بیایند و هرچه مردم بیشتر بیایند بیشتر تأیید نظام است.
اما من میگویم: آقا !شما بگویید نظرتان چه کسی است، ما همه میرویم کار میکنیم که همان بشود.
آقای هاشمی معتقد بود بالاخره یک رئیس جمهور لازم داریم، آقای خامنهای بگوید چه کسی بشود یا با هم توافق کنیم که چه کسی بشود. ما تلاش میکنیم که همان بشود.
خوئینی ادامه می دهد:تعبیر عملگرا برای ایشان(هاشمی) خیلی تعبیر درستی بود.
آقای هاشمی به دنبال مهندسی انتخابات بود
خوئینی ها:من چون اینکاره نیستم، خیلی نمیتوانم بگویم چه کار میکرد.
این روزها یک تعبیری به کار میبرند برای این کار به اسم «مهندسی انتخابات». آقای هاشمی آن زمان را در نظر بگیرید با آن روابط و امکانات و قدرت نه آقای هاشمی سالهای آخر را،
آقای هاشمی آن زمان میتوانست انتخابات را جوری مهندسی کند که آن نتیجهای که میخواهد گرفته شود. البته ممکن هم هست که آن نتیجه گرفته نشود یعنی تضمینی نبود ولی او دنبالش میرفت.
رهبرانقلاب، نظرهاشمی(مهندسی انتخابات)رانپذیرفت.
مثلاً فرض کنید همان سال ۱۳۷۶، اگر رهبری هم نظرش این بود، میگفت من میخواهم که آقای ناطق رئیس جمهور بشود بشود و شاید هم مایل بودند انتخاب شود.
.اما
رهبرانقلاب گفتند:مردم پای صندوق رأی، رئیس جمهورراانتخاب می کنند.
آیت الله خامنه ای:با رعایت همه معیارهای انتخاباتی، به طوری که همه مردم باور کنند واقعاً انتخابات جدی است. بنابراین پای صندوق رأی بیایند.
اما آقای هاشمی نظرش متفاوت بود، میگفت «ما همه سازوکارها را جوری طراحی کنیم که این آقا(ی موردنظر) رأی بیاورد» حالا به جای بیست میلیون، ۱۵ میلیون بیایند پای صندوق رأی.
خوئینیها در مجلس اول نائبرییس هاشمی بود
مدیریت سایت-پیراسته فر:قسمتی ازسخنان نازیبای آقای موسوی،علیه هاشمی بماند.وبه این اکتفامی کنم که هاشمی ازخاطره نویسی هاشمی عصبانی است.
«… به جلسۀ رسمی برای تحلیف رفتیم. آقای موسوی اردبیلی و موسوی خوئینیها هم بودند. به نظر میرسد از جایگزینیِ آقای یزدی ناراحتاند…» (هاشمی رفسنجانی: کارنامه و خاطرات ۱۳۶۸: بازسازی و سازندگی، ۱۳۹۱. ص ۲۷۱)
«آقای موسوی خوئینیها آمد؛ خودم ایشان را خواستم … از رهبری رنجیده، به خاطر اینکه ایشان را رئیس قوۀ قضائیه نکرده است» (همان، ص ۲۸۰)
موسوی خوئینی :در هر دو مورد، ایشان را تخطئه(تکذیب) میکنم. اگرچه توصیه شده است که «أُذکروا موتاکم بالخیر» (از مردههایتان به نیکی یاد کنید)، همین اندازه میگویم که اگر دیگر خاطرات ایشان تا این اندازه بیدقت باشد، در استفاده از آنها همواره باید جانب احتیاط را در پیش گرفت.
خوئینی ها:من شواهد دیگری هم دارم که نشان دهم مرحوم آیتالله هاشمی رفسنجانی در نقل این خاطرهها راه خطا رفته است، اما به همان اندازه هم که اشاره کردم مایل نبودم حرمت آن بزرگ شکسته شود.
بنده خواهان ریاست بر قوۀ قضائیه نبودم. همچنین خواهان مَنصب دادستانی کل کشور هم نبودم. در سال ۱۳۵۸ هم که نامزدی نمایندگی مجلس به بنده پیشنهاد شد -و بیش از هر کسی مرحوم آقای هاشمی اصرار به نامزدی بنده داشت- باز هم خواهان نمایندگی مجلس نبودم، چون در تمام این موارد فکر میکردم از عهدۀ این کارها برنمیآیم./۱بهمن۱۳۹۷فارس
***
عباس عبدی
آقای هاشمی به دنبال انتخابات با مشارکت مردمی بالا نبود. یک انتخابات هدایتشده و برنامهریزیشده را مدنظر داشت. به نظرم این تفاوت آقای هاشمی با مقام رهبری است. رهبری همیشه به دنبال حداکثر مشارکت بودند، ولی آقای هاشمی در عمل خواهان مشارکت محدود، برنامهریزیشده و کنترلشده بود؛ که قاعدتا نتیجه آن باید از قبل مشخص میبود. آقای هاشمی در بیان این نگاه خیلی پردهپوشی نمیکرد و تا حدی صادقانه این مطلب را میگفت./منبع:اندیشه پویا
***
هفتمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در دوم خرداد ماه سال ۱۳۷۶ برگزار شد که در این انتخابات از مجموع ۳۶ میلیون و ۴۶۶ هزار و ۴۸۷ نفر، ۲۹ میلیون نفر یعنی ۷۹.۹ درصد مردم شرکت کردند.
۲۳۸ نفر در این دوره برای ریاست جمهوری اعلام آمادگی کردند که شورای نگهبان از میان آنان صلاحیت سیدمحمد خاتمی، علیاکبر ناطق نوری، سیدرضا زواره(۷۷۲هزاررأی) و محمد ریشهری(۷۴۴هزاررأی) را احراز کرد.
در این دوره، سیدمحمد خاتمی با کسب ۲۰ میلیون و ۷۸ هزار و ۱۷۸ رای که ۶۹ درصد کل آرا را شامل میشد، به ریاست جمهوری برگزیده شد ودرتاریخ ۱۲مرداد۱۳۷۶مراسم تنفیذبرگزارشد.
***
موسوی خوئینیها عضو مجمع روحانیون مبارز با اشاره به نشست خبرگان در سال ۱۳۶۸ برای انتخاب جانشین حضرت امام خمینی گفت: مناسبتر از آقای خامنهای برای رهبری نداشتیم.
قرازی ازسخنان حجتالاسلام سیدمحمد موسوی خوئینیها (رئیس شورای مرکزی مجمع روحانیون مبارز )دررابطه به روزهای منتهی به رحلت امام خمینی و متعاقب آن جلسه مجلس خبرگان رهبری برای انتخاب جانشین حضرت امام .
موسوی خوئینی با اشاره به جلسه برخی مسئولان نظام در ساعات پایانی عمر حضرت امام خمینی گفته است: در ایام بیماری امام بود که همه ما از جمله آقایان خامنهای، مشکینی، هاشمی، موسوی اردبیلی، محمدی گیلانی، مؤمن، خلخالی، کروبی و بنده در جماران بودیم. حال امام مساعد نبود. پاسی از شب گذشته بود. پزشکان هم گفته بودند «هفت هشت ساعت بیشتر امام مهمان شما نیست». آنجا نشسته بودیم و همه نگران، بحث شد که بعد از امام چه باید کرد؟.
جلسه مجلس خبرگان رهبری در ۱۴ خرداد سال ۱۳۶۸: آقای محمدیگیلانی به آقای خامنهای خطاب کرد که “اصلاً خود شما رهبر باشید”. اما تا این را گفت آقای خامنهای سخت پرخاش کرد که «دیگر این حرف را تکرار نکنید».
آقای محمدیگیلانی هم سکوت کرد. بعد صحبت شد که پس شورایی باشد. اما بدانید آن شب اگر بحث فرد هم بود، درست است که فقط آقای محمدیگیلانی بهزبان آورد ولی اگر بقیه هم میخواستند نام ببرند، فکر نمیکنم غیر از آقای خامنهای کسی دیگر را نام میبردند.
/۲۶ دی ۱۳۹۷تسنیم.
خوئینی ها: هاشمی معتقد بود افراد و گروههای مزاحم را باید با سخنرانی کردن، نهیب زدن یا محدود کردن از سر راه برداشت./در مصاحبه با ایرنا.
خوئینی ها درلانه جاسوسی-مصاحبه مطبوعاتی دانشجویان پیروخط امام.
حاج سیداحمدآقا+موسوی خوئینی ها-لانه جاسوسی(سفارت امریکا)