بابا گوریو نوشتهی اونوره دو بالزاک
اونوره دو بالزاک Honoré de Balzac نویسندهی مشهور و برجستهی فرانسوی (1850-1799) بود که وی را آغازگر سبک رئالیسم در ادبیات فرانسه و حتی اروپا میدانند. اونوره دو بالزاک برای مجموعهی رمانهای خود نام کمدی انسانی را انتخاب کرده است. در این متن قصد داریم به معرفی و تحلیل رمان بابا گوریو Père Goriot بپردازیم، […] نوشته بابا گوریو نوشتهی اونوره دو...
اونوره دو بالزاک Honoré de Balzac نویسندهی مشهور و برجستهی فرانسوی (۱۸۵۰-۱۷۹۹) بود که وی را آغازگر سبک رئالیسم در ادبیات فرانسه و حتی اروپا میدانند. اونوره دو بالزاک برای مجموعهی رمانهای خود نام کمدی انسانی را انتخاب کرده است. در این متن قصد داریم به معرفی و تحلیل رمان بابا گوریو Père Goriot بپردازیم، با نت نوشت همراه باشید.
ابتدای این متن را با معرفی رمان بابا گوریو به قلم صدف پیکامی آغاز می کنیم:بابا گوریو
بالزاک در رشتهی حقوق تحصیلات خود را به پایان رساند اما بعد از آن به ادبیات روی آورد. نخستین اثر اونوره دو بالزاک که بعد از انتشار شناخته شد، روانشناسی ازدواج نام دارد که در سال ۱۸۱۹ میلادی منتشر شد. پس از این اثر بالزاک به نوشتن چند اثر طنز پرداخت که با اقبال خوبی مواجه نشد. در ادامه با نت نوشت همراه شوید.
پس از ناکامی در این زمینه بود که وی چرم ساغری را منتشر کرد و تبدیل به یک نویسندهی شناخته شده و پرمخاطب شد. وقتی به نوزده رمان اصلی اونوره دو بالزاک نگاه کنیم با شخصیتهای داستانی بسیار متنوعی روبرو میشویم که از طبقات و اقشار گوناگون جامعه هستند.
بالزاک به گونهای چشمگیر توانسته است تا انواع شخصیتهای انسانی با مختصات خاص زندگی آنها را با جزئیاتی بسیار ریز و ظریف در قالب داستان به تصویر بکشد.
بیشتر بخوانید: چرم ساغری نوشتهی انوره دو بالزاک؛ من همه چیز رادیدهام
اغلب مخاطبان آثار بالزاک اذعان دارند که این نویسنده همواره به شکلی عجیب به جزئیات پرداخته و آنها را با دقت زیادی توصیف و روایت میکند. این شاید بارزترین ویژگی آثار بالزاک محسوب شود. همین امر شاید یکی از عوامل به وجود آمدن “ناتورالیسم” در ادبیات اروپا باشد چنانکه نویسندگان ناتوریالیست همواره از بالزاک تاثیر پذیرفته اند.
نکتهی قابل تامل دیگر در آثار بالزاک، تکرار شدن بعضی از شخصیتها در داستانهای مختلف است. به عبارتی او از شخصیت یک رمان خود برای رمان دیگر خود نیز بهره برده است و به شخصیت حضور دوباره بخشیده است.
بالزاک حتی شخصیتهای داستانها و درامهای بزرگ دیگر نویسندگان را دوباره به نوعی در آثار خود میآورد و یا حداقل به شکلی قابل توجه از آنها الهام میگیرد. نمونهی بارز این اتفاق شخصیت اصلی رمان بابا گوریو است که در واقع میتواند شخصیتی الهام گرفته از شاه لیر ویلیام شکسپیر باشد.
باباگوربو یکی از مطرح ترین آثار بالزاک و حتی مهم ترین رمانهای ادبیات جهان است. این کتاب را اونوره دو بالزاک در مدت چهل روز نوشت و آن را در مجلهای انتشار داد. یک سال پس از چاپ آن در مجله بود که رمان باباگوریو به شکل کتاب درآمد و منتشر شد.
این رمان مانند آثار دیگر بالزاک مملو از انسانهای گوناگون است که ذات آنها نیز متنوع است. انسانهای خوب و بدی که سرنوشت و زندگی آنها را کنار یکدیگر قرار میدهد. بابا گوریو داستان زندگی مردی مسن است که در پانسیونی زندگی میکند. او ورشکسته شده است و تمام پولهای خود را برای دختران خود خرج کرده، حال هنوز هم وی نگران خرج و مخارج دو دختر خود است و … .
داستان در عصر بورژوازی فرانسه روایت میشود. پاریس و وضعیت نابسامان جامعهی معاصر نویسنده در اینجا به وسیلهی داستان› بابا گوریو می تواند بسیار ملموس باشد.
در این اثر که شاید اثری بسیار بدیع و تازه در زمانهی خود است، دیگر از تقدیر و سرنوشت از پیش تعیین شدهی انسانها خبری نیست. بلکه این انسانها هستند که هر کدام بسته به موقعیت و شرایط واقعی خود اتفاقات واقعی زندگی خود را رقم میزنند.
بالزاک در رمان باباگوریو مسائل خیلی معمولی و پیش پا افتاده مانند حرص بر سر پول را به صورتی شفاف بیان میکند و نقش آن را در سرنوشت انسانها نشان میدهد.
بالزاک علی رغم عمر کم و وسواس بسیار در نوشتن، آثار زیادی را خلق کرد که آثار ترجمه شدهی آنها در ایران عبارتند از: شوانها، چرم ساغری، شاهکار گمنام، سرهنگ شابر، اوژنی گرانده، عشق کیمیاگر مادام دولاشانتری، دختر چشمطلایی، باباگوریو، زنبق دره، سزار بیروتو، خاطرات یک کشیش دهکده، گوسفند سیاه، زن سیساله، آرزوهای بربادرفته، دخترعمو بت، پسرعمو پونس.
در ادامه با مرور و تحلیل رمان بابا گوریو به قلم فاطمه گرایی با نت نوشت همراه باشید:رمان بابا گوریو ، واژههایی از مهر محبت و تنفر
بالزاک Honoré de Balzac نویسنده آثار واقع گرایانه در ادبیات فرانسه است، یک پیشوا در مکتب رئالیسم که با انتشار رمان بابا گوریو خود را بر سر زبان نویسندگان ادبی، منتقدان و خوانندگان جدی رمان انداخت. بابا گوریو روایتی است از واقعیتهای تلخ و جزئی از کمدی انسانی بالزاک که سال ۱۸۳۴در مدت چهل روز نوشته شده است. “کمدی انسانی نامی است که بالزاک برای مجموعه آثار خود برگزیده است.”
بالزاک در همان فصلهای ابتدایی بابا گوریو با جدا کردن رمانتیسم از فضا، خود را به عنوان یک توصیف کننده دیدهها و شنیدههای جهان واقعی اطراف خود معرفی میکند، آنچنان واقعی که سایههایی از آن مسائل را ممکن است در خانواده و درون خود احساس کنید آدمهایی که شاید شانه به شانهی آنها قدم زده باشید.
بیشتر بخوانید: رمان غرور و تعصب نوشته جین آستن
چطور میشود فضایی را که شخصیتها در آن قادر به خریدن نان نیستند در فضای خیالی و عاشقانهی رمانتیک جای داد؟
فضایی که در آن خود خواهی و حرص دختران “بابا گوریو” خواننده را به جامعه بورژوای پاریسی میبرد. هدف اصلی رمان بابا گوریو شاید تجسم چهره خوش ظاهر و بد باطن جامعه آن زمان بوده است. درست آنجا که نویسنده احساساتی که راستینیاک در هنگامی که مفاسد اجتماعی شهر پاریس را میبیند بیان میکند،
حالتی از عشق به زندگی در مقابل انزجار از اوضاع اجتماعی، که در انتقال این حس به خواننده کاملا موفق بوده است.
اساس این رمان نیز مانند اغلب آثار بالزاک بر فقر و رنج نهاده شده با تفاوت اینکه این داستان نمونهای از یک رمان کامل است که او را از دیگر آثارش متمایز میکند. تاثیر کلام و تجسم صحنههای داستان به خصوص موضوع به قدری عالی است که تا آخر داستان در هماهنگ با هم پیش برده میشوند.
موضوع سرگذشت شاه لیری است (بابا گوریو) که دختران خود را در حد پرستش دوست دارد، اما دختران خود خواه و حریص او پس از گرفتن تمام ثروت پدر او را ترک میکنند و بابا گوریو باقی عمرش را در پانسیونی تنها به پایان میرساند.
زیبایی قلم بالزاک درست جایی است که بابا گوریو از دختر هایش صحبت میکند و اینجاست که منتهای عشق پدری جلوه گر میشود طوری که خواننده را صفحه به صفحه درگیر احساسات دراماتیک و هیجانی میکند و بابا گوریو را در عالمی فراتر از درجه بشری مییابد.
عشق پدری که محرک تمام اتفاقات داستان است در داستان آنچنان به بالا ترین درجه پیش میرود که نهایتا نویسنده با مرگ قهرمان داستان عشق را برای پیش رفتن در مسیر لایتناهی آزاد میگذارد…
رمان بابا گوریو را با رتبه بالای ادبی که دارد برخی مشابه شاه لیر و ماجراهای کلاسیک چارلز دیکنز میدانند که البته تا کنون چیزی از محبوبیت جهانی آن کم نکرده است.
پاسخی بگذارید لغو پاسخ
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
دیدگاه
اگر جوابی برای دیدگاه من داده شد مرا از طریق ایمیل با خبر کن
نام *
ایمیل *
وبسایت
Current ye@r *
Leave this field empty