عمران خان با چه پیامی از بیت رهبری به ریاض رفت؟!
خرداد؛ یکی از نکات ظریف و هوشمندانه رهبر معظم انقلاب در دیدار با نخست وزیر پاکستان جملات مقتدرانه و انتقال پیام قاطعی بود که از سوی ایشان درباره احتمال وقوع جنگ با ایران در منطقه اتفاق...
خرداد؛ یکی از نکات ظریف و هوشمندانه رهبر معظم انقلاب در دیدار با نخست وزیر پاکستان جملات مقتدرانه و انتقال پیام قاطعی بود که از سوی ایشان درباره احتمال وقوع جنگ با ایران در منطقه اتفاق افتاد.
مهدی جهان تیغی فعال رسانه ای در کانال تلگرامی خود نوشت: مقامات عربستان طی چند هفته اخیر تلاش کردند که نیاز خود به مذاکره با ایران را در رسانهها مخفی کنند و برای شاهزادههای شکستخورده ولی مغرور سعودی سخت است که در علن اینگونه برداشت شود که در مسیر اجباری دیپلماسی با تهران در موضع ضعف قرار گرفتهاند. همچنانکه عادل الجبیر وزیر مشاور در امور خارجه سعودی گفته که نخست وزیر پاکستان با طرح ابتکاری خود عازم تهران شده و ریاض در این زمینه درخواستی از پاکستان نداشته است! وی با وقاحت بیشتری نیز گفته است: «اگر ایرانیها میخواهند که دیگران با آنها همانند یک کشور عادی تعامل داشته باشند، لازم است که رفتار و سیاستهای خود را تغییر دهند.»
این در حالیست که عمران خان سفر خود را برای میانجیگری از تهران آغاز کرده است. به صورت طبیعی و عرف معمول اگر ایران پیشقدم میانجیگری بود، نخست وزیر پاکستان باید ابتدا به ریاض می رفت و پیشنهاد را مطرح و پاسخ را به تهران منتقل میکرد. این در حالیست که الان وضعیت کاملا برعکس است.
اما همانطور که نیز در ابتدا گفته شد، مقامات فعلی سعودی که در گذشته با غرور و اعتماد به نفس خام جوانانه قدرت را به دست گرفتند و همان ابتدا جنگ یمن را راه انداختند، اینک پیش گرفتن مذاکره با ایران برایشان از هر امر دیگری در سیاست خارجه سختتر است. آنقدر این اقدام برای آنها سخت است که حاضرند تمسخرهای علنی و پرتکرار ترامپ را تحمل کنند ولی درباره ایران عقبنشینی از مواضع جاهطلبانه خود نداشته باشند.
بخشی از این جرزنی! سعودی نیز در سفر عمران خان به تهران کاملا مشخص است. ادبیات رسانهای شده عمران خان در تهران نیز نشان داد که سعودیها تلاش زیادی کرده اند که این سفر نشانه نیاز و پیشقدمی شان برای مذاکره و گفتگو با ایران تلقی نشود.
عمران خان در کنفرانس خبری با حسن روحانی درباره فلسفه سفر خود به تهران، اشاره ای علنی به تمایل آل سعود برای واسطه شدن او با ایران نکرد بلکه در ادبیاتی دیپلماتیک و در عین حال با چاشنی نیم بند خطر جنگ در منطقه، دغدغه خود را جلوگیری از جنگ عربستان و ایران بیان کرد و اظهار داشت: دلیل اصلی سفر من به ایران این است که نمیخواهیم درگیری جدیدی در منطقه بهوجود بیاید. نمیخواهیم بین ایران و عربستان درگیری رخ دهد بلکه معتقدیم باید با مذاکره مشکلات حل شود و به جنگ منتهی نشود. این سخنان به سرعت در رسانههای داخلی و خارجی درباره فلسفه دیدار نخست وزیر ژاکستان به تهران منتشر شد.
به همین دلیل یکی از نکات ظریف و هوشمندانه رهبر معظم انقلاب در دیدار با نخست وزیر پاکستان جملات مقتدرانه و انتقال پیام قاطعی بود که از سوی ایشان درباره احتمال وقوع جنگ با ایران در منطقه اتفاق افتاد. رهبر انقلاب اسلامی در این دیدار با تأکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران آغازگر هیچ جنگی نبوده است، خاطرنشان کردند: البته اگر کسی شروع کننده جنگ در مقابل ایران باشد، بدون تردید پشیمان خواهد شد.
از دیگر سخنان منتشر شده رهبر معظم انقلاب نیز اینگونه میتوان فهمید که اولین گام را هم سعودهای باید برای باز شدن گرههای منطقهای بردارند، گام اول نیز از یمن آغاز می شود؛ توقف واقعی جنگ در یمن و پذیرفته این مساله که باید پای میز مذاکره با محور مقاومت در یمن بیاییند. بنابراین میتوان گفت، نحوه پایان جنگ در یمن محل راست آزمایی و آزمون مذاکره با عربستان سعودی از طرف تهران خواهد بود. گام دوم نیز دانستن و باور این مساله برای سعودهای است که ایران انگیزهای برای دشمنی با آنها ندارد و خود آنها بودهاند که در مسیر خواست و اراده آمریکا با تهران دشمنی را آغاز و ادامه دادهاند.