روشهای عیب یابی و تعمیر بخاری گازی
استشمام بوی گاز، خاموش شدن ناگهانی شعلهها و روشن نشدن بخاری همه از مشکلاتی است که عملکرد بخاری گازی را مختل میکند. خوشبختانه عیب یابی و تعمیر بخاری گازی تا حد زیادی در منزل امکان پذیر است.
ستاره | سرویس تکنولوژی - وقتی زمستان شروع میشود همگان برای گرمایش محیط پیرامون خود دست بهکار میشوند و سیستم گرمایشی منازل و محل کار خود را راه اندازی میکنند. متاسفانه گاهی برای راه اندازی بخاری گازی با مشکلاتی از قبیل نشت بوی گاز، روشن نشدن بخاری و... روبهرو میشویم. اگر این مشکلات برای شما نیز رخ داده است، با ما همراه باشید. در این مطلب روشهای عیب یابی و تعمیر بخاری گازی را شرح خواهیم داد.
عیب یابی و تعمیر بخاری گازی
رفع عیب بخاری به علت مشکل باز میگردد. در ادامه عیب یابی و تعمیر بخاری گازی به تفکیک مشکلاتی که احتمال دارد برای بخاری به وجود آید را شرح خواهیم داد.
۱. حس کردن بوی مونوکسید کربن در هنگام روشن شدن بخاری
اگر بعد از روشن کردن بخاری بوی گاز را حس کردید، چهار علل برای آن میتوان در نظر گرفت. این علل عبارتند از:
در صورتی که قطر دودکش ساختمان کمتر از قطر دودکش بخاری باشد بازهم بوی گاز به مشام میرسد. اگر متوجه شدید که ایراد رخ داده از قطر نامناسب لوله دودکش بخاری است باید اقدام به تعویض آن کنید و از یک لوله با قطر مناسب استفاده کنید. در صورتی که دودکش مکان مورد نظر شما بدون کلاهک باشد نیز بوی گاز را حس خواهید کرد. یکی از مواردی که باید به آن خوب توجه کنید کلاهک لوله دودکش است. استفاده از کلاهک لوله بخاری از موارد ایمنی بهشمار میرود که باید از آن استفاده کنید. همچنین برای جلوگیری از وارد شدن گازهای حاصل از سوختن به درون بخاری بر اثر وزش باد از کلاهک مناسب استفاده نمایید. اگر لوله دودکشی که بر روی پشت بام خود نصب کردهاید ارتفاع مناسبی نداشته باشد باعث میشود تا بوی گاز را در محیط اطراف بخاری احساس کنید. برای جلوگیری از چنین اتفاقی شما باید حداقل ارتفاع دودکش از بلندترین نقطه روی پشت بام را ۶۰ سانتیمتر در نظر بگیرید. یکی از دلایل شایع در هنگام چنین اتفاقی مسدود بودن دود کش بخاری است. با چنین اتفاقی دیگر گاز از لوله بخاری خارج نمیشود و باعث انتشار بوی گاز در محیط میشود. برای رفع عیب این مشکل باید به سراغ مسیر دودکش بروید و آن را بررسی کنید. در صورتی که در دودکش مانعی است آن را بر طرف کنید.بیشتر بخوانید: تست دودکش بخاری + نکات ایمنی برای نصب بخاری
۲. بعد از روشن کردن بخاری بوی گاز خام به مشام میرسد
اگر بعد از روشن کردن بخاری بوی گاز خام را احساس کردید علت آن نشت گاز از اتصالات لولههای رابط بین شیر کنترل و مشعل یا پیلوت است. هر چند که خیلی کم احتمال دارد، این اتفاق رخ دهد و اتصالات لولههای متصل شده به شیر کنترل دچار ایراد شود، اما برای اطمینان بیشتر این قسمت را با کف صابون آزمایش و رفع عیب کنید تا از صحت این بخش مطمئن شوید.
۳. گاز زیادی منتشر شده و شعله روشن نمیشود
اگر با تغییر حالت از شمعک به شعله، گاز منتشر شد، اما شعله روشن نشد، ممکن است که یک شئ خارجی موجب انسداد کجراه ورودی مشعل شده باشد. برای رفع این عیب بهتر است قبل از هر اقدامی شیر اصلی را ببندید و مجرای ورودی مشعل را بررسی کنید. به این شکل میتوانید اگر چیزی درون مجرای مشعل است آن را خارج نمایید.
انحراف نازل (ژیگلور) گاز از جای خود یکی دیگر از مواردی است که میتواند منجر به انتشار گاز در محیط شود. عللی مانند ضربه خوردن یا تغییر حالت پیچ میتواند منجر به منحرف شدن نازل گاز از جای خود شود و به این ترتیب دیگر گاز به داخل مشعل تزریق نمیشود. در این هنگام شما باید نازل یا همان ژیگلور گاز را به همراه قطعات متصل به آن را در جای خود قرار دهید و تنظیم کنید.
۴. در هنگامی که بخاری در حال کار است بوی گاز خام حس میشود
خاموش شدن یکی از شعلههای شمعک میتواند علت چنین اتفاقی باشد. در صورتیکه شعله شمعک تنظیم نباشند ممکن است یکی از شعلهها خاموش شود که این اتفاق منجر به احساس شدن بوی گاز میشود. در این هنگام شما باید طول و اندازه شعله شعمک را تنظیم کنید. برای تنظیمات گفته شده باید پیچ پشت آن را باز کرد و با پیچ گوشتی پیچ تنظیم شعله را تنظیم کنید. البته این کار را باید همزمان با نگاه کردن به شعله انجام دهید.
علت دیگر این اتفاق مربوط به شعلههای بخاری است که اندازه مناسبی ندارند. با این اتفاق بوی گاز خام احساس میشود. از علل اصلی این اتفاق میتواند کثیفی بیش از حد مشعل و انسداد سوراخهای آن باشد. با این اتفاق جلوی عبور مخلوط هوا و گاز گرفته میشود و بوی گاز به مشام میرسد. برای رفع این عیب باید مشعل را از جای خود درآورید و با برس یا فشار هوا آن را تمیز کنید.
۵. بخاری به طور ناگهانی خاموش می شود
اگر شعلههای شمعک تنظیم نباشد ترموکوپل به خوبی گرم نمیشود و در نتیجه به خاموش شدن ناگهانی بخاری منجر میشود. این اتفاق در مواقعی میافتد که سر ترموکوپل به درستی در شعلههای پایلوت بخاری جای نگرفته باشد. به این ترتیب دیگر الکتریسیته تولید شده توسط ترموکوپل به میزانی نیست که بتواند هسته بوبین را در حالت جذب نگه دارد و فنر بوبین هسته را به مسیر گاز میفرستد و آن را مسدود میکند. برای خلاصی از این مشکل باید مکان قرار گرفتن ترموکوپل را بررسی کنید و ایرادات وارد شده را برطرف کنید. اگر شعله پایلوت پایینتر از سر ترموکوپل است آن را تنظیم کنید.
بیشتر بخوانید: علت خاموش شدن بخاری گازی و چگونگی رفع این مشکل
۶. در هنگام روشن کردن پایلوت، گاز قطع و پایلوت خاموش میشود.
در چنین مواقعی به احتمال خیلی زیاد مشکل از بوبین است. برای اطمینان ابتدا باید ترموکوپل را بررسی کنید، اگر ترموکوپل سالم باشد ایراد از بوبین است. در صورتی که این قطعه مشکل دارد باید آن را تعویض کنید.
۷. شعله شمعک کوتاه است
در صورتیکه میزان فشار گاز مناسب است، اما شعله شمعک کوتاه باشد، فیلترها بیش از اندازه کثیف هستند. برای برطرف کردن این عیب شما باید کاور شیر کنترل را بردارید و فیلتر آن را تعویض کنید.
سخن آخر
بخاری گازی یکی از اصلیترین تجهیزات گرمایشی برای گرم کردن منازل در فصول سرد سال است، از اینرو همه باید تا حدودی با این وسیله و مشکلات آن آشنا باشیم تا در صورت بروز مشکل بتوانیم اقدام مناسب را انجام دهیم. یکی از مشکلاتی که متاسفانه هر ساله جان بسیاری از هموطنانمان را میگیرد، گاز گرفتگی با مونوکسید کربن است. بنابراین باید اقدامات لازم را برای پیشگیری از این مشکل انجام دهید، برای این منظور توصیه میکنیم مطلب راههای جلوگیری از گاز گرفتگی با مونوکسید کربن و ویژگی وسایل گازسوز را از دست ندهید. در پایان فراموش نکنید تجربیات و نظرات خود را در مورد عیب یابی و تعمیر بخاری گازی با ما و سایر همراهان ستاره به اشتراک بگذارید.