انتقاد دوباره رئیس اتاق تهران از سیاست ارز 4200 تومانی/ هشدار نسبت به افزایش و جهش قیمت ارز در سال آینده
بودجه شرکتهای دولتی سال آینده 16 درصد رشد کرده است درحالیکه در صحبتهای مقام معظم رهبری، رئیسجمهور همیشه از کوچک شدن دولت و خروج دولت از تصدیگری صحبت میشود اما میبینیم که متأسفانه در بودجه این مهم رعایت نشده است
به گزارش تابناک اقتصادی؛ مسعود خوانساری رئیس اتاق تهران در نهمین نشست اعضا هیات نمایندگان اتاق تهران اظهار داشت: در سال 97 رشد اقتصاد ما 4.8 درصد منفی بوده است و در سال 99 طبق پیشبینی صندوق جهانی پول رشد اقتصادی کشور بین 8.5 تا 9.5 درصد منفی خواهد بود. همچنین برای دومین سال متوالی اقتصاد ایران همراه با رکود خواهد بود. با توجه به گزارشهای اقتصادی در 5 سال آینده اقتصادی ایران مجموعاً 4 درصد رشد پیشبینیشده است که اگر به همین روال پیش برویم دچار 30 درصد عقبماندگی خواهیم بود و 14 سال طول خواهد کشید که دوباره به وضعیت سال 1396 بتوانیم بازگردیم. بنابراین اینیک اعلامخطر جدی برای سیاستگذاران کشور بوده و لازم است اقدامات جدی را برای خروج از این وضعیت به اجرا بگذارند و طبیعتاً با روشهای کنونی چنین امری میسر نیست.
خوانساری گفت: «رقم نقدینگی در پایان شهریورماه 2 هزار و 126 هزار میلیارد تومان بوده است که نسبت به شهریور سال قبل 27 درصد رشد داشته است و همچنین پایه پولی به 286 هزار میلیارد تومان و ضریب فزاینده پولی معادل 7.15 درصد رسیده است که عمدتاً به دلیل انتقال بخشی از بدهیهای بانکها و مؤسسات اعتباری به بانک مرکزی و بدهی دولت به بانک مرکزی بازمیگردد.»
او با توجه به این شاخصهای کلان به تشریح بودجه سال آینده پرداخت و ادامه داد: «با شرایطی که از وضعیت مالی کشور اشاره کردم بودجه سال آینده (99) هزار و 988 هزار میلیارد تومان پیشبینیشده است که از این مقدار 484 هزار میلیارد تومان بودجه عمومی دولت است و سه برابر این بودجه شرکتهای دولتی است. بودجه شرکتهای دولتی سال آینده 16 درصد رشد کرده است درحالیکه در صحبتهای مقام معظم رهبری، رئیسجمهور همیشه از کوچک شدن دولت و خروج دولت از تصدیگری صحبت میشود اما میبینیم که متأسفانه در بودجه این مهم رعایت نشده است و اتفاقاً کارایی شرکتها را میتوان دقیقاً از همین بودجه مشخص کرد بهخصوص در ارتباط با مالیاتی که پرداخت میکنند در مقایسه با مالیاتی که شرکتهای خصوصی پرداخت میکنند.»
رئیس اتاق تهران گفت: «موضوع دیگری که در بودجه دیده میشود، بحث اوراق مشارکت است. در بودجه پیشنهادی پیشبینیشده است که دولت از طریق فروش اوراق 80 هزار میلیارد تومان درآمد داشته باشد که عمدتاً خریدار این اوراق بانکها خواهند بود. دراینبین دو اتفاق ممکن است رخ دهد؛ یا اینکه این اوراق به مردم فروخته میشود یا اینکه بانکها خریدار آن خواهند بود. اگر از محل تسهیلات باشد طبیعتاً سال آینده تسهیلات کمتری میتوانند به بنگاههای اقتصادی بدهند؛ در حال حاضر بنگاهها ازنظر تأمین نقدینگی دچار مشکل هستند و اگر قرار باشد که 80 هزار میلیارد تومان هم بلوکه شود در بانکها در عمل تسهیلات کمتری به بنگاهها داده خواهد شد. بدتر از آن اگر قرار باشد از خط اعتباری بانک مرکزی استفاده شود که به دنبال آن افزایش پایه پولی را خواهیم داشت که کاری بسیار خطرناک است.»
خوانساری به فروش داراییهای دولتی هم در بودجه اشاره کرد و گفت:« در لایحه سال آینده بهاندازه 40 هزار میلیارد تومان فروش داراییهای دولت پیشبینیشده است در شرایطی که عملکرد امسال دولت بهاندازه 3.7 هزار میلیارد تومان است و حالا چطور این عدد میخواهد یکباره 10 برابر سال جاری بشود جای تأمل دارد. همچنین در لایحه بودجه سال آینده برای اخذ مالیات هم یک رشد بزرگی را پیشبینی کردهاند و هماکنون بیش از 170 هزار میلیارد تومان درآمد مالیاتی پیشبینیشده است آنهم درحالیکه طی دو سال گذشته شاهد رکود بودهایم و میبینیم که حجم اقتصاد کشور هم 14 درصد کوچکشده است و با توجه به این شرایط افزایش سطح رقم مالیاتی باز یکی از مسائلی مبهم در بودجه است.»
رئیس اتاق تهران به ارز 4200 تومانی و ادامه پرداخت آنهم اشاره کرد و گفت: «من فکر میکنم همه ما تجربه تلخ ارز 4200 تومانی را در ابتدای سال 97 و ادامه آن در سال 98 را داشتهایم و ادامه آن در سال 99 بهجز رانت، فساد و هرجومرج در اقتصاد کشور اثری نخواهد داشت و بارها گفتهایم اگر قرار است کمکی بشود بهترین راه کمک به مستمندان پرداخت یارانه نقدی است و ارز 4200 تومانی قطعاً به دست افراد نیازمند نخواهد رسید بلکه تنها افراد خاصی میتوانند از این ارز استفاده کنند و حتماً به صلاح کشور نیست.»
مسعود خوانساری در جمعبندی صحبتهای خود درباره بودجه گفت: «اگر این بودجه اجرایی شود قطعاً ما در سال 99 مجدد یک جهش ناگهانی درباره ارز خواهیم داشت و همان اتفاقی که در سال 97 افتاد در سال 98 هم خواهد افتاد و شاهد جهش ارز خواهیم بود. تورم برای امسال به 39 تا 40 درصد خواهد رسید و با این تورم نگهداشتن ارز در قیمتهای کنونی ممکن نخواهد بود و مجدداً شاهد یک جهش ارز خواهیم بود. انتظار ما از مجلس محترم این است که با دقت بیشتری به بودجه توجه کنند و به راهکارهای اساسی بپردازند بهجای اینکه بخواهند تنها بودجه را تراز کنند؛ بودجه به یک جراحی اساسی نیازمند است.»