70 درصد گیاهان مهم دارویی کشور در خراسان رضوی کشت می‎شوند


70 درصد گیاهان مهم دارویی کشور در خراسان رضوی کشت می‎شوند

رکنا: مشاور معاون وزیر و مجری طرح توسعه گیاهان دارویی کشور گفت: 70 درصد سهم گیاهان مهم دارویی کشور که اکثر آن‌ها کم آب طلب هستند، متعلق به خراسان رضوی است و در این استان کشت می‎شوند.

به گزارش رکنا، حسین زینلی در همایش ملی گیاهان دارویی که 28 آذرماه در کاشمر برگزار شد، عنوان کرد: به رغم اینکه در گذشته ایران در عرصه طب سنتی و گیاهان دارویی رتبه‎های برتر را به خود اختصاص داده بود ولی اکنون در رتبه‌‌های میانی قرار دارد. در یک دهه گذشته با توجه خاصی که در کشور به گیاهان دارویی شد، سند ملی گیاهان دارویی نوشته و نگاه مسئولان نیز به این سمت گرایش پیدا کرد، اکنون 8500 گونه گیاهی در کشور داریم که 2300 گونه آن‌ها دارویی هستند.

وی ادامه داد: با پژوهش‎های صورت گرفته 1728 گونه دارویی انحصار کشور ایران هستند، همچنین در تولید 20 تا 30 گونه دارویی از جمله زعفران رتبه برتر را در جهان داریم، اکنون 90 درصد سهم تولید زعفران و 60 تا 70 درصد سهم تولید گل محمدی جهان مربوط به ایران است، همچنین در محصول زیره سیاه ایرانی و بسیاری از گیاهان دارویی دیگر رتبه یک دنیا را داریم.

زینلی افزود: تمامی 1728 گونه گیاهان دارویی که در انحصار ایران هستند می‌‌توانند همانند زعفران سودآوری داشته باشند، در حال حاضر 70 درصد سهم گیاهان مهم دارویی کشور که اکثرأ گیاهان کم آب طلب هستند متعلق به خراسان رضوی است، اگر کمی به آن‌ها توجه شود، می‎توانند ارز آوری بسیار قابل توجهی برای کشور داشته باشند.

زینلی اظهار کرد: دنیا تشنه محصولات ارگانیک و سالم است، متاسفانه آمار بالای سرطان‌‌ها در کشور نشان می‌‌دهد به محصولات سالم توجه نکرده‎ایم، اگر می‌‌خواهیم قدرت مالی گیاهان دارویی را نشان دهیم باید دنبال محصولات سالم و ارگانیک بود.

مشاور معاون وزیر و مجری طرح توسعه گیاهان دارویی کشور گفت: برند گیاهان دارویی در کشور ارگانیک بودن است، اگر محصولات ارگانیک باشند به راحتی صادر خواهند شد، گیاهان دارویی ایران هنوز در دنیا خواهان دارد، تمامی محصولاتی که توان صادرات دارند از جمله آنغوزه، باریجه، زعفران و موسیر به اروپا صادر می‎شوند.

وی بیام کرد: برای اولین بار اختیارات صادرات گیاهان دارویی را به استان‌ها تفویض کرده‎ایم، از سویی باید ضمن اینکه بخش خصوصی تمامی اختیارات را بر عهده می‎گیرد نسبت به تربیت تجار با انصاف و ایجاد کنسرسیوم‎هایی که بتوان در بخش ارزش گیاهان دارویی از آن بهره برد اقدام کند، اگر زنجیره ارزش را تشکیل ندهیم در بسیاری از مراحل شکست خواهیم خورد.

زینلی افزود: برای موفقیت زنجیره‎های ارزش نیازمند مشارکت مردمی آگاه هستیم، اگر آموزش و تربیت را در راس امور قرار دهیم بسیاری از تشکل‌ها ایجاد می‎شوند و زنجیره ارزش را شکل خواهند داد.

وی تاکید کرد: برای هر محصول باید نشان جغرافیایی تعریف شود، اگر این گونه شود می‎توان ارزش افزوده کشور و محصولات را بالا برد تا در دنیا حرف برای گفتن داشته باشیم. اکنون زعفران خراسان در دنیا برند است، باید از تمام ظرفیت‎ها استفاده کرد، اگرچه زمانی سطح زیر کشت زیره سبز در خراسان رضوی 70 هزار هکتار بوده اما به دلیل کم توجهی اکنون بسیار کاهش داشته است.

وی ادامه داد: خراسان رضوی از نظر گیاهان دارویی ظرفیت بسیار زیادی دارد و می‎توان از طریق توریست‎ها این محصولات را جابه‌جا کرد، باید ستاد گیاهان دارویی در استان خراسان رضوی تشکیل شود و تمام عرصه‎ها در کنار هم قرار گیرند.

زینلی گفت: برای اولین بار در استان خراسان رضوی دو گیاه وارد مرحله بورس شده و این موجب شد در قیمت‎گذاری شفافیت خوبی حاصل شود، در استان خراسان رضوی زعفران، زیره سبز و سیاه و آویشن شیرازی محصولاتی هستند که ارزش افزوده بسیار قابل توجهی دارند، می‎شود از این گیاهان به خصوص اینکه اگر کشاورزی مبتنی بر قرار داد باشد بهره‎وری بسیار خوبی داشت.

فروش محصولات از دغدغه‌‌های اصلی کشاورزان

نماینده مردم کاشمر در مجلس شورای اسلامی در این مراسم گفت: در معنای عام اقتصاد کشاورزی در کشور مورد غلفت گرفته و این موجب شده اکنون فروش محصولات از دغدغه‌‌های اصلی کشاورزان باشد.

بهروز بنیادی افزود: وزارت جهاد کشاورزی باید در موضوعات بازرگانی و اقتصادی بیش از گذشته تمرکز داشته باشد، وظیفه اصلی این سازمان تسهیل‎گری است. به جز مسئله فروش محصولات تهیه بذر گیاهان دارویی، آب و کود هزینه بسیار زیادی برای کشاورزان دارد، اگرچه توسط معین‎های اقتصادی اقدامات خوبی صورت گرفته اما بازهم نقش آفرینی خود وزارت جهاد کشاورزی بسیار مهم است.

وی بیان کرد: معضلی که امروزه در بخش کشاورزی داریم مصرف سموم و کودهای غیر استاندارد است، اما در دنیا برای مبارزه با آفات کشاورزی از گیاهان دارویی استفاده می‎شود. وقتی با تحریم و کمبود آب مواجه هستیم باید به گیاهان دارویی پرداخت، مسئولان باید از این پتانسیل‌‎ها به خصوص در دوران تحریم استفاده بهتری را ببرند، در حال حاضر نیازمند مدیریت جهادی، اقتصاد درون‌زا، مولد، پیشرو و درون‌نگر هستیم.

نماینده مردم کاشمر در مجلس شورای اسلامی حفظ ذخایر ژنتیکی را بسیار مهم ذکر کرد و افزود: در برنامه ششم توسعه باید ذخایر ژنتیکی گیاهی حفظ شود و اجازه ندهیم از کشور خارج گردد، در غیر این صورت تمامی تلاش‌‌ها بی‎نتیجه خواهد ماند.

اقتصادی کردن بخش روستایی راهی برای جلوگیری از مهاجرت

مسلم ساقی فرماندار کاشمر در این همایش گفت: باید به بخش خصوصی در عمل توجه ویژه کرد، دولتی‎ها باید تسهیل‎گر باشند، با نگاه جدیدی که در استان و شهرستان به بخش خصوصی شده بسیاری از مشکلات رفع خواهد شد.

وی عنوان کرد: اگر می‌خواهیم به سمت توسعه برویم باید دانشگاه با صنعت و بخش کشاورزی و جامعه ارتباط موثری داشته باشد، در غیر این صورت هیچ اتفاقی نخواهد افتاد.

مدیر جهاد کشاورزی کاشمر در ادامه گفت: شهرستان کاشمر در کشت گیاهان دارویی قدمت دارد، در این شهرستان بیش از 140 نوع گیاه دارویی وجود دارد.

حسین محمدی افزود: ارائه راهکارهای توانمندسازی مناطق محروم مبتنی بر کاشت گیاهان دارویی و معطر، معرفی فرصت‎های کشت قراردادی گیاهان دارویی و معطر برای صنعت فراوری، سیاست‎ها و حمایت‎های ملی در جهت کشت‎های قراردادی گیاهان دارویی و معطر از جمله محورهای همایش بوده است.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته

پیشگویی ترسناک نوسترآداموس برای سال 2025