رسم پدری در خانه یوسف / پای سخنان سرپرست 150 کودک و نوجوان توانیاب
در بهشت امام رضا(ع)، کنار رودخانه امید مینشینیم و در هوایی سرشار از انسانیت با پدری مهربان به گفتوگو مینشینیم؛ پدری که سرپرستی 150 کودک و نوجوان توانیاب را بر عهده گرفته است.
به گزارش ایکنا؛ در آستانه سیزدهم رجب، روز میلاد با سعادت مولای متقیان امیر مؤمنان علی(ع) که پاسداشت مقام پدر در جامعه ایرانی نیز محسوب میشود، به محله شهر زیبا در غرب تهران رفتیم تا با فعالیتهای مجتمع خیریه بهشت امام رضا(ع) و فردی که برای ۱۵۰ معلول بیسرپرست پدری میکند، از نزدیک آشنا شویم.
این مجتمع، ساختمان بزرگی است که در هر طبقه از آن، ردههای سنی مختلفی از کودکان و نوجوانان معلول که روزگاری بیسرپرست بودهاند ساکن هستند. یکی از طبقات، محل بازی و جمع شدن روزانه بچهها کنار یکدیگر است.
بیشتر ببینید:
به نام پدریوسف اصلانی، مؤسس و مدیر این مجتمع، بچهها را معرفی میکند و ما با آنها خوش و بش میکنیم. صحنههای عجیب و غریبی است؛ بیشتر بچهها از داشتن یک پا، یک دست، هر دو دست یا هر دو پا محروم هستند و یا از بیماریهای شدید پوستی مادرزاد رنج میبرند اما بارقههای امید و نشاط در چشمان آنها حکایت از وقوع معجزهای بزرگ در عصر غفلت و نسیان انسان دارد.
معجزهای انسانی و از جنس انسانیت که از مکتب امام علی(ع) و به برکت نام امام رضا(ع) محقق شده است. امام علی(ع) که روزگاری در تاریکی شب برای یتیمان عرب، قوت و غذا میبُرد، امروز هم مقتدای کسانی است که مهربانانه به وظیفه انسانی خود در قبال ایتام عمل میکنند. در این بهشت، کنار رودخانه امید، با یوسف اصلانی به گفتوگو نشستیم.
ایکنا ــ خودتان را برای مخاطبان رسانه قرآن معرفی کنید و توضیح بفرمایید که این مجموعه تحت مدیریت شما، چه خدماتی به ایتام ارائه میکند؟
به تمام مخاطبان خبرگزاری ایکنا سلام عرض میکنم و حضور شما را در این مجموعه خوشآمد میگویم. اصلانی هستم، 43 ساله، اصالتاً اهل اصفهان و زاده تهران، به کار ساخت ساختمان اشتغال دارم و مؤسس خیریه بهشت امام رضا(ع) هستم. این خیریه از حدود 20 سال قبل کار خود را با هدف نگهداری از کودکان بیسرپرست و معلول، آغاز کرد.
ایکنا ــ جرقه تأسیس خیریه از کجا زده شد؟
تعدادی بچهمحل بودیم که عهد کردیم بخشی از درآمد شخصی خود را ماهیانه جمع کنیم و به افراد نیازمند محله اختصاص دهیم. روزی فکرش را نمیکردیم که خیریه به این جایگاه برسد.
ایکنا ــ خیریه بهشت امام رضا(ع) از چند واحد تشکیل شده است و چند نفر را تحت پوشش خود دارد؟
بهشت امام رضا(ع) چهار واحد ساختمانی در مناطق 17، 18، 5 و 14 تهران دارد که در آنها 250 نفر نگهداری میکند. 150 نفر از این عزیزان، کودکان و جوانان و حدود 100 نفر نیز سالمند هستند.
ایکنا ــ از سالمندان هم نگهداری میکنید؟
بله، سالمندانی که بیمار هستند و رها شدهاند. گاهی افراد متمول با ما تماس میگیرند و میگویند هر چقدر پول بخواهید میدهیم و پدر و مادر پیر ما را نگهداری کنید، اما ما قبول نمیکنیم، چون دنبال پول نیستیم، معیاری گذاشتهایم که از سالمندان بیماری که خویشاوندی ندارند، مراقبت کنیم.
ایکنا ــ کدام ویژگیها، خیریه بهشت امام رضا(ع) را از دیگر مراکز پرورشگاهی متمایز میکند؟
تفاوت در همین واژهای است که بیان کردید. پرورشگاه؛ اینجا پرورشگاه نیست، اینجا خانواده و محل زندگی است، یک زندگی واقعی اینجا جریان دارد. فضاهایی که این تعداد از بچهها با صمیمیت و محبت کنار هم زندگی میکنند را میتوان به خانواده تشبیه کرد. محبت و صمیمیت، مهمترین مؤلفهای است که انسان را به ادامه زندگی، امیدوار میکند.
ایکنا ــ از یک «زندگی واقعی» در این مکان سخن به میان آوردید، این زندگی چه ویژگیهایی دارد؟ مثلاً بچهها کجا درس میخوانند؟ چه تفریحاتی دارند؟
بارها نمایندگانی از سازمان ملل و کشورهای مختلف به این مجموعه آمدهاند و از مدلی که بچهها زندگی میکنند، کسب اطلاع کردهاند. برای آنها جدید و عجیب است که بچهها را به این شکل نگهداری میکنیم. از ما میپرسند که این الگو را از کجا آوردهایم؟ پاسخ میدهیم از خانواده اصیل ایرانی. بعضی بازدیدکنندگان کشورهای خارجی اصرار دارند که این مدل را به کتاب تبدیل کنند تا دنیا بداند که بچههای بیسرپرست و معلول را باید مثل بچههای خودمان نگهداری کنیم.
بچهها در مدارس عادی درس میخوانند، هر کدام اتاق شخصی دارند، خودشان برای خودشان غذا میپزند، ورزش میکنند، هر کدامشان با سلایق و علایق متفاوتی که دارند فیلم مورد نظر خود را تماشا یا موسیقی مورد علاقه خود را گوش میکنند، در ساعت مشخصی اجازه دارند به شهر بروند و گردش کنند و ... زندگی عادی همه جای دنیا فرمولی دارد و این فرمول، اینجا برقرار است. البته تلاش ما بر این است که این زندگی همراه با معنویت، وجود خدا و توسل به ائمه اطهار(ع) همراه باشد که همینطور هم هست، وجود خدا در زندگی این بچهها ملموس است.
ایکنا ــ این مجموعه مزین به نام امام رضا(ع) است، بچهها چقدر با امام هشتم مأنوس هستند و آیا به مشهد سفر کردهاند؟
بچهها را بیمه حضرت امام رضا(ع) کردهایم، هر مشکلی داشته باشیم به آقا توسل میکنیم و برای تربیت و آرامش بچهها از ایشان مدد میگیریم. هر وقت مشکلی برایمان پیش بیاید، همگی به مشهد میرویم.
ایکنا ــ بچهها تا چه سنی در بهشت امام رضا(ع) میمانند؟ آیا مهارتی به آنان آموخته میشود تا بتوانند ازدواج کنند و شغل داشته باشند؟
تا زمانی که ازدواج کنند، در این مجموعه میمانند. به آنهایی که به سن ازدواج میرسند، کمک میکنیم تا کار پیدا کنند، همسر پیدا کنند و بتوانند در خانه مستقل خود ساکن شوند. طی سالهای اخیر، هشت نفر از بچهها ازدواج کرده و مستقل شدهاند.
ایکنا ــ ارتباط بچههایی که ازدواج کردهاند، با شما و مجموعه برقرار است؟
بله، هم به مجموعه و هم به منزل ما رفتوآمد میکنند، رابطه، کاملاً پدر و فرزندی است، همان رابطهای که خودم بعد از ازدواجم با خانوادهام دارم، آنها هم با ما دارند، من و همسرم همیشه در مشکلات، کنارشان هستیم.
ایکنا ــ خودتان هم صاحب فرزند هستید؟
بله، پسر من خیلی اوقات در همین مجموعه کنار بچهها حضور دارد. همه فرزندان من هستند.
ایکنا ــ شما به تبعیت از مولای متقیان حضرت علی(ع) که برای ایتام پدری میکردند، پدری کردن برای حدود 150 معلول بیسرپرست را پذیرفتهاید. این اقدام چه تأثیر معنوی در زندگی و چه برکتی در رزق شما داشته است؟
شاید به جرئت بگویم در دنیایی که انواع بیماریها، نامردیها و ... آن را فراگرفته است، من و همکارانم از آرامشی برخورداریم که مطمئن هستیم از هیچ راه دیگری نمیتوانستیم آن را کسب کنیم. در این دنیا اگر آرامش داشته باشیم، از بزرگترین نعمت بهرهمند شدهایم. هر کسی در گوشهای از این دنیا، دست انسانی را بگیرد، مطمئن باشد که از نعمت آرامش بهرهمند میشود.
ایکنا ــ چه اهدافی را برای آینده بهشت امام رضا(ع) متصور هستید؟
حتماً به فکر توسعه مجموعه هستیم و همین حالا با کمک خیران کارهایی را آغاز کردهایم، اما آرزوی ما این است که هر خانواده ایرانی، یک بهشت امام رضا(ع) باشد و یک کودک معلول و بیسرپرست را به فرزندی قبول کند. بسیاری از بچههایی که ما طی سالهای اخیر در اینجا نگهداری کردهایم، توسط خانوادهها به فرزندی پذیرفته شدهاند. اجازه میدهید تشکری هم داشته باشم؟
ایکنا ــ بله! حتما بفرمایید.
آدمهای بزرگی در این مملکت به ما کمک کردند که اگر نمیکردند، بهشت امام رضا(ع) نمیتوانست به این نقطه برسد، یکی از این عزیزان، دکتر قالیباف است که مجموعه ما را به شکل کاملاً دلی حمایت کردهاند. من اصلاً آدم سیاسیای نیستم و برای مقصود سیاسی این حرف را نمیزنم، اما وظیفه خود میدانم از کسانی که به ما کمک میکنند و همه مردم مهربانی که به بهشت امام رضا(ع) اعتماد دارند، تشکر کنم.
هنوز صحبت با اصلانی تمام نشده است که بچهها بار دیگر برای بازی دور او جمع میشوند؛ نمیدانم چرا این آیه را بیاختیار زمزمه کردم: وَ یَطُوفُ عَلَیْهِمْ وِلْدانٌ مُخَلَّدُونَ إِذا رَأَیْتَهُمْ حَسِبْتَهُمْ لُؤْلُؤاً مَنْثُورا؛ در بهشت کودکانی را میبینی که دورت بازی میکنند و چون خوب بنگری، چنان مرواریدهای پراکندهاند»(انسان، 19)
گزارش از مجتبی اصغری
انتهای پیام