به گزارش زنان خبر، بیماری دیابت یک بیماری متابولیک رایج محسوب میشود. دیابت تیپ یک یا وابسته به انسولین، به دلیل تخریب ایمنی سلولهای بتای پانکراس و با منشا ژنتیکی رخ میدهد، ولی دیابت تیپ دو یا غیروابسته با انسولین به خاطر مقاومت به انسولینایجاد میشود…
این نوع دیابت، هشت برابر رایجتر از تیپ یک است. علایم گوارشی در بیماران دیابتی در مقایسه با جمعیت عادی رایجترند و تاثیر منفی بر کیفیت زندگی آنها میگذارند.
در بیماری دیابت طول کشیده، علایم گوارشی ممکن است ماهیتی مزمن و غیرقابل برگشت پیدا کنند. بسیاری از علایم مزمن از نوروپاتی اتونوم احشایی منشا میگیرند که به نظر میرسد پیامد اختلال عملکرد متابولیسمی اعصاب محیطی ناشی از هیپرگلیسمی طولانیمدت باشد. وقتی قند خون با تجویزهای مکرر روزانه انسولین در محدوده طبیعی نگه داشته شود، شروع نوروپاتی به تاخیر میافتد و حتی ممکن است نوروپاتی به وجود آمده تا حدی بهبود یابد.
درد شکمی حاد مرتبط با تهوع و استفراغ، یافتههای معمول در کتواسیدوز حاد دیابتی هستند و با طبیعی شدن قند خون برطرف میشوند. درد شکمی شدید پایدار ممکن است نشاندهنده این واقعیت باشد که کتواسیدوز به خاطر اتفاقات جدی داخل شکمی دیگری ایجاد شده و باید همیشه پانکراتیت حاد، کلهسیستیت، ایسکمی روده، آپاندیسیت و دیورتیکولیت مدنظر باشند.
علی توانا، عضو هئیت علمی دانشگاه مشهد با بیان اینکه «بعضی از بیماران انتظار دارند با نسخه خود انسولین دو تا سه ماه آینده را هم دریافت کنند»، اظهار کرد: انسولین وجود دارد ولی داروخانهها آن را مدیریت میکنند و کمتر از آن چیزی که در نسخه پزشک است، در اختیار مردم قرار می دهند. این در صورتی است که انسولین موجود است و کوتاهیی از طرف دارو خانه ها می باشد .
عضو هئیت علمی دانشگاه مشهد با بیان اینکه میزان کمبود داروهای خاص نسبت به سال گذشته بیشتر است، افزود: علت این مسئله روشن نیست، اما شاید به دلیل نقص در تولید و یا محدودیت در واردات مواد اولیه است.
بیماری دیابت
توانا در ارتباط با وضعیت تأمین دارو در داروخانههای اصفهان، اظهار کرد: هماکنون داروهایی که بهطورمعمول در بازار مورد مصرف قرار میگیرد مثل آنتیبیوتیکها یا داروهای مربوط به فصل زمستان در داروخانهها موجود است و در این زمینه کمبودی نداریم، اما متأسفانه برای یکسری داروهای خاص مثل داروی بیماران قلبی، فشارخون و … با کمبود مواجه هستیم.
وی تبادلات مالی و تحریمها را باعث اختلال در این حوزه عنوان کرد و افزود: با توجه به مصرف بالای انسولین به محض یک وقفه کوتاه در بازار، موجودی به صفر خواهد رسید، ولی بدین معنا نیست که اصلاً این دارو وجود نداشته باشد و این مشکل بهزودی رفع خواهد شد.
بیشتر بخوانید: چگونه بر استرس کرونا غلبه کنیم؟ خصوصی سازی حیاط خلوت دولت است آب در آسیاب دشمن ریختن از طریق کرونا
همچنین بیماران دیابتی در استان تهران طی روزهای اخیر از کمبود انسولین “نوُورپید” در شهرستان گلایه دارند و با وجود مراجعه مکرر به داروخانهها نمیتوانند داروی مورد نیاز را تأمین کنند. دیابت یکی از بیماریهای قرن جاری است که به دلیل نحوه زندگی، وراثت، کمبود تحرک و نوع تغذیه شیوع زیادی در جامعه دارد.
یکی از بیماران دیابت که با کمبود آمپول انسولین مواجه است در گزارش میدانی به خبرنگار تهران نیوز گفت: من هر روز این دارو را تزریق کنم، اما هر بار که به داروخانهها مراجعه میکنم میگویند انسولین را ندارندیا خط دکتر خونا نیست . چند سال است این دارو را تزریق میکنم و هر زمان که به هر دلیل دارو تزریق نشود دچار سرگیجه،حالت تهوع ، فشارخون میشوم و گاهی حتی نفسم هم در نمیاد واقعا شرایط برای ما دشوار است .کاش مسئولین برای ما کاری بکنند .
وزیر بهداشت: کمبود انسولین در کشور نداریم
اخیرا سعید نمکی، وزیر بهداشت با ادعای اینکه هیچ کمبودی در زمینه انسولین در کشور نداریم، گفت: برخی از فرمهای خاص انسولین دچار کمبود شده بود که این فرمها نیز تامین و توزیع شدند.
وی در جمع خبرنگاران با اشاره به اینکه فشارهای سنگین آمریکایی ها و دشمنان برای بستن همه راه ها جهت تامین دارو و تجهیزات پزشکی وجود داشته است اظهار کرد: ما امروز وضعیت مطلوبی در خصوص تامین دارو و تجهیزات داریم.
وزیر بهداشت درباره داروی انسولین نیز گفت: با توجه به تحریم های ظالمانه دشمن همه داروها را تهیه کردهایم و بیش از سال قبل کمبودها جبران شده است و البته ممکن است در مقاطعی برخی از فرمهای دارویی مثل انسولین با کمبود روبرو شده ایم که باید بگوییم هیچ کمبودی در خصوص انسولین نداریم اما برخی بیماران به فرم خاصی از این دارو نیاز دارند که آن فرم خاص در برخی مناطق دچار کمبود شده بود که تامین و توزیع شد.
نمکی در ادامه در رابطه با بحث آنفلوآنزا نیز بیان کرد: خوشبختانه هم موج آنفلوآنزای جدید در حال مهار شدن است و هم داروی آن به اندازه کافی در همه مراکز بهداشتی و درمانی موجود است.
وی در خصوص این که داروی آنفلوآنزا در برخی مراکز به عنوان داروخانه خصوصی توزیع نشده است نیز یادآور شد: به دلیل جلوگیری از سوء مصرف دارویی و همچنین جلوگیری از مقاومت در درمانهای بی مورد و بی رویه این مورد صورت گرفته است.
وزیر بهداشت همچنین در اظهاراتی دیگر گفته بود: خوشبختانه انواع انسولین در کشور داریم، اما یک نوع آن که انسولین پن بود با کمبودهایی مواجه شد اما در این هفته در کل کشور توزیع می شود.
انتهای متن/*