داروی مترونیدازول برای چیست؟


مترونیدازول از دسته داروهای ضد عفونی است. این دارو برای عفونت های دستگاه تناسلی بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد.

مترونیدازول جزو دسته های دارویی است که برای رفع عفونت استفاده می شود. همچنین برای جلوگیری از عفونت بعد از جراحی، به ویژه جراحی زنان و عمل جراحی در روده، که در آن بسیاری از باکتری های بی هوازی یافت می شود، مورد استفاده قرار می گیرد.
مدت زمان جذب دوز مترونیدازول تجویز شده به نوع و شدت عفونت تحت درمان (یا پیشگیری) و همچنین سن و عملکرد کبد بستگی دارند. مهم است که دستورالعمل های پزشک را دنبال کنید. این دارو را باید با غذا یا پس از غذا مصرف کنید.
این دارو عوارضی را نیز با خود به همراه دارد که در ادامه به طور کلی به مصارف این دارو می پردازیم.
مترونیدازیل از دسته داروهیا ضد عفونی است. این دارو برای عفونت های دستگاه تناسلی بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین این دارو به همراه داروی ضد زخم برای درمان بعضی از انواع زخم‌های معده مورد استفاده قرار می‌گیرد.
داروی مترونیدازول برای چیست؟

چه زمانی از مترونیدازول استفاده می کنیم؟
مترونیدازول برای درمان عفونت های ناشی از انواع مختلفی از باکتری ها که به طور کلی به عنوان باکتری های بی هوازی شناخته می شوند، استفاده می شود. این باکتری ها نیازی به اکسیژن برای رشد ندارند و می توانند باعث ایجاد عفونت در مناطق بدن مانند استخوان ها، روده، حفره های لگن و لثه شوند. مثالها عبارتند از:
- عفونت های باکتریایی دندان، به عنوان مثال آبسه های دندانی.
- التهاب دردناک و زخم های لثه (زگیل های زخمی).
- زخم ها و خراش های پا که با باکتری های بی هوازی آلوده می شوند.
- عفونت باکتریایی واژن .
- آبسه در حفره لگن، معمولا نتیجه عفونت شکمی است.
- التهاب بافت همبند و عضله اطراف رحم به علت عفونت باکتریایی (سلولیت لگن).
- عفونت های باکتریایی در شکم (پریتونیت).
- عفونت های باکتریایی استخوان (استئومیلیت).
- عفونت باکتریایی خون (سپتیکمی یا مسمومیت خون) .
- عفونت باکتریایی خون بعد از زایمان (تب خونی / سپسیس) .
- شکل جدی پنومونی (necromitis pneumonia).
- آبسه مغزی.
- از بین بردن باکتری های هلیکوباکتر پیلوری از روده در افراد مبتلا به زخم معده.

مترونیدازول و درمان عفونت های ویروسی
- مترونیدازول همچنین برای جلوگیری از عفونت بعد از جراحی، به ویژه جراحی زنان و عمل جراحی در روده، که در آن بسیاری از باکتری های بی هوازی یافت می شود، مورد استفاده قرار می گیرد.
- مترونیدازول همچنین برای درمان عفونت با پروتوپس ها استفاده می شود. این میکرو ارگانیسمها نیز بی هوازی و حاوی Trichomonas vaginalis هستند که باعث عفونت تریکوموناس واژن می شود و سایر پروتوپس ها مانند Entamoeba histolytica که سبب ایجاد دیسترومیت آمیوبیک و Gardia lambila (که سبب جیاردیا شدن) می شود.
- قرص های مترونیدازول خوراکی است، اما ممکن است از طریق شیاف یا از طریق وریدی (تزریق داخل وریدی) برای عفونت های جدی تر استفاده شود.

قرص مترونیدازول چگونه عمل می کند؟

- برای کاهش مشکلات گوارشی توصیه می شود قرص مترونیدازول را بعد از غذا مصرف نمائید.
- برای جذب بیشتر دارو توصیه می شود سوسپانسیون خوراکی (شربت مترونیدازول) مترونیدازول را قبل از غذا و با معده خالی مصرف نمائید.

- مترونیدازول با وارد کردن سلول های باکتری و پروتئوزایی و دخالت در مواد ژنتیکی (DNA) کار می کند. قرص به DNA آسیب می زند و باعث می شود باکتری ها و پروتئوزا DNA جدید ایجاد نکنند. این در نهایت منجر به کشتن میکروارگانیسم های مترونیدازول می شود که عفونت را پاک می کند.
- برای اطمینان از اینکه میکروارگانیسم های حساس به عفونت نسبت به مترونیدازول واکنش می دهند، پزشک نمونه ای از بافت شما را برای مثال یک نمونه خون یا سواب از منطقه آلوده می گیرد.
- مترونیدازول به عنوان بخشی از درمان سه گانه برای از بین بردن یک نوع از باکتری های هلیکوباکتر پیلوری از روده استفاده می شود. وجود این باکتری ها در روده با زخم معده و دوازدهه (منطقه روده به طور مستقیم بعد از معده) مرتبط است. از بین بردن پیلوری H از روده اجازه می دهد تا زخم ها بهبود یابد و همچنین از تکرار آنها جلوگیری می کند.
- مترونیدازول در ترکیب با یک مهارکننده پمپ پروتون مانند لانزوپرازول یا اومپرازول و آنتی بیوتیک کلاریترومایسین یا آموکسی سیلین برای این منظور استفاده می شود. مهار کننده های پروتون پمپ تولید اسید را در معده کاهش می دهند و به ایجاد محیطی در معده کمک می کنند که در آن آنتی بیوتیک ها می توانند به طور موثرتری در مقابل باکتری ها کار کنند. آنها همچنین به بهبود زخم کمک می کنند.

داروی مترونیدازول برای چیست؟

چگونه مترونیدازول را مصرف کنم؟
مدت زمان جذب دوز مترونیدازول تجویز شده به نوع و شدت عفونت تحت درمان (یا پیشگیری) و همچنین سن و عملکرد کبد بستگی دارند. مهم است که دستورالعمل های پزشک را دنبال کنید.
سعی کنید مقدار دارو در طول روز به طور مرتب پخش شود.
اگر فراموش کردید که یک دوز را مصرف کنید، این دوز را ترک کنید و دوز بعدی را به طور معمول بعد از آن مصرف کنید. دو دوز (قرص) را همزمان مصرف نکنید.
قرص مترونیدازول باید با غذا یا پس از غذا مصرف شود. قرص ها باید با یک لیوان آب کامل مصرف شود. از جویدن و یا خرد کردن قرص بپرهیزید.
در صورت مصرف شربت مترونیدازول باید مقدار دقیق آن را از پزشک بپرسید. از قاشق چای خوری استفاده نکنید، زیرا دوز دقیق را مشخص نمی کند.
دوره تجویز مترونیدازول را به پایان برسانید، حتی اگر احساس می کنید بهتر شده اید یا به نظر می رسد که عفونت از بین رفته است. متوقف کردن دوره ابتدایی احتمال ابتلا به عفونت را افزایش می دهد و باکتری ها به آنتی بیوتیک مقاوم می شوند.
مترونیدازول را دقیقا مطابق با توصیه پزشک مصرف کنید. دارو را طبق برچسب تجویزی مصرف کنید. این دارو را در مقادیر بیشتر یا کمتر و یا به مدت طولانی تر از زمان توصیه شده مصرف نکنید. درست قبل از اندازه گیری دوز، سوسپانسیون (مایع) خوراکی را تکان دهید. داروی مایع را با دوز سرنگ، یا با قاشق مخصوص دوز یا فنجان دارو اندازه گیری کنید.
اگر در حال درمان عفونت واژن هستید، همسرتان نیز باید مترونیدازول را مصرف کند. مترونیدازول معمولا تا 10 روز پشت سر هم مصرف می شود. ممکن است لازم باشد این دوز را چند هفته بعد تکرار کنید. نسخه دارو را به طور کامل مصرف کنید. علائم شما قبل از رفع عفونت به طور کامل برطرف می شود. فراموش کردن یا مصرف نکردن قرص خطر ابتلا به عفونتی را که به آنتی بیوتیک مقاوم است، افزایش می دهد. مترونیدازول عفونت ویروسی مثل آنفولانزا یا سرماخوردگی را درمان نخواهد کرد.
مترونیدازول همراه با آزمایشات خاصی نتایج غیر معمولی ایجاد می کند. بنابراین در صورت مصرف این قرص، به پزشک خود بگویید. این دارو را در دمای اتاق به دور از گرما و رطوبت، نگهداری کنید

قبل از مصرف مترونیدازول چه باید بدانید؟
هنگام مصرف مترونیدازول و حداقل ۴۸ ساعت پس از اتمام دوره تجویز، الکل مصرف نکنید. نوشیدن الکل با این آنتی بیوتیک می تواند نشانه های ناخوشایند مانند فلاشینگ، گرفتگی شکم، تهوع، استفراغ، سردرد و تب و تپش را ایجاد کند.
مترونیدازول ممکن است به ندرت عوارض جانبی ایجاد کند که می تواند توانایی ذهنی یا جسمی شما را به خطر بیندازد. قبل از رانندگی یا استفاده از ماشین آلات، باید از نحوه واکنش به این دارو مطلع شوید.
اگر دوره درمان شما بیش از ۱۰ روز طول بکشد، پزشک ممکن است بخواهد آزمایشات را برای بررسی عوارض جانبی انجام دهد. در صورت مصرف مترونیدازول، هرگونه احساس سوزش، سرگیجه، تنفس نامنظم، درد شدید شکم یا زرد شدن پوست یا سفیدی چشم (زردی) را به پزشک خود اطلاع دهید.

چه کسی نباید قرص مترونیدازول مصرف کند؟
اگر به هر یک از مواد تشکیل دهنده آلرژی دارید نباید قرص های مترونیدازول و شربت آن را استفاده کنید. اگر قبلا چنین حساسیتی داشته اید، لطفا از دکتر یا داروساز خود بپرسید. اگر احساس می کنید که یک واکنش آلرژیک داشته اید، مترونیدازول را متوقف کنید و بلافاصله به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید.
مترونیدازول باید در افراد مبتلا به مشکلات کبدی با احتیاط استفاده شود.

نوع مصرف این دارو چگونه است
این دارو را می‌توان با وعده‌های اصلی غذا یا مقداری خوراکی مصرف کرد تا معده را ناراحت نکند. بهتر است این دارو طی شبانه روز در نوبت‌هایی با فواصل یکسان مصرف شود تا سطح دارو در خون ثابت باقی بماند. اگر قراراست روزی ۴ نوبت مترونیدازول مصرف کنید بهتر است هر ۶ ساعت یک بار باشد. درباره میزان جذب این دارو میتوان گفت حدود ۸۰ درصد داروی خوراکی جذب می‌‌شود. لازم به ذکر است که غذا سرعت جذب را به تأخیر می‌‌اندازد اما در مقدار جذب تأثیری ندارد.

عوارض مترونیدازول چیست؟
عوارض این دارو در بسیاری از افراد به صورت جدی دیده نمی شود، اما از جمله عوارض اصلی آن که ممکن است در برخی رخ دهد می توان به تشنج، سردرد، تهوع،ضعف دست و پا اشاره کرد همچنین ممکن است رنگ ادرار شما در اثر مصرف این دارو کمی تیره شود که جای نگرانی نیست.
به طور کلی قرص مترونیدازول ممکن است باعث عوارض جانبی‌ همچون سرگیجه، سردرد، اسهال، تهوع و استفراغ، درد معده، کاهش اشتها، یبوست و خشکی دهان شود. اگر هریک از این تاثیرات باقی ماند و یا بدتر شد به پزشک خود مراجعه کرده و وی را باخبر نمایید. همچنین اگر اگر برفک دهان و یا ترشحات چرکی در واژن خود مشاهده نمودید، پزشکتان را در جریان گذارید.
هنگام مصرف این دارو نباید به هیچ وجه نوشابه‌های الکلی بنوشید یا داروهای حاوی الکل مصرف کنید و این نکته را باید حداقل تا یک روز پس از اتمام درمان با مترونیدازول رعایت کنید. در غیر این صورت ممکن است دچار یک واکنش بسیار ناخوشایند شوید که علایمی مثل تهوع ، استفراغ ، دل پیچه ، سردرد، تپش قلب ، برافروختگی و گرگرفتگی دارد. همچنین در صورتی که بیماری خاصی دارید و یا در دوران بارداری و شیردهی به نوزادتان به سر می‌برید و یا حتی قصد باردار شدن را دارید حتما پزشک معالج خود را از این موضوع مطلع کنید.
داروی مترونیدازول برای چیست؟
برای مصرف این دارو موارد زیر را در نظر داشته باشید
- اگر در حال درمان عفونت با تریکوموناس هستید، برای جلوگیری از عفونت مجدد همسرتان نیز باید همزمان با مترونیدازول درمان شود و تا بهبود کامل برای روابط جنسی حتما از کاندوم استفاده شود.
- در صورت سابقه یا ابتلا به بیماری‌های مغزی مثل صرع ؛ مشکلات خونی یا بیمای‌های کبدی حتما در ارتباط با مصرف این دارو با پزشک مربوطه مشورت کنید.
در صورت مصرف داروهای دیگر، به ویژه ضدانعقاد (رقیق کننده‌های خون ، مثل وارفارین) یا دیسولفیرام حتما موراد را با پزشک خود در میان بگذارید.
- این دارو می‌تواند باعث حساس شدن پوست شما شود، پس از ضدآفتاب، عینک آفتابی و لباس مناسب در صورت حساسیت به دارو استفاده نمایید.
- دارو را دور از دسترس کودکان ، دور از گرما، نور مستقیم یا حرارت مرطوب نگهداری کنید.

روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته

جدول افزایش قیمت بنزین را ببینید/ وضعیت تغییرات در عید نوروز