پلتفرم لایکی چیست؟
پلتفرم لایکی که به تازگی بازار آن داغ شده و نام آن بر سر زبان ها افتاده است یک برنامه اشتراک عکس و فیلم است که متعلق به کشور سنگاپور بوده و گفته می شود در حال حاضر چهارمین برنامه با بیشترین دانلود در کل دنیا است.
به گزارش راهبرد معاصر پلتفرم لایکی که این روزها هم ردیف TIK TOK مخاطب نوجوان جذب کرده است یک اپلیکیشن اشتراک عکس و فیلم است که 115 میلیون کاربر فعال در سراسر جهان دارد . این برنامه اشتاک گذاری برچسپ ها و جلوه های ویژه ای را در اختیار کاربران می گذارد. علاوه بر این دارای جلوه های فراوان و امکان انتقال فایل صوتی و موسیقی است. علاوه بر این به طور همزمان می تواند در این پلتفرم ویرایش فیلم انجام داد. این پلتفرم نیز همانند TIK TOK مورد علاقه نوجوانان دختر و پسر است که البته استفاده از ان در برخی از کشورها دارای محدودیت سنی است.
با استفاده از مجموعه برتر فیلم سازی خود ، پیشرفته مبتنی بر هوش مصنوعی و جلوه های 4D ، کتابخانه موسیقی گسترده و بیش از 1000 جلوه تصویری از جمله فیلترها و برچسب های زیبایی و ویدیو ، Likee از زمان عرضه تاکنون شاهد رشد انفجاری بوده است. لایکی در سال 2017 ظاهر شد و در همان سال موفق به کسب یک جایزه معتبر گوگل شد. توسعه دهندگان این برنامه شرکت BIGO TECHNOLOGY که دفتر مرکزی آن در سنگاپور است.
نوجوانان در لایکی چه می کنند؟
شرایط اگر عادی بود الان باید با عروسک هایش بازی میکرد، نقاشی میکشید، خلاقیت هایش را بالا میبرد، اما شرایط غیر عادی است، پدر و مادر که نهایتا سنشان به ۳۵ سال میرسد یا درگیر کار و گرفتاریهای روزمره هستند یا ژست آزادی خواهی میگیرند و خوشحالند که فرزندشان یک گوشی موبایل دارد، در یک شبکه اجتماعی عضو است و برای دیگران میرقصد و میخواند در نوجوانی آرایش کرده دنبال "رِل" میگردد.
مهلکه جدیدی است این مهلکه پلتفرم "لایکی"! مشتریانش بیشتر دختران و پسران نوجوانی هستند که در بی توجهی پدر و مادر نه فقط روزگار هدر میدهند که آینده شان را هم به آتش میکشند.
اینستاگرام یک فضای عجیب بود، شاید عقدههای فروخورده عدهای باعث شد در این پلتفرم اتفاقات عجیب و غریب زیادی رخ دهد، از تغییر چهره دختران و زنان تا کلاهبرداریهای سنگین، نه اینکه همه اینستاگرام بد باشد و نه اینکه همه فضای مجازی افراد را تباه کند، اما برخی بد بودند و تباه شدند. حالا یک پلتفرم جدید رونق گرفته آنهم بین نونهالان و نوجوانان که عملا نه تنها اخلاق و رفتار آنها را تغییر میدهد بلکه آینده آینده سازان را به نابودی میکشد.
به زور اعداد سنش ۱۳ سال است، یک حوله حمام تنش کرده، روبروی دوربین موبایلش ایستاده و میرقصد، آن پشت پدرش را میتوان دید که به دخترش نگاه میکند و انگار که لذت ببرد از این رفتار فرزندش، او را زیر نظر گرفته است. دخترک در همان ۱۳ سالگی چنان آرایشی کرده نه به سنش میخورد و نه به حوله حمامش!
پسر نوجوان، کار هر روزش لایوهای عجیب و غریب است، التماس فالو میکند و برای حاضران در لایوش "رِل" میگیرد از دختران میخواهد قلب قرمز و از پسران میخواهد قلب سبز بفرستند! به حاضران در لایوش میگوید: "اسامی شهرهایتان را بگویید و بعد هر کسی همشهری خودش را فالو کند تا با هم رابطه بگیرند! توجه کنید که اینها نه تنها زیر سن قانونی که حتی زیر سن عادی برای چنین رفتارهایی هستند. نتیجه این ارتباط گیریها هم مشخص است، دو غریبه که پشت یک پروفایل پنهان شده اند و مشخص نیست در پس این رابطههای مجازی چه بزهکاریهای واقعی رخ میدهد.
لایکی نه اینستاگرام است، نه توییتر و نه تلگرام! دنیای دیگری دارد، دنیایی عجیب، خطرناک و مهلکهای که نوجوانان را هر روز بیش از روز قبل میبلعد، این روزها که فرهنگ به ابزاری برای دعواهای سیاسی تبدیل شده و اهالی فرهنگش اعم از سینماگر و ... رفتارهایشان نه فقط بی فرهنگی که ضد فرهنگ شده، سلبریتی هایش فضای مجازی را به محل عرضه عقده هایشان تبدیل کرده اند و هنرپیشههای درجه چندمش خود را فعال سیاسی و مصلح اجتماعی فرض میکنند، نوجوانان وارد عرصههایی میشوند که نه برای امروز ایران، که آینده این کشور را تهدید میکند. یک جمعیت لاابالی که زندگی را در جمع کردن فالور و محبوبیت به هر قیمتی میداند و محبوبیتی که حال و آینده این نوجوانان را به نابودی میکشد.
فیلتر نه، فرهنگ سازی کنید
فیلترینگ حتما اولین راهکاری است که به شکل متولیان فرهنگ کشور میرسد، آیا چاره ساز است؟ نیست که اگر بود این وضعیت ایجاد نمیشد. رضا صدقی، کارشناس ارتباطات میگوید: " فیلترینگ بیشتر از اینکه بازدارنده باشد، باعث ایجاد فضاهای جدیدی میشود که خطرناکتر هستند، این روزها پیدا کردن فیلتر شکن از خرید نان برای منزل راحتتر است و میشود تصور کرد که یک نوجوان اگر فیلترشکن داشته باشد در کنار لایکی سراغ چه سایتها و پلتفرمهایی میرود و نتیجه اش چه میشود"
فضای مجازی، خیابانی با رانندگان ناشی است
تولید محتوای سالم بیشتر شبیه قصه و خیال است، این محتوای سالم را کسانی باید مصرف کنند که دغدغه سلامت داشته باشند، ولی ندارند، در صف اول پدران و مادران جوانی قرار دارند که فرزند چند ساله شان را وسط مهلکه لایکی رها کرده اند، مژگان سارنگی، کارشناس روانشناس، میگوید: " ساده انگاری رفتارهای غلط اجتماعی، نتیجه اش بی بندباری نوجوانانی میشود که مثل والدینشان بزه را عادی سازی میکنند. مثلا آرایش کردن در همه جای دنیا برای دختران زیر ۱۶ سال یک بزه است، وقتی برای دختر، ۱۲، ۱۳ ساله همین بزه عادی میشود فردا مصرف مواد مخدر و روانگردان هم عادی خواهد بود. روابط جنسی زیر سن قانونی در همه کشورهای دنیا ممنوع است، در بسیاری از کشورهای پیشرفته جرم تلقی میشود، ولی در اثر سهل انگاری خانوادهها در کشور ما رواج پیدا میکند. یک نوعی لجبازی با فرهنگ و قانون عرف در والدین شکل گرفته که طبعا عوامل و علل مختلفی دارد، ولی ضربه اول این لجبازی به همان والدین است که از یک سنی به بعد با فرزندان سرکشی روبرو خواهند بود که همه زندگی آنها را تحت تاثیر قرار میدهد. "