چقدر احتمال دارد از ویروس کرونا در امان باشیم؟
این روزها خبرهای ضد و نقیضی از میزان مبتلایان و همچنین مرگ و میر ناشی از بیماری کرونا به گوشمان میخورد اما چند درصد احتمال دارد تا از این ویروس در امان باشیم و چه میزان احتمال دارد به این ویروس مبتلا شویم؟! در این مقاله میخواهیم توضیحاتی درباره تعداد مبتلایان و میزان مرگ و میر درمحدودههای سنی مختلف، نوع جنسیت و همچنین تاثیر شرایط محیطی اشاره...
این روزها خبرهای ضد و نقیضی از میزان مبتلایان و همچنین مرگ و میر ناشی از بیماری کرونا به گوشمان میخورد اما چند درصد احتمال دارد تا از این ویروس در امان باشیم و چه میزان احتمال دارد به این ویروس مبتلا شویم؟! در این مقاله میخواهیم توضیحاتی درباره تعداد مبتلایان و میزان مرگ و میر درمحدودههای سنی مختلف، نوع جنسیت و همچنین تاثیر شرایط محیطی اشاره کنیم، پس با ما همراه باشید.
با توجه به دادههای آماری که از ابتدای شیوع بیماری ویروس کرونا در دست محققان قرار گرفته بود، این نتیجهگیری بیان شد که از بین هر 1000 نفر مبتلا به بیماری کرونا در بدترین حالت بین 5 تا 40 نفر جان خود را از دست میدهند اما در بهترین و خوشبینانهترین حالت چطور؟ از بین هر 1000 نفر تنها برای 9 نفر احتمال مرگ در اثر این بیماری وجود دارد یعنی در حدود 1 درصد! اما چه آمار متفاوتی با خبرهایی که این روزها به گوشمان میخورد! باید توجه داشت که این میزان مرگ و میری که مطرح شد، به عوامل متعددی از جمله: سن، جنسیت، سلامت عمومی و نوع سیستم درمانی هر کشور بستگی دارد که در ادامه توضیحاتی درباره این عوامل داده میشود.
آمار و برآورد مرگ و میر تا چه میزان دشوار است؟
برآورد میزان مرگ و میر ناشی از انواع ویروسها بسیار سخت و دشوار است زیرا اغلب افراد پس از مبتلا شدن به بیماری از طریق انواع ویروسها، برای درمان از مراجعه به پزشک خودداری کرده و یا به عبارت دیگر به خود درمانی روی میآورند که این مورد سبب میشود بعضی از ویروسها به صورت ناشناخته و نامعلوم باقی بماند. ناشناخته بودن نوع ویروس و در نهایت مرگ و میر ناشی از آن، میزان دقت آمار را با مشکل مواجه میکند و سبب میشود تا نتوان برآورد و آمار دقیقی در اختیار داشت. طبق تحقیقاتی که در دانشگاه امپریال لندن بر روی سیستم پزشکی و درمانی هر کشور انجام شد، نتیجه به این صورت بود که سیستم پزشکی و درمانی با تشخیص درست و یا نادرست نوع بیماری هر فرد، به خودی خود در دقت این آمار یعنی میزان مرگ و میر دخیل است. این دانشگاه که جزو برترین دانشگاههای مطرح دنیا در زمینه علوم پزشکی است، هرم میزان خفیف و یا حاد بودن بیماریها و همینطور میزان مرگ و میر با این خطا که امکان دارد مواردی غیر قابل شمارش باشند را به شکل زیر در اختیار عموم قرار داد.
مواردی مهمی که در صحت و یا خطای آمار مرگ و میر نقش مهمی دارد:
در نظر گرفتن بازه زمانی برای ارزیابی و بررسی درمان و یا عدم درمان بیماری احتساب طول دوره درمان و اینکه آیا بیمار فرصت کافی برای سپری کردن این دوره را داشته یا خیر. احتساب طول دوره درمان سبب میشود که نرخ مرگ و میر، دقت لازم را نداشته باشد به این دلیل که موارد مرگ و میری را که در خارج از این دوره درمانی قرار گرفته باشد را نمیتوان محاسبه کرد. محققان و دانشمندان برای مشخص کردن میزان مرگ و میر، هر یک شواهد خود را به اشتراک گذاشتند که نتیجه آن هرمی شد که در عکس بالا مشاهده میشود. به عنوان مثال محققان میزان مرگ و میر را از نسبت علائم خفیف که در این عکس بیشترین درصد هرم را به خود اختصاص داده را با افرادی که به شدت تحت کنترل هستند مورد سنجش قرار میدهند اما باز پاسخ با نتایج متفاوتی همراه است که سبب میشود در هرم تغییرات ملموسی ایجاد شود. اگر میزان مرگ و میر در استان هوبئی واقع در شهر ووهان کشور چین را با سایر نقاط این کشور مقایسه کنیم، مشاهده میشود که این استان میزان مرگ و میر بیشتری نسبت به سایر نقاط کشور چین دارد بنابراین این عامل نیز سبب میشود که نرخ مرگ و میر با خطای زیادی همراه باشد بنابراین نمیتوان آمار دقیقی در دست داشت.میزان مرگ و میر بنا به محدوده سنی، جنسیت و نوع بیماری:
در این بخش میخواهیم به نسبت مرگ و میر در بین مردان و زنان و همینطور بازههای سنی مختلف بپردازیم که چه میزان اطلاعاتی وجود دارد. اولین ارزیابی بزرگی که از بین 44 هزار نفر در چین صورت گرفت مشخص شد که میزان مرگ و میر در افراد سالخورده و مسن، ده برابر بیشتر از افراد میانسال است. چه آمار وحشتناکی! شاید با خود بگویید که در سایر ردههای سنی و همچنین بنا به تفکیک جنسیتی آمار مرگ و میر چگونه بوده است؟ در شکل زیر به وضوح مشخص است که کمترین میزان مرگ و میر در بین 44 هزار نفری که مورد بررسی قرار گرفتهاند، مربوط به بازه سنی زیر 30 سال بوده و اگر بخواهیم با تفکیک جنسیتی این آمار را بیان کنیم، تعداد مرگ و میر در مردان بیش از زنان میباشد. افزون بر موارد ذکر شده، در بین افرادی که دارای بیماریهایی از قبیل: دیابت، فشار خون بالا و یا مشکلات قلبی و تنفسی بودند، دست کم آمار مرگ و میر پنج برابر بیشتر از سایر بیماریها میباشد.
محل زندگی و میزان خطر مبتلا شدن به ویروس کرونا
درصد ابتلا به ویرس کرونا در هر نقطهای از این کره خاکی متفاوت است. فرض کنید تعداد افراد چینی در گروه سنی 80 سال، بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری کرونا هستند و یا همین بازه سنی در افراد آفریقایی؟ قطعا موقعیت مکانی نقش بسزایی در نرخ مرگ و میر دارد. علاوه بر مکان و محل زندگی، نحوه دریافت خدمات درمانی در هر کشور متفاوت است پس این عامل نیز میتواند در میزان دقت آمار دخیل باشد.
اپیدمی بیماری و نرخ مرگ و میر
میزان اپیدمی و همهگیر بودن بیماری در نرخ مرگ و میر نیز بیتاثیر نیست. فرض کنید یک بیماری، اکثر افراد جامعه را به خود مبتلا و درگیر کرده بنابراین واضح است در این زمان، مراکز بهداشتی و درمانی به دلیل محدودیتهای امکاناتی از قبیل بخشهای مراقب ویژه، تجهیزات و غیره با مشکل مواجه میشوند که این عامل تاثیرگذاری زیادی در میزان آمار مرگ و میر میتواند داشته باشد.
آیا ویروس کرونا از آنفولانزا خطرناکتر است؟
شاید مقایسه این دو ویروس یعنی ویروس کرونا و ویروس آنفولانزا آمار دقیقی از میزان مرگ و میر را در اختیار ما قرار ندهد به این دلیل که بسیاری از افراد با علائم آنفولانزای خفیف هرگز به پزشک مراجعه نمیکنند بنابراین نمیتوان گفت که هر ساله چه تعدادی از بیماریهای آنفولانزا و یا سایر ویرسهای جدید وجود دارد تا بتوان میزان مرگ و میر ناشی از آن را محاسبه کرد.
با دقیق شدن اطلاعات و آمارها در آیندهای نه چندان دور، دانشمندان و محققان میتوانند تخمینی درست با میزان خطای کمتری درباره مبتلایان به انواع ویروسها و همچنین اینکه چه افرادی در معرض این بیماریها هستند را در اختیار عموم قرار دهند اما تا تکمیل شدن این اطلاعات باید برای در امان ماندن در برابر ویروس کرونا به توصیهها و نکات سازمان بهداشت جهانی(WHO) مبنی بر شستن مکرر دستان با آب و صابون، عدم لمس چشم، بینی و دهان، دوری از افرادی که سرفه و عطسه میکنند و همچنین سایر اقدامات پیشگیرانهای از جمله استفاده از ژلهای ضدعفونی کننده دست و ماسک نباید غافل شد. آیا اقدامات لازم را جهت جلوگیری از ابتلا به ویروس کرونا انجام دادهاید؟ دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید و برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد ویروس کرونا و راه های پیشگری از آن، به مجله اکالا (www.blog.okala.com) مراجعه فرمایید.