طرز تهیه مانتی ترکیه سرخ کرده یا آبپز
مانتی یا منتی یکی از معروفترین غذاهای ترکیهای و مدیترانهای است که در شکل و اندازههای مختلف و با مواد میانی مختلف تهیه میشود.
مانتی در واقع یک نوع پیراشکی گوشت ترکی، شبیه بالشتکهایی است که به همین خاطر شبیه پاستا راویولی ایتالیاییها هم هست با این تفاوت که در تهیه مانتی از ماست هم استفاده میشود. در مورد اینکه مانتی چیست و طرز تهیه مانتی ترکیه و خمیر مانتی در خانه را در مطلب زیر بخوانید.
مانتی چیست؟
مانتی یا منتی در واقع یکی از مشهورترین غذاهای آسیایی و مدیترانهای است. در روسیه، قفقاز و ایغور مانتی را با نام پیلمنی، در افغانستان و تاجیکستان به نام منتو، در قزاقستان خینکالی، در کره مندو، در ژاپن و چین به دامپلینگ و در ارمنستان و ترکیه آن را به نام مانتی میشناسند. مانتی را هم با خمیر یوفکا درست میکنند و هم با خمیر مانتی و داخل آن را با انواع گوشت یا به صوت گیاهی با سویا، سیب زمینی و سبزیجات مختلف پر میکنند. خمیر مانتی را هم به صورت آماده میتوانید تهیه کنید و هم در منزل خودتان آن را در منزل درست کنید.
طرز تهیه مانتی ترکیه
مواد لازم برای ۴ نفر
گوشت چرخ کرده: ۲۵۰ گرم
پیاز: ۱ عدد متوسط
نمک، زردچوبه، فلفل قرمز و فلفل سیاه: به مقدار دلخواه
مواد لازم برای خمیر مانتی
آرد: ۲ و ¼ لیوان فرانسوی دستهدار
تخم مرغ: ۱ عدد
آب ولرم: ۲۵۰ میلیلیتر (۱ لیوان فرانسوی دستهدار)
نمک: نوک قاشق چایخوری
مواد لازم برای سس مانتی
ماست چکیده: ۲۵۰ گرم
سیر رنده شده: ۲ حبه
گوجه فرنگی پوره شده: ۲ عدد متوسط
کره مارگارین: ۲۰ گرم
روغن زیتون: ۲ قاشق غذاخوری
سماق و فلفل پاپریکا: به مقدار دلخواه
طرز تهیه خمیر مانتی
حین ورز دادن خمیر به تدریج آب را هم اضافه کنید. ۸-۱۰ دقیقه ورز بدهید تا خمیر نرم و منسجمی ایجاد شود. سپس روی خمیر را با پارچه مرطوبی بپوشانید و حدود ۳۰ دقیقه کنار بگذارید. اجازه دهید خمیر به مدت ۳۰ دقیقه در یک جای گرم استراحت کند.
طرز تهیه مانتی ترکیه به صورت سرخ کرده، بخارپز یا در فر
در این فاصله مواد میانی مانتی ترکیهای را تهیه کنید. برای این کار پیاز را نگینی خرد و در مقداری روغن سرخ کنید تا سبک و طلایی شود. گوشت چرخکرده را به پیاز اضافه کنید و با نمک و فلفل و زردچوبه سرخ کنید.
خمیر را با وردنه باز کنید. خمیر باید نازک باشد اما نه به اندازهای که وا برود و باز شود. خمیر را در اندازهای ۳ در ۳ و به شکل مربع برش بزنید. مایه گوشت را در وسط هر خمیر بگذارید و به صورت بقچه یا بالشتک یا هر شکل دیگر که دوست دارید ببندید. نوک انگشتان را خیس کنید و لبههای خمیر را به هم بچسبانید که از هم باز نشود. در یک ماهیتابه مقداری روغن بریزید و مانتیها را با احتیاط در روغن تفت دهید.
مانتی را به جای سرخ کردن میتوانید در دستگاه بخارپز به صورت رژیمی بپزید و به صورت بخارپز سرو کنید که قطعا رژیمیتر است. در این صورت مانتیها را روی کاغذ روغنی بچینید و در بخارپز بگذارید تا بپزند. مانتی را در فر هم میتوانید بپزید که در این صورت باید کف سینی فر کاغذ روغنی بگذارید، مانتیها را روی آن بچینید و در فر با دمای ۱۷۰ درجه سانتیگراد به مدت ۱۵ دقیقه بپزید.
یک روش دیگر این است که مثل طرز تهیه ماکارونی مانتی را هم در آب جوش بپزید. در یک قابلمه آب و کمی نمک را بگذارید تا به جوش بیاید. وقتی جوش آمد، مانتیها را به آن اضافه کنید. بگذارید ۱۰-۱۲ دقیقه آب پز و نرم شوند. سپس آنها را آبکش کنید و در ظرف مورد نظر سرو کنید.
در این روش نباید داخل مانتی را با مایه گوشت یا هر مایه دیگری پر کنید. باید مانتی را مثل پاستا یا ماکارونی در آب جوش بپزید و سپس موقع سرو روی آن سس ماست و سپس سس گوشت یا هر سس دیگری که میپسندید را بریزید.
طرز تهیه سس مانتی ترکیه
برای درست کردن سس مانتی گوجه فرنگیها را پوره کنید و در روغن زیتون تفت دهید تا آبشان کشیده شود. کره را هم با فلفل قرمز و پاپریکا روی حرارت آب کنید و کمی تفت دهید. سیر را با ماست مخلوط کنید. بعد از سرخ شدن مانتیها آنها را در ظرف مورد نظر بچینید.
لایه اول سس گوجه روی مانتی بریزید، لایه دوم ترکیب ماست و سیر و لایه سوم ترکیب کره آب شده با فلفل قرمز و پاپریکا. در نهایت هم در صورت تمایل مقداری سماق روی آن بپاشید.
یک روش دیگر هم این است که سس و چاشنیها را روی مانتی نریزید و کنار مانتی جدا جدا سرو کنید. طرز تهیه مانتی روسی هم مثل مانتی ترکی است با این تفاوت که روسها معمولا مانتی را فقط با سس ماست و سیر سرو میکنند.
منبع: مجله کوروش