آرم هسته های کورتکس A510، A710، X2 را در کنار پردازندههای گرافیکی G610 ،G510 ،Mali-G310 و G710 معرفی کرد تا شاهد تغییری چشمگیر در عملکرد گجت های هوشمند باشیم.
چندین سال از عرضه معماری ARMv8 به عنوان اولین نسل از معماری ۶۴ بیتی این شرکت بریتانیایی میگذرد و حالا زمان آن رسیده که آرم به معماری ARMv9 رو بیاورد. البته؛ هنوز خبری از معماری ۱۲۸ بیتی نیست، اما طراحی ۳۲ بیتی به پایان راه خود رسیده است. این شرکت میخواهد که تا پایان سال ۲۰۲۳ فقط شاهد معماری ۶۴ بیتی در هسته های Cortex-A باشیم و برای تحقق این هدف نیز در حال همکاری با شرکای نرمافزاری خود است. آرم میخواهد مطمئن شود که اکوسیستم نرمافزاری آمادگی کنار گذاشتن برنامههای ۳۲ بیتی را دارد و امیدوار است تا پایان سال جاری میلادی چنین اتفاقی رخ دهد.
طراحی جدید معرفی شده ARM در تراشههای آتی مورد استفاده قرار خواهد گرفت و سختافزارهای مختلفی در لپتاپها، گوشیها، تلویزیونها و سایر گجت ها میزبان آن خواهند بود.
هسته های پردازشی کورتکس A510، A710، X2
کورتکس ایکس ۲ در واقع نسل دوم هسته قدرتمند سری ایکس است و در نود پردازشی و فرکانس یکسان میتواند تا ۱۶ درصد سریعتر از ایکس ۱ باشد. هرچند؛ طراحی جدید آرم تا سال آینده به بازار عرضه نخواهد شد و تا آن هنگام نیز شاهد نود های پردازشی به روز شده خواهیم بود که بدون شک برتر از فناوری فعلی خواهند بود.
آرم تمام تلاش خود را برای بهینهسازی عملکرد هسته ایکس ۲ به کار گرفته و همچنین یادگیری ماشینی آن را نیز در مقایسه با نسل قبل تا دو برابر بهبود بخشیده است. آرم ادعا میکند که عملکرد هسته X2 در حالت تک ترد (Single-thread) تا ۴۰ درصد بهتر از یک پردازنده Intel i5-1135G7 با توان ۱۵ وات است.
فناوری DSU-110 جدید آرم به تولیدکنندگان اجازه میدهد که تا هشت هسته کورتکس ایکس ۲ را برای رسیدن به توان پردازشی بالا در کنار هم قرار دهند. البته این طراحی بیشتر مناسب لپتاپها،رایانههای شخصی و حتی سرورها خواهد بود و برای گوشیهای هوشمند مناسب نیست.
ظرفیت کش L3 نیز دو برابر شده و به ۸ مگابایت رسیده و آرم تمام تلاش خود را به کار گرفته تا تأخیر زمانی مربوط به دسترسی به دادهها را کاهش دهد.
با معرفی هسته های سری ایکس، باید به سری A به چشم یک میان رده نگاه کرد. اما؛ این باعث نشده که شاهد نسل جدید آنها نباشیم. هسته کورتکس A710 (در نود پردازشی و فرکانس یکسان) تنها ۱۰ درصد از A78 سریعتر است، اما از لحاظ مصرف انرژی تا ۳۰ درصد بهینهتر شده است و سرعت یادگیری ماشینی نیز در مقایسه با نسل قبل دو برابر شده است.
اما این همه ماجرا نیست و آرم گفته است که در صورتی که یک چیپست از هسته کورتکس A710 در کنار پردازنده گرافیکی Mali-G710 استفاده کند، میتواند در هنگام اجرای بازی تا ۳۳ درصد در عملکرد پردازنده، تا ۲۰ درصد در عملکرد پردازنده گرافیکی و تا ۱۵ درصد از لحاظ مصرف انرژی بهتر از طراحی کنونی A78/G78 ظاهر شود. این یک پیشرفت بزرگ محسوب میشود.
برای اولین بار از سال ۲۰۱۷، آرم تصمیم گرفته طراحی جدیدی برای هسته کوچک خود نیز ارائه دهد و شاید کورتکس A-510 را بتوان جذابترین طراحی امسال این شرکت دانست؛ چرا که در مقایسه با A55 تا ۳۵ درصد سریعتر است، از لحاظ مصرف انرژی تا ۲۰ درصد بهینهتر است و سرعت یادگیری ماشینی آن نیز سه برابر شده است. آرم اعلام کرده است که A510 در زمینه عملکرد حتی به هسته های بزرگ قدیمی سری A نیز نزدیک میشود و این میتواند خبر خیلی خوبی برای گوشیهای اقتصادی و میان رده باشد.
البته نحوه رسیدن به چنین پیشرفتی نیز جالب است. در طراحی جدید، دو هسته A510 منابع سختافزاری را با هم به اشتراک میگذارند تا هم هزینه ساخت آنها کمتر شود و هم از لحاظ فیزیکی کوچکتر باشند. AMD نتوانست چنین ایدهای را به خوبی پیاده کند، اما ظاهراً آرم توانسته از پس آن برآید.
معماری ARMv9 بر امنیت و توانایی پردازش حجم بالایی از دادهها تمرکز دارد و استفاده از Memory Tagging Extension نیز سبب شده است که از مشکلات مربوط به رم جلوگیری شود؛ چیزی که میتوانست در عملکرد پردازنده تأثیر منفی بگذارد و از لحاظ امنیتی نیز مشکلساز باشد.
پردازنده های گرافیکی G610 ،G510 ،Mali-G310 و G710
در سال ۲۰۲۰ بیش از یک میلیارد پردازنده گرافیکی Mali به بازار عرضه شده است و در نیمی از گوشیهای هوشمند و ۸۰ درصد از تلویزیونهای هوشمند جای گرفتهاند حالا آرم میخواهد با ارائه بازه گستردهای از طراحیهای مختلف GPU، نیازهای مختلف را پوشش دهد.
قویترین طراحی معرفی شده به Mali-G710 تعلق دارد که توانسته در مقایسه با نسل قبل ۲۰ درصد سریعتر باشد، ۲۰ درصد مصرف انرژی کمتری داشته باشد و در زمینه یادگیری ماشینی نیز ۳۵ درصد سریعتر ظاهر شود. از G-710 در گوشیهای پرچمدار و کروم بوک ها استفاده خواهد شد.در جایگاه کمی پایینتر G-610 جای میگیرد که عملکردی نزدیک به G-710 را با قیمتی کمتر ارائه میدهد و ممکن است در آینده در گوشیهای رده بالا نیز جای گیرد.
سپس نوبت به Mali-G510 میرسد که نسبت به طراحی نسل قبلی تا دو برابر سریعتر شده، از لحاظ مصرف انرژی تا ۲۲ درصد بهینهتر شده و سرعت یادگیری ماشینی آن نیز دو برابر شده است. از G-510 در گوشیهای میان رده، تلویزیونهای هوشمند و ستاپ باکسها استفاده خواهد شد.
پس از A510 میتوان Mali-G310 را جذابترین فناوری معرفی شده آرم دانست. این دو در کنار هم تغییری شگرف در گوشیهای اقتصادی ایجاد خواهد کرد و شاهد افزایشی ۴.۵ برابری در عملکرد حالت Vulkan و ۶ برابری در عملکرد واحدهای بافت خواهیم بود. همچنین رابط کاربری اندروید نیز در مقایسه با گذشته تا دو برابر سریعتر اجرا خواهد شد.