باغداران خراسان شمالی برای جلوگیری از تبخیر آب مالچ طبیعی ایجاد کنند


باغداران خراسان شمالی برای جلوگیری از تبخیر آب مالچ طبیعی ایجاد کنند

بجنورد-ایرنا- مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی از باغداران خواست با توجه به خشکسالی و کاهش منابع آبی و برای جلوگیری از تبخیر رطوبت در پای درختان مالچ طبیعی ایجاد کنند.

محمدعلی شریکیان روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: کشاورزان می توانند با تلنبار کردن کاه و کلش، علف های هرز، برگ درختان و یا هر پوشش دیگری در پای درختان جلوی تبخیر را بگیرند.

وی با بیان اینکه تغییر اقلیم، کاهش بارندگی ها و کاهش منابع آبی کشاورزان را با مشکلاتی مواجه کرده است افزود: بهره برداران بخش کشاورزی باید برای مدیریت بحران به توصیه های کارشناسان بخش کشاورزی و کشاورزان باتجربه توجه کنند تا با برخی از اقدامات علمی و اصولی بخشی از خسارت از ناحیه خشکسالی را کاهش دهند.

شریکیان در بخش دیگری از سخنانش بر ایجاد سایبان در باغ ها نیز تاکید کرد و گفت: با توجه به اینکه در سال های اخیر با سرماهای زودرس و دیر رس، نوسانات دمای هوا و کاهش منابع آبی مواجه هستیم باید بتوانیم باغ ها را نیز به محیط های کنترل شده تبدیل کنیم.

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی افزود: هم اینک در برخی از استان ها با سازه هایی بر روی باغ ها سایبان ایجاد کرده اند که باید این روش های جدید را در بین کشاورزان توصیه کنیم.

یکی از کارشناسان بخش کشاورزی با بیان اینکه هر ماده‌ای که به عنوان پوشش روی سطح خاک پخش یا پاشیده می‌شود مالچ نامیده می‌شود گفت: این پوشش برای حفظ رطوبت در خاک، از بین بردن علف‌های هرز، خنک نگه داشتن خاک و جلوگیری از سرمازدگی در زمستان استفاده می‌شود.

امیر علی رحیمی افزود: مالچ‌های طبیعی شامل پوست درخت خرد و تکه تکه شده، برگ درختان سوزنی‌شکل، علف‌های بریده شده، روزنامه، لاشه برگ‌ها، کاه و کلش است که مالچ طبیعی تجزیه و جایگزین می شود.

وی گفت: نایلون، پارچه، پلاستیک، سنگ و شن نیز نمونه هایی از مالچ‌های مصنوعی و غیرطبیعی هستند.

وی اظهار داشت: مالچ‌های مصنوعی و غیرطبیعی رطوبت خاک را در خود نگه می‌دارند و از رشد علف‌های هرز جلوگیری می‌کنند.

وی گفت: کارشناسان استفاده از مالچ را به عنوان روشی تأثیرگذار در کاهش تلفات ناشی از تبخیر و تعرق می‌دانند.

وی فواید استفاده از مالچ (خاک پوش) در باغات را جلوگیری از تبخیر رطوبت خاک به مقدار قابل توجه، کاهش رشد علف های هرز، حفظ زه کشی خاک، افزایش رطوبت هوا، جلوگیری از فرسایش خاک، جلوگیری از یخ زدگی در فصل سرما عنوان کرد.

پیش بینی می شود که امسال ۲۱۵ هزار تن میوه در سال زراعی جاری از باغ های استان برداشت شود که میزان تولید بدلیل خشکسالی به نسبت سال زراعی گذشته ۳۵ درصد کاهش دارد.

گستره باغ های استان ۴۸ هزار و ۴۹۳ هکتار است، ۲۶ گونه باغی در این سطح کاشت و سالانه در حدود ۳۰۰ هزار تن محصول باغی برداشت می شود که امسال خشکسالی موجب کاهش برداشت محصولات باغداران شد.

کاهش ۴۶ درصدی بارش از ابتدای سال زراعی تا امروز نسبت به آمار بلند مدت موجب شد تا ۸۲ درصد از مساحت خراسان شمالی درگیر خشکسالی باشد و روند در ۱۴ درصد مساحت استانی استان حادتر است.

میزان خسارت ناشی از پدیده خشکسالی و کاهش بارندگی در این استان در بخش های مختلف تاکنون هشت هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال برآورد شده است.

سطح اراضی کشاورزی و بایر خراسان شمالی ۴۰۰ هزار هکتار و کل اراضی استان ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار هکتار است که اکنون ۱۳ درصد از این سطح به بخش کشاورزی اختصاص دارد و ۸۷ درصد نیز اراضی غیرکشاورزی است.

۴۴ درصد جمعیت ۸۶۳ هزار نفری این استان در نواحی روستایی سکونت دارند.



جملات تولدت مبارک پسرم (جملات زیبای تبریک تولد مادر به پسر)