نکوداشت فرهیختگان؛ 8 بانوی ایرانی بر قاب تمبر


نکوداشت فرهیختگان؛ 8 بانوی ایرانی بر قاب تمبر

تهران- ایرنا- انتشار تصویر هشت بانوی نویسنده، زبان‌شناس، شاعر، ریاضی‌دان، فعال اجتماعی، مجتهد و عارف، مترجم، هنرمند نگارگرِ ایرانی در قاب «تمبر»، پاسداشت و نکوداشتی از جامعه اصیل و فرهیخته بانوان ایران‌زمین است.

به گزارش گروه فرهنگی ایرنا، تمبر به عنوان یک محصول فرهنگی بیانگر هویت و تاریخ یک ملت و کشور است و جدا از کارکرد سنتی دیگر به عنوان کالایی اقتصادی یا تزیینی برای الصاق روی مراسلات پستی، محسوب نمی‌شود بلکه اکنون تمبرها را به عنوان سفیران فرهنگی حاوی پیام‌های عمیق و غنی از تاریخ، تمدن، هنر و فرهنگ مردم یک سرزمین، می‌شناسند.

امروزه بسیاری کشورها آثار تاریخی و طبیعی، رویدادهای باستانی و معاصر، دستاوردهای علمی هنری و صنعتی خود؛ به ویژه نام و عنوان مشاهیر هنرمندان و مفاخر و دانشمندان در حوزه‌های مختلف را در قالب تمبر منتشر می کنند و این محصول فرهنگی به عنوان یک صنعت دارای بازار و بازارچه‌های ملی و بین‌المللی جذاب در گوشه‌گوشه جهان نمایشگاه‌های پربازدید دارد و توجه مجموعه‌داران و علاقه‌مندان بسیار را به خود جلب می‌کند.

نکوداشت فرهیختگان؛ 8 بانوی ایرانی بر قاب تمبرجلل الدین همایی (نویسنده) | قیصر امین‌پور (شاعر)

۳۳ پرتره از مشاهیر و مفاخر ایران زمین در قاب تمبر

موضوع تمبرها معمولا از ظرفیت‌های مغفول‌ تاریخی، فرهنگی، هنری محیطی‌زیستی، اماکن و مشاهیر برجسته ایرانی انتخاب می‌شود. در همین چارچوب و بر اساس اعلام شرکت ملی پست با تصویب شورای عالی تمبر کشور و با هدف طراحی تمبرهای نکوداشت ملی، ۳۳ پرتره (تک‌چهره) از مشاهیر برجسته کشور در نظر گرفته شده که به‌تدریج در مناسبت‌های مرتبط منتشر می‌شود.

نکوداشت فرهیختگان؛ 8 بانوی ایرانی بر قاب تمبر

در این مجموعه از تمبرها تصاویر شاعران معاصر و درگذشته‌ای چون محمدحسین شهریار، حسین منزوی، نیما یوشیج، فریدون مشیری، مهدی اخوان‌ثالث، قیصر امین‌پور، مشفق کاشانی و شاعران در قیدحیات چون علی موسوی‌گرمارودی و احمدرضا احمدی؛ به چشم می‌خورد.

نکوداشت فرهیختگان؛ 8 بانوی ایرانی بر قاب تمبر

همچنین پرتره هشت نویسنده معاصر و درگذشته شامل محمدعلی جمالزاده، جلال‌الدین همایی، عبدالحسین زرین‌کوب، عباس زریاب‌خویی، ابوالقاسم گرجی، یحیی مهدوی و نجف دریابندری و نویسنده درقید حیات احمد مهدوی دامغانی نیز جزو تمبرهای این مشاهیر قرار گرفته است‌.

نکوداشت فرهیختگان؛ 8 بانوی ایرانی بر قاب تمبر

هنرمندانی چون سیدمحمد احصایی، ابوالحسن صبا، جلال‌الدین تاج اصفهانی، محمد نوری، ابراهیم قنبری‌مهر، داریوش مهرجویی؛ نگارگرانی چون میرزا آقا امامی همچنین سیاستمدار خوشنامی چون میرزاحسن مستوفی نیز عناوین دیگر فرهیختگانی است که در این لیست می‌درخشد.

نکوداشت فرهیختگان؛ 8 بانوی ایرانی بر قاب تمبر

در این مجموعه تصاویر بانوان فرهیخته‌ای چون قمر آریان (نویسنده)، بدرالزمان قریب (زبان‌شناس و استاد زبان سغدی)، فروغ فرخزاد (شاعر)، مریم میرزاخانی (ریاضی‌دان)، اشرف‌الملوک‌فخرالدوله (فعال اجتماعی)، بانو سیده نصرت بیگم امین (مجتهد و عارف)، فریده مهدوی دامغانی (مترجم) و زینت‌السادات امامی ( هنرمند نگارگر) بر قاب تمبر خواهد نشست.

علاوه بر این فهرست ۳۳ نفره در سه ماهه نخست سال ۱۴۰۰، مجموعه دیگری مشتمل بر ۵۶ پرتره از مشاهیر برجسته ایران در قالب تمبر به تصویب رسیده بود که در تیرماه عناوین ۴۵ تمبر از مجموعه مشاهیر و مفاخر کشور اعلام شد.

نکوداشت فرهیختگان؛ 8 بانوی ایرانی بر قاب تمبر

تصویب انتشار ۴۵ تمبر ملی که برای نخستین بار بود در یک جلسه شورای عالی تمبر این تعداد تمبر مجوز می‌گرفت، نویدبخش فصل جدیدی از روند انتشار تصاویر مفاخر و مشاهیر اماکن تاریخی رویدادها و مناسبت ها و آثار هنری کشور بود؛ فرایند و روندی که علاوه بر انتخاب موضوعات تمبرهای ملی، نظرات رسمی متولیان و مراجع مسئول در حوزه فرهنگ و هنر، میراث‌فرهنگی گردشگری، محیط‌زیست و انجمن‌های تخصصی و را و مشورت برجستگان رشته‌های مختلف را هم دریافت کند.

در مصوبه تیرماه در بخش مشاهیر و مفاخر ایرانی تمبرهای حضرت آیت‌الله جوادی آملی، استاد محمدرضا حکیمی، رضا داوری اردکانی، غلامحسین دینانی، مهدی محقق، محیط طباطبائی، محمود دولت‌آبادی، باستانی پاریزی، محمد معین، سیدجعفر شهیدی، پرویز کردوانی، مرتضی ممیز، خسرو شکیبایی، داوود رشیدی، محمدعلی کشاورز، جمشید مشایخی، جلیل شهناز، حسن کسائی، فرهاد فخرالدینی، لوریس چکناواریان، ابوالفضل زرویی نصرآباد، عمران صلاحی، کیومرث صابری فومنی، منوچهر احترامی و فرماندهان شهید دفاع مقدس، شهیدان علی صیاد شیرازی، محمدابراهیم همت، مهدی زین‌الدین، محمد بروجردی، محمد جهان‌آرا، احمد کاظمی، حسین خرازی، مهدی باکری و حسن باقری به تصویب رسیدند.

در بخش اماکن تاریخی و فرهنگی هم تمبرهای ویژه‌ای با تصاویری از بادگیرهای دوطبقه ابرکوه، گنبد سلطانیه زنجان، مسجد نصیرالملک شیراز و کاخ گلستان به تصویب رسیدند. در بخش مناسبتی نیز تمبر ویژه ولادت امام رضا (ع) و دهه کرامت همچنین تمبرهای شش‌قطعه‌ای ویژه حضور کاروان ورزشی ایران در المپیک ژاپن به تصویب رسید.

در بخش آثار هنری علاوه بر آثاری از مجسمه‌سازان معاصر ایران، علی‌اکبر صنعتی، ابوالحسن صدیقی، پرویز تناولی و ژازه طباطبایی،‌ آثار هنرمندانی چون فرهاد فخرالدینی، مریم زندی، صادق میری، محمدرضا قوامپور، محمدرضا دومیری گنجی، علیرضا حبیبی، حمید سلیمانی، علیرضا ذاکری و حسین فیلی‌زاده استفاده شد و تصاویر با کیفیت فرماندهان شهید دفاع مقدس با همکاری انجمن عکاسان انقلاب و دفاع مقدس تهیه شده است.

بر اساس آیین نامه تمبرهای تصویب‌شده به‌زودی پس از تایید و امضای وزیر ارتباطات در مناسبت‌های مرتبط به زیور طبع آراسته خواهند شد و در چرخه پستی جریان پیدا خواهند کرد.



شعر غمگین شب یلدا + مجموعه اشعار زیبای غم و ناراحتی شب یلدا