دلایل نامگذاری ماهی کشف شده به نام علی دایی / دکتر سید حامد موسوی به رکنا اعلام کرد + تصاویر
حوادث رکنا: از دستاوردهای شاخص تحقیقاتی ایشان کشف توصیف و نامگذاری 14 گونه جدید ماهی در ایران است. ایشان چندین سال متوالی به عنوان پژوهشگر برتر گیلان و در سال 95 به عنوان پژوهشگر برتر کشور در زمینه ی تنوع زیستی معرفی شده اند.
ماهی علی دایی در گیلان کشف شد. رودخانه سیمره محل کشف ماهی علی دایی بوده است. شروع تحقیقات در مورد ماهی علی دایی از اواخر سال 92 شروع شده است. نام ماهی علی دایی بخاطر کارهای انسان دوستانه علی دایی روی این ماهی گذاشته شده است.. ماهی علی دایی توسط سید حامد موسوی ثابت کشف شد.
سید حامد موسوی عضو هیئت علمی دانشگاه گیلان در گفتگو با خبرنگار رکنا گفت: به مدت 10 سال است که در دانشگاه گیلان فعالیت دارند و کار تخصصی ایشان شناسایی ماهیان یا تاکسونومی ماهی می باشد.
وی افزود: به مدت 15 سال در رودخانه های ایران شناسایی ماهیان آب شیرین که عمدتا با چند تن از همکاران از دانشگاه تهران جناب آقای دکتر ایگدری و دانشگاه آزاد بابل جناب آقای دکتر وطن دوست همکاری داشته ایم. به دنبال مباحث ماهیان ناشناخته و شناسایی آنها اولین بار در کشور در سال 90 یک گونه از ایران شناسایی شد، و در این 10 سال 25 گونه دیگر توسط این تیم شناسایی شدند.
سید حامد موسوی ادامه داد: در ایران به طور کل تا کنون 300 گونه ماهی آب شیرین شناسایی شده که از این تعداد 100 گونه ی آن بوم زاد ایران هستند، یعنی در هیچ نقطه ی دیگر از جهان یافت نمی شوند، که از این 100 گونه در سالهای اخیر 25 درصد آنها توسط این تیم شناسایی شده اند.
شروع تحقیقات در مورد گونه ی ماهی تازه کشف شده از اواخر سال 92 شروع شده و دلیل طولانی شدن این روند به دلیل کمیاب بودن این ماهی و پراکنش وسیعی که در ایران دارد بوده،پراکنش این گونه در استانهای غربی و جنوب غربی (کردستان، چهارمحال و بختیاری، لرستان، ایلام، کهکیلویه و بویر احمد، خوزستان، بوشهر و کرمانشاه) می باشد و این پراکنش در این نواحی و در خارج از ایران هم در حوزه ی دجله و فرات (ترکیه، عراق و سوریه) وجود دارند.
سید حامد موسوی اظهار داشت: در حوزه کار تاکسونو می باید تمام نمونه ها را داشته باشیم و در نتیجه این کار طولانی و در حوزه بین المللی ادامه پیدا کرد.
در حوزه ی بین المللی و بخش خارج از کشور ما به کمک یکی از بزرگترین ماهی شناسان در حال حاضر اروپا از آلمان "موزه تاریخ طبیعی برلین" آقای "یورک فری هوف" که قبلا هم در حوزه خاورمیانه فعالیتهای زیادی انجام داده بودند، و کارهای مشترک زیادی را با ایشان قبلا انجام داده بودیم شروع به همکاری کردیم.
ایشان نمونه های مربوط به ترکیه عراق و سوریه را فراهم کردند، و ما نیز نمونه های وسیعی از ایران داشتیم که مجموع این فعالیت گروه در طی چند سال اخیر خروجی آن مقاله ای شد که منتشر شده و 5 گونه ی جدید از ایران شناسایی و به دنیا معرفی شدند، و به افتخار جناب آقای علی دایی یک نمونه را به نام ایشان نامگذاری کردیم.
رودخانه سیمره که محل کشف این ماهی بوده در نزدیکی مناطق زلزله زده ی کرمانشاه قرار دارد، جایی که ایشان در دوره زلزله کرمانشاه کمک بسیار زیادی به مردم این مناطق داشته اند و در بازسازی مناطق زلزله زده بخصوص مناطق روستایی نقش مهمی داشتند، و ما سعی کردیم این گنجینه ای که میلیون ها سال قدمت دارد (ماهی ها جزو ساکنین اولیه ی این سرزمین هستند) و سالها در این منطقه وجود داشتند و یک گنج ناشناخته بوده اند،و ما این ماهی ها را گنجینه ای می دانیم و این نشان دهنده ی غنی بودن کشور است.
مجموع تیم تحقیقاتی در پایان به این اتفاق نظر رسیدیم که، اسم گونه ی ماهی جدید کشف شده را نه به دلیل درخشش چندین ساله ی ایشان در حوزه ی فوتبال بلکه به دلیل کارهای انسان دوستانه آقای "علی دایی" به نام ایشان نامگذاری کنیم. پلاکی را برای ماهی ایجاد کردیم و یه نشانه ی قدر شناسی از ایشان از طرف آب، زمین و مردم این سرزمین در منطقه کرمانشاه تقدیم آقای "علی دایی" شد.
و این هدیه ای است از زمین و آب که تقدیم ایشان شد.
مرجان گودرزی
اخبار وبگردی را در اینجا بخوانید: