اعدام سرباز متهم به قتل فرمانده| دو قربانی از خانوادههای فقیر
آنطور که نزدیکان این سرباز به «آفتابنیوز» میگویند، گروهی از بزرگان این طایفه چندین بار از روستایی در خوزستان عازم کرمانشاه شدند و درخواست بخشش و پرداخت دیه کردند، اما خانواده مقتول یک خواسته مشخص داشتند؛ اینکه مقتول، شهید اعلام شود. در این بین بنیاد شهید هم حاضر به چنین کاری نشد تا اینکه درنهایت روز یکشنبه 22 خرداد خانواده کیانی با تماس...
اول اردیبهشت ۹۹ با پای خود از روستایی در خوزستان عازم پادگانی در کرمانشاه شد و امروز جسم بیجاناش به همان روستا برگشت؛ «محمد کیانی دهکیانی» تازه پا به جوانی گذاشته بود که عازم خدمت سربازی شد تا با گذراندن آن، کاری پیدا کند و کمکخرج خانواده به شدت نیازمندش شود، اما سهماش از این برنامه چوبه دار شد.
به گزارش آفتابنیوز؛ محمد کیانی دهکیانی اول اردیبهشت سال ۹۹ سربازیاش را آغاز کرد و همهچیز اگرچه بهسختیهای همیشگی سربازی، ولی به نسبت عادی پیش میرفت، اما در روزهای پایانی ماه ششم اتفاقی زندگی او، فرمانده و خانواده هر دو طرف را دگرگون کرد؛ سرباز جوان که تازه از مرخصی برگشته بود به میدان تیر فراخوانده میشود و مقاومتش برای نرفتن بینیجه میماند. در میدان تیر هم شرایط خوب پیش نرفت و چالشی بین فرمانده و سرباز شکل میگیرد؛ آنطور که خانواده این سرباز به نقل از فرزندشان نقل میکنند، پس از شدتگرفتن مشاجره و فشارهای مختلف به این سرباز، او تیری به سمت فرماندهاش شلیک میکند که به دست فرمانده میخورد، در این مرحله فرمانده دست به سمت کلت کمریاش میبرد و سرباز ترسیده و هاجوواج مانده، شلیک دیگری میکند که این بار به شکم فرمانده میخورد. رساندن فرمانده از میدان تیر به پادگان و بعد انتقال او با یک تاکسی به بیمارستان، باعث خونریزی فراوانی میشود و این فرمانده چندروز بعد جان خود را از دست میدهد.
درخواستی برای بخشش؛ اعلام شهادت مقتول
سرباز همان روز بازداشت میشود و در اعترافات اولیه، دلیل این اقدام را خصومت شخصی عنوان میکند که وکیلاش البته آنرا نادرست و حاصل فشارهای ساعات پس از حادثه عنوان میکند. فرمانده که جان خود را از دست میدهد، سرباز هم راهی زندان میشود و پشتسرهم احکام قصاص صادر و تایید میشود. خانواده این سرباز؛ ساکن روستایی در خوزستان، نه سوادی برای پیگیری این موضوع داشتند و نه توان مالی برای دنبالکردن پرونده. این پدر و مادر البته یک روز قرآن به دست عازم کرمانشاه و خانواده مقتول شدند که شاید بتوانن راهی برای بخشش پیدا کنند، اما نه تنها به جوابی نرسیدند که با برخورد تند خانواده مقتول روبهرو شدند. در این بین فامیل و آشنایان این سرباز هزینههایی را آماده و وکیلی به خدمت گرفتند که او هم نتواسنت کمکی به این سرباز جوان داشته باشد. آنطور که نزدیکان این سرباز به «آفتابنیوز» میگویند، گروهی از بزرگان این طایفه چندین بار از روستایی در خوزستان عازم کرمانشاه شدند و درخواست بخشش و پرداخت دیه کردند، اما خانواده مقتول یک خواسته مشخص داشتند؛ اینکه مقتول، شهید اعلام شود. در این بین بنیاد شهید هم حاضر به چنین کاری نشد تا اینکه درنهایت روز یکشنبه ۲۲ خرداد خانواده کیانی با تماس متفاوت روبهرو شدند که از آنها میخواست برای دریافت پیکر فرزندشان مراجعه کنند. این چنین پرونده زندگی دو انسان که هر از خانوادههایی زیرخط فقر آمدهبودند و هر دو نانآور، به پایان رسید تا پروندهای دیگر به پروندههای مرگ پادگانها و سربازی اجباری اضافه و بایگانی شود.
سربازی اجباری؛ شدتگرفتن آمار خودکشی و دیگرکشی
پیگیری ساده اخبار خبرگزاریهای رسمی نشان میدهد که سالبهسال آمار خودکشی و دیگرکشی سربازان افزایش مییابد و همین چندماه گذشته هم شاهد چندین پرونده خبرساز از شلیک سربازان به فرمانده یا همخدمتیها و بعد هم خودکشی بودیم؛ این آمار البته از نظر مسئولان هم چندان پنهان نمانده و حالا بسیاری از مسئولان، نمایندگان مجلس و مراکز پژوهشی مانند مرکز پژوهشهای مجلس از ضرورت تغییر قانون سربازی اجباری میگویند. نتایج یک پژوهش مرکز پژوهشهای مجلس در سال ۸۰ و درباره سربازی میگوید: «در هیچ کشوری در دنیا سربازی به بدی ایران نیست.» گزارش میگوید روند کنونی فاجعه و آسیب به سرمایه جوان کشور است. علاوهبراین گزارش دیگری از مرکز پژوهشهای مجلس در سال ۹۵ هم سربازی را هدر رفت عمر با آثار منفی غیرقابل جبران میداند. در کنار این پژوهشها، نتایج یک تحقیق رسمی وزارت کار در اوایل دهه ۹۰ هم میگوید که «خدمت سربازی بر فقر تاثیر دارد؛ از ۶۱۸هزار سرباز غایب، ۴۱۸هزار نفر از دهک پایین و ۲۰۰هزار نفر مرفهاند؛ یعنی حدود ۷۰ درصد غایبان سربازی از دهک پایین هستند که به دلیل شرایط مالی و نانآوربودن این افراد، نمیتوانند سربازی بروند. همین گزارش همچنین میگوید که بیش از ۵۰ درصد دانشجویان تحصیلات تکمیلی ایران برای فرار از سربازی دانشجوی ارشد یا دکتری شدند.
در چنین شرایطی که روزبهروز آمار خشونت و اخبار تلخ در پادگانها شدت مییابد و مراکز پژوهشی رسمی در داخل کشور هم سربازی به شیوه کنونی را هدررفت عمر و آسیب به سرمایه کشور میدانند، همچنان خبری از تغییر اساسی در قوانین و مصوبههای مرتبط با سربازی نیست.