رشد واردات مس، علامت بهبود تقاضا در چین
دادههای اقتصادی چین برای ماه سپتامبر بالاخره با یک هفته تاخیر منتشر شد و بر خلاف نگرانیهای اولیه شاهد رشدهای بهتر از پیش بینی در بسیاری از شاخصهای اقتصاد کلان چین هستیم.
بر اساس دادههای اقتصادی منتشر شده در صبح دوشنبه چین توانسته است با بهبود صادرات و کنترل واردات به وجه خوبی از کاهش ارزش یوان در برابر دلار بهره برداری نماید. رشد ۵.۷ درصدی صادرات سپتامبر در مقابل رشد تنها ۰.۳ درصدی واردات موجب شده تا تراز تجاری چین بهبود ۸۴.۷۴ میلیارد دلاری را به ثبت برساند. با نگاهی به رشد اقتصادی سالانه نزدیک به ۴ درصد هم میتوان نتیجه گرفت که تقاضای بنگاههای تجاری در حال بهبود بوده است، حتی علیرغم اینکه سرمایه گذاری در داراییهای ثابت کمتر از پیش بینی ۶ درصدی رشد داشته، ولی با ثبت ۵.۹ درصد افزایش در ماه سپتامبر از ۵.۸ درصد ماه آگوست بهتر ظاهر شده است.
نکته جالب توجه دیگری که موید بهبود تولید است افزایش واردات مس است که رشد چشمگیر ۲۵.۶% را در سپتامبر تجربه کرده است که نشان میدهد مجموع واردات انواع فراوردههای مس در ماه گذشته افزایش قابل ملاحظه یی داشته است.
البته نباید غافل بود که معمولا هر ساله در پایان تابستان بازار چین شاهد افزایش تقاضای فلزات اساسی است، ولی آنچه امسال رخ داد با توجه به پیش بینیهای رکودی، بهتر از انتظار بود. دادههای اداره کل گمرک چین در روز دوشنبه نشان میدهد که واردات مس، محصولات مس خام، از جمله، آند، آلیاژی، و مس تصفیه شده در ماه سپتامبر بالغ بر ۵۰۹ هزار تن بوده است که در مقایسه با ۴۹۸ هزار تن ماه آگوست حاکی از افزایش ۲.۴ درصدی است.
با توجه به افزایش سرمایه گذاری دولت در زیرساخت ها، بویژه در بخش نیروگاهی، برای تقویت بنیه اقتصادی بعنوان یک راهکار موثر در مقابله با رکود، بازارها به بستههای محرک جدید از سوی دولت چین امیدوار شده اند. دنبال کردن سیاست کووید صفر و رکود در بازار دارایی سرعت رشد اقتصاد چین را در سه ماهه دوم و سوم بشدت کاهش داد و همین امر دولت را بر آن داشت تا با محرکهای جدید تقاضای کل را حمایت نماید. مرکز مالی شانگهای ارز ش سرمایه گذاریهای ماه سپتامبر را ۲۴۸.۲ میلیارد دلار اعلام نمود که برای تحریک اقتصاد پس از کندی شدید ماههای آوریل و میصورت پذیرفت.
البته باید در نظر داشت که جهش دیده شده در ماه سپتامبر تنها ناشی از بهبود تقاضا نیست بلکه محدودیتهای تولیدی که بدلیل دشواریهای ماههای قبلی ایجاد شده بود هم نقش بسزایی دارد. به این ترتیب که در شروع برگشت اقتصادی، هنوز ظرفیتهای تولیدی نمیتوانند پا به پای تقاضای سرمایه گذاری رشد کنند و بدلیل پیشی گرفتن تقاضا شاهد بهبود دادههای اقتصادی هستیم.
تقویت تقاضا در چین در حالی است که سایر اقتصادهای بزرگ همچنان از تقاضای ضعیف رنج میبرند. رشد تقاضای چین برای مس موجب شد قیمت این فلز استراتژیک در بورس شانگهای از مرز ۸۴۲۱ دلار هم عبور نماید در حالی که در بورس کالای لندن قیمت در کف دوساله اش در حوالی ۷۵۶۰ دلار قرار دارد.
از طرف دیگر تنشهای سیاسی بین غرب و روسیه، دو بلوک قدرتمند شرق را به هم نزدیکتر کرده و مانع تحریکهای اقتصادی و تضاد منافع نیز موجب شده تا روسیه و چین راههای تازه یی را برای گسترش تجارت با یکدیگر بیازمایند. بطور نمونه واردات مس پالایش شده چین از روسیه در ماه سپتامبر به ۳۹۵۵۷ تن رسید که نسبت به ماه قبل ۱۳۴ درصد افزایش نشان میدهد. خریداران انتظار دارند که روند رو به رشد واردات از روسیه ادامه یابد و به احتمال زیاد افزایش پرمیوم سایر معدن کاران در نقاط دیگر جهان را تا حدی خنثی کند.