آشنایی با خواص شکر تیغال و ترکیبات آن
شکر تیغال ماده ای به صورت گلوله تاولدار می باشد که رنگ آن سفید مایل به زرد و اندکی شیرین است. این ماده خواص دارویی بسیاری از جمله بهبود سرفه و خشکی گلو را به همراه دارد. در این مطلب با انواع خواص شکر تیغال بیشتر آشنا می شوید.
شکر تیغال پیله یا غلاف حشره ای است که اگر تازه باشد مقداری شیرین است و در صورت کهنه بودن شیرینی آن کاهش یافته و طعم نشاسته ای پیدا می کند. این ماده در طب سنتی مورد توجه بوده و برای آن خواص متعددی ذکر شده است. اگر مایلید تا با خواص شکر تیغال آشنا شوید با ادامه مطلب همراه ما باشید.
آشنایی با خواص شکر تیغال
شکر تیغال ماده ای است که شبیه گلوله تاول دار است و رنگ آن سفید مایل به زرد می باشد. این ماده اندکی شیرین است که در اثر زندگی حشره ای روی برگ و شاخه های گیاه خارشکر، گل تیغال یا خوز به وجود می آید. به این ترتیب بعد از آن که حشره برگ و شاخه گیاه را نیش زد پیله و لاروی روی آن ایجاد می کند.
بعد از رشد لارو در درون این پیله و تبدیل شده به حشره پیله را سوراخ و از آن خارج می شود. به این ترتیب پیله به جای مانده روی گیاه را شکر تیغال می نامند. خواص اصلی این ماده درمان ناراحتی های تنفسی و سرفه می باشد. به عبارتی شکر تیغال یا شکرکه برای بهبود و تخفیف بیماری های ریوی به عنوان خلط آور، برطرف کننده سرفه، ملین سینه، تحریک دستگاه تنفسی تحتانی موثر می باشد.
گیاه گل تیغال یا شکر تیغال چند ساله با ساقه های راست به ارتفاع میانگین ۵۰ سانتی متر با برگ های نسبتا پهن و در کناره ها خاردار می باشد که به شکل متناوب روی ساقه قرار گرفته اند. گل های این گیاه به شکل کاپیتول کروی تقریبا بزرگ و بیشتر در راس ساقه و شاخه های جانبی قرار دارد.
این گیاه در اطراف تهران، دماوند، دامنه های البرز، نایین، تبریز، گلپایگان، تفرش، اشترانکوه و در کرمان مشاهده می شود. البته گیاهان مولد شکر تیغال در آسیا، افریقا و اروپا انتشار دارند. شایان ذکر است طبع شکر تیغال سرد و نیمه مرطوب تا معتدل می باشد. به این ترتیب برای رفع خشونت سینه، صاف کردن صدا، بهبود خشکی گلو، درمان تنگی نفس و آسم مفید است.
ترکیبات موجود در شکر تیغال
این ماده حاوی سلولز، نشاسته و نوعی قند است که در آن ترکیب ضد حساسیت وجود دارد و برای مبتلایان به تنگی نفس موثر است. شکر تیغال همچنین در طب سنتی به عنوان طعم دهنده کاربرد دارد و در کتب قدیمی طب سنتی از این ماده به عنوان ملین و متعادل کنده سیستم گوارشی استفاده می شده است.
شکر تیغال برای معده دردهای احشایی سودمند است. خاصیت نوتروپیک داشته و بر حافظه و قدرت یادگیری اثر مثبت دارد. به واسطه تاثیرات آنتی اکسیدانی تری هالوز، شکر تیغال می تواند به عنوان یک ضد سرطان نیز مورد استفاده قرار گیرد. غالبا در شکر تیغال ها حشره وجود ندارد اما در مواردی حشره نیز داخل پیله حضور دارد.
از دیگر خواص دارویی شکر تیغال می توان به درمان افسردگی، یبوست، تب بر، چاقی، متعادل کننده سیستم گوارش، تسکین سوزش سر دل اشاره نمود. هنگامی که شکر تیغال یا پیله تازه باشد کمی شیرین است ولی بعد از کهنه شدن شیرینی آن کاسته و طعم نشاسته ای پیدا می کند.
خاصیت های گیاه شکر تیغال
شکر تیغال همانطور که اشاره شد غنی از آنتی اکسیدان می باشد و به عنوان ماده ضد سرطان طبیعی شناخته می شود. استفاده از این ماده برای سلامت دستگاه گوارش سودمند است. همچنین خاصیت ملین داشته و به درمان یبوست نیز کمک می کند.
شکر تیغال به علت خواص خلط آوری برای درمان سرفه، سیاه سرفه، و سرماخوردگی موثر است. همچنین سبب تسکین شدت اخلاط و سوزش مری می گردد. تحقیقات نشان می دهد استفاده از عصاره گیاه شکر تیغال نیز با کاهش یک یا چند مکانیزم می تواند ترشح اسید معده را منظم و خاصیت ضد زخم ایجاد کند.
به این ترتیب می تواند در درمان زخم معده موثر باشد. گفتنی است شکر تیغال تاثیر مثبتی بر حافظه و قدرت یادگیری داشته و برای بهبود افسردگی نیز سودمند است. در طب سنتی گیاه شکر تیغال را با ژلاتین در آب جوش ترکیب نموده و برای درمان سرفه ناشی از غلبه خون و صفرا استفاده می کنند.
این ترکیب خشونت شش ها را رفع و صدا را باز می کند. ترکیب شکر تیغال و ترنجبین همچنین می تواند التهابات گرفتگی کودکانی که بسیار گریه می کنند را بهبود دهد. در ضمن مصرف این ماده برای تقویت صدا و حنجره موثر است و استفاده از آن خشکی و سوزش گلو را رفع می کند.
از خواص دیگر شکر تیغال کمک به تقویت عضلات بوده و مصرف آن سبب افزایش انعطاف پذیری ستون مهره ها می شود. در طب سنتی این ماده برای درمان فشار خون بالا، تصلب شرایین و سکته قلبی مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین این گیاه برای کاهش تب و درمان تکرر ادرار سودمند است.
اشاره شده اگر ۱۰-۲۰ گرم شکر تیغال تمیز را کوبیده و مصرف نمایید. داروی موثری برای ناراحتی دستگاه گوارش است. سرفه های شدید را تسکین بخشیده و ملین سینه است. همچنین خشونت شش ها را رفع می کند. صدا را صاف و خشکی گلو را بهبود می بخشد.
همچنین اگر شکر تیغال را نرم ساییده و با آب جوشانده شیرین بیان ترکیب کنید. سیاه سرفه و آسم را بهبود می بخشد. این ترکیب را هر روز ۵ مرتبه یک قاشق میل کنید تا موثر واقع شود. ضمنا اگر روزی شش بار شکر تیغال را با ژلاتین به طور مساوی ترکیب و خوب نرم کرده و در آب جوش ریخته و مصرف نمایید. سرفه ناشی از غلبه خون و صفرا بهبود می بخشد و صدا را صاف می کند.
هشدار مصرف شکر تیغال
دقت داشته باشید که مصرف شکر تیغال برای افراد مبتلا به فشار خون باید با احتیاط صورت گیرد. همچنین زیاده روی در مصرف آن تهوع آور است. میزان توصیه شده برای مصرف شکر تیغال حدود ۱۸ گرم در روز است. توجه کنید که اگر پیله شکر تیغال را تهیه نمودید حتما آن را جدا تا حشره سیاه رنگ داخل آن را خارج نمایید.
در منابع اشاره شده مصلح شکر تیغال، شکر و ترنجبین می باشد. در ضمن زیاده روی در مصرف آن حالت تهوع و آشفتگی ایجاد می کند. در خاتمه اگر مایلید تا با خواص کوهوش سیاه و خواص گیاه ولیک آشنا شوید روی لینک ها کلیک کنید.
منبع : آرگا