پاشنه آشیلی که نقطه قوت شد!
بر اساس آمار، در دولت گذشته و به دلیل مشکلات در فروش میعانات گازی، حجمی معادل ۷۸ میلیون بشکه میعانات روی دریا ذخیره شده بود و چالش نگهداری از میعانات روی آب بسیار پررنگ شده بود، اما امروز براساس اعلام وزیر نفت، این رقم به صفر رسیده است و دیگر هیچ میعانات گازی روی آب وجود ندارد.
به گزارش ایران اکونومیست، با بازگشت تحریمهای نفتی در آبان ۹۷، بسیاری از کشورها از جمله کرهجنوبی، چین، هند و ژاپن، واردات نفت خام و میعانات گازی خود از ایران را کاهش دادند همین موضوع نیز موجب شد تا دولت قبل نتواند میعانات را به فروش برساند. راهکار دولت قبل برای این موضوع خرید نفتکش و ذخیره میعانات روی آب بود تا تولید از پارس جنوبی متوقف نشود.
بعضی از این نفتکش ها بیش از سه سال روی آب سرگردان بودند و در مجموع سالانه ۴۵۰ میلیون دلار هزینه نگهداری این میعانات روی آب بود. زمان تحویل دولت نیز، مسئولان سابق نفت به نوعی گفته بودند که مسأله میعانات پاشنه آشیل دولت سیزدهم میشود و کاری هم برای آن نمیتوان کرد، اما اکنون آنچه که شاهد آن هستیم خلاف این مساله است.
در حال حاضر نه تنها میعاناتی که تولید شده فروخته شده و چیزی به ذخایر روی آب اضافه نمی شود، بلکه میعانات ذخیره شده قبلی نیز تحت سختگیرانه ترین تحریم ها فروخته و میعانات روی آب صفر شده، یعنی در عمل دولت سیزدهم یکی از آرزوهای وزیر سابق نفت را برآورده کرده است!
جواد اوجی، وزیر نفت در این رابطه اعلام کرد: متأسفانه در دولت گذشته در حوزه دیپلماسی انرژی دچار مشکل بودیم و صادرات نفت ما خوب نبود و ۷۸ میلیون بشکه میعانات نیز روی دریا داشتیم اما با تلاش همگانی و موفقیتهایی که در حوزه دیپلماسی انرژی به دست آوردیم، توانستیم رقم صادرات نفت خام و میعانات گازی را افزایش دهیم و رکوردهای مطلوبی را در بخش صادرات ثبت کنیم و در شرایطی که در گذشته ۷۸ میلیون بشکه میعانات روی دریا ذخیره شده بود، امروز این رقم به صفر رسیده است و میعانات گازی روی آب نداریم.
دولت سیزدهم با توجه به دیپلماسی انرژی توانست مشتریان خوبی در آمریکای لاتین، آسیا و حتی اروپا برای نفت و میعانات گازی پیدا کند، شناسایی پالایشگاههای فراسرزمینی و استفاده از ظرفیت خالی آنها برای پالایش نفت خام ایران از روشهای فروش نفت خام و میعانات گازی در دولت حال حاضر است.
فروش میعانات گازی ایران از ۷۰۰۰ بشکه در روز در روزهای ابتدایی دولت سیزدهم به رکورد روزانه ۲۳۰ تا ۲۴۰ هزار بشکه در سال ۱۴۰۱ رسید و اکنون نیز شرایط گویای روند بهبود سریع است، درواقع این دولت از ۱۲ نفتکش غولپیکر جدید خریداری شده برای ذخیرهسازی استفاده نکرد و توانست میعانات گازی ذخیرهشده روی آب را به صفر برساند.
طبق آخرین گفتههای محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت صادرات نفتخام و میعانات گازی در مقایسه با زمانی که دولت تحویل گرفته شد، دو برابر شده است. این بهمعنای آن است که امکانات، تأسیسات، لجستیک و خدمات دریایی خارک، بهطور کامل در اختیار صادرات است و از طرفی شرکت میترینگ، خدمات پهلودهی و هدایت کشتیها و ناوگان حملونقل صادراتی، توانمندی دارد و یک ناوگان کامل است.
درآمدهای حاصل از فروش نفت، میعانات گازی، خالص گاز صادراتی و فروش فرآوردههای نفتی در سال گذشته در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از آن ۴۰ درصد افزایش داشته است. در حوزه میعانات گازی بیش از ۷۰ میلیون بشکه فروش و وصول درآمد صورت گرفته است که این اعداد گویای تحقق دیپلماسی انرژی در دولت سیزدهم است.