وزیر راه و شهرسازی: معاملات مسکن نباید بدون کد رهگیری باشد
زیر راه و شهرسازی با اشاره به فعال شدن گشتهای تعزیرات برای نظارت بر عملکرد بنگاهها و برخورد با تخلفات گفت: هیچگونه معاملاتی در حوزه مسکن نباید بدون کد رهگیری باشد و ما به عنوان دولت وقتی میتوانیم معاملات در این بخش را نظارت کنیم که همگی دارای کد رهگیری باشند.
به گزارش ایران اکونومیست، «مهرداد بذرپاش» وزیر راه و شهرسازی روز پنجشنبه در حاشیه آیین بهرهبرداری از ۵ هزار واحد نوسازی مسکن در بافتهای فروسده شهری در ۱۷ استان و ۶۷ شهر در جمع خبرنگاران حاضر شد و به سوالات آنها پاسخ داد.
بذرپاش با بیان اینکه عدم اخذ کد رهگیری توسط مشاوران املاک تخلف محسوب می شود، افزود: جریمه های سنگینی در این رابطه از سوی سازمان تعزیرات در نظر گرفته شده است.
وی با بیان اینکه اثرات رعایت نکردن قوانین توسط مشاوران املاک به صورت مستقیم به همه مردم برمیگردد گفت: بنابراین به عنوان دولت موظف به مقابله به این تخلفات بوده و باید نظارت جدی و برخوردهای لازم نیز صورت بگیرد.
بذرپاش افزود: سیاست تولید مسکن در بافتهای فرسوده از سیاستهای قطعی دولت است و رهبر معظم انقلاب نیز بر آن تأکید داشتند. یکی از اهداف مهمی که ما نیز در وزارت راه و شهرسازی دنبال میکنیم همین مسئله است.
وی ادامه داد: با این کار در کنار تولید مسکن برای مردم، امنیت افرادی که در بافتهای فرسوده و سازههای نامناسب ساکن هستند و ممکن است در حوادث اتفاقی برایشان رخ دهد را نیز تأمین میکند. ما در شهرهای سراسر کشور حدود 9 درصد بافتهای ناکارآمد داریم که حدود 30 درصد جمعیت در آنها ساکن هستند و با تمام کارهای خوبی که در گذشته صورتگرفته هنوز باید اقدامات مهمی انجام بدهیم و سرعت و هجم کار را بالا ببریم. در پایان سال گذشته یک بسته 19 بندی به سراسر کشور ابلاغ شد که رشد و شکوفایی برای صدور پروانه در بافت فرسوده را به همراه داشت. در فروردین - اردیبهشت رشد 300 درصدی صدور پروانه را نسبت به زمان مشابه در سال گذشته داشتیم و در برخی دیگر شهرها رشد 100 تا 150 درصدی را نیز شاهد بودیم. اکنون فصل کار است و از تمام شهرداریهای سراسر کشور خواهش میکنم صدور پروانه و اجرای مشوقهای شهرداری را تسریع کنند.
وزیر راه عامل دیگر برای رونق تولید مسکن را تسهیلات بانکی خواند و گفت: دولت سیزدهم بر ارائه تسهیلات بانکی تأکید دارد و در جلسه بعدی شورای پول و اعتبار به جمعبندی خواهیم رسید تا یکی از بانکهای کشور را بهعنوان بانک معین شعب بافت فرسوده معرفی کنیم.
یکی از مشکلات دیگر این است که ساکنان خانههای فرسوده در مدتزمان 1 تا 2 سال که نیاز است خانههایشان ساخته شود باید در جایی ساکن شوند که همین مسئله نیاز به مبلغی دارد. کار خوبی که با همکاری صندوق نوآفرینی امید انجام شد این بود که ودیعه اسکان موقت در تهران و کلانشهرها حدود 100 درصد افزایش پیدا کرد به که زودی ابلاغ میشود.
در برنامه هفتم طرح کلید به کلید را گنجاندهایم که بهواسطه آن وزارت راه و شهرسازی و شهرداریها این اجازه را داشته باشند تا خانههایی که خودشان میسازند را جهت اسکان موقت به این افراد بدهند.
بذرپاش با بیان اینکه سیاست دیگر برای تولید مسکن در بافت فرسوده مقابله با احتکار زمین است، افزود: فرصت ۶ماهه مشخص شده تا پروانه مربوط به ساخت در پهنههای مسکونی که شورایعالی معماری و شهرسازی در گذشته تصویب کرده؛ اما برای ساخت آن پروانهای صادر نشده، بهسرعت صادر شود تا زمین از یک کالای احتکار شده خارج شود.
بذرپاش با بیان اینکه هدفگذاری سال 1402 تولید 200 هزار واحد در حوزه بافت فرسوده در سراسر کشور است، درباره افزایش وام نوسازی گفت: در نهضت ملی وام 550 میلیون تومان تصویب و ابلاغ شد. هدفگذاری بعدی ما کاهش نرخ سود و پلکانی کردن آن است که اکنون از سوی بانک مرکزی پذیرفته شده؛ اما هنوز ناکافی است و باید نرخ را کم کنیم. در حوزه بافت فرسوده نیز عدد همین است. سعی داریم از منابع موجود، سرمایه صندوق ملی مسکن را افزایش دهیم تا آن پشتوانهای شود که بتوانیم یارانه سود بافتهای فرسوده را تأمین کنیم. این کاری است که در حوزه روستایی نیز انجام دادهایم.
وی درباره استقبال ساکنین بافتهای فرسوده از این طرح خاطرنشان کرد: استقبال بسیار خوب بوده است. همه علاقهمند هستند که خانهشان در یک مکان امن با بافت جدید ساخته شود. اما گاهی شرایط برای این کار مهیا نبوده است که سعی داریم تمام موانع را رفع کنیم که این مشکل رفع شود.