تیر روبهرشد؟
دنیای اقتصاد - عاطفه چوپان : بازار سهام خرداد پرحادثهای را پشت سر گذاشت. اگرچه روند روبهرشد بازار سرمایه که از آبانماه سال گذشته آغاز شده و از ابتدای امسال نیز هیجانی به حرکت خود ادامه داده بود در نیمه اردیبهشتماه متوقف شد، اما روند منفی در بازار سرمایه نهتنها در خردادماه تداوم یافت بلکه شدت نیز گرفت. شاخصکل بورس در واپسین ماه بهار ۱۴۰۲ بیش از ۵/ ۵درصد افت کرد و شاخص هموزن نیز اگرچه وضعیت بهتری داشت اما افت بیش از ۲درصدی را ثبت کرد تا رکورد سه ماه مثبت متوالی خود را بشکند. اتفاقات متعددی بر شدت روند منفی در بازار سرمایه و خروج سرمایه قابلتوجه از تالار شیشهای موثر بود که در صدر آنها باز هم سایه برجام و توافقات به چشم میخورد. تغییرات قیمتی دلار و افت قابلتوجه این ارز در واکنشهای لحظهای به اخبار ضدونقیض منتشرشده از توافقات نیز با اختلاف زمانی کم بر بورس اثرگذار بود. کارشناسان بازار سهام معتقدند بازار سرمایه اگرچه بهار را خوب تمام نکرد اما احتمالا تابستان خوبی را آغاز خواهد کرد. اغلب تحلیلگران با احتساب روند کلی مثبت برای بازار سرمایه معتقدند این روند بهتدریج در بازار آغاز خواهد شد.
هفته بهتر بورس
کامل ابراهیمیان، تحلیلگر بازار سهام، در خصوص مهمترین اتفاقات بازار سرمایه در آخرین هفته از خردادماه گفت: هفته گذشته تقریبا تمامی گزارشهای عملکرد سالانه شرکتهای بورسی در سال ۱۴۰۱ منتشر شد. مهمترین گزارشها مربوط به خودروسازان و بهویژه دو خودروساز بزرگ کشور بود که زیانهای سنگینی را اعلام کردند. طبیعتا قیمتگذاری دستوری در سالهای گذشته و به ویژه در سال ۱۴۰۱ باعث شد سه خودروساز بزرگ کشور بیش از ۱۵۰ هزار میلیارد تومان زیان انباشته بسازند.
وی ادامه داد: از سوی دیگر در بازارهای جهانی شاهد ثبات نسبی قیمتها بودیم که این موضوع بیش از همه متاثر از کاهش نسبی تورم در اقتصادهای بزرگ جهان و بالطبع عدم افزایش مجدد نرخ بهره بود که باعث شد حتی در برخی از کامودیتیها شاهد روند صعودی نیز باشیم. مجموعه این عوامل در کنار ثباتی که بعد از افت هفتههای گذشته در بازار ارز داشتیم، باعث شد بازار تقریبا متعادلی را شاهد باشیم. البته در اوایل هفته بازار سرمایه منفی آغاز به کار کرد، اما با گذشت چند روز روند معاملات سیر طبیعی به خود گرفت و این روند را تا پایان هفته ادامه داد.
ابراهیمیان اظهار کرد: شرکتهای بورسی در سال ۱۴۰۱حدود هزار همت سود شناسایی کردند و برآورد این است که امسال بتوانند کمی بیشتر از این سود بسازند. چون در فصل مجامع قرار داریم و تیر، ماه مجامع است، اکثر شرکتها در مجامع خود سود تقسیمی را در برنامه دارند و بخشی از این سود تقسیمی در ماههای پیش رو مجدد در بازار سهام سرمایهگذاری خواهد شد. برآورد من این است که بعد از فصل مجامع، با توجه به رکودی که در سایر بازازها داریم، شاهد وضعیت بهتر و روند روبهرشدی در شاخص کل و ارزش بازار شرکتها باشیم. ضمن اینکه عملکرد فصل بهار شرکتها نیز احتمالا تا انتهای تیرماه منتشر میشود و برآورد میشود عملکرد بهار ۱۴۰۲ نسبت به بهار ۱۴۰۱ مطلوبتر باشد. این موضوع خود پیشرانی برای بهبود وضعیت آتی بورس خواهد بود.
این تحلیلگر بازار سرمایه در خصوص تهدیدات بازار سرمایه گفت: با توجه به اصلاحی که بازار طی حدودا دو ماه اخیر تجربه و بیش از ۱۷۰۰ همت از ارزش بازار افت کرد، نسبت P/ E بازار و همچنین P/ E آیندهنگر بازار در وضعیت مساعدی برای سرمایهگذاری قرار گرفته است. هر چند افزایش نرخ سود بینبانکی یکی از تهدیدات رشد آتی بازار سرمایه است، اما با توجه به اینکه سرمایهگذاری در بازار سرمایه مشمول معافیت مالیاتی میشود در قیاس با بقیه بازارها و همچنین رکودی که در سایر بازارها وجود دارد جریان ورود نقدینگی به بازار سرمایه در ماههای پیش رو بهتر خواهد شد. هفته پیش رو روندی متعادل و نسبتا مثبتی را با پیشرانی گروه پالایشی، قطعهسازان و همچنین صنایع غذایی بهویژه گروه زراعت خواهیم داشت.
زمان خرید پلهای است؟
علی عصاری، تحلیلگر بازار سرمایه، درخصوص وضعیت بورس در هفته گذشته عنوان کرد: طی چند هفته گذشته بازار شنبهها را منفی شروع کرده بود. البته این روال در هفته گذشته مقداری متفاوت بود. آخرین هفته خردادماه برای بازار سرمایه هفتهای بسیار متفاوت و بیخطر بود اما بورس لاجرم از اخبار سیاسی و نرخ دلار تاثیر گرفت. به طور کلی خرداد خوبی نداشتیم و وضعیت معاملات نیز کمفروغ و کمرمق بود. با این وجود میتوان گفت آخرین هفته خردادماه نسبت به کل این ماه وضعیت بهتری داشت. به نظر میرسد رفتهرفته نشانههایی پیدا میشود تا نشان دهد بازار حرکت خود را شروع میکند.
وی ادامه داد: درحالحاضر بازار سرمایه در نقطهای با حجم معاملات ثابت آرام گرفته است که این اتفاق در سیکلهای قبلی صعود نیز افتاده بود. البته این موضوع به معنای آغاز سیکل صعودی از این نقطه نیست، اما این روال و سیکل متعادلی که بازار به خود گرفته نشان میدهد خرید پلهای گزینهای کمریسک است. در این میان شاهد خروج سرمایه یا عدم رغبت به خرید در سهام شیمیایی و پالایشی هستیم. در این میان خودروییها نیز متاثر از اخبار مختلف بسیار بد ظاهر شدند. به نظر میرسد بازار سرمایه بهتدریج از حالت رکود و کمجانی خارج شود.
این تحلیلگر بازار سرمایه اظهار کرد: در این میان چنانچه حجم معاملات رفتهرفته افزایش یابد میتوان به بازار سرمایه امیدوار بود. اما نباید فراموش کرد که چشمانداز کلی بازار سهام مثبت است و درحالحاضر موضوع بیشتر این است که بازار چه زمانی میتواند حرکت خود را آغاز کند. وارد تیرماهی شدیم که اکثر مجامع EPSمحور در آن برگزار میشوند و این اتفاق میتواند پتانسل خوبی برای گروههای شیمیایی و پالایشی باشد. به نظر میرسد هفته پیش رو هفتهای متعادل و همچنان متاثر از قیمت دلار، توافقات و اتفاقات سیاسی در حال وقوع باشد. چنانچه تحلیلگری معتقد است که دلار در حال حاضر در کف قیمتی به سر میبرد، قطعا باید خرید پلهای را آغاز کند؛ اما ممکن است بازار چند هفتهای درجا بزند و مجدد به حرکت خود ادامه دهد.
وی در پاسخ به این سوال که هفته اول تیرماه برای چه صنایعی هفته بهتری خواهد بود، گفت: پتروشیمیها و پالایشیها احتمالا هفته بهتری خواهند داشت. البته در این میان صنایع کوچکتر مانند سیمانی، غذا و ... نیز وضعیت بدی ندارند، اما شیمیاییها و پالایشیها مدتهاست فراموش شدهاند و این هفته میتواند هفته اقبال به این دو گروه باشد. به طور کلی به نظر میرسد این هفته هفتهای متعادل باشد. امیدوارم بازار اولین روز از هفته را پرقدرت شروع کند، چرا که شروع پرقدرت بازار نشان از حرکت صعودی در ادامه مسیر دارد.