داشتن یک ستون فقرات سالم برای داشتن یک حال خوب، ضروری است. فاکتورهایی مثل پیری، طرز اشتباه ایستادن و نشستن، کمتحرکی و تأمین مواد مغذی ناکافی، همگی در بروز بیماری ستون فقرات و تنگی کانال نخاعی مؤثر هستند. مواد مغذی در کنار طرز صحیح ایستادن و نشستن و ورزش، از اهمیت بسیاری در تأمین سلامت ستون فقرات دارد. یک رژیم غذایی مناسب و سرشار از مواد مغذی به پیشگیری یا کنترل بیماری ستون فقرات کمک میکند. میخواهیم در این مقاله درباره مواد مغذی لازم برای سلامت ستون فقرات و کاهش خطر بروز مشکلات آن صحبت کنیم. با گنجاندن این غذاها در رژیم غذاییتان، گام بزرگی در سلامت ستون فقرات و سلامت خودتان بر میدارید.
سبزیجات برگی
سبزیجات برگی مثل اسفناج، کلم پیچ و بروکلی را میتوان منابع اصلی تأمین مواد مغذی لازم برای سلامت ستون فقرات دانست. این مواد غذایی سرشار از کلسیم هستند که در حفظ سلامت استخوانها نقش پررنگی ایفا میکنند. بهعلاوه، آنها شامل منیزیم و ویتامین کا هستند که نقش مهمی در تأمین مواد معدنی استخوانها دارند و به پیشگیری از آرتروز نیز کمک میکند. منیزیم با کمک به آرامش عضلانی، به انعطافپذیری بیشتر ستون فقرات کمک میکند و خطر بروز دردهای عضلانی را کاهش میدهد.
ماهیهای چرب
ماهیهای چرب مثل سالمون، مکرل و ساردین، سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ هستند. خواص ضدالتهابی این چربیهای سالم به کاهش التهاب ستون فقرات و نتیجتاً، پیشگیری از بروز مشکلاتی مثل آرتروز ستون فقرات یا تخریب دیسک کمک میکند. اسیدهای چرب امگا ۳ هم به سلامت قلبی و عروقی کمک میکند و به این شکل، گردش مناسب خون و تأمین بهینه مواد مغذی را ممکن میکند.
خانواده توتها
توتها مثل بلوبری، توت فرنگی و تمشک مملو از آنتیاکسیدان هستند. این آنتیاکسیدانها مثل آنتوسیانین، از سلولها در مقابل التهاب و فشار اکسیدکننده مخرب ستون فقرات محافظت میکند. بهعلاوه، توتها حاوی ویتامینها و مواد معدنی مختلفی هستند که سلامت ستون فقرات و تقویت مکانیزم دفاعی بدن در مقابل مشکلات مرتبط با پیری را به همراه میآورند.
محصولات لبنی
لبنیات مثل شیر، ماست و پنیر منابع غنی از کلسیم (یک ماده معدنی ضروری برای تقویت استخوانها و پیشگیری از پوکی استخوان) هستند. کلسیم برای یکپارچگی ساختار ستون فقرات و تشکیل شاکله مناسب یک سیستم اسکلتی سالم ضروری است. ویتامین دی موجود در لبنیات هم به جذب کلسیم و کمک به سلامت استخوانها کمک میکند. مصرف کلسیم و ویتامین دی کافی برای کمک به پیشگیری از مشکلات ستون فقرات مثل شکستگی و درد ناشی از پوکی استخوان ضروری است.
دانهها و مغزها
دانهها و مغزهایی مثل بادام، گردو، دانه کتان و دانه چیا سرشار از مواد مغذی دوستدار ستون فقرات هستند. خواص ضدالتهابی اسیدهای چرب امگا ۳ موجود در این مواد، به پیشگیری از بروز التهاب و درد ستون فقرات کمک میکند. ویتامین E موجود در این مواد غذایی هم یک آنتیاکسیدان است که به جلوگیری از تخریب غشای سلولی و بهبود سلامت ستون فقرات کمک میکند. بهعلاوه، منیزیم و فسفر موجود در دانهها و مغزها، نقش مهمی در تقویت و تراکم استخوان دارد.
غلات
غلاتی مثل کینوا، برنج قهوهای و نان جوی سبوس دار، منابع بسیار خوبی از فیبر و مواد مغذی لازم برای سلامت ستون فقرات است. مصرف غلات و تأمین منیزیم برای داشتن استخوانها و عضلات قوی ضروری است. منیزیم به تنظیم سطح کلسیم در بدن، تأمین مواد معدنی کافی برای استخوانها و همچنین کاهش خطر بروز پوکی استخوان کمک میکند. بهعلاوه، غلات حاوی ویتامین ب هستند که به عملکرد عصبی و ستون فقرات سالم کمک میکند.
مرکبات
مرکباتی مثل پرتقال، لیمو و گریپفروت را بمب ویتامین سی هم مینامند. این ویتامینها نقش بسیار مهمی در کلاژنسازی (پروتئینی که در بلوکهای سازنده دیسک و بافتهای پیوندی ستون فقرات قرار میگیرد) ایفا میکنند. مصرف کافی ویتامین سی، قدرت و یکپارچگی ساختار ستون فقرات را تقویت کرده و خطر تخریب دیسک و بروز مشکلات ناشی از آن را کاهش میدهد. بهعلاوه، خواص آنتیاکسیدانی ویتامین سی به جلوگیری از آسیبهای سلولی و سلامت ستون فقرات کمک میکند.
زردچوبه
زردچوبه حاوی مادهای به اسم کورکومین است که برای اثرات آنتیاکسیدانی و ضدالتهابی قدرتمندش شناخته میشود. مزایای احتمالی کورکومین در کاهش التهاب ستون فقرات و کاهش درد همراه با مشکلات ستون فقرات مثل آرتروز و تخریب دیسک، مورد مطالعه قرار گرفته است. مصرف منظم زردچوبه یا ماده فعال آن یعنی کورکومین میتواند به بهبود سلامت ستون فقرات و کاهش احتمال بروز التهاب در این اندام کمک کند.
آووکادو
میوه آووکادو برای اسیدهای چرب سالمش، به خصوص چربیهای غیراشباع، معروف است. خواص ضدالتهابی این چربیها به کاهش التهاب ستون فقرات کمک میکند. مواد مغذی موجود در آووکادو مثل ویتامین کا، در سلامت استخوان و جذب کلسیم مؤثر است. بهعلاوه، وجود آنتیاکسیدانهایی مثل ویتامین سی و ویتامین ای در آووکادو، با کمک به سلولها در مقابل صدمات سلولی و فشارهای اکسیدکننده، سلامت ستون فقرات را به همراه میآورد.
چای سبز
چای سبز سرشار از آنتیاکسیدانهایی تحت عنوان کاتچین، به خصوص اپیگالوکاتچین (EGCG) است. خواص ضدالتهابی و ضدسرطانی این آنتیاکسیدانها باعث میشود تا مصرف آنها به کاهش التهاب ستون فقرات و کنترل بروز مشکلاتی مثل آرتروز ستون فقرات کمک کند. اثر ضدالتهابی کاتچین موجود در چای سبز، در سلامت ستون فقرات و کاهش التهاب ناشی از مشکلات ستون فقرات مؤثر است.
مواد غذایی برای درمان بیماریهای ستون فقرات
در اینجا میخواهیم به چند ماده غذایی که میتواند در درمان ستون فقرات مؤثر باشد، بپردازیم:
- زنجبیل: خواص ضدالتهابی قدرتمند زنجبیل، کاهش درد و التهاب ستون فقرات را به همراه میآورد. وجود زنجبیل در رژیم غذایی و مصرف آن به شکل دمنوش میتواند باعث کاهش درد ناشی از مشکلاتی مثل آرتروز ستون فقرات یا تخریب دیسک شود.
- سیر: خواص ضدالتهابی و آنتیاکسیدانی سولفور موجود در سیر، به کاهش التهاب و جلوگیری از صدمات سلولی در ستون فقرات کمک میکند. وجود سیر در غذا در سلامت ستون فقرات و کمک به درمان بیماریهای ستون فقرات مؤثر است.
- آناناس: آنزیمهای موجود در آناناس مثل بروملین، ویژگیهای ضدالتهابی دارند. بروملین به کاهش التهاب ستون فقرات و کاهش درد ناشی از مشکلات ستون فقرات کمک میکند. افزودن آناناس به رژیم غذایی و مصرف میوه تازه آن، این آثار را برای فرد به همراه میآورد.
- روغن زیتون: روغن خالص زیتون، یک منبع غنی از چربیهای غیراشباع و حاوی مواد دارای خاصیت ضدالتهابی است. وجود روغن زیتون در رژیم غذایی، به کاهش التهاب و درمان مشکلات ستون فقرات کمک میکند.
- شکلات تلخ: شکلات تلخ (با درصد بالای کاکائو) حاوی فلاونوئید است که خواص ضدالتهابی و آنتیاکسیدانی دارد. مصرف به اندازه شکلات تلخ، فواید مختلفی برای سلامت ستون فقرات به همراه میآورد.
- غذاهای سرشار از امگا ۳: مصرف غذاهای سرشار از امگا ۳ مثل دانه چیا، شاهدانه و دانه کتان (علاوه بر ماهیهای چرب)، با خواص ضدالتهابی خود میتواند به درمان مشکلات ستون فقرات کمک کند.
کلام آخر
روی هم رفته، گنجاندن بعضی مواد مغذی لازم در رژیم غذایی، برای سلامت و پیشگیری از مشکلات ستون فقرات ضروری است. سبزیجات برگی، ماهیهای چرب، توت ها، لبنیات، دانهها و مغزها، غلات، مرکبات، زردچوبه، آووکادو و چای سبز حاوی مواد مغذی مختلفی هستند که نقش مهمی در سلامت ستون فقرات ایفا میکنند.
میتوان این مواد مغذی را منابع تأمین ویتامینها، مواد معدنی، آنتیاکسیدانها و مواد ضدالتهاب مؤثر در تقویت استخوان، کاهش التهاب، پیشگیری از آسیبهای سلولی و در یک کلام، سلامت ستون فقرات دانست. با گنجاندن این مواد در برنامه غذایی خود میتوانید گام مهمی به سمت پیشگیری از مشکلات ستون فقرات مثل پوکی استخوان، تخریب دیسک و التهاب ستون فقرات بردارید.
یادتان باشد که یک رژیم غذایی متعادل حاوی مواد مغذی داشته باشید و برای اخذ راهنماییهای متناسب با شرایط خاص خودتان، با یک متخصص مشورت کنید. با اولویتبندی مواد غذایی و گنجاندن آن در روتین غذاییتان، میتوانید از سلامت ستون فقرات خود مطمئن شوید و به افزایش کیفیت زندگی خودتان کمک کنید.