نشانههای تشدید اختلافات میان صهیونیستها
با توجه به اصرار نتانیاهو و متحدان وی بر تصویب طرح موسوم به «اصلاحات قضایی» سناریوهای متعددی درباره گسترش اختلافات میان صهیونیستها و آغاز موج گستردهای از اعتراضات در خیابانهای فلسطین اشغالی مطرح میشود.
در شرایطی که فضای داخلی فلسطین اشغالی در متشنجترین وضعیت ممکن بوده و همزمان با آن رژیم صهیونیستی مجبور است با چالشهای امنیتی متعدد خارجی دست و پنجه نرم کند، نشانهها و سناریوهای متعددی درباره بازگشت و تشدید اختلافات داخلی میان احزاب و مسئولان این رژیم وجود دارد.
هشدار محافل نظامی و امنیتی رژیم صهیونیستی درباره تحرکات نتانیاهو
با توجه به شکست مذاکرات میان ائتلاف کابینه نتانیاهو با مخالفان آن و در شرایطی که «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم اشغالگر و ائتلاف وی به صورت یکجانبه برای تمدید طرح موسوم به «اصلاحات قضایی» اقدام کردهاند، زمینه برای تشدید اختلافات داخلی در میان صهیونیستها فراهم شده و مخالفان نتانیاهو معتقدند که هدف وی از تصویب این طرح، سیطره بر قوه قضاییه و نجات از محاکمه به دلیل داشتن پروندههای متعدد فساد و کلاهبرداری است.
علیرغم هشدارهای اخیر ارتش و برخی از محافل نظامی و سیاسی رژیم صهیونیستی درباره خطر تشدید اختلافات داخلی که آینده این رژیم را تهدید میکند، اما نتانیاهو و متحدان وی همچنان اصرار دارند در نشست تابستانی کنست قوانینی را تصویب کنند که آنها را قادر میسازد بدون توجه به موضع مخالفان، بر قوه قضاییه مسلط شوند.
همه نشانههایی که در دوره اخیر ظاهر شده بیانگر آن است که درگیری بین اپوزیسیون و ائتلاف کابینه نتانیاهو در سایه بسیج گسترده مخالفان، مستقیما بر موقعیت ارتش و اقتصاد اسرائیل تاثیر میگذارد و همچنین موجب احیای بحران میان کابینه راستافراطی رژیم صهیونیستی با دولت آمریکا که مخالف طرح اصلاحات قضایی است، خواهد شد.
این درحالی است که احزاب راستافراطی اسرائیل معتقدند که اکنون فرصت مناسبی برای تصویب طرح اصلاحات قضایی بوده و باید از این فرصت استفاده کرد؛ چرا که مشخص نیست اوضاع سیاسی اسرائیل به کدام سمت و سو برود و شاید در انتخابات بعدی همه چیز به ضرر احزاب راست تمام شود. همزمان با آن اطلاعات نشان میدهد که احزاب چپ و مخالفان کابینه نتانیاهو برای جلوگیری از تصویب طرح اصلاحات قضایی در صدد سازماندهی یک حرکت بزرگ هستند.
اپوزیسیون نتانیاهو را تهدید به برگزاری اعتراضات گسترده کرد
در این شرایط احزاب راست رژیم صهیونیستی خود را در برابر سناریویی خطرناک میبینند که «ایتامار بن گویر» وزیر فاشیست کابینه نتانیاهو به آن اشاره و اعلام کرده که حامیان ائتلاف راست اسرائیل باید برای مقابله با چپها به خیابانها بریزند.
آنگونه که محافل صهیونیستی هشدار میدهند، نکته خطرناک برای اسرائیل این بار آنجاست که تظاهراتهای اسرائیلیها در مرحله جدید در مقیاسی گستردهتر رخ خواهد داد؛ چرا که این بار تنها بحث اصلاحات قضایی مطرح نیست، بلکه اسرائیلیها به شکستهای پی در پی نتانیاهو در پروندههای مهمی که قول پیروزی در آنها را داده بود به شدت معترض هستند، پروندههایی همچون عادیسازی روابط با عربستان و برنامه هستهای ایران و نیز خطرات فزاینده خارجی در جبهههای مختلف که امنیت داخلی اسرائیل را تهدید میکند.
بر همین اساس نتانیاهو در مرحله کنونی با استفاده از فشارهایی که اعضای ائتلاف به وی وارد میکنند بر تصویب طرح اصلاحات قضایی متمرکز شده و میخواهد به دستاوردهایی در پروندههای قضایی و نیز شهرکسازیها برسد. نخستوزیر رژیم اشغالگر همچنین بر این باور است که در سایه تهدیدات (واهی) وی برای شعلهور کردن یک جنگ جدید در منطقه، دولت آمریکا اهرم فشار زیادی برای مقابله با وی در پرونده اصلاحات قضایی ندارد و او میتواند با باجگیری از آمریکا، این کشور را وادار به عقبنشینی از موضع خود درباره اصلاحات قضایی اسرائیل کند.
در این وضعیت احزاب مخالف نتانیاهو احساس میکنند که در موضوع انتخاب اعضای کمیته داوران در طرح اصلاحات قضایی فریب خوردهاند و نتانیاهو و متحدانش همچنان در مسیر خیانت و انجام اقدامات یکجانبه گام برمیدارند. بنابراین مذاکراتی که از هفتهها قبل در خانه «اسحاق هرتزوگ» رئیس رژیم صهیونیستی در جریان است نمیتواند منجر به هیچ راه حلی شود یا نتانیاهو را مجبور به عقبنشینی از یکجانبهگراییهای خود کند. بر این اساس لازم است که نتانیاهو تحت فشارهای عمومی قرار بگیرد.
شواهد حاکی از آن است که نتانیاهو در هفتههای آینده گامهای عملی خود را برای تصویب طرح اصلاحات قضایی آغاز خواهد کرد و احزاب مخالف را مسئول شکست مذاکراتی میداند که با هدف دستیابی به راهکاری برای حل این مشکل آغاز شده بود. این درحالی است که اپوزیسیون تهدید کرده که اگر نتانیاهو چنین اقدامی انجام هد، اکثریت کنست را از دست خواهد داد و گروه بزرگی از اسرائیلیها علیه وی بسیج میشوند.
نشانههای تشدید اختلافات میان صهیونیستها
در این میان تعداد زیادی نشانه وجود دارد که اخیرا ظاهر شده و بیانگر آن است که احزاب چپ و راست اسرائیل به سمت سناریوهایی خطرناکتر از آنچه که در ماههای قبل اتفاق افتاد حرکت میکنند. در حال حاضر دو طرف یکدیگر را به شکست مذاکرات و مانعتراشی در روند یافتن راهکاری برای حل بحران قضایی اسرائیل متهم میکنند. نتانیاهو، «بنی گانتس» رهبر اپوزیسیون این رژیم را به بازی با مذاکرات و شکست آن متهم و اعلام کرد که او (بنی گانتس) و متحدانش با حداقل تفاهم و توافق در این زمینه نیز راضی نمیشوند.
در مقابل احزاب اپوزیسیون نیز به تهدید نتانیاهو پاسخ داده و تاکید کردند که اگر او به تنهایی به سمت انجام یک کودتای قضایی پیش برود، اکثریت را در کنست و جایگاه خود را میان اسرائیلیها از دست خواهد داد و باید منتظر آغاز اعتراضاتی گسترده باشد که توسط اسرائیلیها و اعضای ارتش و کنست به راه خواهد افتاد.
همچنین گروههای سازماندهیکننده اعتراضات علیه نتانیاهو و کابینه وی اعلام کردهاند: تهدیدات نتانیاهو علیه سیستم قضایی با واکنش مناسب مواجه خواهد شد و ما تظاهرات و اعتصاباتی را رهبری خواهیم کرد که منجر به شکست هرگونه تلاش برای آسیب رساندن به سیستم قضایی و «دموکراسی» خواهد شد.
علاوه بر آن احزاب اپوزیسیون طی دو هفته چندین تظاهرات در محکومیت طرح نتانیاهو برای کنترل قوه قضاییه برگزار کرده است. از سوی دیگر گروههای سازماندهی کننده تظاهراتها نیز خود را برای برگزاری دور جدیدی از اعتراضات آماده میکنند و هشدار دادهاند که این اعتراضات نسبت به آنچه در ماههای قبل رخ داد بسیار بزرگتر و گستردهتر خواهد بود.
سناریوهای گسترش درگیری میان اسرائیلیها
در دوره کنونی سناریوهای مختلفی برای تشدید اختلاف و درگیری میان ائتلاف راست اسرائیل و مخالفان آن وجود دارد و برخی درباره احتمال برگزاری انتخابات زودهنگام صحبت میکنند.
اما اولین و محتملترین سناریو آن است که نتانیاهو بدون توجه به بحرانهای پیچیده اسرائیل، به سمت تصویب طرح اصلاحات قضایی حرکت کند که قطعا موج بزرگی از اعتراضات را در خیابانهای فلسطین اشغالی به همراه خواهد داشت. بر همین اساس نتانیاهو قصد دارد قبل از تصویب طرح مذکور، از هر ابزاری برای ایجاد شکاف میان مخالفان خود و تخریب وجهه آنها میان شهرکنشینان صهیونیست از خلال متهم کردن این احزاب به شکست مذاکرات استفاده کند.
به طور کلی همه نشانهها در حال حاضر حاکی از آن است که نتانیاهو از طریق معامله با دولت آمریکا، تلاش برای ایجاد شکاف و اختلاف در صفوف مخالفان و جلوگیری از برگزاری تظاهراتها به دنبال فراهم کردن شرایطی برای تصویب طرح خود با هدف سیطره بر قوه قضاییه است که به تبع آن باید منتظر عواقب نامعلوم آن در سراسر اراضی اشغالی باشد.