بیوگرافی و زندگی نامه ترانه علیدوستی
بیوگرافی ترانه علیدوستی ترانه علیدوستی متولد ۲۲ دی ماه سال ۱۳۶۲ در کسوت بازیگری مشغول به کار می باشد. او اجرای نقش در فیلم های کارگردان های معروف و به نامی همچون رسول صدرعاملی، واروژ کریممسیحی و اصغر فرهادی را در کارنامه هنریاش دارد....
بیوگرافی ترانه علیدوستی
ترانه علیدوستی متولد ۲۲ دی ماه سال ۱۳۶۲ در کسوت بازیگری مشغول به کار می باشد. او اجرای نقش در فیلم های کارگردان های معروف و به نامی همچون رسول صدرعاملی، واروژ کریممسیحی و اصغر فرهادی را در کارنامه هنریاش دارد. ترانه علیدوستی در طی دوران بازیگری جوایز متعددی را به خود اختصاص داده که میتوان به جایزه بهترین بازیگر زن از جشنواره فیلم لوکارنو سوئیس و سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن جشنواره فیلم فجر اشاره کرد. در عین حال او در جشنواره هایی به عنوان هیئت داوران منصوب گردید که از جمله آنها جشنوارههای فیلم وزول فرانسه ۲۰۱۴ و فیلم هانوی ویتنام ۲۰۱۲ بوده است. ترانه علیدوستی برای نخستین بار در سال ۱۳۸۰ در اولین فیلم سینمایی خود به عنوان «من ترانه ۱۵ سال دارم» به ایفای نقش پرداخته و به عنوان بهترین بازیگر زن در جشنواره فیلم فجر سیمرغ بلورین را به خود اختصاص داد.
علیدوستی به زبان انگلیسی مسلط بوده و مترجم ادبی است. او جایزه ادبی پروین اعتصامی را در پنجمین دورهٔ برگزاری آن در قسمت ادبیات داستانی با ترجمه رؤیای مادرم، نوشته آلیس مونرو بهدستآورد. ترانه علیدوستی در ویژهنامه شماره ۱۰۰ ماهنامه صنعت سینما که نگاهی است به سینمای ایران در دهه هشتاد، به انتخاب ۱۳۰ نویسنده و منتقد سینمایی به عنوان بهترین بازیگر زن دهه انتخاب شد. همچنین در سال ۱۳۹۰، مجله فیلم او را بهترین بازیگر زن دهه ۸۰ انتخاب کرد. او ۱۸ آبان ۱۴۰۱ در حرکتی نمادین برای ابراز همبستگی با زنان معترض و خیزش ۱۴۰۱ ایران، تصویر بدون حجاب اجباری خود را در اینستاگرام منتشر کرد. او در این تصویر شعار «ژن ژیان ئازادی» را در دست دارد. او در ۲۶ آذر ۱۴۰۱ توسط نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی بازداشت شد. وی ۱۴ دی ۱۴۰۱ با قید وثیقه یک میلیاردی آزاد شد.
منوی دسترسی سریع
خلاصه زندگی نامه
متولد: ۲۲ دی ۱۳۶۲ (۳۹ سال) – تهران، ایران
حرفه: بازیگر
سالهای فعالیت: ۱۳۸۰ – اکنون
فرزندان: حنا
والدین: حمید علیدوستی – نادره حکیمالهی
تحصیلات: دیپلم کامپیوتر
همسر: علی منصور
فرزند: حنا
قد: ۱۶۸ سانتمتر
زندگی نامه
ترانه علیدوستی در تاریخ بیست و دوم دی ماه سال ۱۳۶۲ در شهر تهران به دنیا آمد. پدرش حمید علیدوستی از بازیکنان سابق تیم ملی فوتبال ایران است که در حال حاضر در کسوت مربیگری مشغول به فعالیت می باشد. مادرش نادره حکیم الهی گرایش سنگ تراشی و سفالگری دارد. او دارای یک برادر به نام پویان علیدوستی بود که در واقعه چهارشنبه سوری سال ۱۳۸۳ دار فانی را وداع گفت. ترانه متاهل بوده و حاصل این پیوند دختری به نام حنا می باشد.
ترانه علیدوستی در جایی اذعان نموده که دچار بیماری کلاستروفوبیا و یا ترس از محیط بسته بوده، لذا از سوار شدن به اتوبوس و مترو اجتناب می کند. او در فعالیت هایش خود را طرفدار فمینیسم میداند.
حمید علیدوستی زاده ۲۱ اسفند سال ۱۳۳۴ که در سالهای جوانی در پست حمله در تیم های تهران جوان، هما و تیم ملی فوتبال ایران فعالیت داشته است. او هم اکنون بازنشسته شده است
او طی سالهای ۱۳۶۵ تا ۱۳۶۶ در مسابقات باشگاههای آلمان بازی کرده و در سال ۱۳۷۴ به عنوان بازیکن تیم سایپا در مسابقات لیگ حضور یافت. آنجا بود که آخرین فعالیت حرفه ای ورزش فوتبال را انجام داده و به آن خاتمه داد.
فیلم مستند با عنوان سمفونی در خصوص زندگی خصوصی و فعالیت حرفه ای حمید علیدوستی ساخته شد.
مستند فیلم «سمفونی حمید» درباره زندگی شخصی و حرفه ای حمید علیدوستی ساخته شده است.
پیج اینستاگرام ترانه علیدوستی
صفحه ترانه علیدوستی در شبکه اجتماعی اینستاگرام: taraneh-alidoosti@
ازدواج ترانه علیدوستی
در تابستان سال ۱۳۹۰ زمانی که ترانه در سن ۲۶ سالگی بود، با علی منصور پیوند ازدواج بست. حاصل این وصلت یک دختر به نام حنا می باشد. علی منصور در فیلم سینمایی «من» ساخته سهیل بیرقی در نقش مردی به نام مجتبی براتی به ایفای نقش پرداخته است.
ازدواج با مانی حقیقی:
طی یک الی دو سال گذشته گسترش تصاویر مشترک و دوستانه ترانه علیدوستی به همراه مانی حقیقی احتمال ازدواج آنها را در اذهان عمومی متصور ساخت.
مانی حقیقی که به عنوان نویسنده و بازیگر در عرصه هنر و سینما فعالیت می کند، تاکنون در زندگی رسما ازدواج نکرده است.
نخستینبار ترانه علیدوستی و مانی حقیقی در سال ۱۳۸۴ در فیلم چهارشنبه سوری با یکدیگر همکاری داشته اند که در آن فیلم ترانه به عنوان بازیگر و مانی نویسنده فیلمنامه بود.
لازم به ذکر است تا هم اکنون هنوز اخباری مبنی بر ازدواج ترانه علیدوستی و مانی حقیقی منتشر نگردیده و حلقه ای برای ازدواج بین آنها رد و بدل نشده است. آنها به عنوان دوستان صمیمی و همکار ارتباطشان را با یکدیگر حفظ کردهاند.
جدایی از همسر اول:
در سال ۱۳۹۰ زمانیکه ترانه در سن ۲۶ سالگی بود، با آقای علی منصور پیوند ازدواج بست. پس از گذشت دو سال نتیجه این ازدواج دختری بود که متولد شده و او را حنا نام نهادند.
طبق شواهد و تصاویر، ترانه علیدوستی در سال های اخیر حلقه ازدواجش را در دست نداشته و هیچ تصویر مشترکی با همسرش در صفحات مجازی به اشتراک نگذاشته است. همچنین در مراسمات رسمی نیز همسر او در کنارش حضور ندارد.
با وجودی که تاکنون هیچ اخباری مبنی بر جدایی ترانه علیدوستی از همسرش اعلام نگردیده، ولی گفته میشود که او چند سالی است که از همسرش متارکه نموده است.
فوت برادر
ترانه علیدوستی یک برادر به نام پویان داشت که در حادثه چهارشنبه سوری سال ۱۳۸۳ به علت انفجار مواد آتش زا دچار سانحه شده و فوت نمود. این رخداد متقارن با زمانی بود که ترانه در فیلم چهارشنبه سوری به کارگردانی اصغر فرهادی به ایفای نقش می پرداخت.
پیگرد قضایی و بازداشت
احضار به دادسرا سال ۱۳۹۸:
در سال ۱۳۹۸ ترانه علیدوستی به دادسرای فرهنگ و رسانه فراخوانده شد. پس از آن در تاریخ ۲۸ دی ماه سال ۱۳۹۸ وکیل او کاوه راد، بیان کرد که اتهام او به علت «فعالیت تبلیغی علیه نظام» بوده که د با شکواییه نیروی انتظامی بوده دارد در سال ۱۳۹۷ از ترانه صورت گرفته بود.
در صحبت هایی که کاوه راد وکیل ترانه علیدوستی در این خصوص عنوان کرد، گفته بود که شکواییه علیه ترانه به علت «توئیتهایی است که حاوی مضامین سیاسی و اجتماعی در موضوعاتی همچون حجاب، گشت ارشاد، رفع حصر، و وضعیت نگهداری از زندانیان بودهاست» او در ادامه خاطر نشان کرده بود که جهت پرونده سال گذشته در تاریخ ۲۵ دی ۱۳۹۸ ابلاغ احضاریه صادر گشته بود.
در تاریخ ۲۹ دی ماه سال ۱۳۹۸ ترانه با حضور در دادگاه و اعلام آخرین دفاعیاتش به قید کفالت آزاد شد.
او در روز قبل از ابلاغ احضاریه در دادگاه ترانه در صفحه اینستاگرامش با هشتگ «تحریم جشنواره» نوشته بود: «خوشحالم که امروز ماهیت این پروپاگاندای غیر سینمایی و دولتی برای شمار زیادی از همکارانم روشن شده» است.
صدور حکم:
وکیل ترانه در تاریخ دوم تیر ماه سال ۱۳۹۹ صدور حکم زندان تعلیقی به مدت پنج ماه برای ترانه علیدوستی را اعلام کرد. او اتهامات علیه ترانه را که در اثر شکواییه پلیس و در عین حال ستاد امر به معروف و نهی از منکر اصفهان منجر به تشکیل این جلسه قضایی گردیده بود را شامل سه اتهام «اقدام تبلیغی علیه نظام»، «نشر اکاذیب و افترا» و «توهین به مأموران در حین انجام وظیفه» بیان کرد. ولی او از دو اتهام اول مبرا گشته بود. ولی سرانجام ترانه علیدوستی در تاریخ یکم تیرماه سال ۱۳۹۹ دادگاه کیفری ۲ تهران «به دلیل انتشار توئیتهایی علیه نیروی انتظامی و گشت ارشاد» محکوم به پنج ماه زندان تعزیری شده بود که این حکم به مدت دو سال قابل تعلیق بود.
حمایت از اعتراضات خوزستان:
در خرداد ماه سال ۱۴۰۱ پس از آنکه فعالان سینمایی امضا کننده اعلامیه «تفنگت را زمین بگذار» اخطار شفاهی برایشان صادر شد، ترانه نیز در جمع این امضا کنندگان قرار گرفت. از چهرههای مشهور امضا کنندگان این اعلامیه شامل مسعود کیمیایی، هانیه توسلی، پگاه آهنگرانی، نازنین فراهانی، مرضیه وفامهر، امین جعفری، مانی حقیقی، مسعود کرامتی، پوریا نوری و کیارش اسدیزاده بودند. در این بین محمد رسول اف و مصطفی آل احمد نیز به علت انتشار این اعلامیه تحت بازداشت قرار گرفتند.
پیوستن به جریانات ۱۴۰۱ ایران:
در تاریخ هجدهم آبان ماه سال ۱۴۰۱ ترانه علیدوستی با انجام رفتاری سمبلیک جهت بیان مشارکت با زنان و گروه معترضین سال ۱۴۰۱ در ایران، در صفحه اینستاگرامش اقدام به انتشار تصویری از خود بدون هیچ حجابی نمود. او در این تصویر علاوه بر کنار گذاشتن حجاب، شعاری نیز با عنوان «ژن ژیان ئازادی» که به صورت دست نوشته بود، با خود داشت. ترانه در ذیل عکس ابیاتی از ترانه شهریار قنبری با هشتگ های «مهسا امینی» و «زن زندگی آزادی» را به تصویرش منضم نمود.
این اقدام او جهت انتشار چنین تصویری از خود بازتاب زیادی در پی داشت. در این میان روزنامه بریتانیایی گاردین با نشر گزارشی با تیتر «بازیگر سرشناس ایرانی در حرکتی اعتراضی، حجاب اجباری را از سر برداشت» این خبر را در کنار گزارشاتی از اعتراضات و اغتشاشات رخ داده در ایران، اطلاع رسانی نمود.
بازداشت در سال ۱۴۰۱:
در تاریخ ۲۶ آذر ماه سال ۱۴۰۱ در پی اعتراضات و اغتشاشاتی که انجام می گرفت، ترانه علیدوستی توسط ماموران امنیتی در خانهاش بازداشت گردید. بسیاری از رسانه ها علت اصلی این بازداشت را «اظهارنظرهای بدون استناد در مورد وقایع اخیر» و انتشار «مطالب تحریکآمیز در جهت حمایت از اغتشاشات خیابانی» بیان کردند. ترانه با گذشت یک روز از بازداشت، از بند ۲۰۹ زندان اوین با پدرش تماس گرفته و او را در جریان محل فعلی اش گذاشت. در پی بازداشت ترانه، برخی از فعالان عرصه سینما نسبت به این موضوع اعتراض کرده و با حضور در مقابل زندان اوین آن را بیان کردند. سرانجام در چهاردهم دی ماه همان سال ترانه علیدوستی به قید ضمانت وثیقه یک میلیاردی از زندان بیرون آمد.
آزادی از زندان بدون استقبال همسر:
زمانی که ترانه علیدوستی در تاریخ ۲۶ آذر ماه سال ۱۴۰۱ به علت قرار گرفتن در جریان اعتراضات و اغتشاشات مرگ مهسا امینی بازداشت و به بند ۲۰۹ زندان اوین منتقل شد. در پی آن در تاریخ چهاردهم دی ماه سال ۱۴۰۱ پس از گذشت هجده روز حبس، او با قرار وثیقه یک میلیاردی از زندان بیرون آمد و با استقبال همکاران و هنرمندان از جمله مانی حقیقی رو به رو شد. ولی همسرش در آنجا حضور نداشت.
البته علت اصلی دستگیری او به گفته بسیاری از رسانهها «اظهارنظرهای بدون استناد در مورد وقایع اخیر» و انتشار «مطالب تحریکآمیز در جهت حمایت از اغتشاشات خیابانی» بوده است.
فمینیسم
ترانه در زمره مدافعان و فعالان امور فمینیسم (زن گرایی و دفاع از حقوق زن) میباشد.
او در صفحه اختصاصی اش در شبکه اینستاگرام در جانبداری از این نگرش چنین نوشته است:
«اگر سوءتفاهم یا واهمهای از این کلمه دارید به جای اتکا به روایت رسانههایی که عمری است اخبارمان را تحریف و روند رسیدن اطلاعات به ما را مهندسی میکنند، از گوگل استفاده کنید. خودتان تحقیق کنید و اگر فمینیسم همان فرقهٔ عقدهگشایانهٔ مردستیز و خانمانبراندازی بود که در گوش ما خواندهاند، باز آن را پس بزنید.»
ترانه از جمله عوامل اصلی بنیانگذار اعلامیه سینماگران زن ایران نسبت به «آزار و خشونت جنسی» در سینمای ایران در سال ۱۴۰۱ می باشد.
علاقمندی ها
ترانه در کنار رشته بازیگری تمایل زیادی به فیلمنامه نویسی دارد. به گفته خودش از بازیگران موردعلاقهاش رابرت دنیرو و علی نصیریان هستند.
این بازیگر توانمند کشورمان رغبت و اشتیاق زیادی به نقاشی داشته و به طور خودجوش سبک سیاه قلم را اجرا میکند. او به مدت دو سال در هنرستان موسیقی مشغول به تحصیل بوده و تا قبل از اقدام به بازیگری تصمیم داشت که در اپرا خوانندگی نماید. در عین حال آشپزی از جمله سرگرمی ها و علایقش بوده و اغلب تمایل دارد که در منزل آشپزی را خودش بر عهده بگیرد.
صداپیشگی:
در پویانمایی که با عنوان «جمشید و خورشید» تولید شد، ترانه علیدوستی به ازای نقش خورشید صداپیشگی میکرد.
نمایشنامه خوانی:
در تاریخ ۱۵ آذر سال ۱۳۹۳ نمایشنامهای با عنوان «آنا کارنینا» که هما روستا آن را کارگردانی می نمود و در کتابخانه ملی در جهت حمایت از هنرمندان مبتلا به سرطان اجرا شد، ترانه علیدوستی در نقش آنا کار نینا نمایشنامه خوانی می کرد.
اجرای نمایشنامه خوانی مذکور به علت چهلمین روز درگذشت هما روستا، برای بار دوم در تاریخ ۲۳ آبان سال ۱۳۹۴ در محل کتابخانه ملی به نمایش درآمد که همچون بار قبل درآمد حاصل از آن برای حمایت از هنرمندان مبتلا به سرطان در نظر گرفته شد.
نویسندگی:
ترانه در کنار سابقه بازیگری به علت مبادرت به نویسندگی در وبگاه شخصی است طرفداران زیادی دارد او در نشریات و روزنامه هایی همچون روزنامه شرق حکایات و داستانهای کوتاه و مقاله و نقد های متنوعی ارائه داده و انتشار یافته است. هنگامی که در سال ۲۰۱۰ او متنی با محتوای حمایت از اصغر فرهادی در جانبداری از هنرمندان دگراندیش در وبلاگش درج نمود، به دستور کمیته دولتی فیلترینگ، وبلاگ ترانه علیدوستی به طور کامل مسدود شد. این امر سبب شد که بایگانی این وبلاگ در میان سایت بلاگفا کاملاً کنار رفته و پاک شود.
ترجمه:
هنگامی که ترانه علیدوستی اقدام به ترجمه داستان «رویای مادرم» نوشته آلیس مونرو نمود، در نوزدهمین دوره کتاب فصل در گروه ادبیات شایسته تقدیر و تشکر گردید.
زندگی هنری ترانه علی دوستی
ترانه هنگامی که دوره راهنمایی را طی می کرد، برای دو سال در هنرستان موسیقی آموزش دیده و موفق شد که نواختن کلارینت و پیانو را بیاموزد.
در زمانی که ترانه در دوره متوسطه در رشته علوم تجربی مشغول به تحصیل بود، همزمان در کلاس های آموزش بازیگری امین تارخ نیز شرکت نمود. او از این طریق در سال ۱۳۷۹ جهت ایفای نقش ترانه پرنیان در فیلم سینمایی «من ترانه ۱۵ سال دارم» به کارگردانی رسول صدرعاملی تعیین شد. درست هنگامی که ترانه ۱۸ سالگی را پشت سر می گذاشت، با بازگشایی فیلم مذکور در جشنواره فیلم فجر سال ۱۳۸۰ در قالب نخستین نبوغ جدید بازیگری آن دهه شناخته شده و در زمره پیشگامان بازیگری در میان هم سن و سالانش قرار گرفت. او پس از ایفای نقش در این فیلم به مدت دو سال یعنی تا سال ۱۳۸۲ اجرای نقشی را در هیچ فیلمی نپذیرفت.
ترانه نقش پردازی در زمینه تئاتر را با اجرای نمایش «فنز» آغاز نمود. او سالهای ۱۳۷۹ الی ۱۳۸۰ یک دوره آموزشی فیلمنامه نویسی در کلاسهای حوزه هنری پشت سر گذاشت.
ترانه علیدوستی در فیلم سینمایی «اژدها وارد میشود» مبلغی را به عنوان سرمایه گذار تخصیص داد. این فیلم توسط مانی حقیقی کارگردانی شد.
درخشش در سینما:
ترانه علیدوستی موفق شد در نخستین تجربه بازیگری در فیلم سینمایی «من ترانه ۱۵ سال دارم» به عنوان نقش «ترانه پرنیان» جایزه سیمرغ بلورین بیستمین جشنواره فیلم فجر را از آن خود کند. او همچنین به علت بازی در همین فیلم جایزه نخل زرین سومین جشنوارهٔ اجتماعی آبادان و در پنجاه و پنجمین جشنواره فیلم لوکارنو سوئیس جایزه بهترین بازیگر زن و جایزه منتقدین و نویسندگان سینمای ایران را به خود اختصاص داد.
او برای بار دوم نقش پردازی در سینما را با فیلم «شهر زیبا» به انجام رساند که بسیار موفق بود. ولی در این میان به مدت دو سال یعنی تا سال ۱۳۸۲ اجرای نقش در فیلم ها را نپذیرفت و بیشتر زمانش را صرف سایر توانمندی هایش همچون نوشتن و یا عرصه موسیقی گذراند.
سریالهای تلویزیونی:
در لیست آثار و فیلم های ترانه علیدوستی هیچ نشانی از فعالیت و یا ایفای نقش در برنامه های تلویزیونی مشاهده نمی شود. او در پاسخ به علت قرار نگرفتن در سریال های صدا و سیما چنین پاسخ داده است:
«من در تلویزیون بازی نمیکنم. ۱۲ سال هم هست که بازی نمیکنم. چون معتقدم یک خیانت فرهنگی است. قبلاً هم گفتهام. انتخاب کردهام. حتی سریالهای سطح بالاتر ما نهایتاً دستخوش یک جهتگیری بیموردی در پخش میشوند. من کسانی را که در تلویزیون کار میکنند قضاوت نمیکنم ولی مردم حق دارند قضاوت کنند. ما در این جایگاه قرار داریم که قضاوت شویم.»
تحریم اسکار ۲۰۱۷:
در پی فرمان تبعیضآمیز دونالد ترامپ رئیس جمهور وقت آمریکا به شماره ۱۳۷۹۶ نسبت به من دادن جواز جهت اشخاص مهاجر از هفت کشور که ایران نیز در زمره آنها قرار داشت ترانه در خروش و انتقاد به این برنامه، در حالی که در صفحه توییترش این رفتار را نژادپرستانه دانست، رسماً بیان کرد که در هیچ تشریفات تقدیم جوایز اسکار در شهر لس آنجلس حضور نمی یابد.
در تاریخ هفتم بهمن سال ۱۳۹۵ شمسی خبر انتقاد و واکنش ترانه علیدوستی در بسیاری از رسانههای جمعی دنیا منعکس شد که در میان آنها نیویورک تایمز، گاردین و هالیوود ریپورتر نیز دیده می شد. روزنامه آسوشیتد پرس این خبر را با این عنوان به اطلاع همگان رساند: «بازیگر زن ایرانی اسکار را در اعتراض به ترامپ تحریم کرد.» پس از این امر ترانه در مصاحبه ای از طریق ایمیل با مجله نیویورک تایمز شرکت نمود. او در این گفتگو بیان کرد:
«تصمیم گرفتم حتی اگر بتوانم در این مراسم شرکت نکنم، چون این مرا عمیقاً متأثر میکند که میبینم مردم معمولی هموطنم از دیدن فرزندانشان یا ادامه تحصیل در آمریکا محروم میشوند در حالی که این حقِ قانونیشان است.»
او در ادامه گفته بود: «مطمئنم آمریکا چندین برابر از حضور ایرانیان مهاجر و خدمات آنها در آن کشور سود بردهاست؛ بنابراین برای من قابل قبول نیست به دولتی احترام بگذارم که برای مردم کشور من احترامی قائل نیست.»
بهترین بازیگر دهه:
در ویژه نامه شماره ۱۰۰ ماهنامه صنعت سینما به رای ۱۳۰ نویسنده و منتقد سینمایی ترانه علیدوستی به عنوان بهترین بازیگر زن آن دهه برگزیده شد. در عین حال در سال ۱۳۹۰ فیلم او به عنوان بهترین بازیگر زن دهه هشتاد در ماهنامه سینمایی معرفی شد.
اوج شهرت:
در کارنامه هنری ترانه علیدوستی فیلم های موفقی همچون فروشنده، چهارشنبه سوری، درباره الی و … دیده می شود که هر کدام از آنها طرفداران زیادی داشته است. ولی او تاکنون در هیچ برنامه تلویزیونی نقش پردازی نداشته است. ترانه در سریال «شهرزاد»که مختص نمایش خانگی توسط حسن فتحی ساخته شده و مخاطبین بسیاری را برای خود گردآورد به ایفای نقش پرداخت. او در آن سریال به اجرای نقش دختری به نام شهرزاد پرداخت و بار دیگر هنر بازیگری او به دید همگان رسید.
فیلم های سینمایی:
سال | نام فیلم | نقش | کارگردان | توضیحات و زمان پخش | جشنواره فیلم فجر |
---|---|---|---|---|---|
۱۴۰۰ | برادران لیلا | لیلا جورابلو | سعید روستایی | توقیف شده به دلیل حواشی جشنواره فیلم کن ۲۰۲۲ | حضور در جشنواره فیلم کن |
۱۴۰۰ | سمفونی حمید | ترانه | جعفر صادقی | مستندی دربارهٔ پدرش حمید علیدوستی که در جشنواره میلان برنده جایزه بهترین مستند شد و در سینماهای هنروتجربه ایران اکران شد. | |
۱۴۰۰ | تفریق | فرزانه | مانی حقیقی | ||
۱۴۰۰ | اورکا | الهام | سحر مصیبی | اسفند ۱۳۹۹ در قطر به نمایش درآمد | |
۱۳۹۸ | اکو | مهین صدری | فیلم کوتاه | ||
۱۳۹۴ | فروشنده | رعنا | اصغر فرهادی | برندهٔ نخل طلایی برای بهترین بازیگر مرد و بهترین فیلمنامه از جشنواره کن ۲۰۱۶ | حضور در جشنواره فیلم کن |
۱۳۹۳ | استراحت مطلق | سمیرا | عبدالرضا کاهانی | ۱۱ شهریور ۱۳۹۴ | |
مادر قلباتمی | آرینه | علی احمدزاده | ۱۰ خرداد ۱۳۹۶ | حضور در جشنواره فیلم برلین | |
۱۳۹۱ | زندگی مشترک آقای محمودی و بانو | ساناز | روحالله حجازی | بهمن ماه ۱۳۹۲ | |
۱۳۹۲ | آسمان زرد کمعمق | غزل | بهرام توکلی | ۱۳۹۲ | کاندید بهترین بازیگر نقش اول زن (سیویکمین جشنواره) |
۱۳۹۰ | پذیرایی ساده | لیلا | مانی حقیقی | ۲۰ بهمن ۱۳۹۰ | کاندید بهترین بازیگر نقش اول زن (سیمین جشنواره) |
۱۳۸۹ | انتهای خیابان هشتم | نیلوفر | علیرضا امینی | فروردین ۱۳۹۱ | |
۱۳۸۹ | هرچی خدا بخواد | پارمیدا نصیری | نوید میهن دوست | سال ۱۳۸۹ | |
۱۳۸۸ | راز دشت تاران | پرستار | هاتف علیمردانی و محمد لطفعلی |
سال ۱۳۸۹ | فیلم و انیمیشن |
زندگی با چشمان بسته | پرستو | رسول صدرعاملی | شهریور ۱۳۹۰ | ||
۱۳۸۷ | درباره الی | الی | اصغر فرهادی | بهمن ماه ۱۳۸۷ | حضور در جشنواره فیلم برلین |
تردید | مهتاب | واروژ کریممسیحی | بهمن ماه ۱۳۸۷ | کاندید بهترین بازیگر نقش اول زن (بیست و هفتمین جشنواره) |
|
شیرین | ترانه علیدوستی | عباس کیارستمی | |||
۱۳۸۶ | کنعان | مینا | مانی حقیقی | مهرماه ۱۳۸۷ | |
۱۳۸۴ | چهارشنبه سوری | روحی | اصغر فرهادی | سال ۱۳۸۴ | تقدیر شده برای بهترین بازیگر نقش مکمل زن (بیستوچهارمین جشنواره) |
۱۳۸۲ | شهر زیبا | فیروزه | اصغر فرهادی | سال ۱۳۸۲ | کاندید بهترین بازیگر نقش اول زن (بیستودومین جشنواره) |
۱۳۸۰ | من ترانه ۱۵ سال دارم | ترانه پرنیان | رسول صدرعاملی | سال ۱۳۸۰ | برنده سیمرغ بهترین بازیگر نقش اول زن (بیستمین جشنواره) |
داوری جشنواره:
نام جشنواره | سال | توضیحات |
---|---|---|
جشنواره فیلم وزول فرانسه | ۲۰۱۴ | در کنار ترانه علیدوستی بریانته مندوزا، فیلیپ چی، ونگ چائو هیئت داوران بینالمللی این جشنواره را تشکیل میدهند. |
جشنواره فیلم هانوی ویتنام | ۲۰۱۲ | ترانه علیدوستی بازیگر ایرانی به عنوان یکی از اعضای هیئت داوران به دومین جشنواره «هانوی» ویتنام میرود. |
جشنواره بینالمللی فیلم توکیو | ۲۰۱۸ | در ژاپن |
نمایش خانگی:
سال | نام سریال | نقش | کارگردان |
---|---|---|---|
۱۳۹۷–۱۳۹۳ | شهرزاد | شهرزاد سعادت | حسن فتحی |
تئاتر:
نام تئاتر | کارگردان | توضیحات |
---|---|---|
فنز (طرفداران) | محمد رحمانیان | این نمایشنامه با هنرمندی پرویز پرستویی، مهتاب نصیرپور، حبیب رضایی، ترانه علیدوستی و احمد مهرانفر به روی صحنه رفت صدای گزارشگر در این نمایش، صدای عادل فردوسی پور بود. |
مانیفست چو | محمد رحمانیان | |
روز حسین | محمد رحمانیان | (انجام نشد) |
جوایز و نامزدیها:
سال | رده | جشنواره | کار نامزدشده | نتیجه |
---|---|---|---|---|
۱۳۹۷ | بهترین بازیگر زن درام | جایزه حافظ | شهرزاد | نامزد |
۱۳۹۶ | بهترین بازیگر نقش اول زن | جایزه حافظ | فروشنده | نامزد |
۱۳۹۵ | بهترین بازیگر زن درام | جایزه حافظ | شهرزاد | نامزد |
۱۳۹۲ | بهترین بازیگر نقش اول زن | انجمن منتقدان و نویسندگان سینمای ایران | آسمان زرد کم عمق | نامزد |
۱۳۹۱ | جایزه پروین مشترکاً به همراه لیلا حاتمی و نگار جواهریان | برنده | ||
۱۳۹۱ | بهترین بازیگر نقش اول زن | جشنواره وزول | پذیرایی ساده | برنده |
۱۳۹۱ | بهترین بازیگر نقش اول زن | سی و یکمین جشنواره فیلم فجر | آسمان زرد کم عمق | نامزد |
۱۳۹۱ | جایزه بهترین بازیگر اول زن | جشنواره فیلم آسیایی و عربی اوسیان سینه فن | پذیرایی ساده | برنده |
۱۳۹۰ | بهترین بازیگر نقش اول زن | سی امین جشنواره فیلم فجر | پذیرایی ساده | نامزد |
۱۳۸۸ | بهترین بازیگر نقش اول زن | سومین جشن انجمن منتقدان | تردید | نامزد |
۱۳۸۷ | بهترین بازیگر نقش اول زن | بیست و هفتمین جشنواره فیلم فجر | تردید | نامزد |
۱۳۸۵ | بهترین بازیگر نقش مکمل زن | دهمین دوره جشن خانه سینما | چهارشنبه سوری | نامزد |
۱۳۸۴ | بهترین بازیگر نقش مکمل زن | بیست و چهارمین جشنواره فیلم فجر | چهارشنبه سوری | نامزد |
۱۳۸۳ | بهترین بازیگر نقش اول زن | جشن خانه سینما | شهر زیبا | نامزد |
۱۳۸۲ | بهترین بازیگر | بیست و دومین جشنواره فجر | شهر زیبا | نامزد |
۱۳۸۱ | جایزهٔ نخل زرین بهترین بازیگر زن | سومین جشنوارهٔ اجتماعی آبادان | من ترانه ۱۵ سال دارم | برنده |
۱۳۸۱ | جایزه بهترین بازیگر زن | پنجاه و پنجمین جشنوارهٔ فیلم لوکارنو سوئیس | من ترانه ۱۵ سال دارم | برنده |
۱۳۸۱ | جایزه بهترین بازیگر زن | انجمن منتقدین و نویسندگان سینمای ایران | من ترانه ۱۵ سال دارم | برنده |
۱۳۸۰ | بهترین بازیگر نقش اول زن | سیمرغ بلورین بیستمین جشنواره فیلم فجر | من ترانه ۱۵ سال دارم | برنده |
مروری بر فیلم های ترانه علیدوستی
فیلم «برادران لیلا»:
از جمله فیلم هایی که ترانه علیدوستی در آن ایفای نقش نمود، فیلمی با عنوان «برادران لیلا» بود که سعید روستایی نویسندگی و کارگردانی آن را بر عهده داشت. سعید روستایی پس از آنکه فیلم اول و دوم خود را با عناوین «ابد و یک روز» و «متری شیش و نیم» به موفقیت رساند، فیلم «برادران لیلا» را جهت ارائه در جشنواره فیلم کن ۲۰۲۲ تهیه و تولید نمود. این فیلم اولین نمایش جهانی اش را در حوزه مسابقه هفتاد و پنجمین جشنواره فیلم کن پشت سر گذاشت.فیلم «برادران لیلا» که در سبک درام بوده، اعتراضی به ضرر و زیانهای اقتصادی منبعث از نوسانات بازار طلا دارد. این فیلم در خصوص مردی است که سکه های طلا را جهت خاطر جمعی و ضرورت پس انداز نموده و آن را از همه پنهان کرده بود.
گروه بازیگری این فیلم شامل ترانه علیدوستی، نوید محمدزاده، سعید پورصمیمی، فرهاد اصلانی، پیمان معادی و محمد علیمحمدی می باشد.
در این فیلم لیلا نقش اصلی زن این حکایت بوده و به عنوان دختری است که از محل سکه های پدرش اطلاع دارد، ترانه علیدوستی در آن ایفای نقش نمود.
فیلم «فروشنده»:
فیلم سینمایی «فروشنده» توسط اصغر فرهادی نوشته و کارگردانی شد. در وهله نخست قرار بود عنوان آن «برسد به دست آهو» باشد. ولی هنگامی که ساختن این فیلم به اواسطش رسید، نام «فروشنده» را برای آن تعیین کردند. در مراسم اختتامیه جشنواره فیلم کن، به خاطر فیلم «فروشنده» جایزه بهترین فیلمنامه را به اصغر فرهادی و جایزه بهترین بازیگر مرد را به شهاب حسینی اهدا نمودند.
این فیلم در سبک درام بوده و حکایت زندگی زوج جوانی به نام رعنا و عماد را بیان میکند که در اثر ریزش زمین ناچار شدند از خانه فعلی شان اسباب کشی کرده و در منزلی ساکن شوند که خانومی بزهکار به نام آهو در آنجا زندگی کرده است. ترانه علیدوستی در این فیلم نقش رعنا را بازی کرده که نسبت به او دست درازی میشود …
در فیلم «فروشنده» بازیگرانی همچون شهاب حسینی در نقش عماد، ترانه علیدوستی در نقش رعنا، بابک کریمی در نقش بابک، مینا ساداتی، مارال بنی آدم، نیوشا جعفریان، عماد امامی، مجتبی پیرزاده، سام ولی پور، محمد امامی، فرشته الماسیان، کامران محسنی، حشمت خواجه زارع به ایفای نقش پرداختهاند.
سریال «شهرزاد»:
از جمله سریال هایی که بازتاب گسترده ای در شبکه نمایش خانگی داشته و مخاطبان زیادی را با خود به همراه داشت، سریال «شهرزاد» میباشد که حسن فتحی کارگردان و محمد امامی تهیه کنندگی آن را بر عهده داشت. این سریال در سبک درام عاشقانه بوده که با رنگ و بوی تاریخی به تصویر کشیده شد.
نقش اول این سریال دختری به نام شهرزاد بود که ترانه علیدوستی با هنرمندی چشمگیری آن را به تصویر کشید. شهرزاد دختری است که نسبت به رویدادهای اجتماعی و حتی جریانات سیاسی جامعه کاملاً آشنا بوده و دارای شخصیتی مستقل می باشد. او در حال تحصیل در رشته پزشکی بوده و به بهای زندگی و در امان بودن عشقش حاضر شد به همسری قباد، داماد بزرگ آقا به عنوان زن دوم درآید. نقش شهرزاد با رفتار های رمانتیک خاص و خصوصیات محکم و توانمندش، به عنوان نقطه اتکا و برجسته این فیلم توانست همدردی و یکدلی مخاطبان را برانگیزد. ترانه علیدوستی در کنار مصطفی زمانی، علی نصیریان، شهاب حسینی و پریناز ایزدیار به عنوان بازیگران اصلی فیلم شهرزاد ایفای نقش می کردند.
ترانه علیدوستی در نقش شهرزاد در این فیلم اثری ماندگار را خلق کرد. شهرزاد دختری است آگاه به اتفاق های اجتماعی و حتی سیاسی روز ، سرکش، تحصیل کرده رشته پزشکی است که به دلیل زنده ماندن عشقش تن به ازدواج با قباد داماد بزرگ آقا را می دهد. شخصیت شهرزاد با عاشقانه های ناب و ویژگی های مقتدرش به یکی از برگ برنده های سریال تبدیل شده و همذات پنداری مخاطب را برانگیزد. ترانه علیدوستی مصطفی زمانی، علی نصیریان، شهاب حسینی و پریناز ایزدیار از بازیگران اصلی شهرزاد هستند.
فیلم «درباره الی»:
فیلم سینمایی «درباره الی» به کارگردانی اصغر فرهادی و تهیه کنندگی اصغر فرهادی و سید محمود رضوی ساخته شد. بازیگران این فیلم شامل ترانه علیدوستی ، شهاب حسینی، گلشیفته فراهانی، مریلا زارعی ، احمد مهران فر، پیمان معادی، مانی حقیقی و… بوده اند.
در این فیلم ترانه علیدوستی عهده دار نقش الی بود که کاراکتر اصلی و مضمون این فیلم در خصوص او بوده است. شخصیت الی متعلق به یک مربی مهد کودک با ویژگی های خجالتی، جالب توجه و برخی اوقات شک برانگیز بوده که با دعوت سپیده مادر یکی از بچه ها در کنار دوستانشان و شهاب حسینی در این جمع، عازم سفر شمال می شود. در این مسافرت تا حد ممکن الی سعی در کناره گیری از این جمع را داشته و احساسی همچون در تنگنا قرار گرفتن را به مخاطب نشان می دهد. پس از آنکه الی در ساحل دریا مفقود شد، این ماجرا به شکل یک حکایت اندوهناک تغییر می کند.
فیلم «من ترانه ۱۵ سال دارم»:
فیلم سینمایی «من ترانه ۱۵ سال دارم» ساخته رسول صدرعاملی بوده که جایزه سیمرغ بلورین به عنوان بهترین کارگردانی به رسول صدر عاملی، بهترین فیلمنامه نویسی را به کامبوزیا پرتوی و بهترین بازیگر نقش اول زن به ترانه علیدوستی در بیستمین جشنواره فیلم فجر دریافت نمود.
در فیلم مذکور ترانه علیدوستی اجرای نقش ترانه پرنیان را به انجام رساند. این شخصیت دارای چهره ای بی گناه و و صدایی لرزان بود که در سال ۱۳۸۰ در زمره به به یاد ماندنی ترین چهره های نوجوان تاریخ سینمای ایران قرار گرفت. علیدوستی در این نقش نخستین نقش پردازی خود را به انجام می رساند. او که کارآموز بازیگری کلاسهای امین تارخ بود، در میان این دوره جهت ایفای نقش در این فیلم در نظر گرفته شد.
فیلم «چهارشنبه سوری»:
در سال ۱۳۸۴ فیلم سینمایی «چهارشنبه سوری» توسط اصغر فرهادی ساخته شد که در بیست و چهارمین جشنواره فیلم فجر سال ۱۳۸۴ به نامزدی ۹۹ جایزه شامل بهترین کارگردانی، بهترین بازیگر نقش اول زن، بهترین تدوین و … رسید. ترانه علیدوستی در فیلم چهارشنبه سوری نخستین فیلم مشترکش را با اصغر فرهادی به انجام رساند که با بازیگرانی همچون پانته آ بهرام ، هدیه تهرانی، حمیدی فرخنژاد و هومن سیدی و… به ایفای نقش پرداخت.
در این فیلم ترانه نقش روح انگیز را عهدهدار بود. او دختری از سطح پایین جامعه که از نظر مالی در مضیقه و تمنای مالی بوده و تا قبل از این که برای کار به منزل مژده «هدیه تهرانی» وارد شود، همه دغدغهاش جمع آوری پول برای خریدن لباس عروسی بود. ولی با قرار گرفتن در فضای منزل مژده و مشاهده اخلاق و رفتار هایش نسبت به افکار و دیدگاه خودش دچار شک و ابهام میشود.
شغل دوم ترانه علیدوستی
ترانه تسلط زیادی به زبان انگلیسی داشته و به شغل مترجمی نیز مشغول می باشد. او در موضوع ادبیات داستانی اقدام به ترجمه کتاب «رویای مادرم» نوشته آلیس مونرو نمود که منجر به دریافت جایزه ادبی پروین اعتصامی در پنجمین دوره برگزاری آن شد. او همچنین علاوه بر این کتاب چند کتاب پرمخاطب و پرفروش نیز دارد.
هنگامی که ترانه سنین ۳ تا ۶ سالگی را پشت سر می گذاشت، به علت حضور پدرش در لیگ فوتبال آلمان این سالها را در آن کشور زندگی کرد. از این رو زبان آلمانی را به طور کامل فرا گرفت. او در سن نوجوانی در دوره مقدماتی زبان انگلیسی شرکت کرده و پس از آن به طور خودآموز اقدام به آموزش این زبان نمود.
مصاحبه با ترانه علیدوستی
آشپزی می کنم:
طبق گفته های ترانه رغبت و اشتیاق زیادی به آشپزی دارد. چرا که اصولاً زمان هایی که کار مشخصی در دست نداشته در منزل آشپزی را به عهده می گیرد. او بیان کرده: «آشپزی ام خوبم هست ولی همیشه هم نه!»
زیادی حساس و زودرنجم:
ترانه در خصوص روحیات خودش اذعان داشته که در حد زیادی شکننده بوده و سریع دچار رنجش می شود. البته افراد کمی نسبت به این خصوصیتم اطلاع دارند. چون که حتی زمانی هم که از مسئله و یا موضوعی دچار پریشانی می شوم، توان صحبت درباره اش را ندارم.
قدرت ابراز اندوه و پریشانی را در خود نمی بینم. چراا که فکر میکنم در اثر نگرانی و ناراحتی من مشکلاتی برای دیگران ایجاد شود و این مسئله من را به هراس میاندازد.
بازیگر مورد علاقه:
ترانه در پاسخ به این سوال که از او درباره بازیگر مورد علاقهاش پرسیدند، گفته است: من نسبت به داشتن الگو در بازیگری اعتقاد زیادی ندارم و یا اینکه حتما شخص و یا بازیگر خاصی را به عنوان سرمشق برای خود قرار دهم. چون که به این جریان از این زاویه نگاه نمیکنم.
ولی شخصیتی که بسیار نسبت به ایشان علاقه داشته و در صورتی که فیلمی را اجرا کنند حتماً آن را نگاه می کنم، آقای علی نصیریان هستند.
ضعف و کمبود زنان در ایران
ترانه علیدوستی به دفعات در خصوص تنگنا و حصار سینمای ایران و همچنین ضعف و کمبود زنان در ایران به طور آشکار مطالبی بیان نموده است. او در خصوص حقوق زن در ایران گفته: «وقتی همه چیز ممنوع است، یعنی از صبح که بیدار میشوید دارید میجنگید… و این باعث میشود که زیست شما حالت غیرقانونی و غیرعرفی داشته باشد.» در مطالبی او به طور واضح نسبت به کارگیری فشار و رفتارهای ظالمانه در خصوص نقش پردازان و سینماگران زن در ایران سخنانی را بیان نموده است.
برای کسب درآمد؛ کافیه یکسری قواعدی که ثروتمندان بلد هستن رو تو هم یاد بگیری. اینکه چطوری پول دربیاری و ثروتمند بشی تو جلسهی آموزشی بهت یاد داده شده. بعد ازدیدن این جلسه، زندگیت عوض میشه.