رینگ داغ فولاد در تابستان
دنیایاقتصاد - شکیبا خیرخواهان : بررسی روند معاملات در رینگ داخلی بورسکالا حاکی از تداوم رونق فروش شمش فولاد در این بستر معاملاتی است. ثبات نرخ دلار همراه با اطلاعیه تسهیل فروش این محصول موجب شده است تا برتری تقاضا بر عرضه شمش فولاد برای سومین هفته متوالی رقم بخورد. با این حال، بررسیها نشان میدهد که بهرغم استقبال از شمش، میلگرد عرضهشده در این بستر معاملاتی مورد توجه خریداران واقع نشده است. همگرایی بهای این محصول در بازار آزاد و بورس را میتوان اصلیترین دلیل عدماستقبال خریداران از آن دانست. در بازار جهانی نیز انتشار دادههای انقباضی برای ماه گذشته در چین موجب کاهش بهای سنگآهن شد.
برتری 46 درصدی تقاضا نسبت به عرضه
بررسی روند معاملات در رینگ داخلی بورسکالا نشان میدهد که با وجود تداوم جریان رکودی در بازار آزاد، خریداران از عرضههای روز گذشته شمش فولاد در این بستر معاملاتی استقبال کردند. روز گذشته تالار داخلی بورسکالا میزبان عرضه 161هزار تن شمش فولاد XSP بود که برای آن تقاضایی در حدود 300هزار تن به ثبت رسید. بررسی آمار و ارقام نشان میدهد این سومین هفتهای است که میزان تقاضا به طور چشمگیری از سطح عرضهها سبقت گرفته است. البته باید ذکر کرد که تقاضا برای شمش فولاد در سومین هفته ماه جاری بیش از 70هزار تن نسبت به هفته گذشته کاهش داشته است. به نظر میرسد تثبیت نرخ آزاد ارز در کانال 49هزار تومانی به همراه امکان خرید شمش توسط تمام مشتریانی که دارای کد بورسی هستند همچنان جذابیت این محصول را برای خریداران بالا نگه داشته است؛ در حالی که در بازار آزاد عقبنشینی نرخ دلار به کانال 49هزار تومانی موجب شده است تا فعالان که در این بازار به قصد خرید سرمایهای و حفظ ارزش نقدینگی خود فعالیت میکنند از خریدهای خود دست کشیده و به امید کاهش بیشتر بهای ارز در بازار آزاد و محصول ارزانتر صبر کنند.
بررسی معاملات بورسکالا حاکی از آن است که برخلاف استقبال از عرضههای شمش فولاد، مقاطع طویل بورسی خریدار ندارد. به گزارش «اکوایران»، رینگ صنعتی بورسکالا روز شنبه گذشته میزبان عرضه بالغ بر 156هزار تن انواع میلگرد با قیمت پایه بین 20هزار و 700تومان تا 21هزار و 800تومان به ازای هر کیلوگرم بود. این درحالی است که میزان تقاضای ثبتشده برای این محصول از سطح 68هزار تن فراتر نرفته و در نتیجه برتری 56درصدی عرضه بر تقاضا را به ثبت رساند. رکود در بخش ساختوساز کشور و نبود چشمانداز روشن نسبت به آینده باعث شده است تا رینگ مقاطع طویل فولادی ظرف ماههای اخیر به شکل مستمری درگیر رکود سنگین باشد.
همچنین همگرایی نرخ تمامشده میلگرد در بورسکالا و قیمت این محصول در بازار آزاد را میتوان عامل دیگر عدماستقبال از این محصول در تالار داخلی بورسکالا دانست. درواقع تفاوت نرخ عرضه میلگرد در بازار آزاد و بهای آن در رینگ صنعتی بورس کالای ایران به مراتب محدود است و این موضوع باعث میشود تا خرید این محصول از رینگ صنعتی بورسکالا جذابیتی نداشته باشد. برخی تحلیلگران معتقدند نبود مشتری برای میلگرد عرضهشده در بازار فیزیکی بورسکالا به مفهوم نرخ بالای آن نیست، با توجه به نرخ فروش شمش فولاد در بازار فیزیکی بورس کالای ایران، قیمت پایه تعیینشده برای عرضه میلگرد منطقی است؛ اما رکود سنگین حاکم بر بخش ساختوساز باعث میشود تا خبری از تقاضا در رینگ صنعتی میلگرد نباشد.
تثبیت قیمت پایه در کانال 18هزار تومانی
روز گذشته هر کیلوگرم شمش فولاد XSP با میانگین قیمت پایه 18هزار و 900تومان به ازای هر کیلوگرم در رینگ داخلی بورسکالا عرضه شد. به این ترتیب سومین هفته است که نرخ پایه این محصول در کانال 18هزار تومانی قرار میگیرد. البته بهای پایه فولاد روز گذشته نسبت به هفته قبل از افزایش بیش از 100تومانی به ازای هر کیلوگرم نیز برخوردار شد. در نهایت برتری تقاضا به عرضه منجر شد تا هر کیلوگرم از این محصول به طور متوسط به قیمت 19هزار و 600تومان به ازای هر کیلوگرم فروخته شود. البته قیمت نهایی برخی کارخانهها به 20هزار تومان به ازای هر کیلوگرم نیز رسید.
بازار جهانی
انتشار دادههای اقتصادی نگرانکننده در چین برای ماه ژوئن موجب شد تا بهای محصولات آهنی در این کشور وارد کانال نزولی شود. روز گذشته بهای محموله سنگآهن عیار 62درصد برای تحویل به بندر تیانجین در شمال چین به 106دلار به ازای هر تن رسید و بازده هفتگی منفی 6درصد را به ثبت رساند. این سطح قیمتی کمترین نرخی است که در دوماه گذشته تاکنون دیده شده است.
انتشار دادههای انقباضی برای ماه میلادی گذشته موجب شده است تا نگرانی نسبت به کافی نبودن اقدامات دفتر سیاسی در مورد تحریک اقتصاد و بهخصوص رشد فعالیت در بخش املاک و مستغلات چین افزایش پیدا کند. از طرفی اما شتاب نزولی اقتصاد در شرق آسیا موجب شده است تا مقامات چینی دستور کاهش تولید فولاد در یکی از قطبهای تولید این فلز یعنی استان یوننان را صادر کنند؛ مسالهای که موجب شد تقاضا برای سنگآهن بیشتر از قبل کاهش پیدا کند. تحلیلگران موسسه مطالعاتی ANZ نیز در یادداشتی اعلام کردند امکان تجدید محدودیتهای تولید فولاد در چین وجود دارد که با توجه به حاشیه سود غیرجذاب این محصول احتمالا اقدام موثری باشد.
به گفته برخی از مشاوران چینی، از کارخانههای فولاد در استان یوننان خواسته شده است تا آماده کاهش تولید برای ماههای آتی سال میلادی جاری باشند. از طرفی به گزارش رویترز، برخی از دولتهای محلی در شهرها دسترسی توسعهدهندگان به دهها میلیارد دلار سرمایه از محل فروش اموال را دشوارتر کردهاند؛ در حالی که این اقدام درست برخلاف وعدههای پکن مبنی بر تسهیل شرایط و کمک به ثباتبخشی شرایط در بازار املاک و مستغلات به شمار میرود.