بورس در انتظار اصلاح نرخ خوراک


دنیای‌اقتصاد- علی قاسمی : شاخص‌کل بورس تهران طی معاملات روز چهارشنبه با افت ۸۸۶‌واحدی در سطح ۲میلیون و ۳۶هزار واحد تثبیت شد؛ این در حالی است که این نماگر اصلی در ساعات ابتدایی روز چهارشنبه به ۲میلیون و ۴۲هزار واحد نیز افزایش یافت و پس از آن در نیمه دوم بازار با شدت‌گرفتن عرضه‌ها شاخص بورس افت قابل‌توجهی را تجربه کرد. علاوه‌بر این، نماگر هم‌‌‌‌‌‌وزن نیز با افت ۳۸۹واحدی، در محدوده ۷۱۳هزار‌واحدی تثبیت شد. پس از انتشار خبرها درخصوص ابطال مصوبه نرخ خوراک ۷هزار‌تومانی و واگذاری آن به دولت، همچنان بازار دچار بی‌‌‌‌‌‌تصمیمی شده‌است. بر همین اساس، روند رنج‌‌‌‌‌‌گونه شاخص در قیمت‌های فعلی طبیعی است و به‌نظر می‌رسد تا زمانی‌که خبر مثبتی از سوی دولتی‌ها به گوش بازاری‌‌‌‌‌‌ها نرسد، احتمالا بازار سهام، توانایی رشد چشمگیری را نخواهد داشت.

4 copy

بوی رونق از بازارهای جهانی می‌آید؟

بررسی روند معاملاتی در بازارهای جهانی نشان می‌دهد که در پی کاهش عرضه از سوی تولیدکنندگان بزرگ نفتی، احتمالا قیمت نفت اعداد بسیار بالایی را تجربه خواهد کرد و نفت 100دلاری چندان دور از دسترس نیست. رشد قیمت نفت که طی چند هفته اخیر رشد قیمت محصولات پتروشیمی را نیز در پی داشته‌است، موجب‌شده تا تحلیلگران به این باور برسند که احتمالا در صورت رشد شاخص بورس، نمادهای بزرگ و دلاری به‌خصوص پتروشیمی‌ها رشد قیمتی بالایی را به‌همراه داشته باشند. علاوه‌بر این همچنان افزایش قیمت فرآورده‌های نفتی و در پی آن‌ افزایش کرک‌اسپردها، موجب ‌شده‌است تا همچنان شاخص فرآورده‌های نفتی مثبت معامله‌شده و نماد شپنا تاثیر مثبت خود را بر شاخص‌کل بگذارد. علاوه‌بر این، رشد قیمت اوره خلیج‌فارس و عبور آن از محدوده 400دلار سبب شده‌است تا نمادهای اوره‌‌‌‌‌‌ساز به‌خصوص «شپدیس» با تقاضای بالایی مواجه شوند.

توپ در زمین دولتی‌ها

هرچند که آمار معاملات در بازارهای جهانی و تحولات مربوط به آن، می‌تواند محرک خوبی برای بازار باشد، اما وزن ریسک سیستماتیکی که از داخل کشور بر بازار سهام اثرگذار است، آنقدر افزایش یافته‌است که بازار بدون‌توجه به تحولات جهانی نگاه ویژ‌‌‌‌‌‌ه‌ای به اقدامات دولتی‌ها دارد. ریاست مجلس شورای‌اسلامی طی دو روز گذشته اعلام کرده بود که مصوبه نرخ خوراک ابطال شده‌است.

محسن علیزاده؛ نماینده مجلس نیز اعلام کرد که مصوبه نرخ خوراک پتروشیمی که موجب ضرر و زیان بسیار زیادی برای سهامداران بورسی و صنعت پتروشیمی کشور شده، ابطال شده‌است، با این حال خبرها حاکی از آن است که احتمالا تعیین نرخ خوراک برعهده دولت گذاشته شده‌است و اصطلاحا دوباره توپ را در زمین دولت انداخته‌‌‌‌‌‌اند.

آخرین‌بار که تعیین نرخ خوراک را بر عهده دولت قرار دادند، خاطره تلخی برای سهامداران بورسی در نیمه اردیبهشت رقم زده شد. علاوه‌بر اینکه دولت نرخ خوراک را در 7هزار‌تومان تثبیت کرد، اعلام دیرهنگام مصوبه نرخ خوراک نیز دردسرها و حواشی بسیاری را در پی داشت. انتشار نامه مصوبه پس از 50روز از امضای آن توسط معاون اول دولت رئیسی سبب شده‌است تا بازار سرمایه با بی‌‌‌‌‌‌اعتمادی عجیبی همراه شود. بازاری که با اقبال بسیار خوبی از سوی سهامداران درشت و خرد در ابتدای سال‌مواجه ‌شده‌بود، اکنون بر اثر بی‌‌‌‌‌‌اعتمادی از بازار رانده شده‌اند.

الان که تعیین نرخ خوراک پتروشیمی‌ها که تصمیمی حیاتی برای بازار سرمایه است، بر عهده دولت گذاشته شده‌است، باید بر اساس فرمول و مبنای اقتصادی مناسبی تعیین‌شده و دولت برای جبران کسری‌‌‌‌‌‌های خود از بورس ارتزاق نکند، چراکه برای جبران اندکی از کسری‌های خود، بازار سرمایه را با افت شدیدی به لحاظ ارزش همراه کرده و ضرر و زیان هنگفتی را متوجه سهامداران می‌کند. علاوه‌بر آن، دولت باید سریعا اطلاعات تعیین نرخ را در اختیار عموم قرار دهد تا کارآیی اطلاعاتی بازار سرمایه حفظ شده و اعتماد دوباره به بازار بازگردد، اما تا زمانی‌که شرایط در هاله‌‌‌‌‌‌ای از ابهام قرار دارد، تصمیم‌گیری برای صاحبان پول‌های درشت سخت‌‌‌‌‌‌تر خواهد شد.

تابلوی معاملات چه می‌گوید؟

تابلوی معاملات بورس نیز حکایت از آن دارد که معاملات رخوت‌‌‌‌‌‌انگیز بورس تا زمان تعیین سرنوشت نرخ خوراک، تداوم خواهد یافت، با این‌وجود صرفا برخی از نمادهای پتروپالایشی، موفق شدند تا به‌واسطه رشد نرخ‌های جهانی، تابلوی سبزی را از خود برجای گذارند. ارزش معاملات خرد نیز در معاملات روز چهارشنبه به 2هزار و 243میلیارد ‌تومان رسید ‌که پایین‌ترین رقم از ابتدای مرداد ماه است. نگاهی به میانگین متحرک ارزش معاملات نیز نشان می‌دهد که میانگین 5روزه همچنان پایین‌تر از میانگین 20روزه است و میانگین 60روزه نیز بسیار پایین‌تر از میانگین متحرک 120‌روزه است. ارزش معاملات به‌عنوان شاخص رونق و رکود معاملات نشان می‌دهد که فضای رکودی در بازار تشدید شده‌است و تغییر فاز بازار در گرو اخذ تصمیمات مهم از سوی دولت است.

مروری بر معاملات آپشن

در روزی که معاملات خودرویی‌‌‌‌‌‌ها چنگی به‌دل نمی‌‌‌‌‌‌زد و عمده نمادهای خودرویی در پی حواشی این صنعت، سرخ‌پوش شدند، نمادهای ضسپا6005 با افت 14درصدی همراه شد.

نماد ضخود 8018 نیز با افت 82/ 0درصدی مواجه شد.

پرمیوم نماد ضسپا6008 که یک قرارداد در زیان یا otm است نیز زیان 23درصدی را متوجه خریداران این نماد کرد.

نماد ضدی500 نیز بازدهی 3/ 18‌درصدی را نصیب معامله‌گران خود کرد. ارزش معاملات نیز در این بازار به 1/ 7‌میلیارد‌تومان رسید‌ که همچنان نسبت به میانگین چند روز اخیر افت قابل‌توجهی را تجربه می‌کند.

بورس را چه می‌شود؟

مطابق با آخرین اخبار تا لحظه تنظیم این گزارش، اصلاح مصوبه نرخ خوراک به هفته بعد موکول شده‌ و به‌نظر می‌رسد هفته بعد، هفته سرنوشت‌‌‌‌‌‌سازی برای بازار باشد.

بازار می‌تواند تحرک مثبتی را به‌ثبت برساند اگر اصلاح نرخ خوراک به‌صورت منطقی باشد و تعیین نرخ آن بر اساس قیمت‌های جهانی و فرمول مناسب صورت گیرد، وگرنه بازاری که از تصمیمات آنی دولت زخم خورده‌است، پتانسیل آن را دارد تا دوباره به قیمت‌های پایین‌تر بازگردد یا فضای رکودی و رنج‌‌‌‌‌‌گونه را ادامه دهد، اما اگر دولت دست دوستی را به‌سوی بورس دراز کند، احتمالا بازار با واکنش مثبت شدیدی همراه خواهد شد.


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید

راستگویی کندلج کیست و چرا اعدام شد؟ + عکس و جزئیات