سرنوشت بورس بعد از شنبه ریزشی
حسن رضاییپور /کارشناس بازار سرمایه شاخصکل بورس نخستین روز هفته را نزولی آغاز کرد، به طوری که با ریزش بیش از ۲۱هزار واحدی از میانه کانال ۱/ ۲میلیون واحد فاصله گرفت. عقبگرد شاخص از بالای این محدوده در این روز با خروج پول همراه بود. این در حالی است که طی ۱۰ روز قبل نماگرهای سهامی روند متعادلی را پشت سر گذاشته بودند؛ به همین دلیل اصلاح موقتی تا حدودی در این هفته قابلپیشبینی بود. بااینحال افت ۹۹/ ۰درصدی شاخص کل از چند منظر قابل بررسی است. در وهله نخست باید به این موضوع اشاره شود که ریزش ۲۱هزار واحدی روز شنبه را نمیتوان اصلاح نامید. بنابراین ریزش صورتگرفته در ابتدای هفته تا حدود زیادی معادلات روزهای قبل مبنی بر تداوم روند صعودی بازار را با تردید مواجه کرد.
با استارت روند نزولی در بازار، شاخصکل مجددا به کف کانال ۱/ ۲میلیون واحد سقوط کرد. به نظر میرسد روند روزهای آتی تا حدود بسیاری چشمانداز بازار را مشخص خواهد کرد که آیا نماگر مذکور میتواند مجددا به بالای این سطح بازگردد یا در سناریویی دیگر، عواملی سبب خواهد شد تا وضعیت فوق پایدار باقی بماند. بررسیها از رفتار معاملهگران نشان میدهد سرمایهگذاران اتفاقات هفته قبل را با دیده تردید مینگرند. اگرچه تغییر در سیاستهای ارزی بانک مرکزی در رابطه با اصلاح نرخ خوراک صنایع و در دستور کار قرار دادن محاسبه قیمت جدید پایه برخی کالاها در مجموع اقداماتی در جهت منتفع ساختن برخی سهام خواهد شد، اما با توجه به عدمثبات در سیاستگذاریهای اقتصادی، اکنون سرمایهگذاران با ابهامات فراوانی پیرامون قوانین جدید مواجه هستند.
از سوی دیگر با نزدیک شدن به نیمسال دوم، دولت با فشار مضاعفی در خصوص کسری منابع مواجه خواهد شد. با توجه به اینکه این مهم بر تصمیمگیریهای سیاستگذار در راستای تامین منابع اثرگذار است، به نظر میرسد تردیدهایی را برای ورود پول به بازار سهام به وجود آورد. از اینرو ریزش شنبه را میتوان به این موضوع مرتبط دانست. با وجود آنکه دو خبر مذکور اثرات جدی در صورتهای مالی شرکتها بر جای خواهد گذاشت، اما بیاعتمادی حاکم بر بازار مانع از ورود پول به بازار شده است. در شرایط کنونی بازار به غیر از ریسکهای سیاستگذار با ریسک جدی مواجه نیست. تجربه نیز نشاندهنده آن است که اقدامات سیاستگذار همواره از عواملی بوده که سمتوسوی بورس را تغییر داده است. ریسکهای تحمیلشده به بنگاههای اقتصادی از سوی سیاستگذار به عنوان عاملی بازدارنده در روندهای صعودی شناخته میشود که طی سالهای اخیر نیز بهکرات نقش کلیدی در نوسانات کاهشی بازار ایفا کرده است.
اکنون که بازار با عقبنشینی سیاستگذار در خصوص اقدامات ناصحیح روبهرو شده است، میتوان گفت سرمایهگذاران با تثبیت این وضعیت بهمرور راضی خواهند شد تا با اطمینان بیشتری سرمایه خود را وارد بازار سهام کنند. دورماندن سیاستگذار از اقدامات دستوری سبب کشف قیمت واقعی در برخی کالاها شد. این مهم به نوبه خود عاملی در راستای بازدهی بازار و منتفع شدن سهامداران محسوب میشود. در مقطع کنونی که بازارهای موازی نیز با تخلیه حباب قیمتها روبهرو هستند، فرصت مناسبی برای بازار سهام وجود دارد تا به دلیل ارزندگی قیمتی، سرمایهگذاران با ریسک کمتری مواجه باشند. روند قیمتی در بازارهای خودرو، سکه و حتی مسکن از متغیرهای اثرگذار بر بازار سهام است.
بازار سهام با توجه به اینکه به صورت پایدار با نوسان همراه است، نسبت به بازارهای رقیب سریعتر وارد فاز تخلیه حباب قیمتی میشود. به این ترتیب میتوان گفت بازار از پتانسیل ورود پول حقیقی برخوردار است. ۱۰ روز مثبت و سبزپوشی نماگرها نشانه مثبتی از تداوم روند صعودی بازار خواهد بود، کما اینکه نوسان و اصلاح موقتی نیز در کمین بازار خواهد بود. بازار در هفته جاری اگر با شوکهای پیدرپی ناشی از انتشار اخبار ناگهانی مواجه نشود، از مقاومت بعدی عبور خواهد کرد.