شاخص بورس در پرتگاه


شاخص بورس در پرتگاه

دنیای‌اقتصاد – علی عبدالمحمدی : در جریان معاملات روز گذشته بورس تهران، شاهد افت دسته‌‌‌‌‌‌جمعی قیمت‌ها و نماگرهای تالار شیشه‌ای بودیم و در روزی که ۸۴‌درصد از نمادهای بازار سهام در «محدوده سرخ تابلوی معاملاتی» کار خود را به اتمام رساندند، شاخص‌کل بورس تهران با کاهش ۱.۰۷‌درصدی، روی سطح ۲‌میلیون و ۱۷۹‌واحدی قرار گرفت و برای پنجمین‌بار در سال‌جاری، در آستانه از دست‌دادن «ابرکانال ۲‌میلیون‌واحدی» قرارگرفت.

شاخص بورس در پرتگاه عکس: علی محمدی

همجواری نماگر اصلی بازار سهام با محدوده روانی یادشده، مجددا توجه اذهان عمومی در بازار سهام را معطوف به روند این نماگر در روزهای آتی کرده‌است، چراکه سطح مذکور در اذهان سهامداران از اهمیت خاصی برخوردار است و به‌نوعی می‌تواند در «پیش‌بینی و تعیین مسیر آتی بازار سهام» مفید و مثمرثمر واقع شود.

بازار از دریچه آمار

در جریان معاملات روز گذشته بورس تهران، شاخص هم‌‌‌‌‌‌وزن که نشانی از اثرگذاری یکسان کلیه نمادهای معاملاتی است و در بیان اوضاع و احوال کلی بازار سهام، توانایی بیشتری نسبت به شاخص‌کل دارد، با کاهش ۱.۴۲‌درصدی همراه‌شد. همان‌طور که مشاهده می‌شود، افت نماگر هم‌‌‌‌‌‌وزن از شاخص‌کل در اثنای معاملات روز گذشته بورس تهران بیشتر بوده‌است و این موضوع نشان از آن دارد که کلیت بازار در جریان دادوستدهای روز سه‌‌‌‌‌‌شنبه بورس تهران، در «محدوده سرخ تابلوی معاملاتی» قرار داشته‌است. شاخص‌کل فرابورس نیز به‌عنوان نماینده سهام فرابورسی، با افت ۱.۱۹‌درصدی همراه شد و در نیمه‌‌‌‌‌‌های کانال ۲‌هزار‌واحدی آرام گرفت. خروج پول حقیقی‌‌‌‌‌‌ها از بازار سهام نیز همچنان ادامه‌دار است و در روز گذشته، ۴۰۸‌میلیارد‌تومان نقدینگی حقیقی از بازار سهام خارج شد تا برای ششمین روز متوالی، سرمایه‌گذاران حقیقی، مسیر خروج از تالار شیشه‌ای را درپیش گرفته‌باشند.

ارزش معاملات خرد بازار سهام نیز که شامل سهام و حق‌‌‌‌‌‌تقدم می‌شود، مجددا به کانال ۴‌هزار ‌میلیارد‌تومان بازگشت و رقم ۴‌هزار و ۳۲۴‌میلیارد ‌تومان را ثبت کرد. ارزش معاملات خرد در پنج روز معاملاتی گذشته، در کانال پایین‌تر یعنی کانال۳‌هزار ‌میلیارد‌تومان در حال نوسان بود. افزون بر موارد مذکور در روز گذشته، صندوق‌های قابل‌معامله در بورس نیز با خروج پول ۳۲۰‌میلیارد ‌تومانی همراه شدند.

شاخص و دو‌میلیون واحد

شاخص‌کل بورس تهران در مرداد سال‌۹۹ در ادامه تاخت‌‌‌‌‌‌وتاز قیمتی پنج ماهه نخست سال ‌توانست برای اولین‌بار در تاریخ خود، سطح ۲‌میلیون‌واحدی را فتح کند، اما اتراق نماگر اصلی بازار سهام در بالای سطح دو‌میلیون‌واحدی، چند صباحی بیشتر دوام نداشت و در ۲۰مرداد آن سال ‌سقوط تاریخی قیمت‌ها در تالار شیشه‌ای آغاز شد. در روز ۲۱مرداد سال‌۹۹، شاخص‌کل بورس تهران، مرز روانی و مهم ۲‌میلیون‌واحدی را از دست داد و تلاش‌های شاخص مذکور برای بازپس‌‌‌‌‌‌گیری سطح مذکور، ۶۲۷روز معاملاتی به طول انجامید و نهایتا در ششمین روز از فروردین سال‌جاری و پس از ۳۱ ماه، نماگر اصلی بازار سهام توانست مجددا محدوده دو‌میلیون‌واحدی را بازپس ‌‌‌‌‌‌بگیرد. پیشروی نماگر اصلی بازار سهام در بالای سطح دو‌میلیون‌واحدی، ادامه‌دار بود و شاخص‌کل توانست خود را تا سطح ۲‌میلیون و ۵۳۵‌هزار‌واحدی در ۱۶ اردیبهشت بالا بکشد. ریزش قیمت‌ها در تالار شیشه‌ای سبب شد تا شاخص‌کل در اواخر تیر سال‌جاری، مجددا در آستانه از دست‌دادن سطح مذکور قرار بگیرد.

شاخص‌کل در ۲۶ تیر، یک‌بار سطح ۲‌میلیون‌واحدی را از دست داد، اما ‌بار دیگر، به بالای این سطح بازگشت و در ۳۱تیر برای دومین‌بار در سال‌جاری سطح دو‌میلیون‌واحدی را از دست داد.

سریال تکراری رفت و برگشت نماگر اصلی تالار شیشه‌ای در دو کانال دو‌میلیون‌واحدی و یک‌میلیون و ۹۰۰‌هزارواحدی همچنان ادامه‌دار بود و شاخص‌کل برای سومین‌بار در سال‌جاری و در ۷ مردادماه سطح مذکور را از دست داد. اتراق شاخص‌کل در کانال یک‌میلیون و ۹۰۰‌هزارواحد دیری نپایید و شاخص مجددا کانال دو‌میلیون‌واحدی را پس گرفت، اما در ۲۱ مرداد ماه و برای چهارمین‌بار در سال‌جاری، محدوده یادشده برای شاخص‌کل بورس از دست رفت، اما به مانند دفعات قبلی، هجوم خریداران به صحنه معاملات سبب شد تا بار دیگر، در پنجم شهریور، شاخص محدوده دو‌میلیون‌واحدی را پس‌بگیرد. در هفته‌های اخیر، شاخص ‌کل یک روند خنثی داشته و روند پرشتاب خاصی را تجربه نکرده است. روز گذشته مجددا شاخص‌کل در آستانه از دست‌دادن کانال دو‌میلیون‌واحدی قرارگرفت و باید دید که واکنش معامله‌گران به اصطکاک روانی شاخص با محدوده دو‌میلیون‌واحدی در روزهای آتی چگونه خواهد بود؟

سناریوهای آتی شاخص

پر واضح است که نزدیک‌شدن شاخص‌کل به محدوده مذکور، سبب خواهد شد تا در بازار سهام، اتفاقات گوناگونی حادث شود، اولین مورد این است که شاخص‌کل با حمایت خریداران و جریان تقاضا، مجددا سبزپوش می‌شود و خود را در بالای محدوده ۲‌میلیون‌واحدی حفظ می‌کند.

دومین مورد نیز این است که شاخص‌کل، محدوده مذکور را از دست می‌دهد و به کانال پایین‌تر نقل‌مکان می‌کند که این موضوع موجب ظهور دو سناریوی دیگر در جریان معاملات خواهد شد، اول اینکه با از دست‌دادن محدوده مذکور، جریان عرضه‌ها در تالار شیشه‌ای تشدید خواهد شد و گروهی از سرمایه‌گذاران در اندیشه اینکه شاید شاخص‌‌‌‌‌‌ها و قیمت‌های سهام بازار، مقادیر کمتر از این را نیز ملاقات کنند، اقدام به‌فروش سهام تحت تملک خود خواهند کرد و هم‌راستا با این قضیه و در جریان یک اتفاق تکراری و مسبوق به‌سابقه، گروه دیگری از خریداران وارد گردونه معاملات سهام خواهند شد و اقدام به خرید سهام در بازار سرمایه خواهند کرد.

دلیل خرید این گروه از افراد نیز این است که قیمت سهام به‌طور نسبی از جذابیت برخوردار شد و هر موقع که شاخص در ماه‌های اخیر در کانال یک‌میلیون و ۹۰۰‌هزار‌واحدی قرارگرفته، طولی نکشیده که شاخص توانسته خود را به مقادیر بالاتر برساند.


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته

(تصاویر) مخوف‌ترین مرکز بازداشت و شکنجه در دمشق