شهر لنگرود یکی از شهرهای زیبا و سرسبز شمال ایران در استان گیلان می باشد. طبیعت زیبای شمال سالانه گردشگران زیادی را به سوی خود می کشاند. فصل پاییز می توان رویایی ترین تصاویر را در طبیعت لنگرود دید. این شهر زیبای شمالی در طول تاریخ حوادث مهمی را به خود دیده است. زمان نادرشاه این شهر بهعنوان پایگاه دریایی و کارخانه کشتیسازی انتخاب شد. عهد قاجار نیز لنگرود از مناطق مهم ایران به حساب میآمد. در کنار حوادث تاریخی، نگاهی هم به زیباییهای طبیعی این شهر باید داشت. با سیری در ایران همراه باشید تا با جاهای دیدنی لنگرود در پاییز آشنا شوید.
در این مطلب می خوانید :
تالاب چاف
در سیزده کیلومتری شمال شرق لنگرود و در حاشیه شهرستان چاف تالابی قرار گرفته که ارتفاع آن از سطح دریا منفی ۲۵ متر است. این تالاب در احاطه دریای خزر و روستای چاف است و یکی از مناطق شکار ممنوع کشور محسوب میشود. این تالاب با وسعت حدود هشتصد هکتار یکی از محبوبترین مکانهای توریستی لنگرود است.
تالاب کیاکلایه
تالاب کیاکلایه یکی از غنیترین تالابهای استان و از جاهای دیدنی گیلان است، چراکه گونههای حیاتی آن تنوع بسیاری دارد. این تالاب در گذشته وسعت زیادی داشته است، اما بهعلت تبدیل شدن به جایگاه دفن زباله این روزها کمتر از ۱۰۰ هکتار مساحت دارد. در گذشته در فصل زمستان پرندگان مهاجر بسیاری به این تالاب پرواز میکردند. پروژههای فعلی شهرداری همچون ایجاد کمربندی، احداث پیست موتور سواری و … حیات این تالاب را با خطر روبهرو کرده است.
منطقه ییلاقی و زیبای لیلا کوه
یکی از زیباترین مناطق ییلاقی کشور است که در نزدیکی شهر لنگرود در استان گیلان قرار دارد. مسیر کوهنوردی این ییلاق مملو از زیبایی و شگفتی است. در این منطقه قهوهخانهها و قلیانسراهای بسیاری وجود دارد که برای گردشگران جذابیت خاصی دارند. لیلاکوه را به دلیل وجود قهوهخانههای متعدد در دامنه کوه با نام قطب قلیانسرای استان گیلان میشناسند.
عطا کوه
قله عطا کوه با ارتفاع حدود ۷۰۰ متر از سطح دریا به لنگرود و لاهیجان مشرف است. روی قله عطاکوه دکلهای مخابراتی رادیو، تلویزیون و مخابرات قرار دارد که به همین علت اهالی منطقه به این قله، «دکل» میگویند. برای دسترسی به این قله باید از میان باغها و جنگل گذر کرد.
بام کومله
قله نگین سبز یا بام کومله از مناطق بکر و کمتر شناختهشده لنگرود است که در میان ارتفاعات سرسبز آن واقع شده است. دریاچه یا استخر طبیعی کومله نیز در این ارتفاعات از ۳ آبگیر مجزا تشکیل شده است. بزرگترین این آبگیر حدود ۴۰۰ متر عرض و یک کیلومتر طول دارد. در اطراف این دریاچه امکانات تفریحی و رفاهی همچون قایقسواری و رستوران برای گردشگران فراهم شده است. این دریاچه زیستگاه پرندگان مهاجر نیز است.
پارک جنگلی خرما
پارک جنگلی خرما طبیعتی بکر در لنگرود که یکی از جاهای دیدنی لنگرود در پاییز است که چشمانداز کوهستان و رودخانه دارد. زیستگاه گونههای متنوع درختی همچون توسکا، لرک و انجیلی است. این پارک جنگلی محیطی مناسب برای گردشگران فراهم ساخته است.
پل خشتی لنگرود
در مسیر قدیم لاهیجان به لنگرود و درست در قلب تپنده شهر، روی رودخانه لنگرود پلی ساخته شده است که به پل خشتی لنگرود شهرت دارد. دو محله فشکالی محله و راه پشته توسط این پل به یکدیگر متصل میشوند. شخصی به نام حاجی آقا پرد این پل را در دوران سلطنت فتحعلی شاه قاجار به دستور حاجی آقا بزرگ منجم باشی ساخته است.
این بنای خشتی که از آجر ساخته شده است بارزترین جاذبه تاریخی شهر لنگرود است و بهعنوان نماد این شهر شناخته میشود. خَشتهپٌل و خَشتهپورد نام این پل در زبان گیلکی لنگرودی است. پل خشتی لنگرود در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
بازار لنگرود
در بازار هفتگی لنگرود انواع مختلفی از محصولات و تولیدات منطقه، اجناس و کالاهای داخلی و خارجی به فروش میرسد. بازار لنگرود از جمله بازارهای درجه اول استان گیلان است که فروشندگان دورهگرد استان را به سوی خود میکشد.
مسجد جامع لنگرود
در واقع مسجد جامع لنگرود در محله بازار این شهر واقع شده که درب منبتکاری شده آن متعلق به سال ۱۲۰۴ هجری شمسی است.
مسجد آقا سید حسین
این مسجد متعلق به یکی از حاکمان کیایی است که در شمال بازار لنگرود قرار دارد. این بنا شامل اتاق حرم و ایوان جانبی است. قدمت کاشیکاریهای دیوارها و ایوان مسجد به دوران تیموریان، صفویه و قاجاریه باز میشود. روی دربهای مسجد که قدمتی کهن دارند، کتیبههایی با آیات قرآن دیده میشود. روی دیوارههای ایوان نیز نقشنگارههایی از واقعه کربلا ترسیم شده است. بر حاشیه بالای دیوار نیز، اشعار گچبری شده از مرثیه محتشم کاشانی نوشته شده است.
خانه منجم باشی
یکی دیگر از آثار تاریخی و جاذبههای توریستی شهر لنگرود که از دوره قاجار به یادگار مانده است، خانه منجم باشی است. خانه منجم باشی آنقدر بزرگ بوده که علاوهبر بخشهای بیرونی، اندرونی، خانه و حمام، مسجد هم داشته است.
خانه منجم باشی متعلق به یک خانواده متکن و معروف در لنگرود بوده که چون چند نفر از آنها به علم نجوم آشنایی داشتهاند، آنها را با نام منجم باشی میشناختند. این خاندان که از زمان آقا محمد خان قاجار روی کار آمدند، از نیمه دوم قرن دوازدهم قمری و تا پایان قرن سیزدهم، یعنی نزدیک به ۱۰۰ سال در گیلان حکومت کردند و صاحب نام بودند. این خانه در فشکالی محله و مجاور بازار لنگرود سبز میدان قرار گرفته است.
خانه دریابیگی
خانه دریابیگی که متعلق به دوران قاجار است از اندرونی، بیرونی و محل خدمتکاران تشکیل شده است. گچبریها و اروسیهای این بنا از ارزش هنری خاصی برخوردار هستند.
آبشار ماهی مشو
در نزدیکی روستای خرطای در شهرستان لنگرود آبشار زیبایی وجود دارد که نام بامزهای روی آن گذاشتهاند. در حوضچه پایین این آبشار هیچ ماهیای وجود ندارد به همین دلیل محلیها نام آن را آبشار ماهی مشو گذاشتهاند. ارتفاع این آبشار حدود ده متر و عمق حوضچه آن به دو متر میرسد. برای دیدن این آبشار زیبا باید ابتدا به روستای خرطای بروید و سپس تابلوهای راهنمایی را دنبال کنید. با این وجود مسیر رسیدن به آبشار اندکی پیادهروی نیز دارد.
ساحل چاف و چمخاله
این ساحل از دیر باز مورد استفاده و توجه گردشگران قرار داشته و بعد از انزلی دومین قطب گردشگری و ساحل فعال در خطه گیلان بهشمار میرفته است. ساحلی ماسهای چاف و رودخانه بزرگ چمخاله یکی از سواحل قدیمی و زیبای منطقه است که گردشگران بسیاری هرساله از آن دیدن میکنند.
فاصله رشت تا لنگرود
فاصله این شهر با مرکز استان گیلان یعنی رشت حدود ۶۰ کیلومتر است که تنها با یک ساعت رانندگی میتوانید به راحتی به رشت برسید. اگر میخواهید بدانید که فاصله لنگرود تا دریا چند کیلومتر است باید بگوییم این شهر تا دریا تنها ده کیلومتر فاصله دارد و شما با ده دقیقه رانندگی به ساحل زیبای دریای خزر میرسید.
فاصله لنگرود تا تهران
۳۶۳ کیلومتر فاصله تهران تا لنگرود است یعنی اگر از تهران میخواهید راهی این شهر شوید باید حدود پنج ساعت رانندگی کنید.