علت بیحس شدن دستها در خواب چیست؟
گاهی اوقات ممکن است که در نیمه شب از خواب بیدار شویم و دست هایمان احساس بی حسی داشته باشد، دلیل این بی حسی چیست و چه راه هایی برای درمان آن وجود دارد؟
اکثر ما تجربه این را داشته ایم که نیمه شب از خواب بیدار میشویم و با بی حسی دستانمان مواجه میگردیم. گاهی اوقات این بی حسی با احساس سوزش و پرش دست هم همراه است، اما به نظر شما چرا زمانی که میخوابیم دستمان بی حس میشود؟ ممکن است در بخشهای مختلف بدن این اتفاق بیفتد.
بی حسی معمولا هیچ علامت هشدار دهندهای ندارد و به دلیل فشار به عصبها تحریک میشود و عموماً بدون آسیب است و میتواند نشانه یک بیماری زمینهای هم باشد؛ البته به شرطی که به طور مکرر اتفاق بیفتد.
علل مختلف بی حسی دست و پا در خواب
پوزیشن غلط و قرار گرفتن بدن میتواند عاملی برای بی حس شدن دست باشد. هرگونه پوزیشن غلط و فشار زیاد به عصبهای دست میتواند دست ما را بی حس کند و در نتیجه در جریان خون اختلالاتی ایجاد خواهد شد و سیستم عصبی با بی حسی به آن واکنش میدهد.
پیچیدگی عصبها
معمولاً عصب اولنار از شانه تا آرنج کشیده میشود که مسئول ایجاد احساس سوزش داخل دست میباشد. خستگی یا هرگونه ضعف در مچ دست یا بی حسی در دست باعث درد دائم عصبها یا فشار بر عصب اولنار است. این درد معمولاً خود به خود برطرف میشود، اما اگر بیشتر از دو روز طول کشید، حتماً باید به پزشک مراجعه شود.
کمبود ویتامین b ۱۲
ویتامین ب ۱۲ در گوشت قرمز، ماهی، گوشت بوقلمون و محصولات لبنی یافت میشود و باعث سالم نگه داشتن عصب و سلولهای خونی خواهد شد. کمبود ویتامین b ۱۲ در بدن عاملی برای مشکلات عصبی است و بی حسی را در دست ایجاد میکند.
استرس و اضطراب
هنگامی که ما تحت استرس و اضطراب هستیم، بدن پاسخ دفاعی ایجاد میکند. هورمون استرس در نقاط هدف بدن تولید میشوند و معمولاً عاملی برای تهدید طبیعی بدن هستند. این واکنش فیزیولوژیک جریان خون را در بخشهای مختلف بدن متوقف و کند میکند که میتواند عاملی برای سوزن سوزن شدن و احساس بی حسی در دستان باشد. استرس میتواند تنشهایی را نیز در عضلات ایجاد کند.
بیماریهای زمینهای
بی حسی دست همچنین ممکن است علامت یک وضعیت پزشکی باشد که روی سیستم عصبی بدن تاثیر گذار است. این بی حسی ممکن است با ضعف عضلانی یا دیگر علائم همراه باشد و بهترین حالت این است که به پزشک مراجعه کنید.
خون رسانی ضعیف
شایعترین علل بی حسی دست و پا در خواب، خون رسانی ضعیف است که با موقعیت نامناسب بدن هنگام خواب ایجاد شده و با تغییر طرز خواب رفع میشود.
چگونه از بی حس شدن دست و پا جلوگیری کنیم؟
احساس سوزش یا بی حسی در قسمت بازوها زمانی از بین میرود که فشار از روی آنها برداشته شود. تکان دادن دست میتواند عاملی برای افزایش جریان خون در این ناحیه باشد. همچنین میتوانید شانههای خود را به سمت بالا بیاورید و بالا و پایین کنید تا تنش موجود در آنها از بین برود و عصبها آرام شود.
اصلاح پوزیشن خواب
به پوزیشن دست و پای خود بیشتر دقت کنید. دستان خود را داخل بدن خم نکنید. مچ دست خود را صاف نگه دارید تا جریان خون به راحتی در آنها وجود داشته باشد. دستان خود را کنار بدن نگه دارید و آن را زیر سر نگذارید، زیرا باعث کاهش جریان خون در این ناحیه میشود.
هنگام خواب از مچ بند استفاده کنید
دستبند یا مچ بندهای مخصوص باعث ثابت نگه داشتن مچ میشود و شما دیگر نگران خم کردن مچ دست در خواب نیستید. در نتیجه میتوانید از بی حس شدن دست جلوگیری کنید.
سبک زندگی سالم داشته باشید
ورزش منظم به سلامت کلی قلب و عروق کمک میکند و جریان خون را بهبود میبخشد. عادات غذایی سالم به جلوگیری از کمبود ویتامین و کاهش درد عصبی نیز کمک خواهد کرد.
به دنبال درمانهای پزشکی باشید
برای علائم مزمن یا شدید حتما از پزشک مشاوره بگیرید. شرایط درمانی مختلف را از او بپرسید تا بتوانید مشکل خود را برطرف کنید.
علائم هشدار دهنده که نیاز به توجه سریع پزشکی دارند را در نظر بگیرید
بی حسی ناگهانی میتواند علامت سکته باشد؛ مخصوصاً اگر با سرگیجه، تشنج، مشکلات تکلم، از دست دادن تعادل یا سردرد شدید همراه باشد که در چنین حالتی حتماً باید به پزشک مراجعه کنید.