لانه گزینی و هر آنچه که باید درباره آن بدانید.
آنچه در این مقاله میخوانید لانه گزینی، اولین مرحله مقدماتی بارداری است که تخمک بارور شده به دیواره رحم میچسبد. علائم لانه گزینی موفق شامل لکهبینی، درد ملایم در لگن، تهوع و خستگی میشود. معمولا ۳-۴ روز بعد از این اتفاق، تست بارداری مثبت میشود.
فهرست مطالب
لانه گزینی در واقع مرحلهای از دوران بارداری است که طی آن، تخم لقاح یافته پس از طی کردن مسیر لوله رحمی به داخل رحم منتقل شده و در دیواره داخلی رحم یا آندومتر، جای میگیرد و به آن متصل میشود. این مرحله حدود ۶ تا ۱۲ روز پس از لقاح اتفاق می افتد. لانه گزینی موفق، نشانه آغاز بارداری سالم است و با علائمی مانند خونریزی خفیف همراه است. اگر شما نیز علائم خاصی را تجربه میکنید بهتر است با متخصص زنان یا مامایی در این باره مشورت کنید. شما میتوانید از طریق سامانه نوبتدهی دکترتو وقت ویزیت حضوری خود را دریافت کرده و یا از طریق خدمات آنلاین برای مشاوره متنی یا تلفنی اقدام کنید.
لانه گزینی چیست؟
تخمدانها ماهانه یک تخمک بالغ را در دوره تخمک گذاری آزاد میکنند. وقتی تخمک آزاد شده توسط اسپرم بارور شود، بارداری اتفاق افتاده و تخمک بارور شده از لوله فالوپ به رحم میرسد. لانه گزینی (implantation) به حالتی اطلاق میگردد که این تخمک بارور شده به دیواره رحم چسبیده و رشد میکند، درنتیجه، جنین شکل میگیرد. فرایند لانه گزینی حدود ۶ تا ۱۲ روز بعد لقاح اتفاق افتاده و نشانه شروع بارداری است.
علائم لانه گزینی (لانه گزینی موفق)
لانه گزینی به منزله شروع بارداری است. علائم اولیه بارداری و لانه گزینی موفق عبارتند از:
- لکه بینی یا خونریزی خفیف که موقتی است.
- کشیدگی خفیف یا درد ملایم در لگن یا پایین شکم
- تهوع خفیف
- خستگی و خوابآلودگی
البته این علائم لانه گزینی موفق معمولا ملایم و موقتی هستند و حتی ممکن است با نشانههای پیاماس (سندروم پیش قاعدگی) اشتباه گرفته شوند.
علامت | توضیحات |
---|---|
خونریزی خفیف | لکه بینی به رنگ صورتی یا قهوهای که معمولا چند روز طول میکشد. |
درد و گرفتگی خفیف شکم | شبیه به دردهای قبل از قاعدگی اما معمولا با شدت کمتر. |
حساسشدن سینهها | تورم و درد در سینهها که به لمس حساس هستند. |
تغییرات خلقی | احساسات متغیر مانند تحریکپذیری، گریه آسان، یا احساس سرخوشی. |
خستگی | احساس خستگی مفرط حتی پس از استراحت کافی. |
تهوع | حالت تهوع بهخصوص در صبحها. |
تغییرات در حس بویایی | حساس شدن به بوهای خاص و آزاردهندهشدن برخی بوها. |
نفخ و یبوست | به دلیل تغییرات هورمونی. |
افزایش دمای بدن | ممکن است دمای بدن کمی افزایش یابد. |
تکرر ادرار | به دلیل افزایش حجم خون و فشار بر مثانه. |
۱. لکه بینی لانه گزینی (لک لانه گزینی)
یکی از شایعترین علائم لانه گزینی موفق، لکه بینی است که حدودا ۶ تا ۱۲ روز پس از باروری اتفاق میافتد، که مطابق با زمان لانه گزینی یا جایگیری بلاستوسیست (تخم لقاح یافته) در دیواره رحم است. لکههای خونی صورتی یا قرمز کمرنگ به دلیل تخریب موضعی بافت رحم در محل لانه گزینی بلاستوسیست دیده میشوند.
۲. ترشحات لانه گزینی
به دلیل تغییرات هورمونی و تحریک دیواره رحم در زمان لانه گزینی بلاستوسیست (تخم لقاح یافته)، ترشحات واژن دیده میشود که به رنگ سفید، زرد کمرنگ یا حتی شفاف هستند. در مقایسه با لکهبینی لانه گزینی، ترشحات لانه گزینی معمولا خفیفتر و مختصرتر هستند.
نمیدونی ترشحاتت طبیعیه یا مربوط به لانه گزینی؟
همین حالا از متخصص سوال کن.
۳. درد لانه گزینی در کدام قسمت است؟
درد این مرحله بیشتر در ناحیه پایین شکم یا لگن احساس میشود که بهخاطر تغییرات و تحریکات دیواره رحم ناشی از لانه گزینی بلاستوسیست در دیواره رحم بهوجود میآید. درد لانه گزینی خفیف و گذرا بوده و در مقایسه با دردهای قاعدگی شدت چندانی ندارد و به صورت احساس سنگینی، خفگی یا کشیدگی در ناحیه پایین شکم و لگن تجربه میشود. در برخی موارد، درد لانه گزینی همراه با احساس خستگی، تهوع و سردرد نیز گزارش شده است.
۴. خونریزی لانه گزینی
تغییرات هورمونی در این دوران، موجب ایجاد خونریزی لکهای خفیف در این دوره میشود که به صورت لکههای کمرنگ قهوهای یا قرمز کمرنگ است و معمولا چند روز ادامه دارد. در مقایسه با خونریزی قاعدگی، خونریزی لانه گزینی خفیفتر و کمتر است.
خونریزی در این زمان، خونریزی خفیف یا لکه بینی سبک است که حدود ۱۰ تا ۱۴ روز بعد لقاح اتفاق میافتد. خونریزی در این مرحله عادی است و جای نگرانی ندارد و علت آن چسبیدن تخم بارورشده به دیواره داخلی رحم است.
حجم خونریزی لانه گزینی
حجم خونریزی در این زمان، کم و در واقع شبیه لکه بینی سبک است.
۵. نفخ از علائم لانه گزینی
یکی دیگر از علائم شایع این دوران، نفخ است که به دلیل تغییرات هورمونی و افزایش جریان خون در دیواره رحم، ایجاد میشود. نفخ در این دوران به شکل تورم یا احساس پُری و سنگینی در ناحیه شکم همراه با درد یا احساس خفگی است.
لانه گزینی چه زمانی انجام میشود؟
این مرحله معمولا ۶ تا ۱۲ روز پس از لقاح رخ میدهد، یعنی زمانی که بلاستوسیست (تخم لقاح یافته) به دیواره رحم متصل میشود و در آن جا لانه گزینی میکند. طی این دوره، تغییرات هورمونی موجب افزایش خونرسانی به دیواره رحم و آمادهسازی آن برای استقرار و رشد بلاستوسیست میشوند. به طور معمول، لانه گزینی یک هفته تا ۱۰ روز پس از باروری رخ میدهد. اما زمان دقیق آن میتواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد و به عوامل مختلفی از جمله تاریخ باروری، چرخه قاعدگی و سیکل تخمکگذاری فرد بستگی دارد.
لانه گزینی در هفته چندم اتفاق می افتد؟
در حالت معمول، لانه گزینی بین هفته دوم تا سوم بارداری اتفاق میافتد. درواقع، بارداری از زمان آخرین قاعدگی محاسبه میشود.
چند روز بعد از لانه گزینی تست بارداری مثبت میشود؟
معمولا ۳-۴ روز بعد از این اتفاق، تست بارداری مثبت میشود. پس از لانه گزینی، سطح هورمون (HCG) یا همان هورمون جفت به تدریج افزایش مییابد که اولین نشانه بارداری است که در تستهای بارداری قابل شناسایی است.
تفاوت لانه گزینی دختر و پسر
لانه گزینی در جنین دختر و پسر تفاوتی ندارد. فرآیند لانه گزینی به خود جنین و جایگاه آن در رحم مربوط است، نه به جنسیت جنین. بلاستوسیست چه حاوی کروموزوم دختر باشد یا پسر، به یک شکل به دیواره رحم متصل شده و در آن جای میگیرد. هیچ تفاوت مشخصی در زمان، مکان و چگونگی لانه گزینی بین جنین دختر و پسر وجود ندارد.
با علائم لانه گزینی میخوای جنسیت جنین رو بدونی؟ از متحصص بپرس.
علائم لانه گزینی جنین دوقلو
علائم این دوران در جنینهای دوقلو متفاوت با جنین تک قلو است. در بارداری دوقلویی، معمولا خونریزگی لکهای در زمان لانه گزینی بیشتر است، چرا که فشار اضافی بر دیواره رحم توسط دو جنین بیشتر خواهد بود. میزان درد و ناراحتیهای شکمی و لگنی در بارداری دوقلویی هم در اثر افزایش حجم و فشار در داخل رحم شدیدتر و طولانیتر است. سطح هورمونهای بارداری مانند HCG در بارداری دوقلویی نسبت به بارداری تکقلویی بالاتر است. درنتیجه مادر حالت تهوع، استفراغ و خستگی بیشتری دارد.
عوامل موثر در لانه گزینی موفق
لانه گزینی موفق جنین به چند عامل مهم بستگی دارد ازجمله:
- آمادگی رحم و رشد طبیعی و سالم آندومتر
- افزایش جریان خون و انعطافپذیری رحم
- سلامت و توانایی جنین برای لانه گزینی
- موقعیت مناسب جنین در رحم
- اندازه و ضخامت مناسب بلاستوسیست
- سطح مناسب هورمونهای بارداری مانند استروژن، پروژسترون
- تنظیم دقیق زمانبندی هورمونها
- عدم وجود التهاب یا عفونت در رحم
- عدم وجود استرس شدید
- تغذیه مناسب و سبک زندگی سالم مادر
در صورتی که این عوامل به خوبی فراهم باشند، احتمال موفقیت لانه گزینی جنین افزایش مییابد. هرگونه اختلال در این فرایندها میتواند باعث لانه گزینی ناموفق یا سقط شود.
۱. تقویت رحم برای لانه گزینی جنین
مصرف مکملهای ویتامین و مواد معدنی مانند آهن، کلسیم، فولات و ویتامین D، غذاهای سرشار از پروتئین، امگا-۳ و آنتیاکسیدانها، انجام ورزشهای سبک مانند یوگا و پیادهروی، افزایش جریان خون و انعطافپذیری عضلات رحم، تمرینات آرامبخش مانند مدیتیشن و تنفس عمیق جهت کاهش استرس، درمان عفونتهای رحمی یا التهابهای موجود و برطرف کردن سایر مشکلات زمینهای مادر باعث تقویت رحم برای لانه گزینی جنین میشوند.
۲. استراحت در زمان لانه گزینی
استراحت در این بازه زمانی به چند دلیل مهم و ضروری است:
- کاهش استرس و افزایش آرامش
- افزایش جریان خون به رحم و مواد مغذی به آندومتر (لایه داخلی رحم)
- کاهش فشار مکانیکی بر رحم
- فراهمسازی زمان کافی برای لانه گزینی
پزشکان معمولاً به مادران توصیه میکنند که در روزهای پس از انتقال جنین به رحم، استراحت کنند و فعالیتهای فیزیکی شدید را محدود کنند. این امر میتواند به موفقیت لانه گزینی کمک کند.
۳. غذاهای مفید برای لانه گزینی
آووکادو غنی از اسیدهای چرب سالم، فیبر، ویتامین و مواد معدنی است که میتواند به تقویت جفت و رحم کمک کند. لوبیا سرشار از آهن، فولات و فیبر است که برای سلامت رحم مفید هستند. ماهیهای چرب مانند سالمون، ساردین و ماهی آزاد باعث کاهش التهاب و بهبود جریان خون شده و ویتامین دی و پروتئین موجود در تخممرغ برای رشد جنین ضروری هستند. هر چه رژیم غذایی متنوعتر و سالمتر باشد، به بهبود سلامتی و آمادگی بدن برای لانه گزینی بیشتر کمک میکند.
۴. نشاسته و لانه گزینی
شواهد علمی مستدلی درباره تاثیر مصرف نشاسته بر لانه گزینی وجود ندارند، اما شایعاتی هستند که مصرف نشاسته در زنان با سابقه سقط جنین یا عدم بارداری، احتمال لانه گزینی را کاهش میدهد.
۵. قرص استرادیول و لانه گزینی
قرص استرادیول، داروی مصرفی در لقاح مصنوعی یا عمل ای وی اف است که استروژن مورد نیاز بدن را تامین میکند، درواقع کار قرص استرادیول، آمادهسازی فضای رحم برای لانه گزینی از طریق ضخیم کردن دیواره داخلی رحم است.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
تلاش برای حاملگی، دوره هیجانانگیز و پراسترسی از روزها و ماههایی است که در انتظار تغییر کوچک در بدن و باردار شدن هستید. برای باردار شدن باید فرایند لانه گزینی اتفاق بیفتد که علائمی مانند خونریزی کم، کرامپ، تهوع، نفخ، درد در سینهها، سردردها، تغییرات خلقی و احساس داغی و گرگرفتی در بدن خانم ایجاد میکند. البته برخی خانمها هم بدون داشتن علائم لانه گزینی باردار میشوند. بارزترین و اصلیترین نشانه لانه گزینی، خونریزی و لکه بینی است که خطری برای جنین ندارد. برای اطمینان از موفق بودن لانه گزینی باید تست بارداری بدهید تا مشخص شود که باردار هستید یا خیر.
بدین منظور میتوانید از فوق تخصص زنان و زایمان یا پزشک متخصص مامایی کمک بگیرید. خدمات نوبتدهی دکترتو میتواند به شما در انتخاب بهترین زمان ویزیت حضوری کمک کند. همچنین خدمات غیرحضوری دکترتو مانند مشاوره آنلاین دکتر زنان همچنین مشاور مامایی آنلاین آماده است تا شما را در کمترین زمان ممکن به پاسخ سوالاتتان برساند.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!