کاروانسرای حسنیجه نجف آباد، مکانی تاریخی مربوط به دوران صفویه می باشد که در روستای حسنیجه واقع شده است. این اثر در تاریخ ۲۲ خرداد ۱۳۷۹ باشمارهی ثبت ۲۷۰۳ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. هسنیجه روستایی در بخش مهر دشت از توابع نجف آباد است. قدمت روستا براساس سنگ نوشتههای قبرستان قدیمی روستا بالغ بر ۱۰۰۰ سال است. در زمان صفویه یکی از استراحتگاههای کاروانهای مسیر اصفهان به گلپایگان بوده است.
معماری کاروانسرای حسنیجه نجف آباد
در ضلع های راست و چپ ورودی کاروانسرای حسنیجه ۶ صفه وجود دارد. که ساده و بدون طاقچه هستند. جرزهای دو جهته پخ ورودی را دو سبک کرده است. ۴ صفه در دو سمت دروازه ورودی قرار دارند. و صفه های بالایی هر کدام با یک درگاه به داخل کاروانسرا راه دارد. دیوارهای دو سمت ورودی کاروانسرای حسنیجه به دو راه پله که به ساختمان سر در و پشت بام می رسد، راه دارد. و دو درگاه دارد که به اتاق های نگهبانی می رسد. سطح پشت بام ازآجر است که روی آن را کاه گل ضخیمی پوشانده است. کاروانسراهای دو طبقه ایی هم بودند که از حجره های پایینی برای انبار کردن کالاها و از حجره های بالایی برای منزل مسافران استفاده می شد.
پر رونق ترین دوره احداث و مرمت کاروانسراها دوره صفویه می باشد . شاه عباس یکم که قصد بازسازی و احیای جاده ابریشم را داشت. یکی از ملزومات آن را احیای کاروانسرا ها می دانست. یکی از دلایل اینکه بیشتر کاروانسراها به کاروانسرای شاه عباسی معروف است همین است .