خطر سکته مغزی با مصرف زیاد قهوه و آبمیوه
محققان در دو پژوهش جداگانه به تأثیرات نوشیدنیهای رایج بر میزان خطر سکته مغزی پرداختهاند. پژوهشی نشان داد مصرف مکرر نوشابههای گازدار و آبمیوه میتواند خطر سکته مغزی را افزایش دهد. در پژوهشی دیگر نیز محققان...
محققان در دو پژوهش جداگانه به تأثیرات نوشیدنیهای رایج بر میزان خطر سکته مغزی پرداختهاند. پژوهشی نشان داد مصرف مکرر نوشابههای گازدار و آبمیوه میتواند خطر سکته مغزی را افزایش دهد. در پژوهشی دیگر نیز محققان دریافتند نوشیدن بیش از ۴ فنجان قهوه در روز خطر سکته مغزی را افزایش میدهد، اما مصرف آب و چای میتواند این خطر را کاهش دهد.
هداپرس:محققان دانشگاه گالوی (Galway) ایرلند با همکاری دانشگاه مکمستر کانادا در پروژه تحقیقاتی INTERSTROKE اثرات نوشیدنیهای مختلف اعم از نوشابههای گازدار، آبمیوه، قهوه، چای و آب را روی سکته مغزی بررسی کردند. در این پروژه، تقریباً ۲۷ هزار نفر از ۲۷ کشور مختلف شرکت کردند که تقریباً ۱۳,۵۰۰ نفر آنها اولین سکته مغزی خود را تجربه کرده بودند.
ارتباط آبمیوه و نوشابه گازدار با خطر سکته مغزی
براساس مقاله منتشرشده در Journal of Stroke، محققان دریافتند نوشیدن حداکثر یک نوشیدنی گازدار در روز با ۲۲ درصد افزایش خطر کلی سکته مغزی مرتبط است. این خطر برای افرادی که دو یا بیشتر از این نوشیدنیها را در روز مصرف میکنند، بهمراتب بیشتر میشود.
همچنین مصرف یک لیوان آبمیوه در روز با افزایش ۳۷ درصدی خطر سکته مغزی مرتبط است. با مصرف دو لیوان آبمیوه در روز، خطر سکته سهبرابر خواهد شد. محققان دریافتند زنان بیشترین خطر سکته مغزی با مصرف آبمیوه را داشتند. آنها خاطرنشان کردند آبمیوه تازه میتواند حاوی ترکیباتی مانند پلی فنل (Poly Phenol) باشد که فوایدی برای قلب دارد، اما شیرینکنندهها، کنسانترهها یا مواد نگهدارنده این فواید را عملاً ناکارآمد میکند.
علاوهبراین، این پژوهش نشان داد نوشیدن ۷ لیوان یا بیشتر آب در روز با کاهش خطر کلی سکته مغزی مرتبط است.
ارتباط قهوه و چای با خطر سکته مغزی
براساس مقاله دوم که در International Journal of Stroke منتشر شده، نوشیدن بیش از ۴ فنجان قهوه در روز با افزایش ۳۷ درصدی خطر کلی سکته مغزی و افزایش ۳۲ درصدی خطر سکته ناشی از لخته در ارتباط است. هیچ افزایش خطر سکته مغزی برای سطوح پایینتر مصرف قهوه وجود ندارد.
در مقابل، نوشیدن بیش از ۴ فنجان چای در روز با کاهش ۱۹ درصدی خطر ابتلا به انواع سکته مغزی و سکته مغزی ناشی از لخته و ۲۲ درصد کاهش خطر سکته مغزی بهدلیل خونریزی مرتبط بود. البته این ارقام بسته به نوع چای فرق میکند.
نوشیدن ۳ تا ۴ فنجان چای سیاه در روز (مانند چای ارل گری) با ۲۹ درصد کاهش خطر کلی سکته مغزی مرتبط بود. مصرف ۳ تا ۴ فنجان چای سبز در روز نیز با کاهش ۲۷ درصدی خطر کلی سکته مغزی مرتبط بود. همچنین محققان دریافتند فواید چای برای کاهش خطر سکته با اضافهکردن شیر تا حدی از بین میرود.