خرازی: احتمال افزایش برد موشکی ایران وجود دارد
رئیس شورای راهبردی روابط خارجی گفت: در مورد مسئله برد موشکها تا به حال حساسیت غربیها، به خصوص اروپاییها را لحاظ میکردیم، ولی وقتی آنها حساسیتهای ما را بهخصوص در موضوع تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران لحاظ نمیکنند، دلیلی ندارد که ما هم حساسیتهای آنان را در نظر بگیریم. لذا احتمال اینکه برد موشکهای ایران افزایش یابد، وجود دارد.
رئیس شورای راهبردی روابط خارجی گفت: در مورد مسئله برد موشکها تا به حال حساسیت غربیها، به خصوص اروپاییها را لحاظ میکردیم، ولی وقتی آنها حساسیتهای ما را بهخصوص در موضوع تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران لحاظ نمیکنند، دلیلی ندارد که ما هم حساسیتهای آنان را در نظر بگیریم. لذا احتمال اینکه برد موشکهای ایران افزایش یابد، وجود دارد.
به گزارش صبح اقتصاد دکتر کمال خرازی در گفتوگو با المیادین با تاکید بر اینکه رژیم صهیونیستی در جنگ علیه غزه و لبنان محاسبات اشتباهی داشته است، گفت: آنها فکر میکردند با حمله به غزه و لبنان میتوانند حماس و حزبالله را نابود کنند. فکر میکردند که با شهادت رهبران حماس و حزبالله این جنبشهای مردمی فروکش میکنند. اینها محاسبات اشتباه آنان بود. در خود اسرائیل هم خیلیها به این محاسبات اشتباه اقرار میکنند زیرا تفکر مقاومت و آزادی خواهی را نمیتوان با عملیات نظامی از بین برد.
رئیس شورای راهبردی روابط خارجی ایران همچنین با تبریک انتخاب شیخ نعیم قاسم به عنوان دبیرکل حزبالله لبنان و آرزوی توفیق ایشان گفت: مسلما حزبالله تحت رهبری ایشان همچنان باقوت کار خود را ادامه خواهد داد. یکی از سیاستهای مرحوم نصرالله این بود که کسانی را برای جانشینی خودش و ردههای مختلف حزب تربیت کرده بود، به طوری که بلافاصله بتوانند جایگزین مدیران و رهبران قبلی حزبالله شوند. با این سیاست است که امروز حزبالله با قوت به کار خود ادامه میدهد و خواسته اسرائیلیها که با شهادت ایشان حزبالله فروبپاشد، محقق نشده است.
متن کامل این گفتوگو به شرح زیر است:
– آقای دکتر خدمت شما خوش آمد عرض میکنم. با تجاوز اسرائیل به ایران شروع میکنم. برخی دربارۀ آن اغراق میکنند و برخی آن را کم اهمیت جلوه میدهند. این تجاوز را در مقایسه با عملیات وعده صادق ۲ که رژیم اسرائیل را به لرزه درآورد، چگونه ارزیابی میکنید؟
خرازی: آنچه اسرائیلیها در برابر حملات موشکی ما که با ۲۰۰ موشک با موفقیت صورت گرفت، انجام دادند، تناسب نداشت، زیرا پدافند ایران موفق شد جلوی اکثر آنها را بگیرد. این باعث شد در اسرائیل اعتراض زیادی انجام گیرد، چون انتظارات خیلی بالاتری از اقدام اسرائیل داشتند. بنابراین کاملا محسوس است که آنچه آنها در عمل انجام دادند، با عملیات ما تناسب نداشت.
– رهبر انقلاب، آیتالله خامنهای در مورد این تجاوز گفتند که اسرائیل مرتکب حماقت شده است. ایشان همچنین گفتند که مسئولان ایران دربارۀ چگونگی پاسخ به اسرائیل تصمیم خواهند گرفت. آیا جمهوری اسلامی ایران امروز برای عملیات وعدۀ صادق ۳ آماده میشود؟
خرازی: قطعا ایران در زمان مناسب و به شکل مناسب پاسخ خواهد داد. آنچه درخصوص محاسبات اشتباه اسرائیلیها مطرح است، این است که از ابتدا اینها محاسبات نادرستی داشتند. آنها فکر میکردند با حمله به غزه و لبنان میتوانند حماس و حزبالله را نابود کنند. فکر میکردند که با شهادت رهبران حماس و حزبالله این جنبشهای مردمی فروکش میکنند. اینها محاسبات اشتباه آنان بود. در خود اسرائیل هم خیلیها به این محاسبات اشتباه اقرار میکنند. زیرا تفکر مقاومت و آزادی خواهی را نمیتوان با عملیات نظامی از بین برد. این تجربه بشری است. بنابراین حماس و حزبالله همچنان دارند با قوت به حرکات خود ادامه میدهند، میبینید با وجود آنکه نصرالله، رهبر حزبالله شهید شد، ولی حزب الله پابرجاست و همین روزها هم جناب آقای شیخ نعیم قاسم، به جانشینی ایشان انتخاب شدند که ۳۰ سال است در حزبالله مسئولیت دارد و به تمام جزییات حزبالله واقف است. مسلما تحت رهبری ایشان حزبالله همچنان باقوت، کار خود را ادامه خواهد داد.
– آقای دکتر، آیا میتوانیم بگوییم که بعد از عملیاتهای وعدۀ صادق ۱ و ۲ و همینطور تجاوز اسرائیل به ایران، کشور شما از مرحلۀ بازدارندگی گذشته و عملاً وارد جنگ با اسرائیل شده است؟ اگر بعد از پاسخ ایران به تجاوز اسرائیل این جنگ گسترش پیدا کند، ایران برای این موضوع آمادگی دارد؟
خرازی: ما آماده جنگ هستیم. البته علاقه نداریم که جنگ به کل منطقه گسترش پیدا کند. ما با حملاتی که به اسرائیل کردیم، توان بازدارندگی خود را به اثبات رساندهایم. بنابراین اگر اسرائیل بخواهد به تجاوز خود ادامه دهد، طبیعتا ما هم پاسخ خواهیم داد.
– آقای دکتر، شما بارها با شهید سید حسن نصرالله دیدار داشتهاید. در مورد این انسان و فرماندۀ بزرگ که در دفاع از مظلومان، به ویژه آرمان فلسطین، پایمردی و ایمان و صداقت داشت و امروز به سید الشهدای راه قدس تبدیل شده است، چه چیزی میتوانید بگویید؟
خرازی: شهید نصرالله یک رهبر قدرتمند، حکیم، شجاع و مردمی بود. همین صفات شخصیتی ایشان بود که ایشان را به یک سیاستمدار بزرگ در جهان اسلام تبدیل کرده بود. طبیعتا از دست دادن چنین رهبر بزرگی ضایعهای برای همه، به ویژه لبنانی هاست که امنیت شان در دست حزبالله است. جنبشهای آزادی بخش در موارد زیادی رهبران بزرگ خود را از دست دادهاند، ولی کسانی جانشین آنها شدهاند. یکی از سیاستهای مرحوم نصرالله این بود که کسانی را برای جانشینی خودش و ردههای مختلف حزب تربیت کرده بود، به طوری که بلافاصله بتوانند جایگزین مدیران و رهبران قبلی حزبالله شوند. با این سیاست است که امروز حزبالله با قوت به کار خود ادامه میدهد و خواسته اسرائیلیها که با شهادت ایشان حزب الله فروبپاشد، محقق نشده است و حزبالله همچنان در جبهههای جنگ و در میدان سیاسی، قویا فعال است.
– در بحبوحه چالشهای نظامی، سیاسی و امنیتی، حزبالله شیخ نعیم قاسم را به عنوان دبیرکل خود انتخاب کرد. برای متحدان حزبالله، این انتخاب چه معنایی دارد؟ پیامدهای آن بهویژه برای ایران چیست؟ و اینکه انتخاب او چگونه به تلاشهای دیپلماتیک در این مقطع کمک خواهد کرد؟
خرازی: آقای نعیم قاسم از قبل در صحنه سیاسی فعال بوده و تواناییهای بالای خود را نشان داده است. باید تبریک گفت به ملت لبنان و شورای عالی حزب الله که ایشان را به عنوان جانشین شهید نصرالله انتخاب کردند. مقامات ایران این انتخاب را تبریک گفتهاند و بنده هم به سهم خودم این انتخاب را تبریک میگویم. مسلما حزبالله تحت رهبری ایشان با قوت به وظایف خود ادامه خواهد داد.
– آقای دکتر، افق مذاکرات منطقهای و بینالمللی برای رسیدن به آتشبس در غزه و لبنان را چگونه میبینید؟ دیپلماسی ایران چگونه با اعمال فشار علیه رژیم صهیونیستی برای واداشتنش به پذیرش آتشبس، به ویژه در لبنان، نقش آفرینی میکند؟
خرازی: ایران دخالتی در مذاکرات آتش بس ندارد. این مسئولیت خود لبنانیها و فلسطینیهاست که مذاکره کنند. البته هر تصمیمی که آنها بگیرند ما از آن حمایت میکنیم.
– اما درخصوص روابط با غرب و مذاکره غیرمستقیم با ایالات متحده آمریکا که امروز برای انتخابات ریاست جمهوری آماده میشود، آیا ایران همچنان به مسیر مذاکره برای دستیابی به توافقی در موضوع هستهای پایبند است؟
خرازی: ما پایبند به مذاکره و توافقات قبلی خود هستیم، مشروط بر اینکه طرفهای مقابل هم به آن پایبند باشند. متاسفانه آنها پایبند نیستند و به جای مذاکره، به تحمیل تحریم علیه جمهوری اسلامی ایران ادامه میدهند.
– از نظر استراتژیک، تهران چه چشم اندازهای عملی را در روابط خود با روسیه و چین برای ایجاد نظم بینالمللی جدید در نظر دارد و روی آن کار می کند؟
خرازی: روسیه و چین دنبال یک نظم نوین جهانی هستند که دنیا از سلطه غرب خارج شود، ما هم با آنها وجه اشتراک داریم. معتقدیم که قدرتهای نوظهور از جمله ایران باید در نظم نوین جهانی نقش برجسته ای را داشته باشند تا دنیا دموکراتیک تر اداره شود، نه آنکه از نظر مالی و سیاسی تحت سلطه غرب باشد. گامهایی که تا به حال در قالب سازمان شانگهای، بریکس و بانک نوین توسعه برداشته شده است، در این راستاست. ایران هم عضو آن سازمانهاست و تلاش میکند در جهت ایجاد یک نظم نوین جهانی دنیا حرکت کند.
– چرا امضای توافقنامۀ همکاری راهبردی با روسیه به تعویق افتاد و چه زمانی امضا میشود؟
خرازی: این توافقنامه آماده است و همه ابعاد روابط ایران و روسیه را پوشش میدهد. قرار بود که در حاشیه اجلاس اخیر بریکس در قازان (کازان) امضا شود، ولی ترجیح داده شد که در یک سفر دوجانبه این کار انجام گیرد تا اهمیت خود را نشان دهد. انشاءالله این کار به زودی انجام میگیرد.
– آقای دکتر، شما اولین کسی بودید که گفتید اگر جمهوری اسلامی ایران تهدید شود یا مورد حمله قرار گیرد، ممکن است دکترین هستهای خود را تغییر دهد. منظور شما از تغییر دکترین هستهای چیست؟
خرازی: آن موضع همچنان پابرجاست که اگر جمهوری اسلامی ایران تهدید موجودیتی شود، ما به ناچار سیاست دکترین نظامی خود را تغییر خواهیم داد. ما الان توانایی لازم را برای تولید سلاح داریم و تنها مانع آن فتوای رهبری است که تولید سلاح هستهای را ممنوع کردهاند. از جهت پرتابهها و موشکها هم همه به قدرت موشکی ما اذعان دارند. در عملیات وعده صادق هم این توانایی را کاملا اثبات کردیم. در مورد مسئله برد موشکها تا به حال حساسیت غربیها، به خصوص اروپاییها را لحاظ میکردیم، ولی وقتی آنها حساسیتهای ما را به خصوص در موضوع تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران لحاظ نمیکنند، دلیلی ندارد که ما هم حساسیتهای آنان را در نظر بگیریم. لذا احتمال اینکه برد موشک های ایران افزایش یابد، وجود دارد.
– در مورد گشایش در روابط ایران با کشورهای همسایه؛ امروز ایران با توجه به چشم اندازی که در روابطش با عربستان، مصر و ترکیه میبیند، چه رویکردی را در پیش گرفته است؟
خرازی: سیاست راهبردی جمهوری اسلامی ایران این است که فارغ از نوع حکومت و اختلافاتی که احیانا بین کشورهای منطقه وجود دارد، روابط جمهوری اسلامی ایران با این کشورها گسترش یابد تا دسته جمعی در جهت صلح و امنیت منطقه تلاش کنیم. بنابراین تمام این کشورهایی که اطراف ما هستند این سیاست را میدانند و ما الان داریم در این جهت حرکت میکنیم. البته بعضیها شاید از چنین سیاستی خرسند نباشند و احیانا دست به تبلیغاتی بزنند که به نفع منطقه نیست. اخیرا دیدید که من در مورد بحرین بحثی تاریخی داشتم و گفتم که بحرین در زمانی جزو خاک ایران بود و به عنوان استان چهاردهم ایران لحاظ میشده است. البته، الان بحرین یک کشور مستقل عربی است و ما هم آن را به رسمیت میشناسیم. برخی در مطبوعات منطقه سرو صدا کردند که فلانی استقلال و عربیت بحرین را زیر سوال برده است. در حالی که چنین بحثی مطرح نبود و گفته من صرفا بازگویی یک واقعیت تاریخی بود.
– از فرصتی که برای مصاحبه ـ در این مقطع مهم و حساس ـ اختصاص دادید سپاسگزارم.
خرازی: امیدوارم این جنگ نابرابر که از یک طرف اسرائیل اشغالگر، نسلکش و کودک کش است و در طرف دیگر کسانی که از موجودیت خود و سرزمین خویش دفاع میکنند، هر چه زودتر پایان پذیرد. رژیم اسرائیل فکر میکند با ادامه تخریب، نسل کشی و جنایت پیروز میشود، در حالی که این پیروزی نیست، نفی انسانیت است. آخرین کاری که اسرائیلیها کردند ممنوعیت فعالیت آنروا در فلسطین است که میخواهند آب و نان مردم غزه را ممنوع کنند. این دیگر نهایت جنایت علیه بشریت است و امیدواریم دنیا بیدار شود و رژیم اسرائیل را تحت فشار قرار دهد. متاسفانه غربیها، چه اروپاییها چه آمریکاییها، از چنین رژیم جنایتکاری با ارسال پول و اسلحه حمایت میکنند. ولی عاقبت کار مشخص است. هیچ وقت نمیتوان اراده انسانها را نابود کرد. فلسطینیها و لبنانیها تصمیم دارند در برابر این زورگوییها و جنایات تا پیروزی نهایی ایستادگی کنند.