در مصرف روغن، خسیس باشید
سرپرست بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زنجان، گفت: برای پیشگیری از بیماریهای قلبی-عروقی، چاقی و انواع سرطانها مصرف چربی و روغن را کاهش دهید،هرچه در مصرف روغن، خسیستر باشید، سلامت شما بیشتر تضمین میشود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری سلامت (طبنا)زنجان،
سعیده محمدی در گفتگو با خبرنگاران با اشاره به اجرای پویش ملی تغذیه سالم از ۱۷ تا ۳۰ آذر، اظهار کرد: این پویش امسال با شعار "روغن مناسب، غذای سالم، خانواده سالم" به منظور آموزش و ترویج خودمراقبتی در این زمینه برگزار میشود.
وی با بیان اینکه هم کمیت و هم کیفیت چربی دریافتی در رژیم غذایی برای سلامتی مهم هستند، افزود: کانولا (کلزا) بهترین روغن برای مصرف است چرا که حاوی اسیدهای چرب غیراشباع و ضروری بدن (اسیدهای چرب امگا۳ و امگا۶) به مقدار کافی بوده و به کاهش بیماریهای قلبی عروقی، سرطانها، بیماریهای التهابی و خودایمنی کمک میکند.
سرپرست بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زنجان، خاطرنشان کرد: این روغن در کشور ما از لحاظ الزامات استاندارد صرفا برای پخت و پز و سالاد مجاز است و استفاده از آن جهت سرخ کردن توصیه نمیشود. همچنین علاوه بر کانولا، روغن مخلوط و روغن زیتون هم برای پخت و پز و سالاد مناسب هستند.
محمدی با بیان اینکه برای سرخ کردن فقط باید روغنهای مخصوص سرخ کردن مورد استفاده قرار گیرد، اظهار کرد: روغنهای سرخ کردنی روغنهایی هستند که به صورت یک روغن یا ترکیبی از روغنهای با مقاومت حرارتی بالا تولید میشوند و فرمولاسیون آنها به شکلی است که قابلیت حفظ پایداری و کیفیت را در طول مدت سرخ کردن داشته باشند.
وی با اشاره به اینکه چربیهای ترانس به دو شکل طبیعی و مصنوعی وجود دارند، گفت: چربیهای ترانس مصنوعی که به عنوان چربیهای ترانس صنعتی یا چربیهای هیدروژنه شناخته میشوند، برای سلامتی خطرناک هستند.
سرپرست بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی زنجان؛ تصریح کرد: این چربیها، روغنهای گیاهی هستند که از نظر شیمیایی تغییر میکنند تا در دمای اتاق جامد بمانند و ماندگاری طولانیتری داشته باشند و روغنهای نباتی جامد و روغنهای مورد استفاده در شیرینیپزیاز این نوع هستند.
محمدی با بیان اینکه ۲۷۸ هزار مورد مرگ سالانه در جهان را ناشی از مصرف چربی ترانس صنعتی تشکیل می دهد،افزود: چربی ترانس شریانها را مسدود میکند و خطر حمله قلبی و مرگ را افزایش میدهد از همین رو لازم است این نوع چربیاز رژیم غذایی حذف شود و با چربیها یا روغنهای سالمتر بدون تغییر هزینه، طعم یا در دسترس بودن، جایگزین گردد.
وی، خاطرنشان کرد: توصیه سازمان جهانی بهداشت برای بزرگسالان این است که مصرف چربی ترانس را به کمتر از ۱درصد کل انرژی دریافتی محدود کنند که برای یک رژیم غذایی ۲هزار کالری کمتر از ۲.۲گرم در روز است.
سرپرست بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی زنجان، با بیان اینکه چربیهای ترانس هیچ مزیت شناخته شدهای ندارند و خطرات زیادی برای سلامتی دارند که هزینههای هنگفتی را برای سیستمهای سلامت به همراه دارد، اظهار کرد: در مقابل، حذف چربی ترانس مقرون به صرفه است و فواید زیادی برای سلامتی دارد. کاهش مصرف چربی ترانس میزان کلسترول بد را کاهش میدهد و با کاهش خطر مرگ و میر ناشی از سکتههای قلبی و بیماریهای عروق کرونر قلب مرتبط است.
محمدی افزود: طبق استاندارد جهانی اگر روغن نباتی نیمهجامد با ترانس کمتر از ۲درصد تولید شود عاری از ترانس در نظر گرفته میشود که در کشور ما هم روغنهای نیمهجامد و مارگارین به صورت زیروترانس (ترانس کمتر از ۲درصد) تولید میشوند اما روغنهای آردی و قنادی که در صنعت و صنف برای تولید انواع مواد غذایی مثل کیک و کلوچه، انواع شیرینیهای خشک و خامهای استفاده میشود حاوی ترانس ۵درصد هستند.
وی در خصوص نحوه آگاهی مصرفکنندگان از میزان اسید چرب ترانس در محصولات، گفت: برای اینکه مصرفکنندگان بدانند میزان اسید چرب ترانس در محصولات چقدر است و اینکه آیا محصول دارای اسید چرب ترانس است یا خیر، به برچسب راهنمای تغذیهای درج شده بر روی محصولات غذایی نگاه کنند.
انتهای پیام/