کریسمس سرخ بازارها
دنیای اقتصاد : در شامگاه چهارشنبه، در آخرین جلسه ماهانه کمیته پولی فدرالرزرو در سال ۲۰۲۴ نرخ بهره مرجع بانک مرکزی به میزان یکچهارم واحد درصد کاهش یافت. پس از این اقدام، بازارهای جهانی با تلاطم زیادی روبهرو شدند. زیرا اظهارات و سیاستهای دولت ترامپ، چشمانداز فدرالرزرو را از اقتصاد آینده تحتتاثیر قرار داده است. این امر خبر خوبی برای بازارها نیست.
طبق پیشبینیهای بازار، بانک مرکزی آمریکا در روز چهارشنبه، در نشست دوروزه خود تصمیم به کاهش یکچهارم واحد درصدی نرخ بهره گرفت. این سومین کاهش نرخ بهره در یک سال اخیر بود. بانک مرکزی که در مهار تورم پس از همهگیری کرونا موفق شده بود قصد داشت با سیاستهای پولی انقباضی، به بازار کار رونق دهد. اما این دیدگاه چندان پایدار نبود؛ زیرا این دیدگاه با انتخاب ترامپ به عنوان رئیسجمهور جدید و چشمانداز تورمی بعد از آن، خدشهدار شد. فدرال رزرو پس از کاهش یک واحد درصدی نرخ بهره از اواسط سپتامبر تاکنون، در نشست اخیر خود، سیگنالهایی را ارسال کرد که نشاندهنده احتیاط در کاهشهای سال آتی بود. جروم پاول، رئیس فدرال رزرو، ضمن اعلام نرخ بهره جدید، گفت: «دوره جدیدی از احتیاط در پیش است.»
این اعلامیه موجب کاهش شدید شاخصهای سهام شد. بهطوری که داوجونز بیش از ۱۱۰۰ واحد سقوط کرد. نگرانیها درباره توقف روند انبساط پولی و پیشبینیهای جدید فدرالرزرو مبنی بر افزایش پایداری تورم در سال آینده، از دلایل اصلی این واکنش بازار بود. پیشبینیهای جدید نشان میدهد که فدرالرزرو تنها دو کاهش نرخ، آن هم در مجموع ۰.۵ واحد درصد را برای سال ۲۰۲۵ برنامهریزی کرده است. این در حالی است که پیشبینیها در ماه سپتامبر حاکی از کاهش چهار مرحلهای نرخ بهره بود. این تغییر ناشی از نگرانی درباره اثرات سیاستهای احتمالی دونالد ترامپ، از جمله اعمال تعرفههای تجاری و سرکوب مهاجرت است که میتوانند تورم را افزایش دهند. تصمیمگیری برای کاهش نرخ بهره در حالی انجام شد که بازار کار همچنان تابآورتر از پیشبینیهاست و نرخ بیکاری در سطح ۴.۲درصد باقی مانده است.
تصمیمات فدرال رزرو، هرچند باعث کاهش نرخ بهره کوتاهمدت شده، ولی تاثیر چندانی بر کاهش هزینههای بلندمدت وامها نداشته است. در حال حاضر، مقامات فدرال رزرو با چالشهای بسیاری مواجهاند؛ برخی از آنها نگراناند که کاهش بیش از حد نرخ بهره ممکن است اعتبار فدرالرزرو را زیر سوال ببرد و برخی دیگر نگران هستند که کاهش ناکافی ممکن است باعث رکود شود. جروم پاول تاکید کرد که فدرال رزرو به تنظیم سیاستهای خود ادامه میدهد تا تعادلی میان حمایت از رشد اقتصادی و کنترل تورم ایجاد کند. این تغییرات نشاندهنده تلاش برای مدیریت سیاستهای پولی در محیطی پیچیده و پر از عدمقطعیت است.
پیشبینیهای فدرالرزرو از اقتصاد
بر اساس پیشبینی فدرالرزرو، از تورم آینده، انتظار میرود تورم در سال ۲۰۲۵ بالاتر از پیشبینیهای قبلی باشد. طبق این برآوردها، تورم هسته، برای سال ۲۰۲۵ حدود 2.5درصد خواهد بود. در حالی که پیشتر در سطح 2.2درصد تخمین زده شده بود. همچنین انتظار میرود که تعداد کاهشهای نرخ بهره در سال ۲۰۲۵ کمتر از پیشبینی قبلی باشد.
دلیل این تغییر، نگرانی از اثرات نامطلوب کاهش بیش از حد نرخ بهره و عدماطمینان نسبت به تغییرات اقتصادی ناشی از سیاستهای دولت جدید است. به علاوه، فدرال رزرو انتظار دارد که رشد اشتغال و نرخ بیکاری در سطح فعلی باقی بماند.
کادوی کریسمس فدرالرزرو
با اینکه کاهش نرخ بهره از رشد قیمت طلا و رونق فعالیتهای اقتصادی حمایت میکند، اما گمانهزنیها مبنی بر کند شدن سیاستهای تسهیلی فدرالرزرو، باعث مخدوش شدن چشمانداز بازارها شد. پیشبینیها حاکی از آن است که این بانک در سال ۲۰۲۵ سیاستهای انبساطی گستردهای را اعمال نخواهد کرد. پیشبینی فدرالرزرو از آینده اقتصاد ایالات متحده باعث شد که بازارها با افت چشمگیری روبهرو شوند. شامگاه چهارشنبه، دقایقی پس از کنفرانس خبری جروم پاول، قیمت طلای جهانی با کاهش 2.3 درصدی، از کانال ۲۶۶۰ دلار به کانال ۲۵۸۰ دلار سقوط کرد. پاول در ادامه کنفرانس خبری فدرالرزرو روز چهارشنبه، تاکید کرد که قوانین فعلی به فدرال رزرو اجازه نگهداری بیتکوین را نمیدهد و این نهاد نیز برنامهای برای تغییر قوانین مربوط به ارز دیجیتال ندارد. این اظهارات باعث شد که بیتکوین کاهشی بیش از 5درصد را تجربه کرد و تا روز گذشته، کاهش بیش از ۱۰درصد را شاهد بود. این ارز دیجیتال محبوب که اخیرا به سقف ۱۰۷هزار دلاری رسیده بود، روز گذشته در کانال ۹۳هزار دلار معامله شد. شاخص اساندپی ۵۰۰ نیز از چهارشنبه تا روز گذشته، بیش از 3درصد افت کرد. در عین حال، قیمت اوراق دولتی ایالات متحده کاهش یافت. بازده اوراق دوساله خزانهداری که به سیاستهای فدرال رزرو حساس است، 0.08واحد درصد افزایش یافت و به 4.33درصد رسید. به علاوه، ارزش دلار آمریکا نسبت به ارزهای مهم دیگر، یکدرصد افزایش یافت. زیرا نرخ بهره، که هزینه استقراض پول است، در سال آینده کاهش جزئی را تجربه خواهد کرد. بهطور کلی، واکنش بازارها نشاندهنده نگرانی سرمایهگذاران از تورم پایدارتر و نرخ بهره بالاتر برای مدت طولانیتر است، که میتواند بر جذابیت داراییهای ریسکی مانند سهام و همچنین اوراق بدهی تاثیر بگذارد.