ایدز بیماری غیرقابل درمان اما با امکان فرزندآوری فرد مبتلا
ایدز نوعی بیماری است که هنوز درمان قطعی ندارد، اما علم تا جایی پیشرفت کرده که از زوج مبتلا به ایدز، کودک سالم با خطر ابتلا نزدیک به صفر متولد شود، اما انتظار میرود اطلاعرسانی برای پیشگیری از ابتلا و پذیرش فرد مبتلا در جامعه بیش از پیش مورد توجه قرار بگیرد.
وقتی حرف از ایدز به میان میآید، اغلب افراد حتی از شنیدن اسم بیماری دچار وحشت میشوند و یکی از دلایل نگرش منفی مردم نسبت به این بیماران نداشتن آگاهی کافی و درک نادرست درباره این ویروس است.
کم نیست شمار افرادی که بیماری خود را اعلام کردند، اما از خانواده، محل کار، و تحصیل طرد شدند و حتی بهخاطر برخورد نادرست برخی پزشکان دچار افسردگی شدند.
بررسیها نشان میدهد پیشگیری از شیوع ایدز این بیماری ویروسی و واگیر و رفتار مناسب با بیمار مبتلا تا حد زیادی به ارتقای آگاهی اذهان عمومی بستگی دارد.
برای ارتقای آگاهی جامعه تمامی دستگاهها و نهادهای فرهنگی و آموزشی باید پای کار باشند و آگاهیبخشی در جامعه هدف هر دستگاه اجرایی مدنظر قرار بگیرد.
عامل بیماری ایدز ویروس «اچآیوی» است و این ویروس از راه تزریق و سرنگ آلوده، تزریق خون آلوده و بند ناف جنین، از راه مادر به فرزند و رفتارهای جنسی نامطمئن و پرخطر منتقل میشود و قدرت دفاعی بدن را مورد هدف قرار میدهد و با تضعیف سیستم ایمنی بدن هر میکروبی فرصت بیمار کردن فرد را پیدا می کند.
راههای ایمن حضور مبتلایان به ایدز در جامعه
متخصصان امر تاکید دارند که این بیماری از طریق نشستن در کنار یکدیگر، روابط عادی اجتماعی مثل استفاده از اتوبوس، تاکسی و استفاده از تلفنهای عمومی، غذا خوردن، آشامیدن و یا استفاده از وسایل، ظروف غذاخوری، اشک، بزاق، از راه هوا (با عطسه و سرفه) و نیش حشرات، به دیگران منتقل نمیشود.
طی سالهای نخستین دهه ۱۳۸۰ مهمترین عامل انتقال ویروس «اچآیوی» اعتیاد و از راه تزریق و استفاده از سرنگ آلوده بود. آماری که حدود ۷۵ درصد را شامل میشد، اما پس از ۲ دهه امروز شاهد هستیم که بیشترین فراوانی انتقال با ۵۱ درصد مربوط به روابط جنسی است.
طبق آمارهای موجود مبتلایان به بیماری ایدز در ایران، ۵۸ درصد از طریق رابطه جنسی، ۲۶ درصد از راه نامشخص که اغلب آنان رابطه جنسی خود را انکار میکنند و ۱۶ درصد نیز از مسیر استفاده مشترک از ابزارهای استعمال موادمخدر به این بیماری دچار هستند.
باید توجه داشت که بیماری ایدز قابل درمان نیست و نمیتوان با واکسن از ابتلا پیشگیری کرد، اما میتوان با پرهیز از رفتارهای خطرناک جنسی و وفاداری به بنیان خانواده، خود را در مقابل ابتلا به این بیماری ایمن کرد.
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی سمنان روز شنبه گفت: بیماری ایدز درمان قطعی ندارد و بدن فرد بیمار با مصرف دارو از ویروس عامل این بیماری پاک نمیشود.
محمدناصر رهبر افزود: روزنههای امید با پیشرفت علم در بیماران مبتلا به ایدز ایجاد شد و به عنوان نمونه فرد مبتلا به ایدز به دلیل احتمال انتقال بیماری نمیتوانست ازدواج کند.
وی ادامه داد: اکنون فرد مبتلا به ایدز میتواند ازدواج کند، اگر خانم مبتلا باشد، حتی میتواند باردار و صاحب نوزاد سالم شود.
وی اضافه کرد: افراد مبتلا به بیماری ایدز با مصرف به موقع دارو میتوانند عمر طبیعی داشته باشد و احتمال انتقال نزدیک به صفر برسد.
به گفته رهبر، انتقال بیماری ایدز از مادر به جنین و حین زایمان با مصرف به موقع دارو و توجه دقیق به روند مصرف دارو، احتمال انتقال نزدیک به صفر برسد.
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی سمنان تاکید کرد: قابل کنترل بودن ایدز به شرط این است که به موقع تشخیص داده شود و به شکل درست و دقیقی تحت درمان قرار گیرد. در این شرایط افراد مبتلا نه تنها زندگی عادی خواهند داشت بلکه بیماری را نیز به دیگران منتقل نمیکنند.
وی اظهار کرد: نباید فکر کنیم هر فرد مبتلا به ایدز جزو یکی از گروه های پرخطر بوده است؛ اگرچه در بین گروههای پر خطر احتمال ابتلا به ایدز بیشتر است.
به گفته وی، افزایش آگاهی عمومی، پرهیز از رفتارهای پرخطر و دسترسی به خدمات بهداشتی، در پیشگیری از شیوع ایدز و بهبود زندگی افراد مبتلا موثر است و بر این پایه، خدمات مشاورهای، تشخیصی و دارویی رایگان با حفظ محرمانگی در مناطق زیر پوشش دانشگاه علومپزشکی استان سمنان ارایه میشود.
رهبر ابراز کرد: مرکز مشاوره بیماریهای رفتاری در تمامی مراکز بهداشت زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی سمنان به طور رایگان خدمات مشاورهای، تشخیصی و دارویی به طور رایگان در زمینه بیماریهای رفتاری شامل بیماریهای ایدز، هپاتیت و بیماریهای آمیزشی از جمله سوزاک و سفلیس ارایه میدهد.
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی سمنان گفت: این دانشگاه ارایه آموزشهای لازم به منظور پیشگیری از ابتلا به ایدز و بیماریهای رفتاری را متناسب با گروههای سنی ارایه میدهد.
استان سمنان به علت وسعت ۲ دانشگاه علوم پزشکی دارد.
شهرستانهای سمنان، مهدیشهر، سرخه، دامغان، گرمسار و آرادان زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان سمنان هستند.