قیس خزعلی در ایران ترور شد؟
«قیس خزعلی در ایران است»، «دبیرکل عصائب اهل حق در ایران ترور شدهاست»؛ اینها خط خبری جدیدی است که این روزها در رسانههای غربی و شبکههای اجتماعی داغ شده و در چارچوب راهبرد کلان «عملیات روانی علیه ایران و محور مقاومت» قابل بررسی است.
پس از تحولات اخیر در سوریه و سقوط دولت بشار اسد، حجم فضاسازیهای رسانهای علیه ایران و جبهه مقاومت افزایش کمسابقهای داشتهاست و رسانههای غربی و عبری میکوشند با انواع خبرسازیها و دروغپردازیها، گزاره غیرواقعی «تضعیف محورمقاومت»، که این روزها ازسوی مقامهای آمریکایی – صهیونیستی پیگیری میشود را القا کنند.
در چنین شرایطی هم هست که این روزها تضعیف حشدالشعبی در عراق، بهعنوان یکی از مهمترین ضلعهای محور مقاومت، مورد توجه رسانههای غربی و عبری قرار گرفتهاست. در کنار طرح گمانهزنیهای مختلف درباره چشمانداز آینده حشدالشعبی در عراق، خبرسازی درباره ترور رهبران و فرماندهان این نیرو، به یکی از اصلیترین خطوط خبری این دست رسانهها تبدیل شدهاست.
براین اساس هم بود که در روزهای اخیر موج تازهای از خبرسازیها درباره «ترور قیس خزعلی»، دبیرکل عصائب اهل حق عراق، ازسوی برخی رسانههای غربی و فعالان مجازی بر سر زبانها افتاد.
افشای دروغهای دنباله دار
در روزهای اخیر یکی از خبرسازیها درباره نیروهای حشدالشعبی، انتشار شایعههایی درباره ترور قیس خزعلی، دبیرکل عصائب اهل حق عراق بود که ازسوی برخی اکانتهای مجازی با آب و تاب بسیار پوشش داده شد؛ ماجرا به همینجا ختم نشد و برخی دیگر ادعا کردند او در تهران ترور شدهاست.
این خط خبری بر این مبنا استوار شده بود که «با توجه به اینکه رهبر عصائب اهل حق عراق، چند هفته است در انظار عمومی دیده نشده؛ به نظر میرسد او بر اثر یک حمله پهپادی کشته یا زخمی شده است». در ادامه برخی دیگر از منابع به نقل از برخی چهرههای نزدیک به عصائب اهل حق مدعی شدند «خزعلی مدتی است در ایران اقامت دارد. او مقطعی در شهر مشهد مستقر بوده و سپس به شهر قم نقل مکان کرده تا به تحصیلات حوزوی ادامه دهد». ادامه خط این خبرسازیها براین اساس بود که خزعلی در جریان حضورش در ایران ترور شدهاست.
دروغ بودن خبرسازیها اما، خیلی زود برملا شد؛ انتشار تصاویر قیس خزعلی در جریان زیارت حرم امام حسین (ع) و حضرت ابوالفضل(ع) آب سردی بود بر پیکر خبرسازانی که ادعا میکرد خزعلی در ایران هدف حمله تروریستی قرار گرفته و به شهادت رسیدهاست.
این اما نخستینبار نبود که «ترور قیس خزعلی» به سوژهای برای خبرسازی برخی رسانههای غربی – عبری و اکانتهای مجازی وابسته به آنها تبدیل شدهاست. آخرین روز آبانماه سال گذشته بود که شایعه شد پهپادهای آمریکایی در خیابان ابوغریب بغداد خودرویی را هدف قرار دادهاند که سرنشین آن عیس خزعلی بودهاست. این شایعه خیلی زود تکذیب و مشخص شد هیچکدام از چهرههای مقاومت عراق در آن خودرو حضور نداشتهاند.
ادامه خبرسازیها
اگرچه با انتشار عکسها و فیلمهای حضور رهبر عصائب اهل حق در کربلا، تیر دروغسازیها درباره ترور خزعلی به سنگ خورد، اما رسانههای غربی به طرح ادعاهای خود پیرامون حضور خزعلی در ایران ادامه دادند و این بار ادعا کردند انتشار این فیلمها و عکسها اگرچه شایعات مربوط به ترور خزعلی را رد میکند، اما «به معنای حضور مداوم او در عراق نیست».
براین اساس هم بود که اندیشکده «واشینگتن برای سیاست خاور نزدیک» در گزارشی کوشید با شبههافکنی درباره دلایل حضور خزعلی در ایران، «آنهم در شرایط حساس کنونی تحولات منطقه»، اینگونه القا کند که رهبر عصائب اهل حق در ایران اقامت دارد.
در بخشی از این گزارش ادعا شدهاست: «در زمانی که احزاب سیاسی بهتدریج فعالیتهایشان را برای انتخابات آینده عراق در اکتبر ۲۰۲۵ آماده میکنند، اینکه خزعلی حضور خود را در صحنه سیاسی عراق کاهش داده، تصمیمی بحثبرانگیز است.»
خبرسازیها درباره «اقامت طولانیمدت خزعلی در ایران» در شرایطی است که رفت و آمد چهرههای دینی شیعه در شهرهای مذهبی ایران امری مسبوق به سابقه بوده و تلقی سفر احتمالی خزعلی به ایران به «دور شدن رهبر عصائب اهل حق از صحنه سیاسی عراق به دلیل خطر ترور ازسوی آمریکا و اسرائیل»، که ازسوی رسانههای غربی در حال پیگیری است، شبههسازی تازه علیه محور مقاومت به حساب میآید.