یک تجویز ساده برای جلوگیری از عود سنگ کلیه
یافتههای محققان آمریکایی نشان میدهند که رژیمهای غذایی حاوی کلسیم و پتاسیم ممکن است به پیشگیری از سنگهای علامت دار کلیوی عود کننده کمک کنند.
اگر تا به حال سنگ کلیه داشتهاید، ۳۰ درصد احتمال دارد که پس از گذشت پنج سال، دوباره آن را تجربه کنید. سنگ کلیه، با بیماری مزمن کلیه، پوکی استخوان و بیماریهای قلبی عروقی، همراه است. تغییر در رژیم غذایی اغلب برای جلوگیری از عود سنگ کلیه علامت دار تجویز میشود.
یافتههای محققان کلینیک مایو، نشان میدهند که غنی سازی رژیمهای غذایی با غذاهای سرشار از کلسیم و پتاسیم ممکن است از عود سنگهای کلیه علامت دار جلوگیری کند. نتایج مطالعه حاکی از آن است که کمبود کلسیم و پتاسیم در رژیم غذایی و همچنین مصرف کمتر مایعات، کافئین و فیتات، احتمال ابتلا به سنگ کلیه علامت دار برای اولین بار را افزایش میدهد.
این مطالعه نشان میدهد که مصرف مایعات کمتر از ۳۴۰۰ میلی لیتر در روز، با تشکیل سنگ کلیه برای نخستین بار مرتبط است. مصرف روزانه مایعات شامل مصرف غذاهایی مانند میوهها و سبزیجات است. مصرف کم مایعات و کافئین میتواند منجر به کاهش حجم ادرار و افزایش غلظت ادرار شود که به تشکیل سنگ کمک میکند. فیتات یک ترکیب آنتی اکسیدانی است که در غلات کامل، آجیل و سایر غذاها یافت میشود که میتواند منجر به افزایش جذب کلسیم و دفع کلسیم از طریق ادرار شود.
محققان گفتهاند، تغییر رژیم غذایی برای جلوگیری از سنگ کلیه میتواند بسیار دشوار باشد. بنابراین، دانستن عوامل غذایی که نقش مهمی در جلوگیری از عود سنگ کلیه دارند، میتواند به بیماران و متخصصان کمک کند تا بدانند چه چیزی را باید در اولویت قرار دهند.
طبق بررسی ها، محققان دریافتند که کمبود کلسیم و پتاسیم در رژیم غذایی، در مقایسه با مصرف مایعات یک عامل مهمتر برای پیش بینی تشکیل دوباره سنگ کلیه بود. به گزارش سیناپرس، این مطالعه نتیجه میگیرد که رژیمهای غذایی با مصرف روزانه ۱۲۰۰ میلی گرم کلسیم ممکن است به پیشگیری از ایجاد سنگ کلیه کمک کنند. این میزان مصرف روزانه مطابق با مقدار مصرف روزانه توصیه شده توسط وزارت کشاورزی است.
با اینکه مصرف بیشتر پتاسیم نیز توصیه میشود، وزارت کشاورزی ایالات متحده توصیهای برای مصرف روزانه پتاسیم نمیکند.
محققان افزودهاند، نکته کلیدی در این مطالعه، این است که بیماران باید میوهها و سبزیجاتی که سرشار از کلسیم و پتاسیم هستند را به رژیم غذایی خود اضافه کنند. از مواد غذایی سرشار از پتاسیم میتوان به میوههایی مثل موز، پرتقال، گریپ فروت، طالبی و زردآلو و سبزیجاتی مانند سیب زمینی، قارچ، نخود، خیار و کدو سبز اشاره کرد.
این نتایج تحقیقاتی در مجله Mayo Clinic Proceedings منتشر شدهاند.