خوب، بد و شگفت‌آور 2024

منبع خبر / اقتصادی / 4 روز پیش

خوب، بد و شگفت‌آور 2024

دنیای اقتصاد - نیوشا شایان‌مهر : بازارها در سال ۲۰۲۴ بیش از هر عاملی تحت‌تاثیر سه‌واقعه قرار گرفتند: رونق اقتصادی و تورم، هوش مصنوعی و انتخاب مجدد دونالد ترامپ به‌عنوان رئیس‌جمهور ایالات‌متحده. روند تحولات بازار سهام در سال ۲۰۲۴ به‌وضوح نشان از این دارد که در ابتدای سال، بسیاری از تحلیلگران بر این باور بودند که نشانه‏‏‌‌ای از حباب در سهم‌های مرتبط با هوش‌مصنوعی وجود ندارد.

خوب، بد و شگفت‌آور ۲۰۲۴

جهش چشمگیر ارزش این شرکت‌‌‌‌ها به همراه رشد بی‌نظیر کل بازار سهام آمریکا موجب شده است تا معامله‌گران درحال حاضر درباره نحوه ارزش‌گذاری این سهم‌ها مردد شده و بر این باور باشند که ممکن است بیش از ارزش حقیقی‌شان قیمت‌گذاری شده باشند.

فاصله بین بزرگان بازار و سایر سهم‌ها

در نیمه اول سال، نرخ‌های بهره بسیار بالاتر از انتظارات بازیگران بازار بود، به طوری که موجب شد در این بازه زمانی رشد سهم‌ها به‌کندی صورت بگیرد. شاخص اصلی رشد ۱۴درصدی را نشان می‌داد، این درحالی بود که شاخص هموزن تنها ۴‌درصد رشد را تجربه کرده بود.

در این دوره، رشد شاخص عمدتا تحت‌تاثیر تعداد محدودی از غول‌‌‌‌های فناوری بود که از هیجان پیرامون هوش‌مصنوعی سود می‌‌‌‌بردند. گزارش‌‌‌‌های مثبت پیرامون توسعه هوش‌مصنوعی، بسیاری از سرمایه‌گذاران را به خرید سهام این شرکت‌ها ترغیب کرد.

رشد اقتصادی فراتر از انتظار

در سال ۲۰۲۴، فدرال‌رزرو نرخ‌های بهره را بالاتر از سطح مورد انتظار تحلیلگران و کارشناسان بازار نگه داشت و همزمان نشانه‌‌‌‌هایی خوش‌بینانه در اقتصاد ایالات‌متحده نیز آشکار شد.

براساس گزارش‌‌‌‌ها، رشد اقتصادی سه‌‌‌‌ماهه سوم به ۳.۱‌درصد رسید و این مساله فدرال‌رزرو را واداشت تا پیش‌‌‌‌بینی خود از تورم هسته را که هزینه‌‌‌‌های خوراک و انرژی را در نظر نمی‌گیرد، افزایش دهد. این تجدیدنظر به افت شاخص‌های بورس آمریکا منجر شد.

در میانه سال، با افزایش نگرانی‌‌‌‌ها نسبت به تورم فراتر از پیش‌بینی و سیاست‌‌‌های انقباضی بانک‌مرکزی، بازار سهام برای مدتی وارد فاز اصلاحی شد. با این حال، کاهش ناگهانی نیم‌‌‌‌درصدی نرخ بهره و انتشار داده‌‌‌‌های اقتصادی مثبت، موجی تازه از خوش‌بینی را به بازار تزریق کرد. بسیاری از تحلیلگران معتقدند ریزش تابستانی بیش از آنکه ناشی از تغییرات بنیادین در روند بازار باشد، به خروج معاملات سفته‌‌‌‌بازانه مربوط بود.

بازگشت ترامپ و تب و تاب در بازار رمزارزها

پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات، به‌‌‌‌سرعت موجی از خوش‌بینی را در میان سرمایه‌‌‌‌گذاران سهام و رمزارزها برانگیخت؛ چرا که بسیاری امیدوار بودند سیاست‌‌‌‌های وی در خصوص کاهش مالیات و مقررات‌‌‌‌زدایی، جهش تازه‌‌‌‌ای را در بازار رقم بزند. با این حال آثار این خوش‌بینی مدت زیادی دوام نیاورد، به‌‌‌‌طوری که شاخص S P۵۰۰هموزن و راسل ۲۰۰۰ که شرکت‌های کوچک‌‌‌‌تر را دربر می‌گیرد، همگی سودهای کسب‌شده پس از انتخابات را از دست دادند. بیت‌کوین نیز که در اوج هیجانات به بیش از ۱۰۰‌هزار دلار رسیده بود، مجددا در زیر این سطح قرار گرفت.

چشم‌انداز ۲۰۲۵

تحلیلگران بر این باورند که سقوط‌های شدید بورسی در بسیاری از مواقع ناشی از هیجانات یا خروج سفته‌‌‌بازان است و لزوما در تغییرات بنیادین در اقتصاد ریشه ندارد. نمونه این پدیده در تابستان ۲۰۲۴ مشاهده شد. با این حال سقوط قیمت سهام اندکی پیش از کریسمس می‌‌‌‌تواند ناشی از عوامل بنیادین یا مسدود شدن معاملات انبوه باشد. درحال حاضر بسیاری از بازیگران بازار نسبت به چشم‌‌‌انداز هوش‌مصنوعی و اقتصاد ایالات‌متحده خوش‌‌‌‌بین‌‌‌ هستند.

با وجود این، تردیدهایی درباره تداوم پیشتازی اقتصاد آمریکا مطرح است و مشخص نیست این کشور در سال آینده همچنان قادر به حفظ جایگاه خود خواهد بود یا نه.

برخی صاحب‌‌‌‌نظران هشدار می‌دهند که تب ‌‌‌و تاب پیرامون هوش‌مصنوعی ممکن است بیش از چیزی باشد که در واقعیت وجود دارد، اما حجم بالای سرمایه‌‌‌‌گذاری در این حوزه، احتمال دستیابی به دستاوردهای بزرگ را بالا می‌‌‌برد. علاوه بر این بسیاری از اقتصاددانان معتقدند احتمال وقوع جنگ تجاری و تاثیر کسری بودجه بر رشد، دو ریسک مهم پیش‌‌‌‌روی بازار هستند.

آنها تاکید دارند که سرنوشت بازارها تا حد زیادی به رویکرد دولت ترامپ در این زمینه‌ها بستگی دارد. در صورتی که دولت، همزمان با اعمال تعرفه‌‌‌‌های تجاری، هزینه‌های عمومی را نیز به‌‌‌ طور قابل ‌‌‌توجهی کاهش دهد تا کسری بودجه کم شود، احتمال بروز رکودی عمیق در سال آینده بالاتر خواهد رفت.


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته

سیل جنوب ایران چقدر جدی است؟ ماجرای ورود غول اقیانوس هند به ایران چیست؟