محسن رنانی کیست؟ اقتصاددانی که فیلتر شد
برای دکتر محسن رنانی ، استاد اقتصاد و پژوهشگر توسعه، پرونده قضایی تشکیل شد. هنوز جزئیات و موضوع اتهامات دکتر رنانی اعلام نشده است. همچنین با دستور قضایی، فعالیت سایت اینترنتی و کانال تلگرامی دکتر محسن رنانی متوقف شد.
محسن رِنانی (زادهٔ ۱۳۴۴ در رهنان، اصفهان) اقتصاددان نهادگرا و عضو هیئت علمی گروه اقتصاد دانشگاه اصفهان با مرتبهٔ استاد تمام است. وی تحصیلات کارشناسی (۱۳۶۶)، کارشناسی ارشد (۱۳۶۸) و دکترای (۱۳۷۵) خود را در رشتهٔ اقتصاد از دانشگاه تهران اخذ کرده است. رنانی با تألیف و ترجمهٔ بیش از ۱۵ عنوان کتاب و انتشار بیش از یکصد مقالهٔ علمی، بهعنوان یکی از چهرههای برجستهٔ اقتصاد ایران شناخته میشود.
سوابق علمی و حرفهای محسن رنانیرنانی پس از اتمام تحصیلات، به عضویت هیئت علمی دانشگاه اصفهان درآمد و در حوزهٔ اقتصاد نهادگرا به تدریس و پژوهش پرداخت. وی در مصاحبهای با دوماهنامهٔ چشمانداز ایران اظهار داشته که دیدگاههای اقتصاد نهادگرای جدید را میپسندد و معتقد است این مکتب در آیندهٔ نزدیک به نظریهٔ مسلط در اقتصاد تبدیل خواهد شد. در حوزهٔ سیاست، او با دیدگاههای هایک همسو است و در حوزهٔ نظریهٔ اجتماعی به نظریهٔ سرمایهٔ اجتماعی علاقهمند و مبلغ آن است.
آثار برجسته:
از میان آثار متعدد رنانی، کتابهای زیر برجسته هستند:
«بازار یا نابازار؟»: این کتاب به بررسی موانع نهادی کارایی نظام اقتصادی بازار در ایران میپردازد.
«چرخههای افول اخلاق و اقتصاد»: در این اثر، رنانی به تحلیل رابطهٔ سرمایهٔ اجتماعی و توسعه در ایران میپردازد.
«اقتصاد سیاسی مناقشهٔ اتمی ایران: درآمدی بر عبور تمدنها»: این کتاب که نگارش آن از سال ۱۳۸۴ آغاز و در سال ۱۳۹۲ بهصورت دیجیتال منتشر شد، سیاستهای ایران در مورد مناقشهٔ اتمی را نقد کرده و تحلیل میکند که غرب با طولانی کردن این مناقشه، بهدنبال مدیریت بازار جهانی نفت است.
نظریات و تحلیلهای محسن رنانیرنانی در تحلیلهای خود به بحرانهای خاورمیانه و سیاستهای جهانی با رویکردی اقتصادی میپردازد. وی در کتاب «اقتصاد سیاسی مناقشهٔ اتمی ایران» مطرح میکند که کشورهای غربی، بهویژه آمریکا، با ایجاد تنش در خلیج فارس و طولانی کردن مناقشهٔ اتمی ایران، سعی در نگهداشتن قیمت نفت در سطح بالا دارند تا سرمایهگذاری در انرژیهای نو و نفتهای نامتعارف را مقرونبهصرفه کنند. او پیشبینی کرده بود که پس از دورهای با قیمت بالای نفت، قیمتها کاهش یافته و ممکن است به حدود ۳۰ تا ۴۰ دلار برسد؛ پیشبینیای که در نیمهٔ دوم سال ۱۳۹۳ با کاهش قیمت نفت به حدود ۵۵ دلار، محقق شد.
فعالیتهای سیاسی
رنانی به جریان اصلاحات نزدیک است و در انتخابات ریاستجمهوری سال ۱۳۹۶، یکی از ۱۶۳ اقتصاددان حامی حسن روحانی بود. همچنین در انتخابات سال ۱۳۸۸، از امضاکنندگان نامهٔ حمایت از میرحسین موسوی و نظریات اقتصادی دولت پیشنهادی او بود. وی اظهار داشته که در انتخابات سال ۱۳۹۲ برای پیروزی روحانی تلاش بسیاری کرده است.
دیدگاه دربارهٔ اعتراضات آبان ۱۳۹۸:
رنانی معتقد است که معترضان آبان ۱۳۹۸ نسلی هستند که پس از انقلاب ۱۳۵۷ زاده و پرورده شدهاند و پیامد خطاهای سیاستی چهار دههٔ گذشته را با تمام وجود تجربه کردهاند. او این نسل را آگاه، عقلانی و متصل به جهان مدرن میداند که ابزارهای اطلاعاتی و ارتباطی را در اختیار داشته و به زندگی عمیقاً علاقهمند است. بهگفتهٔ او، این نسل بنبست نمیشناسد و با هر فردی با هر عقیدهای میتواند کار کند، بهشرط آنکه حقوق یکدیگر و قواعد بازی رعایت شود.
کتابشناسی
از دیگر آثار رنانی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
«عقلانیت نابهروال: نگاه اقتصادی نامتعارف به پدیدههای متعارف» (ترجمهٔ مشترک - ۱۳۹۳)
«دولت صنفی» (ترجمهٔ مشترک)
«سرمایهٔ اجتماعی و توسعهٔ اقتصادی» (ترجمهٔ مشترک)
«درک دموکراسی: رویکردی بر انتخاب عمومی» (ترجمهٔ مشترک)
«اقتصاد تولید کشاورزی» (ترجمه)
«اقتصاد کار و نیروی انسانی» (ترجمه)
«آواز پر سیاووش» (مجموعه شعر)