با هر بار روشن کردن لپتاپ یا کامپیوتر قدیمیتان، باید چند دقیقه منتظر بمانید تا سیستم بالا بیاید؟ روند انتقال فایلها کند است و برنامهها با تأخیر اجرا میشوند؟ اگر این مشکلات برایتان آشناست، وقت آن رسیده که با یک تغییر ساده، اما انقلابی، سیستم قدیمی خود را زنده کنید! این تغییر چیزی نیست جز جایگزینی هارد دیسک با یک SSD پرسرعت اما اقتصادی مانند Silicon Power Slim S۵۵ که در این مطلب به جعبهگشایی، معرفی و تست آن پرداختهایم.
با هر بار روشن کردن لپتاپ یا کامپیوتر قدیمیتان، باید چند دقیقه منتظر بمانید تا سیستم بالا بیاید؟ روند انتقال فایلها کند است و برنامهها با تأخیر اجرا میشوند؟ اگر این مشکلات برایتان آشناست، وقت آن رسیده که با یک تغییر ساده، اما انقلابی، سیستم قدیمی خود را زنده کنید! این تغییر چیزی نیست جز جایگزینی هارد دیسک با یک SSD پرسرعت اما اقتصادی مانند Silicon Power Slim S۵۵ که در این مطلب به جعبهگشایی، معرفی و تست آن پرداختهایم.
مقدمه و ویدئو
دانلود و مشاهده در یوتیوب شهر سختافزار
دانلود و مشاهده در آپارات شهر سختافزار
مقدمه
اگر از عملکرد لپتاپ یا کامپیوتر رومیزی قدیمی خود خسته شدهاید و اجرای برنامهها، بوت شدن سیستم یا حتی انتقال فایلها برایتان به یک کابوس تبدیل شده، راهحل سادهای وجود دارد: ارتقای درایو ذخیرهسازی از هارد دیسک (HDD) به یک اساسدی (SSD).
بسیاری از کاربران همچنان سیستمهایی با هارد دیسکهای مکانیکی در اختیار دارند که با وجود ظرفیت بالا، سرعت پایین و تجربهای کند و ناامیدکننده ارائه میدهند. در چنین شرایطی، جایگزینی HDD با یک SSD اقتصادی میتواند مانند دمیدن جان تازهای به سیستم باشد، آن هم بدون نیاز به خرید یک دستگاه جدید یا هزینه سنگین!
SSDها با بهرهگیری از حافظههای فلش در مقایسه با هارد دیسکهای سنتی سرعت خواندن و نوشتن بسیار بالاتر، مصرف انرژی کمتر و همچنین مقاومت در برابر شوک و ضربه را در اختیار ما قرار میدهند؛ از این رو میتوان SSD را یک جایگزین بسیار مناسب برای هارد دیسک توصیف کرد.
- بررسی حافظه اس اس دی اکسترنال سیلیکون پاور PX۱۰ | کوچک، سریع و باکیفیت
یکی از گزینههای خوشقیمت و درعینحال کارآمد در این حوزه، اس اس دی سیلیکون پاور مدل Slim S۵۵ است که در این مطلب قصد داریم آن را از نظر طراحی، عملکرد و ارزش خرید به عنوان یک گزینه مناسب برای لپتاپها و سیستمهای قدیمی بررسی کنیم. بنابراین، در صورتی که به دنبال یک گزینه اقتصادی برای ارتقا دستگاه خود هستید، ادامه مطلب بررسی SSD مدل Silicon Power Slim S۵۵ را از دست ندهید.
حافظه اس اس دی Silicon Power Slim S۵۵ هم اکنون با ظرفیتهای ۱۲۰، ۲۴۰، ۴۸۰ و ۹۶۰ گیگابایتی در بازار کشور عرضه شده و میتوانید نسخه ۲۴۰ گیگابایتی آن را با قیمت در حدود ۱,۵ میلیون تومان (در زمان نگارش این مطلب) و گارانتی یکپارچه ۳۶ ماهه داده پرداز رایانه متین تهیه کنید.
همانطور که از نام این محصول میتوان حدس زد، اساسدی ۲,۵ اینچی Slim S۵۵ با ضخامت نازک تنها ۷ میلیمتر، یک گزینه عالی برای ارتقای لپتاپهای قدیمی، اولترابوکها و سیستمهای دسکتاپی محسوب میشود.
به لطف سرعت خواندن تا حداکثر ۵۲۰ مگابایت بر ثانیه و پشتیبانی از فناوریهای کاربردی مانند TRIM، RAID و ECC، این محصول میتواند عملکرد کلی سیستم را به میزان قابل توجهی بهبود ببخشد. علاوه بر این، اساسدی S۵۵ سیلیکون پاور در ظرفیتهای گوناگون از جمله ۱۲۰، ۲۴۰، ۴۸۰ و ۹۶۰ گیگابایت در بازار عرضه شده و کاربر میتواند بر اساس نیاز خود بهترین گزینه را برای لپتاپ یا رایانه شخصی خود انتخاب کند.
در بخش بعدی از معرفی SSD سیلیکون پاور اسلیم Slim S۵۵ به مهمترین ویژگی آن یعنی سرعت خواندن و نوشتن و همچنین قابلیتهای فنی میرسیم.
نکتهای که در این بخش باید به آن اشاره کرد، آن است که Silicon Power Slim S۵۵ در ظرفیتهای مختلف عملکرد یکسانی ندارد. به عنوان مثال، مدلهای ۱۲۰ و ۲۴۰ گیگابایت حداکثر سرعت خواندن MB/s ۴۶۰ دارند، درحالیکه این مقدار در نسخههای ۴۸۰ و ۹۶۰ گیگابایتی به MB/s ۵۰۰ میرسد. سرعت نوشتن نیز در مدل ۱۲۰ گیگابایتی (با MB/s ۳۶۰) کمتر از سایر مدلهاست. این تفاوت که امری کاملاً طبیعی در درایوهای SSD محسوب میشود، به نحوه چینش چیپهای NAND و پردازش همزمان دادهها در ظرفیتهای بالاتر برمیگردد.
با تمام این تفاسیر، آیا این محصول واقعاً ارزش خرید دارد؟ آیا در استفاده روزمره و اجرای نرمافزارها، اساسدی Silicon Power Slim S۵۵ تفاوت محسوسی برای ما ایجاد میکند؟
در ادامه پس از جعبهگشایی و بررسی مشخصات فیزیکی، این اساسدی را از نظر عملکرد بررسی خواهیم کرد تا ببینیم چقدر میتواند در افزایش سرعت بوت، بارگذاری برنامهها و انتقال دادهها مؤثر باشد.
جعبهگشایی، مشخصات و بررسی ظاهری
جعبهگشایی، مشخصات و بررسی ظاهری
در ادامه روند بررسی، به مرحله جعبه گشایی اس اس دی سیلیکون پاور مدل Slim S۵۵ میرسیم. Silicon Power Slim S۵۵ در یک بستهبندی پلاستیکی شفاف و ساده عرضه میشود که مستقیماً ماهیت اقتصادی محصول را نشان میدهد. طراحی این بستهبندی بیشتر روی حداقلسازی هزینهها تمرکز دارد، اما درعینحال اطلاعات کلیدی را در همان نگاه اول در اختیار خریدار قرار میدهد.
در این قسمت مواردی همچون ظرفیت محصول، پشتیبانی از رابط SATA III و نام کامل و ضخامت تنها ۷ میلیمتری این مدل به وضوح دیده میشود.
- حافظه اس اس دی (SSD) چیست؟ مقایسه انواع SSD
یک نکته مثبت دیگر، اشاره به اپلیکیشن مانیتورینگ رایگان سیلیکون پاور با نام SP ToolBox است که به کاربران امکان بررسی وضعیت سلامت SSD و بهینهسازی عملکرد آن را میدهد. همچنین برای مدیریت و مانیتور این درایو یا خواندن اطلاعات S.M.A.R.T، کپی و پاکسازی درایو نیز میتوانید از این نرمافزار استفاده کنید.
فناوری S.M.A.R.T. (Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology) یک سیستم نظارت بر سلامت و عملکرد درایوهای ذخیرهسازی است. این فناوری بهصورت مداوم پارامترهای مختلفی مانند نرخ خطاهای خواندن/نوشتن، دمای عملیاتی و تعداد سیکلهای روشن/خاموش را پایش میکند. با تحلیل این دادهها، S.M.A.R.T. میتواند مشکلات بالقوه را شناسایی کرده و قبل از وقوع خرابی جدی، به کاربر هشدار دهد. پشتیبانی Slim S۵۵ از فناوری S.M.A.R.T. به افزایش قابلیت اطمینان و طول عمر درایو کمک میکند.
یکی دیگر از قابلیتهای این محصول فناوری Internal Auto-Copy است که در اساسدی Silicon Power Slim S۵۵ به بهبود عملکرد و کارایی درایو کمک میکند. این فناوری بهصورت خودکار عملیات کپی دادهها را از بخش کش SLC به بلوکهای حافظه ۳D NAND درون تراشههای NAND انجام میدهد، بدون نیاز به استفاده از کنترلر اصلی یا حافظه DDR. این مکانیزم باعث کاهش بار کاری کنترلر و حافظه DRAM میشود که به افزایش کارایی کلی درایو منجر میشود.
در این فرآیند، دادهها ابتدا در بخش کش SLC نوشته میشوند که سرعت نوشتن بالاتری دارد. سپس، بهصورت خودکار و بدون دخالت کنترلر، این دادهها به بلوکهای حافظه ۳D NAND منتقل میشوند. این انتقال خودکار باعث افزایش کارایی نوشتن و بهبود عملکرد کلی درایو میشود. این قابلیت به صورت ویژه در لپتاپها میتواند بسیار کارآمد باشد.
در کنار موارد فوق، اس اس دی خوش قیمت ما از سیستم مدیریت بلاکهای معیوب (BBM) نیز پشتیبانی میکند. این فناوری وظیفه شناسایی و نشانهگذاری بلاکهای معیوب را بر عهده دارد تا از ذخیرهسازی دادهها در این بلاکها جلوگیری کرده و از بروز خطاهای دسترسی ممانعت کند. علاوه بر این، حتی در صورتی که در حین عملیات پاکسازی، خطاهایی در بلاکهای جدید رخ دهد، این مکانیزم قادر است دادهها را به بلاکهای سالم منتقل کند تا از دست رفتن دادهها در اثر یک پاکسازی ناموفق جلوگیری شود.
MTBF (Mean Time Between Failures) معیاری برای اندازهگیری قابلیت اطمینان یک سختافزار است که میانگین مدتزمان بین دو خرابی را تخمین میزند. مقدار ۱,۵۰۰,۰۰۰ ساعت برای اساسدی Silicon Power Slim S۵۵ به این معناست که اگر هزاران نمونه از این درایو تحت شرایط استاندارد آزمایش شوند، میانگین زمانی که بین دو خرابی تصادفی رخ میدهد، ۱,۵ میلیون ساعت خواهد بود.
البته این عدد یک مقدار آماری محسوب شده و به این معنی نیست که یک اساسدی میتواند ۱۷۱ سال بدون مشکل کار کند، بلکه فقط نشان میدهد که احتمال خرابی آن نسبت به هارد دیسکهای سنتی (HDD) بسیار کمتر است.
برای مقایسه، هارد دیسکهای سنتی معمولاً MTBF بین ۳۰۰,۰۰۰ تا ۵۰۰,۰۰۰ ساعت دارند. این مقدار کمتر، به دلیل وجود قطعات متحرک در HDD است که در اثر سایش و استهلاک مکانیکی، احتمال خرابی بیشتری دارند. در مقابل، اساسدیها هیچ قطعه متحرکی ندارند و در برابر فرسودگی مکانیکی مقاومترند، که همین مسئله باعث افزایش مقدار MTBF در آنها میشود.
البته MTBF تنها معیار قضاوت درباره عمر مفید نیست. شاخص TBW (Total Bytes Written) نیز نقش مهمی در دوام اساسدی دارد، زیرا حافظههای NAND فلش دارای تعداد محدودی چرخه نوشتن/پاک کردن (P/E Cycles) هستند. بنابراین، علاوه بر MTBF، میزان دادهای که میتوان روی اساسدی نوشت، تعیینکننده طول عمر واقعی آن خواهد بود.
اکنون که شناختی جامع از این محصول به دست آوردهایم، گام بعدی را در روند بررسی طی خواهیم کرد و به مراحل جعبهگشایی و ارزیابی عملکرد آن میپردازیم.
همانطور که از یک محصول اقتصادی انتظار میرود هیچ وسیله جانبی خاصی درون جعبه وجود ندارد؛ درون بسته صرفاً خود اساسدی Slim S۵۵ را میبینیم و خبری از کابل، براکت تبدیل یا دفترچه راهنمای کامل محصول نیست.
ابعاد دقیق Silicon Power Slim S۵۵ برابر با ۱۰۰ در ۶۹,۸۵ در ۷ میلیمتر (به ترتیب برای طول، عرض و ارتفاع) است که آن را به گزینهای ایدهآل برای اولترابوکها، لپتاپهای باریک و سیستمهایی که از فضای محدود برای ذخیرهسازی برخوردارند، تبدیل میکند.
بدنه این محصول از پلاستیک فشردهی مشکیرنگ ساخته شده که علاوه بر کاهش وزن کلی SSD، مقاومت مناسبی را در برابر فشارهای معمول حین نصب و استفاده فراهم میکند. این طراحی سبک، در کنار ضخامت کم، باعث میشود که این درایو بهراحتی در اغلب محفظههای ۲,۵ اینچی لپتاپها و کیسهای دسکتاپی جای گیرد.
نکتهای دیگر که در طراحی بدنه به چشم میخورد، هشت جای پیچ در قسمتهای کناری و زیرین دستگاه است. چهار سوراخ در طرفین، امکان نصب استاندارد درون براکتهای ۲,۵ اینچی لپتاپها و برخی کیسهای دسکتاپی را فراهم میکند. چهار پیچ دیگر در بخش زیرین SSD تعبیه شدهاند که معمولاً در برخی مدلهای خاص، برای اتصال به براکتهای تبدیل ۲,۵ به ۳.۵ اینچ یا محفظههای مخصوص برخی برندها به کار میروند. این چیدمان استاندارد نصب آسان و انعطافپذیری بالایی را در محیطهای مختلف تضمین میکند.
با تمام این تفاسیر، مهمترین موضوع عملکرد این اس اس دی در دنیای واقعی خواهد بود که در ادامه به آن خواهیم رسید.
بررسی کارایی
بررسی کارایی SSD مدل Silicon Power Slim S۵۵
برای بررسی این قطعه از نرمافزارهای مختلف تست ابزار ذخیرهسازی که هرکدام الگوهای متفاوتی را اجرا میکنند استفاده کردیم.
لازم به ذکر است در تمامی تستها، تنظیمات Bios در حالت پیشفرض تنظیم شدهاند و تنها قابلیت XMP برای ماژولهای حافظه فعال شده است.
مشخصات نسخه ۱۲۰ گیگابایتی حافظه Silicon Power Slim S۵۵ را از نگاه نرمافزار CrystalDiskInfo میتوانید در تصویر زیر مشاهده کنید:
تست عملکرد با CrystalDiskMark
برنامه CrystalDiskMark با شبیهسازی انتقال فایل در چند Block Size مختلف، دو الگوریتم مختلف (Sequential و Random) بهصورت Multi Queues Threads/Single، یکی از معتبرترین نرم افزارهای سنجش کارایی تمامی تجهیزات ذخیرهسازی (حتی تجهیزات قابل حمل) محسوب میشود.
در این تست نیز سعی کردیم با تغییر حجم فایل تست تولیدشده توسط نرمافزار، کاربریهای روزمره و کار با فایلهای حجیمتر را شبیهسازی کنیم.
توجه داشته باشید که در تستهای شهر سختافزار از نسخه ۱۲۰ گیگابایتی حافظه Slim S۵۵ استفاده شده که نسبت به مدلهای دارای ظرفیت بالاتر، سرعت خواندن و نوشتن پایینتری ارائه میدهد.


با بررسی نتایج بنچمارک CrystalDiskMark، تفاوتهای قابلتوجهی بین عملکرد اساسدی (تصویر اول) و هارد دیسک سنتی (تصویر دوم) مشاهده میشود.
تست CrystalDiskMark نشان میدهد که SSD در تمامی بخشها عملکردی بهمراتب سریعتر از HDD دارد. سرعت خواندن و نوشتن ترتیبی در SSD به حدود ۳۸۰ و ۲۶۱ تا ۳۸۳ مگابایت بر ثانیه میرسد، در حالی که این مقدار در HDD حدود ۱۳۵ تا ۱۴۰ مگابایت بر ثانیه است. در عملیات تصادفی ۴K، SSD تا ۷۵ برابر سریعتر عمل میکند که این اختلاف در زمان بوت ویندوز، اجرای نرمافزارها و لودینگ بازیها تأثیر محسوسی دارد.
در تستهای مرتبط با جابهجایی فایل بر روی سیستم نیز به نتایج مشابهی رسیدیم و SSD سیلیکون پاور توانست با سرعت چند برابری نسبت به هارد دیسک، عملیات را در مدت زمان کمتری به پایان برساند.
همچنین برای تست کنترل دما تحت خواندن و نوشتنهای حجیم این تست را بار دیگر با فایل تست ۳۲ گیگابایتی مورد بررسی قرار دادیم که حداکثر دمای کنترلر این درایو بر اساس گذارش نرمافزار Crystal Disk Info کاملاً در محدوده ایمن (۰ تا ۷۰ درجه اعلام شده توسط سازنده) قرار دارد و هیچگونه کاهش سرعت مشاهده نشد.
جمعبندی و امتیاز شهرسختافزار
جمعبندی شهرسختافزار
اساسدی Silicon Power Slim S۵۵ یک درایو اقتصادی و کارآمد به شمار میآید که توانایی بهبود چشمگیر در عملکرد سیستمهای قدیمی را به همراه دارد. با توجه به تستها، سرعت خواندن و نوشتن این مدل در مقایسه با هارد دیسکهای مکانیکی تا چندین برابر بیشتر است، که مستقیماً منجر به کاهش زمان بوت سیستم، بارگذاری سریعتر نرمافزارها و بازیها، و انتقال سریعتر دادهها میشود.
علاوه بر این، مصرف انرژی کمتر در مقایسه با HDD، آن را به گزینهای مناسب برای لپتاپها تبدیل میکند، چرا که میتواند به افزایش عمر باتری و سیستم خنککننده نیز کمک کند.
حافظه اس اس دی SSD سیلیکون پاور مدل Silicon Power Slim S۵۵ هم اکنون با ظرفیتهای مختلف در بازار کشور عرضه شده و میتوانید نسخه ۲۴۰ گیگابایتی آن را با قیمت ۱,۴۸۰,۰۰۰ تومان (در زمان نگارش این مطلب) و گارانتی یکپارچه ۳۶ ماهه داده پرداز رایانه متین تهیه فرمایید.
با توجه به مقرونبهصرفه بودن این اساسدی، نباید انتظار عملکردی در حد و اندازه SSDهای NVMe یا مدلهای دارای DRAM Cache را از آن داشته باشیم، اما برای کاربرانی که به دنبال یک ارتقای کمهزینه و مؤثر هستند، Slim S۵۵ یکی از بهترین گزینهها در این بازه قیمتی محسوب میشود.
در نهایت، اگر قصد دارید سیستم قدیمی خود را بدون هزینه زیاد بهینه کنید و از تأخیرهای آزاردهنده HDD خلاص شوید، این SSD ارزش خرید بالایی دارد.
سوالات پرتکرار
سوالات پرتکرار در مورد Silicon Power Slim S۵۵
SSD Silicon Power Slim S۵۵ چه مشخصاتی دارد؟
اساسدی ۲,۵ اینچی Slim S۵۵ یک حافظه پرسرعت به شمار میآید که تنها ۷ میلیمتر ضخامت داشته و براساس نسخه خریداری شده توسط کاربر، میتواند تا سرعت ۵۰۰ مگابایت بر ثانیه را ارائه دهد؛ از این رو برای اولترابوکها، لپتاپها و سیستمهای قدیمی یک گزینه مناسب جهت ارتقا محسوب میشود.
آیا Slim S۵۵ برای ارتقاء لپتاپ و کامپیوتر مناسب است؟
بله، این محصول یک گزینه ایدهآل اقتصادی برای ارتقاء لپتاپ و کامپیوتر محسوب شده و میتواند باعث افزایش عملکرد کلی سیستم شما شود.
سرعت خواندن و نوشتن این SSD در چه سطحی قرار دارد؟
این اساسدی در مقایسه با هارد دیسکهای معمولی میتواند تا چند برابر سرعت خواندن و نوشتن بیشتری را در اختیار کاربر قرار دهد، هرچند که نباید انتظار NVMeهای پرسرعت و گرانقیمت را از آن داشته باشیم.
مقایسه SSD Slim S۵۵ با سایر مدلهای اقتصادی چگونه است؟
با توجه به سطح قیمت و عملکرد اساسدی SSD Slim S۵۵ از برند سیلیکون پاور، میتوان گفت که با یک محصول قابل قبول از این برند سروکار داریم.
این SSD برای چه کاربریهایی بهترین عملکرد را دارد؟
از این اساسدی میتوان برای کارهای مختلف استفاده کرد، چرا که باعث کاهش مدت زمان مورد نیاز برای جابهجایی فایلها، لودینگ بازیها و اجرای نرمافزارها میشود. بنابر این، هیچ محدودیتی در این رابطه وجود ندارد.